پاورقی

خانه جهانی وکلا(۳۵)

شماره روزنامه: ۱۶۶۸ تاریخ چاپ: شماره خبر: ۴۸۲۳۴۴ اقتصاد-سیاسی

کوتر و یولن<br> ترجمه و تلخیص: علی سرزعیم<br>الف. بازدارندگی کلی برای تحلیل نباید به رفتار کسانی که قبلا جرمی ‌انجام داده اند توجه کرد؛ بلکه باید توجه کرد افرادی که تا الان جرمی‌ نکرده‌اند با تغییر مجازات‌ها آیا انگیزه ارتکاب در آنها قوی‌تر خواهد شد.

کوتر و یولن

ترجمه و تلخیص: علی سرزعیم

الف. بازدارندگی کلی برای تحلیل نباید به رفتار کسانی که قبلا جرمی ‌انجام داده اند توجه کرد؛ بلکه باید توجه کرد افرادی که تا الان جرمی‌ نکرده‌اند با تغییر مجازات‌ها آیا انگیزه ارتکاب در آنها قوی‌تر خواهد شد. اکثر تحقیقات موجود، چند دسته از متغیرها را در مدل خود وارد کرده‌اند: ۱) متغیرهای مربوط به سیستم مالی نظیر احتمال دستگیر شدن، میزان جریمه و حبس و ... ، ۲)شرایط بازار کار نظیر نرخ بیکاری، ۳)متغیرهای اقتصادی- اجتماعی نظیر شکاف‌های قومی، جنسی و نژادی، میزان شهرنشینی. مشکل تحقیقات آماری مربوطه دو دسته است: ۱) کیفیت جمع‌آوری اطلاعات پلیس در مناطق مختلف یکی نیست. ۲) اطلاعات مربوط به وضعیت خانوادگی افراد از کودکی تاکنون در اختیار نیست و این عوامل ممکن است مهم‌تر باشند. یکی از مطالعات نشان داده که احتمال محکوم شدن بابت دزدی، نرخ دزدی را کاهش داده است، اما شدت مجازات خاصیت بازدارندگی نداشته است. کسان دیگری هم دریافتند که هرچه احتمال کشف فرار از سربازی بیشتر گردد، نرخ اینکار کاهش می‌یابد. رابطه معکوس میان شدت مجازت و احتمال مجازات با نرخ وقوع جرم در انگلیس اثبات شده است.

تحقیق معروف ارلیش مدعی است که با افزایش احتمال محکوم شدن به دزدی، نرخ دزدی کاهش می‌یابد، اما شدت مجازات در این رابطه تاثیری ندارد. دو نفر دیگر به نام آلفرد بلومنشتاین و دانیل ناجین رابطه میان دو متغیر فرار از سربازی و مجازات آن را بررسی کرده‌اند. آنها نیز دریافتند که از طریق افزایش احتمال متهم شدن، جرم‌ها قابل بازدارندگی و پیشگیری هستند. تحقیق دیگری در مورد انگلیس رابطه‌ای معکوس میان نرخ جرم و احتمال و شدت مجازات نشان داد.

ب. بازدارندگی در مورد کسانی که احتمال خلافکاری بیشتری دارند؟

همه افراد جامعه مجرم و اهل ارتکاب جرائم نیستند. تحلیل‌های دقیق باید اثرات بازدارندگی را صرفا روی اقشار مستعد جنایت بررسی کند. در یک تحقیق رفتار ۶۴۱ زندانی پس از آزادی مورد مطالعه قرار گرفت و نتیجه گرفت با افزایش احتمال متهم شدن و زندان شدن، تعداد دستگیری‌های بعدی آنها پس از آزادی کم شده است. در تحقیق دیگری بر جوانان که بیشتر از اقشار دیگر مستعد رفتارهای متخلفانه هستند، تمرکز شد. او نتیجه گرفت که زندانی شدن احتمال تخلف‌های بعدی را کم می‌کند. در نقد این نتیجه می‌توان گفت که بالا رفتن سن احتمال تخلف را کاهش می‌دهد. همچنین با دستگیر شدن و زندانی شدن ممکن است مهارت فرد بیشتر شده و احتمال دستگیری مجددش کاهش یابد.

ج. شرایط اقتصادی و نرخ جرم و جنایت

آیا با بد شدن وضعیت اقتصادی، نرخ جرم و جنایت زیاد می‌شود؟ برخی معتقدند فاکتورهایی چون بیکاری و توزیع درآمد مهم‌تر از شدت مجازات و واکنش پلیس است. ظاهرا رابطه قطعی و دقیقی در این مورد وجود ندارد و مساله پیچیده است. مثلا اگر نرخ بیکاری بالا رود احتمال اینکه افراد سراغ شغل فروش کوکائین بروند زیاد می‌شود، اما باید توجه داشت که تقاضای کوکائین نیز در دوران رکود کم می‌گردد. در دوران رونق که تقاضای کوکائین زیاد است سود این کار بالا است و می‌تواند این انگیزه را ایجاد کند که افراد از تجارت عادی خود خارج شوند و تا جذب فعالیت‌ها ممنوع گردند. اما برخی وجود رابطه میان نوسانات اقتصادی و جرم را مشاهده کرده‌اند. مثلا کوک و زارکین افزایش کمی ‌در تعداد دله‌دزدی‌ها در دوران رکود دیده‌اند.

۶.نتیجه گیری

به نظر می‌رسد احتمال دستگیری و مجازات تاثیر بازدارنده‌ای بر وقوع جرم در کل جامعه و اقشار مستعد جرم به طور خاص داشته باشد، اما ظاهرا بهبود وضعیت بازار کار تاثیر جدی ندارد.

فصل دهم: موضوعاتی در اقتصاد جرم و تنبیه

در بخش قبل این موضوع را بررسی کردیم که چه چیزهایی جرم است. اینک باید بررسی کنیم که تا چه حد باید تنبیه صورت گیرد.

۱.آیا موج جرم وجود دارد؟

این تفکر در میان مردم آمریکا رواج دارد که جرم و جنایت زیاد شده و باید مجازات سخت‌تری وضع کرد. از ۱۹۳۰ تا ۱۹۶۰ نرخ جرم کاهش یافت، اما از ۱۹۶۰ تا ۱۹۷۰ افزایش پیدا کرد، ولی بعد از آن مجددا تا اواسط دهه ۸۰ کاهش پیدا نمود.

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

ارسال دیدگاه

دنیای اقتصاد را بعنوان منبع مورد اعتماد خود به گوگل معرفی کنید افزودن