مسوولان اتحادیه مرغداران ایلام با انتقاد از عملکرد دولتیها:
نمیگذارند قیمتها واقعی شود
عزیز قیصوری، در گفتوگو با «ایسنا» با بیان اینکه تولیدکنندگان مرغ در استان ایلام از شیوع بیماری کرونا بیشترین آسیب را دیدهاند، نرخ تعیین شده مرغ از سوی دولت را ۸ هزار و ۵۰۰ تومان برای هر کیلوگرم اعلام کرد و ادامه داد: مسوولان دولتی اجازه افزایش قیمت را نمیدهند درحالیکه در استانهای دیگر تا مرز ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان هم اجازه افزایش قیمت را دادهاند. قیصوری خاطرنشان کرد: مرغ کالایی نیست که بشود آن را نگه داشت و پس از رسیدن به مرحله فروش باید سریعا فروخته شود، بنابراین تولیدکننده باید در هر شرایطی و با هر قیمتی آن را بفروشد حتی اگر قیمت به کمترین حد خود برسد که در ایام نوروز به کیلویی ۵ هزار تومان رسید و مرغداران استان دچار ضررهای سنگینی شدند که جبرانش بسیار مشکل است.
واردات ۸۰ درصدی نهادههای دامی
یدالله سجادیفر، نایب رئیس اتحادیه مرغداران استان ایلام نیز با بیان اینکه هماکنون ۸۰ درصد نهادههای دامی از خارج از کشور و با ارز مبادلهای وارد میشود، اظهار کرد: پس از ورود نهادههای دامی، دلالان و واسطههای شبهمافیای حاکم براین بخش، آن را وارد چرخه دلالی میکنند یعنی نهاده طیور که باید با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی بهدست مرغداران برسد با ارز نیمایی و آزاد بهدست آنها میرسد چون واردکنندههای انبوه، حلقههایی دارند که نهاده را دست بهدست بین خود خرید و فروش میکنند و با هر بار خرید و فروش قیمت افزایش مییابد و تا زمانی که بهدست مصرفکننده اصلی میرسد قیمت به اوج خود رسیده و انگار مرغدار نهاده را با قیمت آزاد خریداری کرده است. وی گفت: روز ۲۸ اردیبهشت ماه امسال در جلسه تنظیم بازار استان مسوولان همگی به یقین رسیدند که ۷۰ درصد نهادههای مرغداریها بهصورت آزاد بهدست آنها میرسد و تاکنون دستگاههای نظارتی این مساله را بررسی نکردهاند.
نایب رئیس اتحادیه مرغداران استان ایلام اضافه کرد: از اوایل سال ۹۸ دولت بازارگاهی را راهاندازی کرد که قیمت سویا که یکی از موارد مصرف مرغداری است را با قیمت حدود ۶ هزار تومان بهدست تولیدکننده میرساند این درحالی است که قیمت واقعی سویا نباید از ۲هزار تومان بیشتر باشد که البته با شیوع بیماری کرونا همین بازارگاه نیز تعطیل شد و الان سویا بهصورت آزاد بهدست تولیدکننده میرسد.
وی گفت: درحالحاضر در بخش نهاده، جهاد کشاورزی بین ۲۰ تا ۲۵ درصد کمک میکند و بقیه در بازار آزاد با مشکلات فراوان تامین میشود و در روزهایی هم در دسترس نیست یا با تاخیر به واحد تولیدی میرسد. دولت غیر از این هیچ کمکی به بخش تولید طیور نمیکند.
سجادیفر خاطرنشان کرد: مرغداران استان ایلام در سال قبل تا ۳۵ میلیون تومان نسبت به مرغداران استانهای همجوار دچار ضرر شدند و دلیل آن هم نرخگذاری دولت برای مرغ زنده بود. نایب رئیس اتحادیه مرغداران استان ایلام پیشنهاد کرد: بازارگاه وزارت جهاد کشاورزی به همراه سامانهای که اطلاعات تولیدکنندگان طیور در آن موجود است، میتواند کمک کند تا مسوولان نهاده را در اختیار اتحادیه قرار دهند تا شاهد افزایش قیمت نهاده نباشیم و در عوض نظارت آن را دوچندان کنند.
