گذری به تهران قدیم
از باغ تا عمارت
ابراهیم تیموری
از سال ۱۲۱۰ هـ. ق. / ۱۷۹۵ که روستای کوچک تهران توسط آقامحمدخان قاجار برای پایتختی ایران انتخاب گردید و با سرعت توسعه یافت و بهصورت شهری درآمد هر خیابان و کوچه قسمتهای بافت قدیمی آن شاهد حوادث و رویدادهای مختلف سیاسی و غیرسیاسی بوده است. اگر شرح این حوادث در یکی دو مجلد کتاب جمعآوری شود میتواند کتاب جالبی برای علاقهمندان به تاریخ معاصر ایران باشد. نگارنده این سطور در ۸۵ سال پیش در یکی از منازل قدیمی واقع در کوچه درختی منشعب از خیابان نظامیه (خیابان بین میدان بهارستان و چهارراه سرچشمه که امروز مصطفی خمینی نام گرفته) متولد شده است و ایام عنفوان جوانی را بیشتر در خانه پدری واقع در کوچه کمیسری (یا کمیساری و بعدها کوچه کلانتری و سپس خواجهنوری و امروز کوچه نصرالله جورکش) منشعب از میدان بهارستان که انتهای آن به کوچههای ورودی به خیابان نظامیه و چهارراه سرچشمه میرسد، بهسر برده و کمابیش ناظر و شاهد حوادث و تغییراتی بوده که در آن خیابان روی داده است.
ابراهیم تیموری
از سال ۱۲۱۰ هـ. ق. / ۱۷۹۵ که روستای کوچک تهران توسط آقامحمدخان قاجار برای پایتختی ایران انتخاب گردید و با سرعت توسعه یافت و بهصورت شهری درآمد هر خیابان و کوچه قسمتهای بافت قدیمی آن شاهد حوادث و رویدادهای مختلف سیاسی و غیرسیاسی بوده است. اگر شرح این حوادث در یکی دو مجلد کتاب جمعآوری شود میتواند کتاب جالبی برای علاقهمندان به تاریخ معاصر ایران باشد. نگارنده این سطور در ۸۵ سال پیش در یکی از منازل قدیمی واقع در کوچه درختی منشعب از خیابان نظامیه (خیابان بین میدان بهارستان و چهارراه سرچشمه که امروز مصطفی خمینی نام گرفته) متولد شده است و ایام عنفوان جوانی را بیشتر در خانه پدری واقع در کوچه کمیسری (یا کمیساری و بعدها کوچه کلانتری و سپس خواجهنوری و امروز کوچه نصرالله جورکش) منشعب از میدان بهارستان که انتهای آن به کوچههای ورودی به خیابان نظامیه و چهارراه سرچشمه میرسد، بهسر برده و کمابیش ناظر و شاهد حوادث و تغییراتی بوده که در آن خیابان روی داده است. کوچه درختی مزبور که بهواسطه داشتن درختهای زیاد کوچه درختی نامیده میشد امروزه کوچه اردلان نامگذاری شده و از درختان آن نیز فقط یکی دو درخت نه چندان تروتازه باقی مانده است و از خانه قدیمی محل تولدم نیز اثری باقی نیست.
باغ و کاخ نگارستان
نام میدان بهارستان که تا اواخر دوره سلطنت رضاشاه میدان نگارستان نامیده میشد از نام باغ و کاخ نگارستان که در شمال آن قرار داشته و بانی آن فتحعلی شاه قاجار بوده گرفته شده است. امروزه فقط قسمت کوچکی از ساختمان آن کاخ و باغ باقی مانده است و در بقیه اراضی آن ساختمانهایی از جمله ساختمان قدیمی دانشسرای عالی سابق و ساختمان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و غیر آن ایجاد شده است. کاخ و باغ نگارستان که احتمالا در سال ۱۲۲۲ ه. ق. / ۱۸۰۷ یا حوالی آن سال به دستور فتحعلی شاه ساخته شده در واقع «خانه تابستانی» او بوده که در خارج از شهر کوچک آن روزی تهران بنا گردیده و در تابستان برای فرار از گرمای داخل شهر به آنجا میرفته است.
