بحران گارانتی در بازار لوازم‌خانگی

محدودیت‌های متعددی که در مسیر واردات رسمی لوازم‌خانگی ایجاد شده، اعم از فهرست‌های ممنوعه ابلاغی وزارت صمت یا کالاهایی که واردات یا ترخیص آنها با دشواری‌های تحریمی و بوروکراسی مواجه شده است، بار دیگر موجب رونق لوازم‌خانگی قاچاق شده است. رونقی که از یکسو دولت را از درآمدهای خود نظیر عوارض گمرکی و مالیات‌های مرتبط محروم می‌کند، از سویی شرایط رقابت برای تولیدکنندگان داخلی را دشوار می‌کند و از سوی دیگر، با افزایش کالاهای تقلبی یا فاقد گارانتی و نمایندگی رسمی خدمات پس‌از‌فروش، موجب تضییع حقوق مصرف‌کننده می‌شود. 

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم‌خانگی تهران در این‌خصوص می‌گوید: لوازم‌خانگی که به کشور قاچاق می‌شوند به هیچ‌عنوان گارانتی ندارند. به گفته اکبر پازوکی، متاسفانه همچنان حجم ناچیزی از نیاز بازار لوازم‌خانگی کشور از طریق کالاهای خارجی و وارداتی تامین می‌شود که این کالاهای خارجی به دو دسته تقسیم می‌شوند. دسته اول پس از اعمال ممنوعیت واردات لوازم‌خانگی به کشور وارد شده‌اند که هیچ مشکلی درخصوص فروش آنها وجود ندارد و توسط شرکت‌های معتبر گارانتی‌های معتبر را دریافت می‌کنند‌ اما دسته دوم پس از اعمال ممنوعیت و به‌صورت قاچاق به کشور وارد شده‌اند که هیچ اعتباری برای آنها وجود ندارد ضمن اینکه خرید و فروش آنها ممنوع است. هیچ‌یک از کالاهایی که به‌صورت قاچاق به کشور وارد می‌شوند، گارانتی معتبر ندارد و نمی‌توانند داشته باشند.

او با ذکر این مطلب که مردم هنگام خرید لوازم‌خانگی، لازم است توجه مناسب داشته باشند، تصریح کرد: مردم توجه داشته باشند که کد شناسه لوازم‌خانگی خارجی را قبل از خرید در سامانه جامع تجارت در بخش استعلام کالا وارد کنند و از قاچاق یا قانونی بودن آن اطمینان حاصل کنند.

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم‌خانگی تهران ابراز کرد: در صورتی‌که کالا قاچاق باشد، پس به هیچ‌عنوان گارانتی معتبر ندارد، اما برای اطمینان از گارانتی کالاهای داخلی خریداران باید محصول موردنظر را پیش از خرید از اتحادیه استعلام بگیرند که این امر به صورت تلفنی نیز انجام می‌گیرد.