اروپا درپی کاهش هزینه‌های رومینگ پیامک و مکالمه

شماره روزنامه: ۱۶۳۰ تاریخ چاپ: شماره خبر: ۴۷۴۱۳۰ اقتصاد-سیاسی

نسترن احمدی <br>کمیساریای اروپایی طی طرحی پیشنهادی از اتحادیه اروپا و اپراتورهای تلفن‌همراه خواست هزینه رومینگ استفاده از تلفن‌همراه در مکالمه، پیامک و بارگذاری دنیا را کاهش دهند. انتظار می‌رود این طرح از اردیبهشت ماه سال آینده به عنوان قانون تصویب شود.<br>

اروپا درپی کاهش هزینه‌های رومینگ پیامک و مکالمه

نسترن احمدی

کمیساریای اروپایی طی طرحی پیشنهادی از اتحادیه اروپا و اپراتورهای تلفن‌همراه خواست هزینه رومینگ استفاده از تلفن‌همراه در مکالمه، پیامک و بارگذاری دنیا را کاهش دهند. انتظار می‌رود این طرح از اردیبهشت ماه سال آینده به عنوان قانون تصویب شود.

پارلمان اروپایی در بهار سال آینده به این طرح رای می‌دهد که آیا هزینه‌های رومینگ برای پیامک کم شود یا خیر. در صورت تصویب این طرح انتظار می‌رود هزینه ارسال پیامک با ۶۰درصد کاهش از ۲۸/۰یورو به ۱۱/۰ برسد و با اعمال این طرح هزینه مکالمات هم از ۴۳/۰ یورو در هر دقیقه به ۳۲/۰ یورو در هر دقیقه می‌رسد. بدین ترتیب فقط هزینه بارگذاری از اینترنت باقی می‌ماند.

طبق طرح جدید هر مگابایت اطلاعات هم در حالت رومینگ از ۴یورو به یک یورو کاهش می‌یابد.

اپراتورهای تلفن‌همراه با ابراز نارضایتی از طرح پیشنهادی برای جلوگیری از ضررهای احتمالی محدوده رومینگ خود را کاهش دادند. اگر چه این محدودیت رومینگ فقط شامل مکالمه تلفنی شد و پیامک و سرویس اینترنت را در بر نمی‌گرفت، اما با این حال شماری از کاربران و مشتریان خود را از دست داد.

برای جبران این خسارت شرکت‌های تلفن‌همراه هزینه‌های رومینگ را در شهریور سال پیش بدین ترتیب تغییر دادند که برای برقراری تماس از سوی مشتری ۴۱/۰ یورو در هر دقیقه و برای دریافت تماس ۲۰/۰ یورو در هر دقیقه برای مشتری هزینه رقم می‌زدند.

اما در نظر ویویان ردینگ، کمیساریای مخابرات اتحادیه اروپا این تغییرات نباید به همین جا ختم شود. شرکت‌های مخابراتی در عرصه این رقابت‌ها به نفع مشتری باید قدم بردارند. او به دنبال کاهش تعرفه‌‌های بارگذاری اینترنتی هم هست. به عقیده وی این راه‌کارها برای جلوگیری از صدور قبوض شوک‌آور اعمال سال پیش خانم ردینگ درخواست کرد که شرکت‌های تلفن‌همراه به صورت داوطلبانه هزینه‌های پیامک و گشت و گذار در اینترنت را در خارج از کشور مادر کاهش دهند. با رخ ندادن چنین توقعی او از اتحادیه اروپا خواست که دست به کار شود و راهکارهایی ارائه دهد.

ولی بعدها مهلتی برای اپراتورها تعیین کرد که این مهلت تا حدودی کارساز بود. او تکروی‌های شرکت‌های مخابراتی را زیر سوال برد و چنین ادعا کرد که قوانین و تعرفه‌ها به ضرر مشتری تمام می‌شود. به نظر ردینگ هر چه تا کنون اتفاق افتاده کافی است و از این به بعد باید از جایی شروع کرد که بتوان این قوانین و تعرفه‌ها را به نفع مشتری تغییر داد.

طبق آخرین آمار منتشره از سوی کمیسیون مخابرات اتحادیه اروپا هر سال بیش از ۵/۲میلیارد پیامک به ارزش ۸۰۰میلیون یورو در دایره رومینگ کشورهای اتحادیه اروپا می‌گنجد. به عبارت دیگر در هر سال شهروندان اتحادیه اروپا ۵/۲میلیارد پیامک در خارج از محدوده مخابراتی کشورهای خود ارسال می‌کنند که با برآورد هزینه ده برابری رومینگ پیامک‌های ارسالی نسبت به پیامک‌های داخلی در کشورهای خودشان به رقمی معادل ۸۰۰میلیون یورو می‌رسیم.

ستاد اتحادیه اروپا علیه تماس گران‌قیمت در دایره رومینگ در سال ۲۰۰۵ به همت خانم رومینگ آغاز شد. زمانی که او قیمت رومینگ پیامک‌ها را بخشی از هزینه‌های فانتزی خواند، به راحتی کاربران را تشویق کرد تا آن جایی که ممکن است از برقراری تماس و ارسال پیامک در خارج از کشور خودشان خودداری کنند. ستاد مبارزه با هزینه‌های بالای رومینگ از بروکسل آغاز شد. در بلژیک یک مسافر می‌بایست ۷۵/۰ یورو برای هر پیامک پرداخت کند. اگرچه اوضاع در کشورهای دیگر کمی بهتر است، اما همچنان جای بررسی و مقایسه دارد.

در اینجا به چند نمونه از این تعرفه‌ها می‌پردازیم.

