شروط صنایع لبنی برای متعادلسازی بازار اعلام شد
کاهش ۱۵ تا ۲۰درصدی مصرف لبنیات
در همین حال عضو انجمن صنایع فرآوردههای لبنی کشور با ارائه آماری از کاهش سرانه مصرف لبنیات خبر داد. اسماعیل خاتمی در گفتوگو با «ایلنا» با تایید کاهش مصرف لبنیات، گفت: «قیمت لبنیات بعد از اصلاح نظام یارانهای افزایش ۱۰۰درصدی را تجربه کرد. چگونه میتوان انتظار داشت با صعودیشدن قیمتها، سرانه مصرف ریزش نکند؟»
وی با بیان اینکه کمترین افت خرید در گروه پنیر اتفاق افتاد، تصریح کرد: «در فرهنگ ما مصرف خوراک پنیر جای خود را پیدا کرده است و در وعدههای غذایی صبحانه، ناهار و شام کاربرد زیادی دارد. کاهش خرید پنیر کمتر از ۱۰درصد بوده است، این در حالیست که در سایر گروههای لبنی کاهش مصرف ۱۵ تا ۲۰درصدی بوده است.»
این فعال اقتصادی ادامه داد: «مصرف چربیهای لبنی مانند کره و خامه، نوشیدنیها لبنی مانند شیر و دوغ و ماست افت جدی کرده است؛ از آنجا که قیمت دوغ از نوشابه پیشی گرفته است، از اینرو مردم ترجیح میدهند بهجای دوغ، نوشابه خریداری کنند.»
وی ادامه داد: «سال گذشته ۲۰ تا ۲۵درصد از جذب شیر لبنی در قالب گروههای مختلف محصول صادر میشد و پیشبینی میشود ۴۰درصد از شیر تولید شده در سالجاری میل به خارجشدن از کشور را دارد و کشورهایی مانند روسیه، قزاقستان، گرجستان و ارمنستان خواهان شیرخام ما هستند.»
وی با بیان اینکه جنگ روسیه و اوکراین میل روسیه به واردات شیر از ایران را تشدید کرده است، افزود: «کشش مصرف و قدرت خرید در بازار داخلی کاهش پیدا کرده است اما از سوی دیگر صادرات توجیه اقتصادی دارد و واحدهای لبنی در غالب چربیها و شیرخشک صادرات را آغاز میکنند.»
عضو انجمن صنایع فرآوردههای لبنی با اشاره به تعطیلی واحدهای تولیدی کوچک، گفت: «واحدهای محلی که قدرت صادرات ندارند و حتی نمیتوانند تولیدات را در کشور توزیع کنند با افزایش نرخ محصولات لبنی و کاهش قدرت خرید مصرفکنندگان از چرخه تولید حذف خواهند شد.»
توزیع شیر به مدارس که سالها انجام میشد، مدتی است که متوقفشده است. این موضوع سبب اعلام هشدارهایی از سوی متخصصان مختلف شده و آنها تاکید میکنند با این شرایط جوانان و نوجوانان فعلی در خطر کمبود دریافت کلسیم و دیگر مواد مغذی شیر هستند.
این فعال اقتصادی با بیان اینکه دولت باید طرح شیر مدرسه را با جدیت دنبال کند، افزود: «در بودجه سالجاری حدود ۸۵۰میلیاردتومان برای تغذیه مدارس تخصیص داده شد. با افزایش قیمت شیر ارزش این بودجه نصف شده است و بهنظر میرسد اگر مطالبات از پایین برای تخصیص شیر مدرسه وجود نداشته باشد، این بودجه صرف بخشهای دیگر خواهد شد.»
خاتمی در پایان با اشاره به کاهش فشار از پایین برای تخصیص شیر مدارس، خاطرنشان کرد: «مصرفکنندگان هم مطالبهگر حقوق خود نیستند و بعد از حذف شیرمدرسه کمتر والدینی اعتراض کردند که چرا این حق از فرزندان آنها سلب شد.»
شروط صنایع لبنی
در همین حال صنایع لبنی در نامهای به معاون اول رئیسجمهور به ۴ پیششرط برای اختصاص نیمی از تولیدات کارخانهها به ۴ قلم کالای لبنی خبر دادند. انجمن صنایع لبنی در نامهای به معاون اول رئیسجمهور، ۴پیششرط را برای اختصاص نیمی از محصولات کارخانههای لبنی به ۴ قلم کالایی که پیشتر دولت برای آنها قیمت تعیین کرده، اعلام کرد.
در بخشی از این نامه آمده است:
۱-سفارش فروشگاهها بهصورت کتبی با قید تناژ و تعداد روز در هفته به هریک از کارخانهها لبنی اعلامشود.
۲- فروش و تحویل سه قلم کالای اساسی لبنی (شیر نایلونی ۹۰۰گرمی ۵/ ۱درصد چربی ۱۵۰هزار ریال، شیر بطری پاستوریزه یک لیتری ۵/ ۱درصد چربی ۱۸۰هزار ریال، ماست پاستوریزه۵/ ۲کیلویی ۵/ ۱درصد چربی ۴۹۸هزار ریال، پنیر UF ۴۰۰گرمی نسبتا چرب۳۷۰هزار ریال) بر اساس سفارش کتبی فروشگاهها قطعی بوده و مرجوعی پذیرفته نمیشود.
۳- فروش و تحویل کالا نقدی بوده و به هیچوجه سفارش با پرداخت مدتدار پذیرفته نمیشود. این امر بهمنظور بهبود در شرایط پرداخت به گاوداریها ضروری است.
۴- تقاضا میکند نشستی با اتاق اصناف، مدیران فروشگاههای زنجیرهای و سازمان حمایت جهاد هماهنگی برگزار تا در اجرا، مشکلات ناشی از عدمهماهنگی به شکست طرح منتهی نشود.
پس از اصلاح یارانهها، دولت برای ۴ قلم کالای لبنی قیمت تعیین کرد که نسبت به بقیه اقلام لبنی نرخ مناسبتری دارند و کارخانههای لبنی را موظف کرده که نیمی از تولیدات خود را به این ۴ قلم اختصاص دهند.