تعریف دوباره سفر با توسعه پروژه SpaceX
رویاهای فضایی جدید آقای ایلان ماسک
ساخت راکت
ماسک گفته که درآمدهای فعلی شرکت اسپیسایکس از ارسال ماهواره و سرویسدهی به ایستگاههای فضایی از این به بعد مستقیما صرف ساخت راکت BFR خواهند شد. درآمد شرکت اسپیس ایکس در بخش خدماتدهی به مشتریان خود در حال حاضر در وضعیت مناسبی قرار دارد چرا که سالانه ۱۳ راکت را به فضا ارسال میکند. ضمنا این شرکت در ازای ارسال آذوقه و فضانوردان ناسا به فضا، از این شرکت مبالغ قابل توجهی دریافت میکند.کسی نمیتواند تشخیص دهد که درآمدهای فعلی شرکت اسپیس ایکس برای توسعه و ساخت راکت ۱۰ میلیارد دلاری BFR کافی است یا خیر؛ چرا که مراحل و جزئیات ساخت تجهیزات فضایی هیچگاه بهصورت رسمی و عمومی اعلام نمیشوند. اما احتمال اینکه قراردادهای بین ناسا و اسپیسایکس جوابگوی هزینههای ساخت این راکت باشد، بسیار زیاد است. البته این هزینهها رابطه مستقیمی با زمان اتمام پروژه ساخت راکت و مقصدهای آن دارد. در صورتی که شرکت اسپیس ایکس بخواهد پروژه ساخت این راکت را دقیقا در سال ۲۰۲۲ به پایان برساند و آن را به سیاره مریخ ارسال کند، احتمالا به سرمایهگذاری بیشتری نیاز خواهد داشت و جذب سرمایه خصوصی میتواند گزینه خوب و منطقی برای شرکت ایلان ماسک باشد. آیا راههای دیگری هم برای جذب سرمایه مورد نیاز وجود دارد؟ بله، دولت!
بعد از ساخت راکت چه اتفاقی میافتد؟
تصور کنید که ساخت راکت BFR به پایان رسیده و آماده سفر به کره ماه و سیاره مریخ است. آیا مشتریان کافی برای جبران هزینههای هنگفت ساخت این راکت و به سود رسیدن شرکت اسپیسایکس وجود خواهد داشت؟ ایلان ماسک در رویداد جمعه گذشته تعدادی از کاربردهای راکت BFR را به معرض نمایش گذاشت تا ما پاسخهایی را برای این پرسش در اختیار داشته باشیم. ماسک ادعا کرد که راکت BFR قرار است جایگزین راکتهای فعلی این شرکت یعنی «فالکون ۹» و سفینه «Dragon» شود و ضمنا از این وسیله میتوان برای ارسال ماهوارهها در خارج از جو به مدار دور زمین استفاده کرد و ضمنا این راکت پیشرفته حتی میتواند زبالههای فضایی اطراف مدار زمین را هم جمعآوری کند. «فیل لارسن» سخنگوی اسبق شرکت اسپیسایکس و استادیار فعلی دانشگاه کلورادو در مصاحبه خود گفت: «اگر اسپیسایکس بتواند مشتریان فعلی خود را به استفاده از راکت BFR مجاب کند، مطمئنا هزینههای ساخت این راکت بهراحتی جبران خواهند شد.»در حقیقت تنها راهی که میتواند مشتریان فعلی را به استفاده از راکت BFR مجاب کند، کاهش هزینه ساخت و ارائه خدمات با قیمت کمتر است و خوشبختانه ایلان ماسک اعلام کرده که هزینههای ارائه خدمات فضایی توسط این راکت بسیار ارزانتر از گذشته خواهد بود. از آنجا که قطعات این راکت پس از انجام ماموریت نیازی به تعویض نخواهند داشت، بنابراین هزینههای نگهداری نیز پایینتر از راکتهای فعلی شرکت خواهد بود. ایلان ماسک گفته که تمامی هزینههای راکت BFR از تمامی راکتهای این شرکت ارزانتر خواهد بود.
با توجه به این ادعای ماسک، راکت BFR قادر خواهد بود در سال صدها و شاید هزاران سفر بین زمین و کره ماه و سیاره مریخ را بدون نیاز به تعمیر و تعویض قطعات انجام دهد. اما کارشناسان معتقدند از آنجا که سالانه تنها چند ارسال ماهواره به فضا صورت میگیرد، نمیتوان تمامی هزینههای ساخت راکت BFR را از این طریق جبران کرد. با این حال گزینههای بیشتر و بهتری هم برای بهکارگیری این راکت وجود دارد. برای مثال با استفاده از قابلیتهای راکت BFR، امکان اجرای ماموریتهای متعدد و گستردهتر روی سطح ماه برای شرکت ناسا و دیگر آژانسهای فضایی از جمله روسیه، چین و اروپا بیش از پیش آسانتر خواهد شد. ضمنا این راکت قابلیتهای دیگری هم دارد که ماسک در صحبتهای خود به آن اشارهای نداشت، برای مثال امکان ارسال توریست به فضا و ساخت زیستگاههای کوچک در مدارهای نزدیک به سطح زمین هم از دیگر قابلیتهای این راکت بینظیر به شمار میآید که در صورت تحقق این اهداف بدون شک شرکت اسپیسایکس میتواند در کوتاه مدت نه تنها هزینههای ساخت را جبران کند بلکه به سود آوری قابل توجهی در این زمینه هم دست پیدا کند.