وی با تاکید براینکه نرخ مرغ عرضه شده درب مرغداری باید در استان ما و استانهای همجوار یکی باشد گفت: اگر قیمت مرغ در استان همجوار ما گرانتر از ما باشد مرغدار به این فکر میافتد که مرغ خود را در استان دیگری بفروشد و این به بازار استان ضربه میزند. سجادی فر ادامه داد: هماکنون قیمت تمام شده واقعی هر کیلوگرم مرغ ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان است ولی دولت اصرار دارد با نرخ ۸ هزار و ۵۵۰ تومان به فروش برسد و اجازه نمیدهند قیمت به شرایط واقعی خود نزدیک شود. قیصوری نیز در این خصوص گفت: هیچگونه نظارتی بر سیستم توزیع نهاده طیور وجود ندارد اما به عملکرد مرغدار بهشدت نظارت میشود.
توزیع جوجه در چنبره دلالان
سجادیفر درخصوص تهیه جوجه برای مرغداریهای استان ایلام گفت: در کشور ۱۴۰ تا ۱۵۰ مزرعه مرغ داریم که بیشتر آنها در شمال کشور استقرار دارند. اینها به هیچوجه حاضر نیستند بهصورت مستقیم با مرغدار کار کنند و جوجه را به دلالان و واسطهها میفروشند و آنها نیز با دست بهدست کردن آن بین خود، قیمت را تا دو و گاهی چند برابرافزایش میدهند. وی با تاکید براینکه وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت در برآورد تولید جوجه اشتباه کردند، ادامه داد: ۱۰۰ میلیون قطعه جوجه نیاز کشور است که برای کنترل قیمت در ایام نوروز آن را به ۱۴۵ میلیون قطعه افزایش دادند یعنی افزایش ۴۵ درصد جوجه ریزی با قیمت ۵ هزار تومان رخ داد. نایبرئیس اتحادیه مرغداران استان ایلام افزود: مرغدار با شیوع ویروس کرونا با کاهش مصرف ۴۰درصدی روبهرو شد. در این میان مرغدار بهشدت متضرر شد. در برآورد ما در استان ایلام صاحبان واحدهای تولیدی طیور بالغ بر ۴۰ میلیارد تومان متضرر شدهاند که تا کنون احوالی از آنها در این خصوص پرسیده نشده است.
چرا جوجه فروش و دلال گران فروش جریمه نمیشود؟
رئیس هیاتمدیره اتحادیه مرغداران استان ایلام نیز در این خصوص گفت: قیمت جوجه براساس مصوبه ۲۵۵۰ تومان است. وقتی مرغدار مرغ را اندکی گران بفروشد با جریمه سنگین روبهرو میشود اما جوجه فروش و دلال این بخش جریمه نمیشوند. شکایت ما را در عرضه دو نرخی جوجه بررسی نکردهاند و عزمی برای این کار نمیبینیم. نایب رئیس اتحادیه مرغداران استان ایلام همچنین درخصوص بیمه مرغ تولیدی در استان نیز گفت: تنها صندوق بیمهای که در سطح کشور سود داشته است، صندوق بیمه طیور استان ایلام است. از آنجا که تنها بخشی از بیمه به تولیدکننده پرداخت میشود و حاشیه امنیتی برای مرغدار به وجود نمیآورد، مرغداران حاضر به بیمه تولید نیستند.
دستکاری ژنتیک مرغ مصرفی در دنیا
به گفته رئیس هیاتمدیره اتحادیه مرغداران استان ایلام، ژنتیک مرغی که در دنیا مصرف میکنیم دستکاری شده و به جای اینکه دوره پرورش آن ۶ ماه طول بکشد به کمتر از ۶۰ روز کاهش یافته تا سریعتر به بازار مصرف برسد. فرانسویها برای اولین بار این کار را انجام دادند که بهخاطر دستکاری ژنتیکی به مرغ هورمونی معروف شد اما اینکه به مرغ در دوره پرورش، هورمون تزریق شود به هیچوجه صحت ندارد و اصلا این مساله به صرفه نیست و شایعه است.