ویلیام اوزلی برادر سرگور اوزلی سفیر پادشاه انگلیس در ایران که در ماه مه سال ۱۸۱۲ (چهار پنج سال پس از ایجاد آن) چند بار از باغ نگارستان دیدن کرده میگوید: «این «خانه تابستانی» پادشاه اخیرا در محلی به فاصله تقریبا سه چهارم مایل در شمال شهر ساخته شده است. ساختمان این باغ که به سبک «کلاه فرنگی» بنا شده «نگارستان» نامیده میشود، زیرا در یکی از اتاقهای آن نقاشیهای زیادی که بیشتر آنها «پرتره» (تصویر صورت) میباشد به دیوار آویخته شده است. باغ این نگارستان دارای درختان جوان میباشد و انتظار میرود در ظرف چند سال آینده محل دلپذیری بشود.»۱ فتحعلیشاه به این باغ علاقه زیادی نشان میداد و تابستانها اگر به سلطانیه یا چمناوجان نمیرفت مدتی در همین باغ اقامت میگزید. به همین جهت به ساختمانها و تزئینات آن میافزود از جمله گلخانه بزرگی در قسمت شمالی باغ ساخته شده بود که نارنجستان نامیده میشد.۲
فتحعلیشاه وقتی عازم سفر میشد معمولا ابتدا به باغ نگارستان که در آن ایام همانطور که گفته شد در خارج از شهر تهران بود، میرفت و در آنجا ساعت سعد برای روز حرکت او تعیین میگردید. در آن روز روحانیون به باغ نگارستان میرفتند و برای سلامت شاه دعا میکردند و شاهزادگان و رجال نیز در آنجا جمع میشدند و احیانا هدایایی تقدیم میکردند. این باغ ناظر و شاهد وقایع و حوادث خوب و بد زیادی بوده است که جای شرح و بحث آنها در این جا نیست.۳ از جمله مراسم رسمی انتخاب محمد میرزا به مقام ولیعهدی و جانشینی پدربزرگش فتحعلی شاه و سپس تاجگذاری او یا قتل میرزا ابوالقاسم قائممقام به دستور محمدشاه قاجار۴ و غیر آن.
ساختمان مجلس شورای ملی و مسجد و مدرسه عالی سپهسالار
کاخ بهارستان که مهمترین و مشهورترین ساختمان میدان بهارستان میباشد در ضلع شرقی آن میدان قرار دارد و توسط میرزا حسینخان سپهسالار صدراعظم ناصرالدین شاه بنا شده و بعدها به مجلس شورای ملی اختصاص یافت . میرزا حسینخان سپهسالار در جنوب باغ و ساختمان مجلس شورای ملی، مسجد و مدرسه عالی سپهسالار را نیز بنا کرده که امروزه به مسجد و مدرسه عالی شهید مطهری نامگذاری شده است و تاریخچه مختصر آن به شرح زیر است.
باغ و ساختمان مجلس شورای ملی و مسجد و مدرسه عالی سپهسالار در قسمتی از اراضی باغ سردار ساخته شده است. باغ سردار که در زمان فتحعلی شاه قاجار ایجاد شده بود متعلق به سردار حسنخان قزوینی معروف به ساری اصلان برادر حسینخان سردار ایروانی بود. یکصد و چهل پنجاه سال پیش ضلع شمالی این باغ خیابان ژاله، فاصله سهراه ژاله تا چهارراه خیابان عینالدوله (خیابان ایران بعدی) و ضلع شرقی آن خیابان عینالدوله از چهارراه آبسردار تا سهراه امینحضور و ضلع جنوبی از سهراه امین حضور تا چهارراه سرچشمه و ضلع غربی آن خیابان نظامیه از چهارراه سرچشمه تا سهراه ژاله بوده است. بعد از فوت سردار حسنخان در ماه ذیالحجه ۱۲۷۱ / ماه اوت ۱۸۵۵ باغ مزبور خرد شد و تکه تکه به فروش رفت.
