نمایندگان خارجی شرکت اسلامیه
گروه تاریخ و اقتصاد: شرکت اسلامیه ۲ ماه پس از آغاز تبلیغات آن در اصفهان و شیراز در ذیالقعده ۱۳۱۶ق تاسیس شد. ریاست شرکت اسلامیه بر عهده حاجی محمدحسین صاحب تاجر کازرونی قرار داشت که خود رئیس شرکت مسعودیه اصفهان نیز بود. حاجی میرزاعلی نقشینه معروف به ادیبالتجار مدیر شرکت بود، او همچنان که از لقبش پیداست ادیب بود و شعر نیز میگفت. [شرکت ۴ نفر را بهعنوان وکلای اصلی انتخاب کرده بود که عبارت بودند از: حاجی میرزامحمد مشکی، حاجی محمدجعفر تاجر اصفهانی، حاجی میرزا اسدالله تاجر اصفهانی مشهور به نقشینه و حاجی محمدکاظم تاجر اصفهانی مشهور به مثقالی.
گروه تاریخ و اقتصاد: شرکت اسلامیه ۲ ماه پس از آغاز تبلیغات آن در اصفهان و شیراز در ذیالقعده ۱۳۱۶ق تاسیس شد. ریاست شرکت اسلامیه بر عهده حاجی محمدحسین صاحب تاجر کازرونی قرار داشت که خود رئیس شرکت مسعودیه اصفهان نیز بود. حاجی میرزاعلی نقشینه معروف به ادیبالتجار مدیر شرکت بود، او همچنان که از لقبش پیداست ادیب بود و شعر نیز میگفت. [شرکت ۴ نفر را بهعنوان وکلای اصلی انتخاب کرده بود که عبارت بودند از: حاجی میرزامحمد مشکی، حاجی محمدجعفر تاجر اصفهانی، حاجی میرزا اسدالله تاجر اصفهانی مشهور به نقشینه و حاجی محمدکاظم تاجر اصفهانی مشهور به مثقالی. به گفته مسوولان شرکت دستکم تا ۴ ماه سهام شرکت در اختیار چند تن از تجار قرار داشت و پس از آن بهتدریج بر شرکا افزوده شد و سهامداران پر تعداد شدند. شرکت قیمت سهام خود را در حدی قرار داده بود تا امکان خرید برای عموم مردم وجود داشته باشد و قول داده بود که فواید شرکت به صورت سالانه تومانی دو یا سه قران باشد یعنی سالانه بین ۲۰ تا ۳۰درصد سود به سهامداران تعلق گیرد. همچنین امید داشت که ارزش سهام سهامداران شرکت به مرور زمان افزوده شود. موسسان شرکت باور داشتند که تاسیس شرکت اسلامیه «اول بشارت نیکبختی و آبادی مملکت و ترقی ملتی خواهد بود». علاوه بر اداره شرکت در اصفهان، شعبه شرکت در تهران به ریاست حاج حسین امینالضرب نقش مهمی در فعالیت شرکت داشت.
در اخبار اولیه مربوط به شرکت اسلامیه سخن از طرحهای بزرگ بود و گفته میشد شرکت قصد دارد امتیاز ساخت راه شوسه قم تا اصفهان را به دست آورد. یا اینکه قصد دارد امتیاز ساخت راهآهن شهری را در حدود اصفهان بگیرد؛ اما این طرحها هرگز عملی نشد. آنچه بیش از هر چیز شرکت اسلامیه درصدد انجام آن بود تاسیس کارخانه پارچهبافی و ریسمانریسی بود، شرکت اسلامیه قصد داشت پس از آنکه سرمایه شرکت به یک کرور تومان رسید، اقدام به خرید کارخانه کند. تا جمادیالاول سال ۱۳۱۸ق شرکت نتوانسته بود چنین سرمایهای را تهیه کند. مقدمات این کار هنگامی فراهم شد که حاج حسین امینالضرب تصمیم به همکاری با شرکت اسلامیه گرفت و شعبه شرکت اسلامیه در تهران گشایش یافت.
نمایندگان شرکت اسلامیه در خارجه نیز از این قرار بودند:
لندن: حاجی میرزا اسدالله کاشانی و جناب حاجی علیاکبر صاحب تاجر شیرازی
کلکته: مویدالاسلام مدیر محترم جریده حبلالمتین
بمبئی: حاجی محمدجواد عرب تاجر کرمانی
مصر: آقا میرزا محمدجواد مشکی تاجر اصفهانی و آقا میرزا علی محمدخان کاشانی مدیر ثریا
اسلامبول [استامبول]: اخوان جواهریزاده اصفهانی و حاجی میرزا محمدشفیع آقا امینالتجار اصفهانی
بغداد: حاجی سید محمدکاظم تاجر اصفهانی و حاجی سیدحسین افندی اصفهانی
مسکو: آقا میرزا نعمتالله تاجر اصفهانی و آقا محمدباقر تاجر اصفهانی
بادکوبه: حاجی زینالعابدین تقیاف و اولاد ایشان.
منبع: حبلالمتین، شماره ۲۹، سال ۶
(محرم ۱۳۱۷ق)
ثریا، شماره ۳۷، سال ۲
(جمادیالاول ۱۳۱۸ق)
ارسال نظر