نخستین مالیات ستانی در اسلام
گروه تاریخ و اقتصاد: به نقل از مقریزی نخستین کسی که در اسلام بر دکانها مالیات و خراج بست، ابوعبدالله محمد بن جعفر منصور، در ۱۶۷ق بود، که سعید حرشی را برای اجرای این امر گمارده بود. برخی از مورخان هم نظر مقریزی را آوردهاند کـه: «اولـین کسـی کـه مالیات بر بازار را وضع کرد مهدی در سال ۱۶۷ق بود. » ابنجوزی این کار را در زمان مهدی عباسی گزارش کرده است. وی در ادامه آورده است هنگامی که مهدی جانشین منصور شد بـا مشـورت ابوعبیـدالله وزیـر در ۱۶۷ق بر بازار و آسیابها مالیات وضع کرد. یعقوبی هم همین مطلـب را تایید میکند.
گروه تاریخ و اقتصاد: به نقل از مقریزی نخستین کسی که در اسلام بر دکانها مالیات و خراج بست، ابوعبدالله محمد بن جعفر منصور، در ۱۶۷ق بود، که سعید حرشی را برای اجرای این امر گمارده بود. برخی از مورخان هم نظر مقریزی را آوردهاند کـه: «اولـین کسـی کـه مالیات بر بازار را وضع کرد مهدی در سال ۱۶۷ق بود.» ابنجوزی این کار را در زمان مهدی عباسی گزارش کرده است. وی در ادامه آورده است هنگامی که مهدی جانشین منصور شد بـا مشـورت ابوعبیـدالله وزیـر در ۱۶۷ق بر بازار و آسیابها مالیات وضع کرد. یعقوبی هم همین مطلـب را تایید میکند. البته مطلب وی درباره جمعآوری مالیات بازارهـای بغداد است: «مهدی [خلیفه عباسی]دستور داد تا مالیات بازارهای بغداد را جمعآوری کنند و بر آنها باج نهـاد و سـعید حرشی را بر این کار گماشت و بنابراین نخستین بار باج بازارهای بغداد برای مهدی جمعآوری شد.»
- منبع: مالیات بر بازار در دوره خلفای اسلامی، مجله تحقیقات تاریخ اسلامی، دوره 3، شماره 1، تابستان و پاییز 1392، صص 23-38
ارسال نظر