آبیاری این باغ از آب قنات سردار که مظهر آن در سهراه خیابان عینالدوله(چهار راه آبسردار) و خیابان ژاله بود صورت میگرفت. قنات سردار امروز به کلی خشک شده است. قسمتی از اراضی باغ سردار را میرزا علیخان حاجبالدوله (اعتمادالسلطنه اول) خرید و بعدها چون احتیاج به پول داشت پنج دانگ و نیم از اراضی مزبور را نزد پاشاخان امینالملک از پیشخدمتهای خاصه ناصرالدین شاه و رئیس دارالشورای دولتی گرو گذارد. حاجبالدوله چون نتوانست به موقع پول دریافتی را بپردازد میرزا حسینخان سپهسالار آن پول را پرداخت و به جای پنج دانگ و نیم از زمینها تمام ششدانگ آن را تصرف کرد. میرزا حسین خان سپهسالار صدراعظم که مردی متمول بود و اولادی نداشت نگران بود بعد از مرگش این اراضی و ثروت او را ناصرالدین شاه تصاحب نماید و به این جهت بر آن شد تا ضمن ساختن کاخ و خانه برای خود، در جنوب اراضی مزبور مسجدی هم بنا کند.
گفته میشود در موقع ساختن این کاخ وقتی علت بزرگی و مجلل بودن آن را از او پرسیدند گفته بود پارلمانی برای ایران میسازم و این گفته چند سال قبل از انقلاب مشروطیت بوده است. این آرزوی میرزا حسینخان تقریبا سی سال بعد جامه عمل پوشید و مجلس شورای ملی در این ساختمان تشکیل جلسه داد. بعد از مرگ میرزا حسن خان کاخ و باغ مزبور به همسر او خانم قمرالسلطنه دختر فتحعلیشاه رسید. بعد از فوت قمرالسلطنه، ناصرالدین شاه آن را تصاحب کرد و به عزیزالسلطان ملیجک بخشید و در همین باغ جشن عروسی دختر خود اخترالدوله با ملیجک را برپا کرد. بعد از انقلاب مشروطیت جلسات مجلس شورای ملی ابتدا در کاخ گلستان تشکیل میگردید ولی پس از سه جلسه مجلس شورای ملی به باغ و کاخ میرزا حسینخان که بهارستان نامیده میشد انتقال یافت.
با این حال ملیجک همچنان ادعای مالکیت آنجا را میکرد تا در دوره دوم مجلس شورای ملی مرحوم سید حسن مدرس این باغ و ساختمان آن را برای مجلس شورای ملی خریداری کرد، اما فقط نیمی از بهای آن را به ملیجک پرداخت نمود. وقتی رضاشاه به سلطنت رسید چون ملیجک کمافیالسابق ادعای بقیه پول بهای کاخ و باغ بهارستان را میکرد، مبلغی در بودجه دولت برقرار گردید و به او پرداخت شد. در زمان رضاشاه بهواسطه آتشسوزی، ساختمان کاخ بهارستان آسیب دید ولی بلافاصله تعمیرات با تغییرات جزئی انجام شد. در دوره سلطنت محمدرضاشاه در موقعی که سردار فاخر حکمت ریاست مجلس را بر عهده داشت، اراضی اطراف کاخ مجلس شورای ملی خریداری گردید و ساختمان و باغ آن توسعه یافت[۵]. بعد از انقلاب نیز اراضی آنجا توسعه بیشتری پیدا کرد و ساختمانهای تازهای در اراضی آن ایجاد گردید و خلاصه بهصورتی که امروز هست درآمد.
باغ نظامیه و رستوران لقانطه
در ضلع جنوبی میدان نگارستان (بهارستان بعدی) نصرالله خان معروف به میرزا آقاخان نوری صدراعظم ناصرالدین شاه باغی احداث کرده بود که ضلع شرقی آن خیابان نظامیه (خیابان مقابل مسجد و مدرسه عالی سپهسالار) و ضلع غربی آن ضلع شرقی میدان توپخانه بود. این اراضی قبل از سال ۱۲۸۴ ه. ق. / ۱۸۶۷ از اراضی خارج از شهر تهران محسوب میشد که در شمال خندق شمالی شهر (خیابان برق یا امیرکبیر کنونی) قرار داشت. میرزا آقاخان پس از آنکه در تاریخ ۲۰ محرم سال ۱۲۷۵ (۳۰ اوت ۱۸۵۸) از صدارت معزول شد و مورد غضب قرار گرفت برای امرار معاش خود و خانوادهاش که تعدادشان کم نبود مجبور شد اراضی باغ را تقسیم کند و به فروش برساند. یک قطعه را مسعود میرزا ظلالسلطان فرزند ناصرالدین شاه خرید و پارک مسعودیه (محل وزارت فرهنگ و آموزش و پرورش بعدی) را در آن ایجاد نمود. از بقیه اراضی باغ صدراعظم نوری قسمتی به میرزا کاظمخان نظامالملک پسر ارشد میرزا آقاخان رسید. میرزا کاظمخان ابتدا وزیر استیفا و سپس وزیر لشگر شد و در سال ۱۲۶۸ به نظامالملک ملقب گردید. نظامالملک در اراضی متعلق به خود باغ و ساختمانی احداث نمود که «باغ و عمارت نظامیه» نامیده میشد. نظامالملک از زن سوم خود که ترکمن بود پسری به نام عبدالوهابخان داشت که به هنگام فوت تنها وارث او بود.
