گزارش «دنیای اقتصاد» از دو پیامد ورود آب به زایندهرود
کشاورزی در اصفهان «زنده» شد
دنیای اقتصاد، اصفهان، فرزانه احمدی: زاینده رود زنده شد. رود مردهای که با نامش تناقض جالبی پیدا کرده است، امسال هم همچون چند سال گذشته بهطور موقت زنده شد. گرچه اخبار متناقضی از مدت زمان جاری بودن آن به گوش میرسد و درحالیکه معاون آب و آبفای وزارت نیرو از تداوم جریان آب تا خرداد ۹۴ صحبت کرده است، اما رئیس انجمن حمایت از کشاورزان شهرستان اصفهان این مساله را بهدلیل محدودیت منابع آبی پشت سد ناممکن دانسته است. به هر حال طبق گفته معاون آب و آبفای وزارت نیرو، از ساعت ۲۴ نیمه شب روز دوشنبه ۱۲ آبانماه آب از سد زایندهرود به میزان ۸۰ مترمکعب در ثانیه رهاسازی شده است.
دنیای اقتصاد، اصفهان، فرزانه احمدی: زاینده رود زنده شد. رود مردهای که با نامش تناقض جالبی پیدا کرده است، امسال هم همچون چند سال گذشته بهطور موقت زنده شد. گرچه اخبار متناقضی از مدت زمان جاری بودن آن به گوش میرسد و درحالیکه معاون آب و آبفای وزارت نیرو از تداوم جریان آب تا خرداد ۹۴ صحبت کرده است، اما رئیس انجمن حمایت از کشاورزان شهرستان اصفهان این مساله را بهدلیل محدودیت منابع آبی پشت سد ناممکن دانسته است. به هر حال طبق گفته معاون آب و آبفای وزارت نیرو، از ساعت ۲۴ نیمه شب روز دوشنبه ۱۲ آبانماه آب از سد زایندهرود به میزان ۸۰ مترمکعب در ثانیه رهاسازی شده است. این آب چهارشنبه شب به اصفهان رسید و مانند دفعات قبل مورد استقبال مردم قرار گرفت؛ و البته شاید بیش از همه کشاورزان شرق اصفهان را شادمان کرد؛ چراکه زایندهرود، پاییز امسال آمد تا فرصت کشت پاییزه را برای آنها فراهم کند.
رئیس انجمن حمایت از کشاورزان شهرستان درباره باز شدن آب برای کشت پاییزه کشاورزان به «ایسنا» گفته بود: وزیر نیرو در سفر ویژه خود در فروردین ماه امسال به اصفهان موافقت خود را برای اعطای ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب برای کشت پاییزه شرق اصفهان اعلام کرد.
حسین محمدرضایی با بیان اینکه رهاسازی آب رودخانه در دو مرحله انجام میشود، افزود: در مرحله اول باز شدن آب یعنی از ۱۰ آبانماه به مدت ۳۰ روز، حدود ۱۵۰ میلیون مترمکعب آب برای کاشت غله در شرق در نظر گرفته شده است که طبق محاسبات با پرتی مسیر خشک رودخانه و... حدود ۹۰ میلیون مترمکعب آن به کشاورزان شرق اصفهان خواهد رسید.
محمدرضایی ادامه داد: مرحله دوم باز شدن رودخانه برای مزارع شرق اصفهان در اواسط اسفند ماه امسال تا اواسط خرداد ماه سال ۹۴ است که حدود ۲۵۰ میلیون مترمکعب برای ادامه آبیاریها و داشت محصول در نظر گرفته شده است. وی تاکید کرد: البته با این مقدار آب فقط حدود ۴۰ درصد اراضی زراعی شرق اصفهان زیر کشت میرود، ولی در هر صورت اگر این سطح کشت به ثمر برسد تا حدی نجاتبخش معیشت زارعان و محیطزیست منطقه و همچنین مسیر رودخانه زایندهرود است. یک کارشناس آب هم درباره رهاسازی آب زاینده رود به دنیای اقتصاد گفت: در درجه اول این آب برای کشت پاییزه باز شده است؛ چراکه در حال حاضر فصل بذرافشانی و کشت پاییزه است و کشاورزان شرق که در دو سال گذشته نتوانستهاند کشت انجام دهند اکنون میتوانند کشت داشته باشند.
لطف الله ضیایی افزود: این کشاورزان در تنگنای معیشتی شدیدی به سر میبردند و از آنجا که تنها شغل این عده، کشاورزی است، باز شدن آب و کشت در پاییز باعث میشود بتوانند بخشی از مشکلات زندگی خود را حل کنند.
وی ادامه داد: از نظر حقوق آب، این آب به کسانی داده میشود که حقابه زاینده رود و تونل اول کوهرنگ را دارند. با خشک شدن رود این افراد از حقوق خود محروم شده بودند که در حال حاضر با جاری شدن رودخانه، بخشی از حقشان به آنها بازگشت.
وی عنوان کرد: گرچه هدف اصلی جریان یافتن رود، تامین آب کشاورزی بود، اما این جریان مزایای جانبی هم به دنبال داشت.
وی بهبود روحیه مردم شهر اصفهان را ازجمله مزایای بازگشایی رودخانه دانست و گفت: رودخانه خشک باعث آسیب روحی به مردم اصفهان شده بود.
ضیایی با اشاره به تخلیه آبخوانها گفت: منبع اصلی تغذیه سفرههای زیرزمینی آب رودخانه است که خشکی آن، نشست سراسری دشتها و تخریب ساختمانها و آثار تاریخی را به دنبال دارد. باز شدن آب باعث میشود میزانی از این تخلیه جبران شود. وی در پایان تصریح کرد: متاسفانه همه آب رها شده، مصرف میشود و به تالاب گاوخونی نمیرسد و ما همچنان با فاجعه زیستمحیطی خشکی تالاب درگیر هستیم.
زایندهرود آمد و شلوغی اطراف رودخانه و شادمانی مردم و کشاورزان نشان میدهد که این رود از تمام جهات برای اصفهان زندگیبخش است و علاوهبر تمام مزایا، احتمال میرود که جاری بودن زاینده رود گردشگران بیشتری را به شهر بکشاند. از آنجا که حیات صنعت و تولید قطب صنعت کشور، گردشگری قطب مهم گردشگری ایران و روحیه بخش زیادی از جمعیت مرکزی کشور به جریان این رود بستگی دارد، انتظار میرود با تدبیر مسوولان، در سالهای آینده شاهد شریان همیشگی زندگی در رگ اصفهان باشیم.
ارسال نظر