روزی که جمال عبدالناصر نخستوزیر شد
۱۸ آوریل (۲۹ فروردین) سال ۱۹۵۴ جمال عبدالناصر بهعنوان نخستوزیر مصر کار خود را آغاز کرد و دو سال بعد به مقام ریاستجمهوری رسید. وی به همراه محمد نجیب، انقلاب ۱۹۵۲ این کشور را رهبری کرد که به سرنگونی پادشاهی مصر و سودان انجامید. وی در کشور خود به تسریع روند مدرنیزاسیون و اجرای اصلاحات سوسیالیستی دست زد و با ترویج اندیشههای پانعربی برای مدت کوتاهی مصر را با سوریه متحد کرد و جمهوری متحده عربی را بنیان گذاشت. ناصر یکی از مهمترین شخصیتهای سیاسی هم در تاریخ مدرن اعراب و هم در کشورهای در حال توسعه سده بیستم بهشمار میرود.
![روزی که جمال عبدالناصر نخستوزیر شد](https://cdn.donya-e-eqtesad.com/thumbnail/YzhmYWVlNjgy/QHn8O9nsSzT8qCU7RegsN6Pbb5v74eEtbKeSOh05RaY0zt9KQTr_YUt7TZyzEhnm/.jpg)
۱۸ آوریل (۲۹ فروردین) سال ۱۹۵۴ جمال عبدالناصر بهعنوان نخستوزیر مصر کار خود را آغاز کرد و دو سال بعد به مقام ریاستجمهوری رسید. وی به همراه محمد نجیب، انقلاب ۱۹۵۲ این کشور را رهبری کرد که به سرنگونی پادشاهی مصر و سودان انجامید. وی در کشور خود به تسریع روند مدرنیزاسیون و اجرای اصلاحات سوسیالیستی دست زد و با ترویج اندیشههای پانعربی برای مدت کوتاهی مصر را با سوریه متحد کرد و جمهوری متحده عربی را بنیان گذاشت. ناصر یکی از مهمترین شخصیتهای سیاسی هم در تاریخ مدرن اعراب و هم در کشورهای در حال توسعه سده بیستم بهشمار میرود. او موفق به ملیکردن کانال سوئز شد و نقش محوری در تلاشهای ضدامپریالیستی در جهان عرب و آفریقا داشت. ناصر همچنین نقش کلیدی در تاسیس جنبش عدم تعهد داشت. سیاستهای ملیگرایانه او که به ناصریسم مشهور است، هواداران زیادی در دهههای ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ در جهان عرب پیدا کرد.
حسین علیزاده در کتاب «بررسی تحلیلی و توصیفی تاریخ روابط ایران و مصر» در بررسی شرایط تاثیرات جامعه مصر پیش از به قدرت رسیدن جمال عبدالناصر مینویسد: «در حالی که مصر پس از شکست ۱۳۲۷ ش/ ۱۹۴۸ سالهای پرالتهابی را سپری میکرد، در ایران ظهور محمدمصدق، نخستوزیر ایران، توجه همگان، از جمله مردم مصر را به خود جلب کرده بود. وی در مقام نخستوزیر ایران و رهبر جنبش ملیکردن صنعت نفت، توانسته بود شاه را از ایران اخراج و دست دولت انگلیس را با ملیکردن صنعت نفت در ۲۹ اسفند ۱۳۲۹/ ۲۰ مارس ۱۹۵۱، از ثروت ملی ایران کوتاه کند. این حوادث تاثیر بسیاری در تحولات مصر و از جمله در ناصر داشت. در سفر مصدق به قاهره در ۲۹ آبان ۱۳۳۰/ ۲۱ نوامبر ۱۹۵۱، در راه بازگشت از نیویورک، مردم مصر به گرمی از او استقبال کردند و به وی لقب «زعیم الشرق» را دادند. استقبال بینظیر از مصدق، پیامی بود به رهبران مصر که باید همچون او دست استعمار انگلیس را از منافع مصر بهویژه کانال سوئز، کوتاه کنند؛ کاری که بعدها جمال عبدالناصر آن را انجام داد و به فرمان او، در تجلیل از نخستوزیر ایران، خیابانی را [در مصر به نام] محمد مصدق نامیدند که اینک نیز به همین نام است.»
در کتاب «نفت، قدرت و اصول» که با ترجمه غلامحسینصالحیار در ایران منتشر شده درباره اثری که نهضت ملی شدن صنعت نفت در خارج از کشور ایران داشت، چنین آمده است: «نهضت ملی شدن صنعت نفت، علاوه بر آثاری که در داخل کشور بر جای گذاشت، سرآغاز حرکتهای نوین ضداستعماری در خاورمیانه نیز شد. ملی شدن کانال سوئز در مصر، انقلاب الجزایر و مراکش و بسیاری از جنبشهای مردمی در خاورمیانه و آفریقا از ملی شدن نفت ایران تاثیر بسیار گرفتند و البته انگلستان نیز این موضوع را پیشبینی میکرد. مهرماه سال ۱۳۳۰، وقتیکه مصدق از سفر پیروزمندانه خود به شورای امنیت سازمان ملل بازمیگشت، در مصر توقف کرد. او در میان استقبال پرشور مردم مصر به قاهره رفت و طی پیامی گفت: «کانال سوئز متعلق به مصر است، همانطور که آبادان به ایران تعلق دارد! هیچکس حق ندارد به استناد قراردادهایی که زیر شرایط فشار و اختناق بسته شده، نسبت به آنها ادعای مالکیت بکند.» در این زمان سفارت انگلیس در قاهره به وزارتخارجه این کشور گزارش داده بود: «اگر وی موفق به ملی کردن نفت شود، کانال سوئز هدف بعدی خواهد بود.»
ارسال نظر