آنتوان ساسی «شیخ المستشرقین»
گروه تاریخ و اقتصاد: آنتوان ایزاک سیلوستر دو ساسی، خاورشناس برجسته فرانسوی در ۲۱ سپتامبر ۱۷۵۸م در پاریس به دنیا آمد. وی در کنار تحصیلات مقدماتی، به زبانهای شرقی علاقهمند شد و ضمن تحصیل علم حقوق، به فراگیری زبانهای فارسی، عربی، ترکی و عبری پرداخت. ساسی از آن پس به تدریس در دانشگاه روی آورد و در مراکز متعدد علمی و فرهنگی عضویت یافت. وی برای تعلیم زبانهای شرقی، روش مخصوصی وضع کرد و زندگی خود را برای تعلیم و تالیف و نشر کتاب اختصاص داد و هیچ خاورشناسی در این کار به پای او نرسید.
گروه تاریخ و اقتصاد: آنتوان ایزاک سیلوستر دو ساسی، خاورشناس برجسته فرانسوی در ۲۱ سپتامبر ۱۷۵۸م در پاریس به دنیا آمد. وی در کنار تحصیلات مقدماتی، به زبانهای شرقی علاقهمند شد و ضمن تحصیل علم حقوق، به فراگیری زبانهای فارسی، عربی، ترکی و عبری پرداخت. ساسی از آن پس به تدریس در دانشگاه روی آورد و در مراکز متعدد علمی و فرهنگی عضویت یافت. وی برای تعلیم زبانهای شرقی، روش مخصوصی وضع کرد و زندگی خود را برای تعلیم و تالیف و نشر کتاب اختصاص داد و هیچ خاورشناسی در این کار به پای او نرسید. از او بهعنوان بزرگترین خاورشناس یاد میشود. دو ساسی در واقع، خادم دانشمندان جوان شد و پاریس را مرکز درس و بحث و مطالعه قرارداد.
او همچنین با تحقیق در زبان قبطی و کشف رمز خط تصویری یا هیروگلیف، موفق شد کتیبههای عهد ساسانی را بخواند. ساسی پس از کسب معارف فراوان در زبانهای شرق، بهعنوان نویسنده ناپلئون بناپارت در قسمت ادبیات عرب انتخاب شد و چنان در این عرصه تسلط یافت که فضلای مصر را به تعجب واداشت. این مهارت و تبحر ساسی در شرقشناسی بهآنجا رسید که کتابهای فراوانی نوشت و به «شیخالمستشرقین» شهرت یافت. گفته میشود که وی با نگارش کتابها و رسائل و مقالات تعلیم و تربیت، جمع کثیری از دانشجویان اروپایى را با تمدن و فرهنگ اسلامی آشنا کرده و به این وسیله روح غیرت و همت را در جسم و جان اروپاییان بیخبر از نفایس شرق و به ویژه اسلام به حرکت درآورده است. این دانشمند فرانسوی، مسیحیانی را که بر اثر هزار سال جلوگیری و مخالفت کشیشان و روحانیان عیسوی مذهب، از معارف و دانش و ادبیات اسلامی بیخبر مانده و حتی نسبت به آن بدبین بودند، بیدار کرد و شوق تحقیق و تالیف و تتبع را در آنها به وجود آورد. همین امر باعث شد که عدهای از روشنفکران اروپایی به اسلامشناسی روآوردند و کتابهای فراوان تحقیقی درباره آن نگاشتند. از ساسی در حدود ۲۰ کتاب بر جای مانده که گزیدههای عربی در ۳ جلد و دستور زبان عربی از آن جمله است. آنتوان ایزاک سیلوستر دوساسی سرانجام در ۲۱ فوریه ۱۸۳۸م در هشتاد سالگی درگذشت.
ارسال نظر