اسپیسایکس سالهاست در زمینه اعزام مسافر فضایی به فضا تحقیقات میکند اسفند ماه گذشته این شرکت اعلام کرده بود که دو مسافر فضایی اواخر سال آینده (۲۰۱۸) سفری به دور ماه خواهند داشت. به گفته این شرکت این دو مسافر پیشپرداخت گران این سفر را هم پرداخت کردهاند.یکی از ماموریتهای شرکت خصوصی اسپیس ایکس این است که امکان سفر به فضا را برای افراد عادی فراهم کند وبه همین دلیل این شرکت طی سالهای اخیر روی پرتاب ماهواره و بازگشت آن از فضا به زمین بسیار تمرکز کرده است.مسافران آینده تستهای پزشکی و آموزشهای فضانوردی را طی ماههای آینده انجام خواهند داد. تابستان امسال ایلان ماسک یک جزوه ۱۵ صفحهای برای اعزام فضانورد به مریخ منتشر کرده بود که در واقع رونمایی از اهداف و نحوه اجرای برنامههای این کارآفرین مشهور برای ایجاد تمدن انسانی در مریخ قلمداد شد.ماسک در این مقاله آورده بود: هدف ما ایجاد یک پایگاه منطقهای یا یک ایستگاه بین سیارهای نیست، هدف این است که یک تمدن انسانی مستقر در مریخ بهوجود آورده و انسان را به موجودی حاضر در چند سیاره تبدیل کنیم.
در این مقاله جزئیاتی از رویکردهای فنی و مهندسی، چالشهای موجود و هزینه ارسال هر فرد به مریخ بررسی شده است و پیشبینی شده که تا دو سال آینده اولین محموله بدون سرنشین به مریخ فرستاده شود.ماسک در این مقاله تاکید کرد که قصد دارد تا سال ۲۰۲۰ حداقل دو ماموریت ارسال محموله به مریخ را با استفاده از کپسول «دراگون ۲» (Dragon ۲) انجام دهد.برنامههای ماسک صرفا به سفر به مریخ محدود نمیشود و وی رویای ارسال انسان به قمر معروف مشتری موسوم به «اروپا» و همچنین قمر زحل موسوم به «تایتان» (Titan) را در سر میپروراند تا بیش از پیش قلمرو حضور مستقیم انسان در منظومه شمسی را گسترش دهد.بخشهایی از این مقاله ممکن است علمی-تخیلی به نظر برسند اما مهمترین نکتهای که در رابطه با شخص الون ماسک وجود دارد این است که معمولا فاصله بسیار کمی بین رونمایی از طرحها و آغاز اجرای آنها از سوی وی وجود دارد.
کاربردهای اینترنتی اسپیس ایکس
هر چند حالا ماموریت جدیدی برای اسپیس ایکس ترسیم شده اما این شرکت تا پیش از این به خاطر ایجاد چشماندازهای جدیدی از صنعت فضایی و تاثیر بر زندگی انسانی مورد توجه قرار داشته است. اوایل امسال اعلام شد که اسپیسایکس از طریق راهاندازی بیش از ۴ هزار ماهواره درمدار تصمیم دارد شبکه اینترنت جهانی ایجاد کند که تمام انسانهای جهان از طریق این پروژه قادر خواهند بود به اینترنت متصل شوند.در ماه نوامبر سال گذشته میلادی، شرکت ایلان ماسک درخواستی به کمیسیون ارتباطات فدرال آمریکا ارائه کرد که بخشی از برنامه تولید شبکه اینترنت پرسرعت جهانی بود.Patricia Cooper، نایب رئیس شرکت اسپیس ایکس در بیانیهای اعلام کرد: «اسپیس ایکس تصمیم دارد سرویس پهنای باند اینترنت پرسرعت، امن و مقرون به صرفه را اجرا کند که شامل قسمتهایی از کشور آمریکا خواهد بود که دسترسی محدودتری به اینترنت دارند. این پروژه در آینده به تمام نقاط جهان نیز توسعه خواهد یافت.»اسپیس ایکس قصد دارد بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ با ارسال بیش از ۴۴۲۵ ماهواره به مدار زمین، سرعت اتصال کاربران به اینترنت را هم در آمریکا و هم در سطح جهان ارتقا دهد. این ماهوارهها بهصورت دسته دسته از سوی راکتهای فالکون ۹ این شرکت، به فضا ارسال خواهند شد.
ارسال نظر