دو چالش «هجرت»
نخست اینکه در بعد هزینههای عملیاتی شاهد شیب افزایشی بیشتری نسبت به هزینههای عملیاتی بودهایم. هم اکنون برخی از پیشبینیها حاکی از آن است که رشد حدودا ۸۰ درصدی این هزینهها در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل از آن، میتواند در سال مالی جاری به بیش از ۹۰درصد برسد. تحقق چنین امری با توجه به این نکته که صنعت پخش دارو همیشه حاشیه سود اندکی دارد میتواند در سالهای پیش رو به ثبت زیان مداوم در این شرکت منتهی شود. مطابق با گزارشهای ۹ ماهه این شرکت هزینههای عملیاتی به عنوان مهمترین هزینه شرکت در مدت مذکور به ۱۱هزار و ۴۴۱ میلیارد تومان رسیده که نسبت به مدت مشابه حدودا ۷۷درصد بیشتر است. البته باید این نکته را هم در نظر داشت که همین رقم ۱۹درصد از کل هزینههای عملیاتی سال مالی قبل بیشتر بوده است. در مقایسه با دو شرکت هم گروه بورسی میتوان دریافت که اوضاع مدیریت هزینهها در «هجرت» اصلا مناسب نیست. هزینههای عملیاتی در شرکتهای دیگر بین ۴۰ تا ۵۰درصد است که در مواجهه با تورم کنونی کشور دور از انتظار نیست. اما رشد هزینهها بیش از این بدون شک جای سوال و مداقه بیشتر دارد.
فراتر از اینها این شرکت در گزارشهای ۹ ماهه که پیشتر به آن اشاره شد در بخش سایر هزینهها رشدی ۹۲۱ درصدی را به ثبت رسانده که در کنار عوامل دیگر همچون رشد هزینههای مالی سود هر سهم شرکت را نسبت به مدت مشابه در سال مالی گذشته ۲۲درصد کاهش داده است. به موجب گزارشهای ۹ ماهه این شرکت در مقایسه با ۹ ماهه سال قبل ۸۹درصد رشد هزینه داشته و در سالهای ۹۹ به این سو هزینههای مالی آن بیوقفه بیشتر میشود. به عبارت بهتر بعد از سال ۹۸ که اندکی هزینههای بهره نسبت به سال ۹۷ کمتر شده، «هجرت» دیگر نتوانسته از پس مدیریت وامهای خود برآید.
با اندکی دقت در این عوامل میتوان دریافت که روند مدیریتی شرکت نیز با نقدهایی روبهرو است. کارنامه فعلی در زمینه افزایش فروش تجمعی، عملکرد مناسبی از خود نشان نمیدهد. این شرکت در تیر ماه و مرداد ماه سالجاری با کاهش فروش قابلتوجهی نسبت به فروش تجمعی خرداد روبه رو شده است و همچنان فاصله قابلتوجهی با ماههایی نظیر آبان، شهریور و خرداد دارد. شرکت از تیر ماه تاکنون سه اطلاعیه تغییر اعضای هیات مدیره روی تارنمای کدال بارگذاری کرده و در کمال تعجب در وقفهای چند ماهه یک تغییر مدیریتی ایجاد کرد. سپس در تاریخ بیست و پنجم بهمن ماه اطلاعیه دیگری روانه این سایت کرده که حکایت از بازگشت مدیرعامل قبلی بود. اینطور که به نظر میرسد سهامداران اصلی این شرکت از ثبات قدم کافی برای برگزیدن مدیر برخوردار نیستند.
از همین رو به نظر میآید که مسائلی از این دست سبب شده تا پخش هجرت به عنوان یکی از قدیمیترین شرکتهای فعال در این حوزه نتواند مشکلات مالی خود را مدیریت کند با توجه به نقش استراتژیک شرکتهای پخش دارو در حوزه امنیت سلامت جامعه بهخصوص در شرایط تحریمی فعلی کشور، به نظر نمیرسد عزم جدی برای ثبات مدیریت و بهبود رویههای عملکردی داشتهباشند.