دارالفنون و طبابت جدید
به علت گستردگی فعالیت علمی مدرسه دارالفنون از نامهای گوناگون برای معرفی آن استفاده شده است. در اوایل مدرسه توسط استادان اروپایی اداره میشد که با اعزام داوود خان (جان داوود) توسط امیرکبیر به اروپا به استخدام دولت درآمده بودند. درواقع دارالفنون به دوره رکود شش صد، هفت صدساله ایران پایان داد و پایههای علوم جدید را در ایران بنیان نهاد.
بنیانگذاری علم تشریح و آناتومی بهصورت عملی، اعزام دانشجو به خارج با پشتوانه علمی پزشکی روز، پرورش طبیب به روش نوین غربی که هم اطلاعات طب جالینوسی سینایی داشتند و هم اطلاعات نوین طبی را، ایجاد داروخانه بسیار مجهز و بهداشتی در محوطه مدرسه و تشکیل جلسات بهداشتی با حضور اطبای ایرانی و اطبای سفارتخانههای مقیم (اولین مجمع پزشکان برای شور و گاه سوال از شاگردان دارالفنون، بنیانگذاری انجمنهای بهداشتی، مجالس حفظ الصحه (خصوصا قرنطینه، آبلهکوبی) از تاثیرات مدرسه دارالفنون درزمینه رواج طب نوین در عصر قاجار بوده است. درواقع مدرسه دارالفنون با تاثیرات علمی و فرهنگی توانست ایران عصر قاجار را در مسیر تمدن جدید یاری رساند که یکی از آنها مربوط به علم پزشکی بود.
منبع: ولیالله قهرمانیاصل و دیگران، «نقش عوامل اجتماعی فرهنگی در گسترش طب نوین در ایران عصر قاجار»، پژوهشنامه تاریخ اجتماعی و اقتصادی، ۱۳۹۶.
ارسال نظر