«دنیای اقتصاد» از خیابان باستان گزارش میدهد
خون تازه در بازار یکبارمصرفها
مدیر فروش یکی از کارخانههای تولید پلاستیک و ظروف یکبار مصرف هم میگوید با ثبات نرخ مواد اولیه و درنتیجه عدمتغییر قیمت محصولات، «اطمینان کسبه برای خریدوفروش بیشتر شده است». اگر برای خرید ظروف یکبار مصرف به خیابان باستان میروید برای بستههای ۲۰تایی لیوان یکبار مصرف بهطور متوسط ۳۰هزار تومان و برای خرید ظرفهای بزرگتر ۴۰هزار تومان بودجه درنظر بگیرید.
تغییر رفتار استفاده ظروف
یکی از فروشندگان این بازار تاکید کرد: از زمان شیوع کرونا، تقاضای این راسته افزایش یافت و «تقریبا فروشمان دوبرابر شده بود. مردم ترجیح میدادند از لیوان یکبار مصرف استفاده کنند».
محمد فروغی همانطور که جای بستههای پلاستیکی را به شاگردش نشان میدهد درباره بازار میگوید: «شرایط خیلی بهتر از سال گذشته است. قیمتها هم نوسان کمتری داشتند به خاطر همین خریدوفروش انجام میشود.»
این فروشنده بسته ۲۵تایی بشقابهای یکبار مصرف را ۳۲هزارتومان قیمت زده است و نمونه باکیفیتتر «که شفاف است و مثل ملامین میماند بسته ۶تایی ۳۵هزار تومان».
به گفته فروغی نسبت به سال ابتدایی شیوع کرونا تقاضا کاهش یافته است «اما نسبت به قبل از کرونا استفاده مردم از ظروف یکبار مصرف بیشتر شده است». این فروشنده خیابان باستان بستههای ۲۲تایی لیوانهای طلقی را ۲۵هزار تومان قیمت زده است و ظرفهای بزرگی «سینی و آجیلخوری یکبار مصرف از ۳۰ هزار تومان تا ۵۰هزار تومان» فروخته میشود.
فروغی درباره میزان تقاضای پلاستیک کاسبها میگوید: «فرق زیادی نکرده است. موضوع این است که دو، سه سال گذشته در رکود بودیم و نسبت به این مدت شرایط بازار بهتر است و کمکم بازار به قبل از کرونا برمیگردد.» به گفته این فروشنده بسیاری از کسبه «به دلایل مختلف» مغازه را تعطیل کرده بودند «که الان به کاسبی برگشتهاند و خب فروش نایلون و پلاستیک ما هم بیشتر شده است».
فروغی هر کیلو پلاستیک نیمه شفاف را۴۲هزار تومان وجنس با کیفیت بهتررا ۴۵هزار تومان میفروشد. او درباره میزان توفیق پلاستیکهای به اصطلاح سبز و بازیافتی در بازار میگوید: «تا قبل از کرونا خوب بود و خیلیها اهمیت میدادند. الان که قیمتها بالا رفته برایشان زیاد مهم نیست.»
ثبات نرخ و گرمی بازار
مدیرفروش یکی از کارخانههای تولید پلاستیک و محصولات یکبار مصرف هم میگوید بازار جان تازهای گرفته است. به گفته سبحان سلیمانی شرایط بازار نسبت به پاییز سال گذشته «بسیار بهتر است. سال گذشته در هر ماه مجبور به دوبار افزایش قیمت بودیم اما امسال چنین شرایطی نداریم و از ابتدای سال فقط دوبار نوسان قیمتی داشتیم». سلیمانی درباره قیمت مواد اولیه میگوید: «دقیقا دلیل ثبات بازار عدم نوسان قیمت مواد اولیه است، دلیل افزایش قیمت محصولات ما هم افزایش قیمت مواد اولیه و نوسانات ارزی بود.» سلیمانی میگوید افزایش قیمتهای اخیر هم به سبب «بالا رفتن نرخ ارز بود که همین یکماه پیش اتفاق افتاد». به گفته این مدیرفروش در چندماه گذشته که ارز ثبات نسبی داشته «مشتری با خیال راحتتری خرید میکند. چک هم به مراودههای مالی برگشته، سال گذشته هیچکس به صورت اعتباری کار نمیکرد و همه به دنبال پول نقد بودند اما ما امسال همراه با سفارش یکسوم پول را دریافت میکنیم و مابقی به صورت چک پرداخت میشود». سلیمانی درباره میزان افزایش قیمت تمامشده محصولات میگوید: «مسلما افزایش داشته اما قیمت در همه بازارها صعودی بوده است. برای مثال از نوسانات ارزی پارسال که عبور کردیم، با وجود افزایش قیمت محصولات خریدوفروش بیشتری صورت گرفت. مثلا سفارش یکی از بازاریابهای ما در آذر سال گذشته حدود ۵۰تن بود اما آذر امسال به بالای ۸۰تن رسید.»
کجا و چند؟
پلاستیک کالایی پلیمری است که به سبب مادهای بهنام مونومر برای سلامتی انسان مضر است. در حالی که پلیمرهای پلیاتیلن خنثی هستند و مشکلی برای استفاده ندارند اما استفاده اشتباه و نابجا از آنها میتواند به سلامتی آسیب زند. آزاد شدن مواد آلی و شیمیایی موجود در دیواره ظروف و ورود آن به غذا ممکن است مشکلات گوارشی برای مصرفکننده در پی داشته باشد، به همین سبب از گرمکردن و توزیع غذای بالای ۶۵درجه سانتیگراد بهشدت اجتناب کنید. ظروف یکبار مصرف گیاهی و ظروف کاغذی بهترین نمونه برای استفاده از ظرفهای یکبار مصرف است. اگر قصد خرید ظروف پلاستیکی و یکبار مصرف را دارید دو بازار مولوی و خیابان باستان را مدنظر داشته باشید. قیمت بستههای ۲۰تایی لیوانهای یکبار مصرف بهطور متوسط ۳۰هزار تومان است که بسته به نوع و کیفیت لیوان قیمت تغییر میکند. این رقم برای بشقابهای یک بار مصرف در بستههای ۲۵ تا ۳۲تایی بین ۳۰ تا ۳۴هزار تومان است. اگر به ظرفهای بزرگتری مانند دیس و سینی و آجیلخوری یا میوهخوری یکبار مصرف نیاز دارید هم برای یک عدد از این ظروف بین ۳۰ تا ۵۰هزار تومان بودجه درنظر بگیرید. این قیمتها بهطور متوسط است و مسلما بسته به کیفیت کالا بالا و پایین میشود.