نقش ستاد تنظیم بازار در زیان مرغداران

به‌عنوان مثال ستاد تنظیم بازار در دی و بهمن اسفند ۹۸ تصمیم گرفت که ۱۳۵ میلیون قطعه جوجه‌ریزی شود که نتیجه آن تا خرداد ۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان خسارت به مرغدارها بود.

برومند چهارآیین با بیان اینکه طبق بند ب ماده ۴ قانون برنامه ششم توسعه دولت باید نگاهش به کسب و کارها خلق ثروت ارزشی باشد و در امور فعالان اقتصادی دخالت نکند افزود: طبق بند ب ماده ۳۱ قانون برنامه ششم اگر قیمت کالایی پس از قیمت‌گذاری دولتی پایین بیاید دولت باید اختلاف قیمت را جبران کند و مانع زیان تولیدکننده‌ها شود، اما در شرایط کنونی دولت تنها قیمت‌گذاری می‌کند و معتقد است هر کس که زیان می‌کند تولید نکند که این سیاست در بلند‌مدت تولید را نابود می‌کند.

او با بیان اینکه ستاد تنظیم بازار دستور جوجه‌ریزی ۱۲۵ میلیون قطعه جوجه در تابستان امسال را داده است، افزود: حداکثر مصرف داخلی کشور به اندازه ۱۰۰ میلیون جوجه‌ریزی است و این ۲۰ میلیون قطعه جوجه اضافی برابر با ۳۰ هزار تن گوشت مرغ مازاد ماهانه است که منجر به زیان صنعت مرغداری کشور می‌شود.

چهارآیین با تاکید بر اینکه عوارض صادرات ۵ هزار تومان به ازای هر کیلو صادرات گوشت مرغ است، گفت: در شرایط کنونی که عراق و افغانستان در مقابل صادرات گوشت مرغ ریال پرداخت می‌کنند و به نفع خریدار است دولت هم سکوت کرده است، زیرا وقتی قیمت هر کیلو مرغ ۶۶/ ۱ دلار است قیمت هر کیلو مرغ صادراتی حدود ۳۵ هزار تومان تمام می‌شود اما وقتی ریال پرداخت می‌کنند قیمت بازار ایران را برای هر کیلو گوشت مرغ پرداخت می‌کنند و در نهایت با در نظر گرفتن عوارض صادراتی ۵هزار تومانی برای هر کیلو مرغ، قیمت تمام شده ۲۳ هزار تومان می‌شود و این چندان به نفع تولید نیست.

او با اشاره به اینکه دولت نسبت به موضوع پرداخت ریال چشم‌پوشی کرده است، اظهار کرد: در شرایط کشور به دلیل ضعف لجستیک، امکان نظارت بر بازار نیست و حتی در گوشت مرغ هم قاچاق وجود دارد.

او با اشاره به اینکه ۴۰ درصد دان مرغدارها از دولت تامین می‌شود و ۶۰ درصد دیگر باید در بازار آزاد تامین شود، ادامه داد: در حال حاضر سویای دولتی با قیمت ۲۷۰۰ تومان و در بازار آزاد با قیمت ۷۵۰۰ تا ۸۰۰۰ تومان و ذرت دولتی با قیمت ۱۵۰۰ تومان و در بازار آزاد ۲۶۰۰ تا ۲۸۰۰ تومان به فروش می‌رسد و ۲۵۰ تومان هزینه حمل‌ونقل به هر کیلو اضافه می‌شود.

او با بیان اینکه در فصل تابستان تقاضا برای مرغ رو به افزایش است، اظهار کرد: کرونا باعث کاهش تقاضای ۱۰ درصدی مرغ شده اما چندان تغییر معناداری در بازار ایجاد نکرده است، زیرا در خرداد به بعد تقاضا برای گوشت مرغ افزایش می‌یابد.

چهارآیین با تاکید بر اینکه تابستان که مسافرت‌ها افزایش می‌یابد قیمت گوشت مرغ نیز بالا می‌رود، گفت: در شرایط کنونی به دلیل دخالت کارگروه تنظیم بازار در صنعت مرغ، زیان‌هایی برای مرغدارها به همراه داشته و حتی برخی از تولیدکننده‌ها مرغداری‌های خود را تعطیل کرده‌اند و اگر این روند ادامه داشته باشد در آینده ایران به واردکننده گوشت مرغ تبدیل خواهد شد.

او با بیان اینکه ستاد تنظیم بازار وظیفه تامین نهاده و نظارت بر بازار را دارد، تصریح کرد: در شرایط کنونی کارگروه تنظیم بازار تنها به قیمت‌گذاری گوشت می‌پردازد و وزارت جهاد کشاوری طبق ماده ۲۰ قانون جامع دامپروری کشور دولت مکلف شده هر ساله قیمت محصولات پروتئینی را به‌صورت تضمینی اعلام کند و اگر به موقع خرید انجام نشود و اختلاف قیمت به وجود بیاید دولت باید زیان تولیدکننده‌ها را جبران کند اما این قانون ۱۰ ساله کنار گذاشته شده است.