شماره روزنامه ۶۰۱۰۲
|

  • فهرست مفسدین فی‌الارض!

    دنیای اقتصاد -گروه تاریخ و اقتصاد: مانند بسیاری از شرکت‌ها، وایت‌اندکیس سیاست بازنشستگی اجباری در سن ۶۵سالگی داشت. برای من، این به معنای پایان کار در پایان سال ۲۰۰۰ بود. بیش از یک‌سال قبل از آن، شرکت پرسید که آیا مایلم به نحوی با شرکت همکاری کنم؟ من مایل بودم که برای پنج سال به‌عنوان مشاور ویژه این کار را انجام دهم. اما روزهای من به‌عنوان وکیل تمام‌وقت به پایان می‌رسید. نشستن در یک صندلی تاب‌دار و بازی ماهجونگ۱ هرگز واقعا سبک زندگی مطلوب من نبود. بنابراین این به معنای آن بود که باید راهی پیدا کنم تا خودم را به شیوه‌های معناداری مشغول کنم. در بهار سال۲۰۰۰، تماس فوری از وزارت خارجه دریافت کردم. چارلز تی.دانکن، یکی از قضات آمریکایی در دیوان دعاوی ایران و ایالات متحده، بیمار شده و تنها چند روز قبل از جلسه‌ای برنامه‌ریزی شده در یک پرونده جنجالی «تابعیت مضاعف» به بیمارستان منتقل شده بود. از من پرسیدند که آیا موافقم در لحظه آخر جایگزین شوم؟ من پذیرفتم و به زودی خودم را در لاهه یافتم و در حال شنیدن پرونده فردریکا لینکلن ریاحی علیه جمهوری اسلامی ایران در مرحله ماهیتی بودم؛ آخرین ادعای یک تبعه که در دیوان تصمیم‌گیری شد.
  • بلوط زدایی از تاریخ

    دنیای‌اقتصاد: این سخن مدیرکل منابع طبیعی لرستان که گفته است: «ارزش هر درخت بلوط ۲۰۰ هزار دلار است»، ماه‌هاست در فضای مجازی می‌چرخد. فاجعه اینجاست که ۷میلیون هکتار از جنگل‌های بلوط طی ۷۰سال گذشته تخریب شده و چنانچه روند تخریب جنگل‌های بلوط با سرعت کنونی پیش برود، پنج میلیون هکتار جنگل بلوط باقی‌مانده نیز طی ۵۰سال آینده از میان خواهد رفت.
  • دیپلماسی در عهد قاجار

    پس از پایان جنگ نخست ایران و روسیه که به عهدنامه گلستان منجر شد، میرزابوالحسن‌خان ایلچی برای تبادل نسخه امضاشده عهدنامه به سن‌پترزبورگ سفر کرد.
  • صورت‌های نابرابری

    برانکو میلانوویچ ،اقتصاددانی صربستانی-آمریکایی و نویسنده کتاب «داراها و ندارها تاریخ مختصر و خاص نابرابری جهانی» و رئیس دپارتمان پژوهشی بانک جهانی و استاد دانشگاه مِری‌لند در کالج پارک است.
  • دزدان دریایی خریدار نفت ایران؟

    حمیدرضا عابدیان
    یادداشت کوتاه تلگرامی دکتر امیر ناظمی با عنوان نفت، مصدق و هویت ملی! با وجود اینکه نکته مهمی را گوشزد می‌کند، در مقدمه بحث، دست‌کم از دو جهت قابل نقد است. نخست از زاویه اطلاعات نادرست تاریخی و دیگر، تحلیل تقلیل‌گرایانه‌ای که از شکست دولت مصدق ارائه می‌دهد. ناظمی در همان آغاز یادداشت می‌نویسد: «در فاصله میان ملی شدن نفت ایران تا کودتای ۲۸مرداد، مصدق در عمل جز یک کشتی نتوانست هیچ نفتی بفروشد. تنها یک کشتی نفت توسط شرکت ایده میتسوی ژاپن خریداری شد. یک شرکت کوچک جاه‌طلب که با نفتکش نیشومارو به ایران آمد.» اما این درست نیست.
  • ثبت نام نامزدهای نمایندگی روی سان‌رستم!

    سان رستم گوردخمه‌ای تاریخی واقع در شهرستان کرمانشاه است که در فاصله ۶۴کیلومتری از شهر کرمانشاه، در ۱۰کیلومتری روستای بوژان مرکز دهستان عثمانوند، در نزدیکی روستای چنار در حاشیه رودخانه جزمان و کنار جاده قرار دارد.
  • نفت‍کش تحریم‌شکن!

