قطار مشهد؛ تقاضا زیاد امکانات کم

در حال حاضر از هر ۴ نفر متقاضی تهیه بلیت قطار مشهد یک نفر موفق به دریافت آن می‌شود مشهد- زهره الوندی: مدیر کل راه‌آهن خراسان رضوی گفت: امنیت و هزینه مناسب سفر با قطار باعث رشد قابل‌توجه تقاضا برای سفر با این وسیله نقلیه شده است؛ به طوری که در حال حاضر از هر چهار نفر متقاضی تهیه بلیت قطار تنها یک نفر موفق به دریافت آن می‌شود که این رقم در ایام پیک به پنج نفر می‌رسد.

محمد‌هادی ضیایی مهر با بیان اینکه ضریب ایمنی مسافرت با قطار ۶۵برابر مسافرت با اتوبوس است، گفت: در شش ماه نخست سال جاری ۶‌میلیون و ۶۲۰‌هزار نفر مسافر از طریق شبکه ریلی خراسان رضوی جابه‌جا شده‌اند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۰‌درصد رشد را نشان می‌دهد.

وی تعداد مسافر جابه‌جا شده از طریق خطوط ریلی سال گذشته را ۱۰‌میلیون نفر اعلام و پیش‌بینی کرد: تا پایان امسال ۱۲‌میلیون نفر زائر و مسافر از خدمات حمل‌ونقل ریلی این استان استفاده کنند.

وی با بیان اینکه در سال‌های گذشته بیشتر قطارهای مشهد به سمت تهران و بالعکس در حرکت بود، گفت: در حال حاضر از مشهد به سمت ۲۰ شهر مرکز استان مسیر مستقیم داریم که این تعداد نسبت به سال گذشته ۳۰‌درصد رشد را نشان می‌دهد.

وی همچنین مصرف سوخت در راه‌آهن را یک ششم جاده عنوان کرد و افزود: در بحث آلودگی محیط‌زیست، راه‌آهن آلودگی کمتری را ایجاد می‌کند؛ به طوری که حمل‌ونقل ریلی یک هشتم حمل‌ونقل جاده‌ای در تولید آلاینده‌ها نقش دارد.

ضیایی مهر با اشاره به اقداماتی که در راستای ارتقای ایمنی مسیر و حرکت قطارهای مسافری و باری انجام گرفته گفت: در طول چند سال اخیر سانحه‌ای که ذهن مردم را نسبت به مجموعه راه‌آهن بی‌اعتماد کند، نداشته‌ایم.

مدیر کل راه‌آهن خراسان رضوی در ادامه با بیان اینکه حدود ۴۵ تا ۵۰‌درصد صادرات خراسان رضوی از طریق خطوط ریلی انجام می‌گیرد، گفت: در شش ماه نخست سال جاری تعداد ۶‌هزار و ۹۳۷ دستگاه واگن محموله‌های صادراتی استان را به تناژ ۳۸۱‌هزار و ۱۱۷ تن از مرزسرخس به مقصد کشورهای «CIS» جابه‌جا کرده است.

وی با بیان اینکه این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته از لحاظ تعداد واگن ۴۸‌درصد رشد داشته، افزود: به لحاظ تناژ نیز ۶۸‌درصد رشد داشته‌ایم.

وی در ادامه سیمان را عمده‌ترین کالای صادراتی استان عنوان کرد و اظهار کرد:۵۰‌درصد سهم صادرات استان با ۱۹۱‌هزار و ۱۹۶ تن مربوط به سیمان بوده که با ۳‌هزار و۱۶۲ دستگاه واگن حمل شده است.

وی ادامه داد: شش‌درصد صادرات استان معادل ۲۴‌هزار تن مواد غذایی، هفت‌درصد معادل ۳۰‌هزار تن خاک صنعتی و سنگ‌آهن، چهار‌درصد معادل ۱۰‌هزار تن کاشی و سرامیک و مابقی مربوط به سایر کالاها مثل رنگ، چسب، موکت، پوشاک و گرانول می‌باشد.

وی با بیان اینکه ۴۸‌درصد کالاهای صادراتی استان به مقصد ترکمنستان بوده، تصریح کرد: ۲۳‌درصد کالاهای صادراتی به تاجیکستان، ۹‌درصد ازبکستان و ۲۰‌درصد مابقی به سایر کشورهای «CIS» صادر شده است.

وی خاطرنشان کرد: تناژ حمل شده در محور سرخس یک‌میلیون و ۷۵۵‌هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۴‌درصد رشد را نشان می‌دهد.

وی مجموع واردات محور سرخس را نیز با ۴۸‌درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن ۷۰۶‌هزار تن عنوان کرد و گفت: عمده واردات استان از کشورهای «CIS» و مربوط به غلات، علوفه دامی و کالاهای صنعتی مثل آهن‌آلات بوده است.

ضیایی مهر عنوان کرد:۷۰‌درصد کالاهای وارداتی از کشورهای«CIS» از طریق مرز سرخس در ایستگاه‌های تحت پوشش راه‌آهن خراسان رضوی تخلیه می‌شود.

به گفته وی، حدود ۶۶۰‌هزار تن از مجموع تناژ محور سرخس نیز مربوط به کالاهای ترانزیتی است که مقدار آن مشابه سال پیش بوده و رشدی نداشته است.

وی همچنین به توسعه تجهیزات راه‌آهن در امر صادرات اشاره کرد و گفت: در ایستگاه راه‌آهن مشهد آزمایشگاه‌هایی را که نیاز بخش صادرات است، تجهیز کرده‌ایم تا سرعت تجارت را بالا ببریم.

وی با اشاره به توسعه خطوط بارگیری گفت: در حال حاضر خطوط بارگیری راه‌آهن استان از ۷۰ دستگاه در شبانه روز به ۹۵ دستگاه افزایش پیدا کرده است.

وی همچنین ایستگاه سرخس را بزرگ‌ترین پایانه مرزی ریلی و اصلی‌ترین کریدور ترانزیتی کشور عنوان کرد و گفت: از ابتدای امسال ۴۲ کیلومتر خطوط ریلی به این ایستگاه اضافه کرده‌ایم که عمده‌ترین پارامتر توسعه ریلی است.

مدیر کل راه‌آهن خراسان رضوی در ادامه به اختلاف عرض خطوط ایران و ترکمنستان و عملیات تغییر بوژی در محور سرخس اشاره کرد و گفت: امسال میانگین تعویض بوژی واگن‌های «CIS» را از ۹۰ دستگاه در شبانه‌روز به ۱۸۰ دستگاه افزایش داده‌ایم.

وی تصریح کرد: در کنار این گلوگاه اصلی، سایت دوم تغییر بوژی را نیز طراحی کرده‌ایم که تا پایان سال به بهره‌برداری می‌رسد و ظرفیت تغییر بوژی به ۳۵۰ دستگاه واگن در شبانه روز افزایش خواهد یافت.

وی ترمینال صادرات را نیاز بخش تجارت در استان عنوان کرد و گفت: در صورت ساخت این ترمینال مشکلات صادر‌کنندگان در بخش ریلی، جاده‌ای و هوایی به حداقل می‌رسد.

وی به توسعه نوسازی در خطوط ریلی استان اشاره کرد و گفت: در حال حاضر به غیر از ۵۰کیلومتر از مسیر تهران - مشهد، مابقی خطوط ریلی استان مدل «R۶۰» است که از بالاترین سطح استاندارد جهانی برخوردار است.