وقتی یک کاربر فرانسوی تعطیلات خود را در ایتالیا می‌گذراند، در همین تابستانی که گذشت تقریبا ۳۰/۰ یورو برای هر پیامک پرداخت کرد. مسافر اهل جمهوری چک هم در همین تعطیلات در ایتالیا تا ۴۲/۰ یورو برای هر پیامک خرج کرد. یک مسافر سوئدی تا ۴۰/۰ یورو برای هر پیامک در اسپانیا پرداخت و همسفران آلمانی همان مسافر ۳۲/۰ یورو و مسافر اهل لهستان ۴۷/۰ یورو برای هر پیامک در اسپانیا پرداخت کردند. گردشگر انگلیسی ۶۳/۰ یورو و توریست لیتوانیایی ۷۰/۰ یورو برای هر پیامک در کشور اسپانیا پرداخت کرد.

دولت بریتانیا و اپراتور مخابراتی اوفکام با حمله به این طرح، آن را پیش پا افتاده خواندند. آنان چنین اظهار داشتند که این طرح با قضاوتی نادرست فکر همه جا را نکرده است.

زمانی که دو مشتری از دو اپراتور مختلف با هم ارتباط برقرار می‌کنند آن گاه تکلیف این تعرفه‌ها و اعمال کاهش قیمت‌ها چیست؟

بحث رقابتی میان دو اپراتور هم موضوع دیگری است که جای مانور هم دارد. این اپراتورها و در صدر آن اپراتورهای انگلیس دست به دست هم دادند تا در برابر این کاهش قیمت اعتراض کنند.

اگر این طرح به صورت قانون درآید دیگر موضوع اعتراض نیست، بلکه باید به آن به عنوان یک چالش قانونی نگاه کرد که ممکن است ضرر چشم‌گیری به مشتری بزند.

البته بروز این اعتراض‌ها همزمان با ارائه طرح پیشنهادی ویویان ردینگ به اتحادیه اروپا رخ داد. این اپراتورها بخش اعظمی از درآمد خود را از طریق مکالمات و پیامک‌های ارسالی در طول سفرهای خارجی مشتریان‌شان تامین می‌کردند. این طرح به احتمال زیاد تا ۷۰درصد به اپراتورها ضرر می‌زند.

اپراتورهای بزرگ نظیر وودافون و تی-موبایل هشدار دادند که این طرح می‌تواند به معنی پایان دوران ارزانی باشد و حتی به مواجهه بیش از ۱۰۰میلیون اروپایی با تعرفه‌های داخلی بیانجامد.

طی یک همکاری مشترک با بروکسل، اداره تجارت بریتانیا اعلام کرد این طرح اگرچه به ظاهر به نفع برخی کاربران است، به خصوص آنانی که مرتبا در سفر هستند، اما برای مشتری کم‌درآمد چیزی جز ضربه نیست. به نظر بریتانیا این تغییرات که با سرعتی غیرمنطقی در حال رخ دادن هستند، به نحو بچه‌گانه‌ای مثبت‌نگرانه می‌نمایاند.

اوفکام اعلام کردند طرح خانم ردینگ بیشتر در تئوری قابل اجرا است و بر پایه هیچ سند و مدرکی نیست.

آنان در این باره اظهار داشتند این تحلیل‌ها پشتوانه منطقی ندارد و از نظر این غول‌های مخابراتی باید با دیدی تاثیرگذارتر به میدان می‌آمد. این طرح هنوز پیشنهادی برای تعرفه‌های تماس تلفن‌همراه با تلفن ثابت ندارد.

در ایران هم وضعیت رومینگ وضعیت قابل اندیشه دارد.

بازی پیامک فارسی و لاتین تقریبا ۳۰میلیون مشترک تلفن‌همراه را چنان سرگرم کرده که حتی بهانه اولیه این طرح را که همان ارج نهادن به زبان فارسی است، فراموش کردند.

تعرفه پیامک‌های لاتین برای ارسال‌های داخلی ۲۲۲ ریال و تعرفه پیامک‌های فارسی برای ارسال‌های داخلی ۸۹ ریال برای کاربران همراه اول تعیین شده است.

در حال حاضر سیم‌کارت‌های دولتی بیشترین سابقه را در رومینگ و سرویس ارتباط خارج با داخل دارند. تعرفه رومینگ بین‌الملل این سیم‌کارت که در بسیاری از نقاط جهان قابل استفاده است، براساس تعرفه کشور میزبان محاسبه می‌شود، یعنی به عبارت بهتر این کشور میزبان است که تعیین می‌کند هزینه مکالمه در آن با استفاده از سیم‌کارت MCI چقدر تخمین زده می‌شود.به دنبال همین سیستم محاسبه است که تعرفه هر دقیقه مکالمه رومینگ از فرانسه به مقصد ایران ۳۳/۱ یورو اعلام شده است. طبق همین نظام است که مبلغ هر پیام کوتاه هم ۲/۰یورو تعیین شده است.در همین تابستان که گردشگر فرانسوی در ایتالیا برای هر پیامک ۳۰/۰ یورو پرداخت کرد، گردشگر ایرانی در ایتالیا ۲۲/۰ یورو برای هر پیامک پرداخت، اما اگر بازگردیم به تئوری که پیش‌تر مطرح شد با کاهش تعرفه‌های رومینگ از سوی اتحادیه اروپا و با فرض اینکه تعرفه رومینگ سیم‌کارت MCI هم از سوی کشور میزبان تعیین می‌شود، می‌توان به این طرح خوش‌بین بود و از این طرح به عنوان طرحی اروپایی، اما به نفع مشتریان جهانی یاد کرد.

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

ارسال دیدگاه

دنیای اقتصاد را بعنوان منبع مورد اعتماد خود به گوگل معرفی کنید افزودن