پرونده داروی هموفیلی روی میز شورای عالی بیمه
وی افزود: بر اساس مطالعات اقتصاد دارویی که در سازمان غذا و دارو و معاونت درمان وزارت بهداشت انجام شده است هزینه اثربخشی اقتصادی آن نیز تایید شده و هزینههای این گروه از بیماران برای دولت حداقل یکسوم و در مواردی به نصف کاهش مییابد. مدیرعامل سازمان بیمه سلامت و رئیس صندوق حمایت از بیماران خاص و صعبالعلاج نیز در موارد متعدد درباره صرفه اقتصادی این داروی نوین اطلاعرسانی کردهاند. قویدل ادامه داد: از دیگر محاسن مهم این دارو قابلیت تزریق زیرپوستی است که اساسا بیماران مبتلا به مهارکننده بهخصوص کودکان را از رگگیریهای متعدد رها میکند.
وی افزود: رئیس سازمان غذا و دارو در همین اطلاعرسانی اخیر از امکان تولید این دارو در داخل کشور نیز خبر داده که بیتردید این خبر هم موجی از امیدواری در جامعه هموفیلی ایران برای بهرهمندی از این دارو به وجود آورده است. اما متاسفانه تلاشی برای تحت پوشش بیمه قرار دادن این دارو را شاهد نیستیم. اختصاص بودجههای دارویار را این سازمان در گرو تحت پوشش بیمه قرار گرفتن آن میداند. اما با دادن آدرس اشتباه، شائبه لوکس بودن این دارو را ایجاد میکند. مشاور مدیرعامل کانون هموفیلی ایران گفت: وظیفه سازمان غذا و دارو است که نتیجه تحقیقات اقتصاد دارویی و نتیجه تحقیق هزینه اثربخشی این دارو را منتشر کند و شورای عالی بیمه را تشویق کند برای صرفهجویی در هزینههای دولت نسبت به تحت پوشش بیمه قرار دادن این دارو اقدام فوری کند.
وی افزود: در حال حاضر برای بیش از ۱۱۰ بیمار هموفیلی مبتلا به مهارکننده شدید، این دارو تهیه شده و در شرکتهای پخش موجود است و در مواردی دستور پخش نیز گرفته است. اما تامین هزینههای آن در گرو تحت پوشش بیمه قرار گرفتن این دارو است که متاسفانه تاکنون توسط شورای عالی بیمه محقق نشده است. کانون هموفیلی ایران در این رابطه نامهای قبل از سال جدید به شورای عالی بیمه ارسال کرده که متاسفانه تاکنون پاسخی داده نشده است.
قویدل در پاسخ به این پرسش که تامین این دارو چقدر هزینه دارد و منبع تامین آن از چه ردیفی است، گفت: بر اساس اطلاعات ما رئیس صندوق بیمه بیماران خاص و صعبالعلاج در نامهای خطاب به معاون درمان وزارت بهداشت هزینه این دارو را ۵۵۰ میلیارد تومان اعلام کرده است. از آنجا که هزینههای دارویی بیماران خاص از سه منبع به صورت مشترک تامین میشود (بیمههای پایه سلامت، تامین اجتماعی و نیروهای مسلح، صندوق حمایت از بیماران خاص و صعبالعلاج و یارانه دارویار)، بدیهی است که محل تامین این بودجه در گام اول باید از بودجههای داروهای عادی (آریو سون و فایبا) که این بیماران تاکنون استفاده میکردهاند، باشد.
وی افزود: با توجه به روشن بودن مزیتهای این دارو از نظر اثربخشی و اقتصاد درمان و همچنین سهولت استفاده بیماران از این دارو، هر تردیدی در تحت پوشش قرار دادن دارو به ضرر کشور و بیتالمال است. متاسفانه در برخی اطلاعرسانیهای سازمان غذا و دارو به گونهای مطرح میشود؛ انگار این دارو لوکس است و حتی میگویند از کسانی که میخواهند از این دارو استفاده کنند، باید فرانشیز بگیریم!؟ واقعا دور از انصاف است برای داروهایی که اثربخشی کمتری دارند و هزینههای بیشتری به دولت تحمیل میکنند، بیماران از پرداخت فرانشیز دارو معاف باشند و بر عکس بیمار برای داروی بهتر که هم اثربخشتر است و هم هزینه کمتری به دولت تحمیل میکند و بیتردید کیفیت زندگی آنها را بهبود میبخشد، فرانشیز پرداخت کند.