راه‌های رسیدن به خودکفایی برنج

دنیای اقتصاد - رشت - مجتبی عابدینی: یکی از راه‌های برون رفت از مشکلات موجود در بخش برنج کشور و رسیدن به خودکفایی، افزایش عملکرد در واحد سطح است. دکتر عباس شهدی کومله، رییس موسسه تحقیقات برنج کشور در جلسه بررسی طرح لاین‌های امید بخش در اراضی شالیکاری استان گیلان گفت: چالش‌های جهانی، تغییرات جهانی آب و هوا، افزایش رشد جمعیت‌، کاهش سطح اراضی کشت و زرع جهان و تغییرات کاربری از جمله مهم‌ترین مشکلات موجود در بخش برنج کشور است که با افزایش عملکرد در واحد سطح علاوه بر حل این مشکلات، راه رسیدن به خودکفایی در محصول برنج نیز هموار می‌شود. وی با اشاره به اینکه ورود هر تکنولوژی جدید برابر با هزینه است‌، گفت: باید با سیاست‌گذاری‌های جدید، از کشاورزان برای استفاده بهینه از این تکنولوژی‌ها حمایت کنیم.

رییس موسسه تحقیقات برنج کشور ادامه داد: ورود تکنولوژی جدید باید به گونه‌ای باشد که کشاورزان متحمل ضرر و زیان نشوند. شهدی با ابراز نگرانی از واردات بی‌رویه برنج در کشور تاکید کرد: با افزایش عملکرد در واحد سطح و استفاده از ارقام پرمحصول و خوش کیفیت برای رسیدن به خودکفایی در این محصول تلاش خواهیم کرد.

در این مراسم اردشیر روحی ماسوله‌، رییس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان نیز گفت: باید با برنامه‌ریزی صحیح و استفاده از نیروهای کارآمد بخش زراعت را تقویت کنیم و هزینه‌های بخش کشاورزی را کاهش دهیم. وی با بیان اینکه در بخش آموزش نتوانسته‌ایم به سمتی حرکت کنیم که این آموزش‌ها در ذهن کشاورزان بنشیند‌، ادامه داد: باید برای برقراری بهتر با این قشر زحمتکش و ایجاد اعتماد بینابین تلاش و برنامه‌ریزی کنیم.

مهندس بنیادی‌، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان نیز در ادامه این مراسم بر ضرورت استفاده از پتانسیل‌های موجود در استان اعم از آب و هوا، کارشناسان زبده، کشاورزان زحمتکش و پرتلاش تاکید کرد و گفت: باید با هماهنگی بین یافته‌های تحقیقاتی در عرصه‌های تولید، کاهش هزینه‌های تولید، مکانیزاسیون، به زراعی و... برای اقتصادی‌تر کردن تولید تلاش کنیم. وی افزود: اگر بتوانیم با حضور محققان ارزشمند و زبده در موسسه تحقیقات برنج کشور، همین یافته‌های موجود را بر اساس نیاز استان و خواست کشاورزان برنامه‌ریزی و اجرا کنیم به طور حتم در وضعیت تولید کشاورزی تحول عظیمی ایجاد خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه سطح زیرکشت برنج در استان پایین است‌، افزود: بنابراین باید با اجرای قوانین موجود برای تجمیع واحدها به بهبود وضعیت کشاورزی کمک کرد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان با اشاره به دستاورد مهم محققان موسسه تحقیقات برنج کشور در خصوص ساخت ماشین وجین کن گفت: نتایج حاصل از این ابداع بسیار خوب بوده است. بنیادی در ادامه گفت: برای رسیدن به یک کشاورزی پایدار، داشتن اطلاعات صحیح از سطوح زیرکشت ضروری است و برای رسیدن به این مهم برای همه بهره‌برداران شناسنامه بهره‌برداری تهیه خواهد شد.

در ادامه حمید درستی‌، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور اعلام کرد: ۳ رقم برنج خوش‌کیفیت به نام‌های پیشنهادی گوهر، امیدبخش ۲۳ و SA۱۴، راه‌های جدیدی هستند که در آستانه معرفی به شالیزارها قرار دارند. وی افزود: افزایش تولید برنج در ایران با محدودیت منابع مثل زمین و آب از یک طرف و تقاضای مصرف‌کنندگان به برنج‌های کیفی از طرف دیگر مواجه بوده و این عوامل باعث ایجاد چالش برای معرفی ارقام پر محصول شده است.

وی با بیان اینکه همواره ارقام جدید اصلاح شده بایستی از کیفیت پخت مناسبی برخوردار باشند تا در رقابت با ارقام بومی و کیفی از نظر سطح کشت پایدار باقی بمانند‌، گفت: از این رو دستیابی به ارقام پر محصول‌، زودرس و دارای کیفیت پخت مطلوب تحت گزینش و انتخاب نهایی قرار گرفته و معرفی شدند.

درستی اضافه کرد: این ۳ رقم جدید که دو رقم آن از تیپ‌های ارقام باسماتی و یک رقم آن با نام ۲۳ از منشاء اصلی موسسه بین‌المللی برنج امیری از سری‌ لاین‌های با آمیلوز متوسط هستند، دارای کیفیت و پخت عالی می‌باشند.

مهرزاد اله قلی‌پور، دیگر عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور نیز گفت: سطح زیر کشت ارقام مختلف برنج در کل کشور حدود ۶۰۰ هزار هکتار با تولید ۹/۲ تا ۳ میلیون تن است. با وجود تلاش زیاد اصلاح‌کنندگان برنج در مدت تقریبا دو دهه گذشته، ارقام معرفی شده با ارقام محلی از نظر کیفیت پخت قابل رقابت نمی‌باشد.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور افزود: ارقام اصلاح شده پرمحصول تنها ۳۰ درصد از کل اراضی زیر کشت برنج در کشور را به خود اختصاص داده‌اند، بنابراین دستیابی به ارقام پرمحصول، زودرس و دارای کیفیت پخت مطلوب یکی از مهم‌ترین برنامه‌های اصلاحی برنج به شمار می‌رود.

اله قلی‌پور گفت: ۸ لاین امید بخش با خصوصیات کیفی مطلوب و گزینش شده انتخابی از آزمایش‌های مقایسه عملکرد مقدماتی سال ۸۲ طی ۳ سال زراعی (۸۵-۸۳) مورد بررسی قرار گرفتند.