دنیای اقتصاد - کاشان - ‌هادی مومنی راوندی: شهرستان کاشان در اواخر سال ۸۴ شروع طرحی را به خود دید با نام طرح سفیران خدمت که به اذعان بسیاری از کارشناسان، بستر جدیدی را ایجاد کرد که میز کار مدیران ادارات شهرستان را به مساجد و حسینیه‌های مناطق مختلف شهرستان منتقل کرد و عاملی برای اجرا و پیگیری خواسته‌های مردم با نظارت مردم بود. این طرح مسوولان را به پاسخگویی در مقابل وعده‌های داده شده خود تشویق می‌کرد و با هماهنگی‌های ایجاد شده بین دستگاه‌های مختلف گره‌های کوری را باز کرد که در شرایط عادی سالیان سال در پیچ و خم اداری دستگاه‌های مختلف معطل مانده بود.معاون استاندار و فرماندار کاشان این طرح را یک طرح ابداعی برخاسته از شهرستان دانست و افزود: به دلیل ارائه خدمت بهتر و رفع موانع و مشکلات و گره‌های کوری که چه بسا بین دو یا چند دستگاه اجرایی برای مردم به‌وجود می‌آمد، این طرح در سطح شهرستان اجرا شد.

فرماندار کاشان با اشاره به اینکه تاکنون در اجرای این طرح ۱۸۵ جلسه تشکیل شده که این جلسات سه هزار و ۴۴۹ مصوبه با میانگین پیشرفت ۸۵درصد داشته است، اظهار کرد:‌ جایگاه این طرح در شهرستان به حدی است که یکی از ملاک‌ها برای تعریف پروژه در طرح‌های سالانه تملک دارایی‌های سرمایه‌ای شهرستان،‌ همان شناختی بود که مدیران در سفیران خدمت از اولویت‌های نیازمندی‌ها در روستاها یا محله‌های شهر به‌دست آورده‌اند.حاجی فعال‌تر شدن مدیران نسبت به گذشته را از ثمرات طرح سفیران خدمت دانست و افزود:‌ علت این امر این است که وقتی مدیران در بین مردم حضور می‌یابند، انگیزه برای حل مشکلات و پیگیری مسائل و اجرای پروژه‌ها بیشتر می‌شود. وی افزود: مزیت دیگر طرح سفیران خدمت این است که برای مدیران و دستگاه‌های مربوطه آنها مصونیت به‌وجود آورده است؛ از این جهت که وقتی ملاحظه می‌کنند در مقابل مردم باید شفاف پاسخگو باشند؛ از این رو هیچ مطلبی نیست که بین مردم غیر شفاف باقی بماند.بخشدار برزک نیز در مورد طرح سفیران خدمت گفت: تا قبل از اینکه سفرهای سفیران خدمت شروع شود مصوباتی را داشتیم که به فراموشی سپرده می‌شد؛ ولی در حال حاضر با اجرای این طرح به دلیل اینکه مصوبات زمانبندی شده و جلوی دید مسوولان ادارات است، پیگیری می‌شود و فراموش شدن طرح‌ها و مصوبات معنی ندارد.بخشدار قمصر نیز به زاویه دیگری از این طرح اشاره کرده و گفت: اصلی‌ترین حرف در طرح سفیران خدمت، بحث فرهنگی و مردمی بودن آن است. اکبری تصریح کرد: طرح‌هایی داشته‌ایم که از قبل از انقلاب معطل مانده بوده که با سفیران خدمت انجام شده و ده‌ها هزار هکتار زمین که از دست رفته بوده به حق برگردانده شده است.

سرپرست معاونت عمرانی فرمانداری ویژه کاشان نیز تصریح کرد:‌ به نوعی کلیه اعتبارات شهرستان در مسیر اجرای مصوبات سفیران خدمت به‌کار گرفته شده است.

حمیدرضا تاملی افزود: حضور مدیران شهرستان در یک برنامه متراکم هفتگی بدون ابلاغیه و دستورالعمل خود نشان دهنده روحیه وفاق و همدلی و تعاملی است که بین مدیران شهرستان وجود دارد.وی با بیان اینکه طرح سفیران خدمت،‌ ارائه بسته‌ای از وظایف و خدمات حاکمیتی است که توسط یک مدل الگوی بومی و دینی در سطح شهرستان به صورت ابتکاری اجرا می‌شود، گفت: وظیفه یک دستگاه حل مشکلات مردم است و یک مدیر می‌تواند در اداره خود به مشکلات مردم رسیدگی کند ولی خود ترجیح می‌دهد در محیط و بین مردم این مسائل را رسیدگی کند. وی افزود: از طرفی، مدیران عالی شهرستان حضور دارند و عملکرد مدیران دستگاه‌ها را ارزیابی می‌کنند و یک هماهنگی بین دستگاه‌ها ایجاد می‌شود. وی با مقایسه میزان درخواست‌های مردم از سال ۸۴ تاکنون اظهار کرد: سطح خواسته‌های مردم به سطوح نازل‌تری کاهش پیدا کرده و این تنزل سطح درخواست‌های مردم ناشی از حل مشکلاتی است که از همین طرح سفیران خدمت نشات گرفته است.

وی در پایان افزود: طرح سفیران خدمت با این همه جوانب و زوایا هنوز آن ‌‌طور که باید و شاید به آن بعد رسانه‌ای خود که باید در سطح کشور برسد، نرسیده است.