مشهد -زهره الوندی: حدود ۸۰ درصد آب مصرفی شهرهای ایران به فاضلاب تبدیل می‌شود.

به گزارش روابط عمومی همایش ملی الگوهای توسعه پایدار در مدیریت آب، سید مجتبی مجتبوی، رییس همایش ملی الگوهای توسعه پایدار در مدیریت آب با اعلام مطلب فوق افزود: با وجودی که ۶/۹۸ درصد شهرها از آب با کیفیت استفاده می‌کنند، تنها ۳۰ درصد سیستم‌های جمع آوری و تصفیه فاضلاب مورد نیاز اجرا شده است.

وی با اشاره به بحران کم آبی در کشور و به ویژه استان خراسان رضوی اظهار کرد: استان خراسان رضوی یک میلیارد مترمکعب آب بیش از آنچه که هر ساله تجدید می‌شود در بخش‌های مختلف مصرف دارد که به زودی ما را به نقطه بحرانی نزدیک می‌کند.

مجتبوی با تاکید بر اینکه از حدود ۴۰ سال پیش بهره‌برداری از دشت‌های بحرانی ممنوع شده است، افزود: این قوانین نتوانسته مانع برداشت آب از منابع زیرزمینی شود از این رو باید طرح‌های اثر بخش و نتیجه‌گرایی را در دستور کار داشته باشیم.

وی برداشت از آبهای زیرزمینی در استان خراسان رضوی را بسیار حساس ارزیابی کرد و افزود: در دشت مشهد سالانه ۱۳۶ میلیون مترمکعب مازاد برداشت آب داریم از طرفی ۲۵۰ میلیون مترمکعب نیز از آنجا برای مصارف شرب استفاده می‌شود که این اضافه برداشت‌ها باعث مرگ دشت می‌شود.

وی الگوهای مصرف براساس بانک جهانی را برای آب آشامیدنی هر نفر معادل یک مترمکعب و برای بهداشت ۱۰۰ مترمکعب در سال عنوان کرد و در مقایسه آن با آمار ایران اذعان کرد: در ایران این ارقام حدود ۷۰ درصد بیشتر از استانداردهای جهانی است.

وی ادامه داد: سرانه مصرفی آب جهان حدود ۵۸۰ مترمکعب برای هر نفر می‌باشد که این رقم در ایران هزار و ۳۰۰ مترمکعب بوده که به معنای اتلاف منابع است.

مجتبوی تاکید کرد: استفاده از تکنیک‌های فنی به تنهایی موثر نیست و باید با چشم‌انداز توسعه پایدار و مدیریت روش‌های نو پیش رفت تا بتوان از بحران آب جلوگیری کرد. عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز گفت: نظرات و اقدامات غیر کارشناسی در مورد نحوه مدیریت آب در کشور نتیجه معکوس داده و عده‌ای را دچار مشکل می‌کند.

مسعود پزشکیان اظهار کرد: اگر چه که با وجود بحران آب در کشور و استفاده غلط از این نعمت خدادادی در آینده بزرگ‌ترین چالش پیش روی ما کمبود آب خواهد بود، اما در تهیه برنامه مدیریت آب اگر از نظرات غیر کارشناسی استفاده شود شاهد نتیجه عکس خواهیم بود.

پزشکیان خاطرنشان کرد: اگر به دلیل آنکه بیش از ۹۰ درصد منابع آب صرف بخش کشاورزی می‌شود دست به اقدامات محدود‌کننده در این بخش بزنیم کشاورز که تنها منبع درآمدش از راه کشاورزی است رو به حاشیه شهرها آورده و یک سیکل معیوب ایجاد می‌شود، بنابر‌این نمی‌توان تنها با در نظر گرفتن یک یا دو عامل از عوامل متعدد هدر رفت آب تصمیم‌گیری کرد.

نایب رییس اول کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز گفت: باید به سمتی رفت که در هر خانه‌ای دو انشعاب سبز برای سراب و سرخ به منظور مصارف بهداشتی وجود داشته باشد.

محمد حسن دوگانی افزود: جداسازی آب شرب از مصرفی در اکثر کشورهای توسعه یافته انجام شده است و اگر این طرح در ایران نیز عملی شود، فقط چهار سد برای تامین آب شرب کشور کافی است.

وی افزود: ۹۳ درصد آب مصرفی ایران در حوزه کشاورزی صرف می‌شود که به دلیل نداشتن هیچ گونه سازوکار درستی و همچنین به کار نبردن تکنولوژی روز، حدود ۹۰ درصد کشت به روش غرقابی صورت می‌گیرد که در صورت مکانیزه کردن کشاورزی، مصرف آب به ۳/۱ تقلیل می‌یابد.

نماینده مردم فسا در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: مکانیزه شدن کشاورزی علاوه بر صرفه‌جویی در مصرف آب، باعث افزایش ۱۰۰ درصدی درآمدها می‌شود از این رو وزارت جهاد کشاورزی و نیرو باید در این راستا سرمایه‌گذاری کنند.