    پس از ملی شدن صنعت نفت در ایران و در اوج تحریم نفت ایران از سوی دولت انگلیس، شرکت نفتی «ایده میتسو» یکی از نفتکش‌هایش را به بندر آبادان فرستاد. این اتفاق تجاری در حالی رخ داد که انگلستان و آمریکا از پهلو گرفتن کشتی‌های نفتکش خارجی در بندرهای ایران و خرید نفت از ایران جلوگیری می‌کردند. در بهار۱۳۳۲ نفتکش ایده میتسو با ۲۲ هزار تن بنزین و نفت و گاز ایران، به بندر کاوازاکی در ژاپن بازگشت. رمان «مردی که او را با لقب دزد دریایی می‌نامیدند» (A Man Called Pirate) اثر نائوکی هیاکوتا که در سال۲۰۱۳ پرفروش‌ترین کتاب سال ژاپن شد بر این اساس نوشته شده است. همچنین با اقتباس از این رمان، فیلم سینمایی سوخت‌رسان در سال ۲۰۱۶ساخته شد.
  • منطقه نبرد

    دنیای اقتصاد -گروه تاریخ و اقتصاد: با فرا رسیدن هزاره جدید، حقوق بین‌الملل به وضوح در حال تکامل بود و با هدف حمایت از سرمایه‌گذاران پیش می‌رفت که این حمایت‌ها به جریان سرمایه‌گذاری‌های مهم، به ویژه به کشورهای در حال توسعه کمک می‌کرد. منشور حقوق و وظایف اقتصادی کشورها، با استاندارد جایگزین سست و ذهنی برای جبران خسارت ناشی از مصادره تا حدودی شکست‌خورده بود و این امر تا حدود زیادی به لطف اقدامات دیوان دعاوی ایران و ایالات متحده بود که به‌طور مداوم بر این موضوع تاکید داشت که جبران خسارت کامل لازم است. هزاران معاهده دوجانبه سرمایه‌گذاری وجود داشت. همچنین مکانیزم‌های قابل اعتمادی برای حل اختلافات بین کشورها و سرمایه‌گذاران از طریق نهادهایی مانند ICSID به وجود آمده بود. اما معمولا غرور پیش از سقوط می‌آید. پرونده بزرگ بعدی من نشان می‌دهد که واکنشی در جریان بود و این‌بار تهدید علیه حمایت از سرمایه‌گذاران نه از سوی کشورهای در حال توسعه بلکه عمدتا از جانب کانادا و ایالات متحده می‌آمد.
  • ۹هزار جراحی در بیمارستان نجمیه

    محمود مصدق، نوه محمد مصدق چهارشنبه هفته گذشته جهان را بدرود گفت. او متولد ۱۳۱۳ و متخصص طب زنان بود. محمود مصدق، لیسانس حقوق از دانشگاه هاروارد را داشت و دلش می‌خواست وکیل بشود؛ ولی با خواست پدرش مسیر زندگی‌اش تغییر کرد و دوره پزشکی در دانشگاه لوزان سوئیس را گذراند و به ایران برگشت و تا پایان زندگی‌اش یکی از قدیمی‌ترین پزشکانی بود که تجربه نیم‌قرن معالجه بیماران دچار نازایی را داشت.
  • هیولای ماکیاولی و زوال اخلاق

    دنیای‌اقتصاد: نیکولو ماکیاولی، سیاستمدار قرن۱۶ ایتالیا را پدر معنوی سیاست و اخلاق در دوران مدرن نامیده‌اند؛ هیولایی که دستاورد نظام فکری او زدودن اخلاق و انصاف از ساختار سیاست و زندگی اجتماعی بوده است. از منظر اقتصادی نیز روش ماکیاولیستی در کسب درآمد مبتنی بر قساوت و بی‌رحمی است.
  • سه پرونده جنجالی

    دنیای اقتصاد -گروه تاریخ و اقتصاد: من از سال ۱۹۸۸ تا ۲۰۰۰، در سه پرونده‌ (پرونده ICSID علیه یک کشور آمریکای لاتین Santa Elena علیه کاستاریکا)، یکی از بزرگ‌ترین آرای ICSID در تاریخ (۸۷۷ میلیون دلار در CSOB علیه اسلواکی) و یکی از اولین پرونده‌های NAFTA Mondev (علیه ایالات متحده) به عنوان وکیل ارشد بودم و اکنون به بررسی هر سه خواهم پرداخت.
  • درباره انگل‌ها و وام‌های نکبت‌بار

    دنیای اقتصاد -گروه تاریخ و اقتصاد: دوران ریاست‌جمهوری ریگان به‌‌رغم رسوایی ایران-کنترا، پابرجا ماند و در نهایت، معاون او، جورج هربرت واکر بوش، در ۲۰ژانویه۱۹۸۹ به‌عنوان جانشین سوگند یاد کرد. مراسم تحلیف را از جایگاهی ممتاز تماشا کردم: تراسِ گالری ملی هنر؛ جایی که رئیس سابق من، جک استیونسون، به لطف ارتباطات دیرینه بنگاه او با خانواده ملون، به ریاست هیات‌مدیره منصوب شده بود.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر