استقبال 90 درصدی از کالابرگ

بر اساس اعلام وزارت رفاه، ۸۲میلیون ایرانی مشمول کالابرگ الکترونیک یک‌میلیون تومانی شدند که می‌توانند با استفاده از کارت بانکی سرپرست خانوار به فروشگاه‌های منتخب مراجعه کنند. بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد، با افزایش استقبال از کالابرگ، تعداد فروشگاه‌هایی که می‌توان از آنها خرید کالابرگی انجام داد نیز افزایش یافته است. به عقیده کارشناسان این موضوع می‌تواند افزایش تعادل قیمتی کالاها در فروشگاه‌های بزرگ و زنجیره‌ای با فروشگاه‌های خرد منجر شود. همچنین برخی گزارش ها نشان می‌دهد، کالاهایی که می‌توان با کالابرگ یک‌میلیون تومانی خریداری کرد، با اختلاف قیمت قابل‌توجهی در شهر‌های مختلف و حتی محله‌ها، به فروش می‌رسد. به طوری که در برخی موارد قیمت مشاهده‌شده برای گوشت قرمز در شهرهای کوچک‌تر، به ازای هر کیلو یک‌میلیون تومان پایین‌تر از کلان‌شهر‌ها بوده است.

روز گذشته مقامات وزارت رفاه در مورد عدم حذف افراد از چرخه دریافت اعتبار کالابرگ خبر دادند. طبق اعلام مقامات وزارت رفاه، افراد چه از کالابرگ خود استفاده کنند و چه استفاده نکنند مشمول دریافت کالابرگ هستند و از چرخه دریافت کالابرگ در ماه‌های آینده حذف نخواهند شد.

 ادامه کالابرگ برای همه ایرانیان

روز گذشته معاون رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد که هیچ برنامه‌ای برای حذف افراد از چرخه دریافت کالابرگ وجود ندارد. این سخن در پاسخ به گمانه‌زنی‌هایی است که به تازگی در مورد احتمال حذف برخی افراد از چرخه کالابرگ شنیده می‌شود. دولت در هفته سوم دی ماه سال ۱۴۰۴، همزمان با حذف ارز ترجیحی برای کالاهای اساسی به جز گندم و دارو، طرح اعتبار کالابرگ یک‌میلیون تومانی را کلید زد. بر اساس این طرح برای ۸۲‌میلیون ایرانی به ازای یک ماه، یک‌میلیون تومان اعتبار در نظر گرفته شده است که سرپرستان خانوار می‌توانند با مراجعه به فروشگاه‌ها خرید کنند.

براساس اعلام وزارت رفاه، این اعتبار یک‌میلیون تومانی در ماه‌های بهمن و اسفند سال جاری و فروردین سال آینده نیز شارژ خواهد شد و مبلغ آن برای ۴ ماه بعدی یعنی اردیبهشت، خرداد، تیر و مرداد ماه سال ۱۴۰۵ افزایش خواهد یافت. تا پایان روز یکم بهمن ماه، ۷۲‌میلیون ایرانی به ارزش ۶۷ هزار‌میلیارد تومان از با استفاده از کالابرگ الکترونیک خود از فروشگاه‌ها خرید کرده‌اند. در این میان شنیده‌ها حاکی از آن است که برخی افراد مطمئن نیستند در صورت عدم استفاده از اعتبار خود این اعتبار برای ماه‌های بعدی باقی بماند. یا حتی در مواردی شنیده شده است که برخی افراد فکر می‌کنند اگر از اعتبار خود استفاده نکنند، این موضوع به عنوان عدم نیاز آنها به بسته کمک معیشتی دولت محسوب می‌شود و در نتیجه از لیست دریافت کالابرگ الکترونیک حذف خواهند شد.

بر این اساس، یعقوب اندایش، معاون رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در گفت‌وگو با پایگاه اطلاع‌رسانی دولت به روشنی این موضوع را توضیح داده است که «هیچ برنامه‌ای برای حذف افراد از چرخه دریافت کالابرگ جدید در دست اجرا نیست». بر اساس توضیحات او منابع مورد نیاز برای پرداخت کالابرگ به تمام ایرانیان در سال ۱۴۰۵ نیز در نظر گرفته شده است. اندایش در مورد تامین منابع پرداخت کالابرگ در سال آینده، توضیح داد که میزان اعتبار کالابرگ در بودجه سنواتی سال آتی توسط سازمان برنامه مشخص شده است.

 ابهاماتی در مورد روش دوم دریافت کالابرگ

به تازگی روش دومی نیز برای دریافت کالابرگ معرفی شده است. افراد برای ثبت‌نام در این روش که شباهت زیادی به دریافت کوپن در دهه شصت دارد، تا ۱۰ بهمن ماه فرصت دارند با شماره‌گیری کد دستوری #۱۴۶۳*۵۰۰*، گزینه ۵ (روش دوم کالابرگ) را انتخاب کنند. در این روش، به‌جای شارژ اعتبار کالابرگ یک‌میلیون تومانی به ازای هر فرد خانوار، یک سبد کالا شامل اقلام اساسی به ازای هر نفر در ماه اعطا می‌شود. این روش باعث می‌شود که قدرت خانوار برای تهیه کالاهای اساسی در شرایط تورمی حفظ شود و به نظر می‌رسد برای خانوارهای دهک‌های پایین درآمدی گزینه مناسب‌تری نسبت به روش اعتبار یک‌میلیون تومانی محسوب می‌شود. در روش دوم دریافت کالابرگ، سرپرستان خانوار می‌توانند به جای دریافت اعتبار یک‌میلیون تومانی به ازای هر فرد، سبد کالایی را با پرداخت مبلغ ۳۰۰ تا ۳۵۰هزار تومان دریافت کنند. این سبد کالایی شامل یک‌ونیم کیلوگرم مرغ، یک کیلوگرم تخم‌مرغ، یک‌کیلوگرم برنج، ۷۰۰ گرم ماکارونی، ۵۰۰گرم قند و شکر، ۹۰۰گرم شیر کم‌چرب نایلونی، ۹۰۰گرم ماست، ۴۰۰گرم پنیر و ۸۱۰گرم روغن مایع است که هر ماه تا پایان فروردین ماه با همان قیمت ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار تومان شارژ خواهد شد.

 سرپرستان خانواری که تمایل دارند در ماه‌های بهمن، اسفند سال جاری و فروردین ۱۴۰۵ به جای کالابرگ یک‌میلیون تومانی سبد کالا دریافت کنند، تا ۱۰بهمن ماه فرصت دارند با شماره‌گیری کد دستوری #۱۴۶۳*۵۰۰* و انتخاب گزینه ۵ (روش دوم کالابرگ) را انتخاب کنند.

وزارت رفاه اعلام کرده که دولت توانایی دارد شیوه دوم یعنی توزیع کالای کالابرگی را از اواسط بهمن آغاز کند و بدون وقفه ادامه دهد. بر این اساس از اواسط بهمن‌ماه سرپرستان خانوارهایی که شیوه دوم استفاده از کالابرگ را انتخاب کرده باشند، می‌توانند با استفاده از کارت‌های بانکی خود(مانند شیوه اول)، کالاها را با وزن اعلام‌شده از فروشگاه‌های تعریف شده و با قیمت ثابت خریداری کنند.

با وجود این توضیحات، هنوز سوالات زیادی در مورد این روش وجود دارد. مثلا برخی سرپرستان خانوار اعلام کرده‌اند که آیا در صورتی که برای روش دوم کالابرگ ثبت‌نام کنند، می‌توانند بعد از یک یا دو ماه دریافت سبد کالا، روش دریافت کالابرگ خانوار خود را به روش اول تغییر دهند. همچنین برخی افراد به دنیای اقتصاد اعلام کرده‌اند که نگران این موضوع هستند که روش توزیع کالا در روش دوم کالایی با مشکلات زیادی اعم از صف‌های طولانی یا کالای بی‌کیفیت مواجه باشد. به نظر می‌رسد ارائه جزئیات از شیوه دوم توزیع کالابرگ توسط مسوولان در استقبال افراد از این طرح بسیار موثر خواهد بود. تاکنون اطلاعاتی از تعداد افرادی که نحوه دریافت کالابرگ خود را به شیوه دوم تغییر داده‌اند، منتشر نشده است.