عمارت نظامیه و آیینهکاریها و گچبریها و نقاشیهای گل و بوتهها بر دیوارها و اتاقهای آن را استاد حسین کاشانی، معمار دیوان جد اعلای منوچهر صانعی، طراحی کرده بود. در روی دیوار تالار بزرگ نقاشی معروف به «صف سلام» که ناصرالدین شاه را بر روی تخت و ولیعهد و صدراعظم و پسرانش میرزا کاظمخان و میرزا داودخان را نشان میداد کار مرحوم میرزا ابوالحسنخان غفاری کاشانی ملقب به صنیعالملک نقاشباشی و عمومی کمالالملک بود.۶ بعد از فوت عبدالوهاب خان باغ و عمارت نظامیه به پسرش افخمالملک و سپس به پسر او حسین خواجهنوری رسید. حسین خواجهنوری قسمتی از ساختمان و باغ با استخر بزرگ آن را به شخصی به نام غلامحسینخان لقانطه اجاره داد و او در آنجا رستورانی به نام لقانطه دایر کرد که تا سال ۱۳۲۷ دایر بود. آب استخر لقانطه از قنات صدرآباد که توسط میرزا آقاخان احداث شده بود تامین میگردید. در ایام تابستان رستوران را شبها در اطراف استخر زیبا و بزرگ آن دایر میکردند که تا نیمههای شب صدای موزیک کنار استخر تا خانههای اطراف، از جمله منزل ما واقع در کوچه کلانتری و نزدیک آن، به گوش میرسید. یک «لتگا» (قایق کوچک پارویی) هم در استخر بزرگ لقانطه انداخته بودند که بیشتر بچهها را با گرفتن پولی یکی دو بار در اطراف استخر گردش میدادند.
نقاشی روی دیوار تالار بزرگ ساختمان، کار صنیعالدوله، سالها مورد بازدید و تماشای مشتریان رستوران لقانطه قرار میگرفت. هنگامی که حاجی علینقی کاشی از تجار ثروتمند آن روز ساختمان مزبور را خریداری کرد و میخواست آنجا را خراب کند و به جای آن ساختمانی چهارطبقه بسازد تصادفا توسط حمید نیرنوری از نوادههای دختری میرزا آقاخان نوری از نابودی نقاشیهای روی دیوار جلوگیری شد و به موجب رای دادگاه به موزه انتقال یافت.
۱. سفرنامه ویلیام اوزلی، چاپ لندن سال ۱۸۲۳ جلد سوم، ص ۳۵۹
۲ - برای اطلاع بیشتر مراجعه کنید به دکتر منوچهر ستوده، جغرافیای تاریخی شمیران، ص ۷۸۲
۳- استاد سید عبدالله انوار در رسالهای به نام «باغهای تهران، باغ نگارستان» به تفصیل مشخصات ساختمانهای باغ نگارستان و چگونگی آبیاری آن و نیز اهم وقایع و حوادثی را که در آنجا روی داده نوشته است. علاقهمندان میتوانند به آن رساله که در تیرماه ۱۳۸۷ در تهران به چاپ رسیده مراجعه نمایند.
۴- برای اطلاع از مراسم انتخاب محمد میرزا به ولیعهدی در باغ نگارستان مراجعه فرمایید به کتاب «دو سال آخر» چاپ دانشگاه تهران ج دوم، ص ۹۷۷ برای اطلاع از چگونگی قتل میرزا ابوالقاسم قائممقام مراجعه کنید به مقاله ابراهیم تیموری در مجله اطلاعات سیاسی و اقتصادی شماره ۱۶۹-۱۷۰
۵- نقل از استاد عبدالله انوار.
۶- به نقل از مقاله منوچهر صانعی
ارسال نظر