یارانه سه‌هزار میلیارد‌ تومانی برای نان

ساری- خبرنگار دنیای اقتصاد: همایش یک‌روزه نان صنعتی با حضور مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه دو کشور در مازندران برگزار شد. محمدرضا حیدری، رییس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه دو کشور در این همایش گفت:‌ استان مازندران با جمعیتی در حدود ۳میلیون نفر و پذیرایی از زائران و توریست‌ها در ایام تعطیلات و خاص، نزدیک به ۳۰هزار تن آرد و نان مصرف می‌کند که در سه‌هزار و ۳۹۷ واحد نانوایی شهری و یک‌هزار و ۶۸۰ واحد نانوایی روستایی تولید و مصرف می‌شود.

وی افزود: در این استان ۷۸ واحد نانوایی حجیم و نیمه‌حجیم و ۱۹۷ واحد خبازی آزادپز وجود دارد که همگی آنها در چرخه تولید قرار ندارند. حیدری با بیان اینکه مازندران دارای ۹ واحد کارخانه‌ای تولید نان انبوه است، افزود: سرانه نان مصرفی استان برای هر نفر ۳/۱۰گرم است، این در صورتی است که در شهرستان مشهد با ۳میلیون نفر جمعیت شناور به دلیل میهمان‌پذیر بودن و حدود ۴۰۰ الی ۵۰۰هزار نفر افاغنه که روزانه ۱۰۰۰ نفر افاغنه نیز به‌طور غیرمجاز وارد می‌شوند، دارای سرانه مصرف ۲/۸ الی ۳/۸ کیلوگرم است.

وی افزود: در حال حاضر طرح به‌کار‌گیری کارخانه‌های تمام‌اتوماتیک تولید نان صنعتی با رعایت نکات بهداشتی در دستور کار سازمان قرار گرفته است.

حیدری با بیان اینکه به‌دلیل اینکه نان مصرفی غالب جمعیت استان نان بربری است، آینده نان صنعتی در مازندران بسیار امیدوارکننده است، اظهار امیدواری کرد اتحادیه‌ها استقبال کنند تا وضعیت نامطلوب‌ نان فعلی تغییر کند.

حبیب مزروعی، مشاور مدیر عامل شرکت بازرگانی دولتی ایران و مجری طرح نان صنعتی کشور نیز در این همایش گفت: یارانه پرداختی دولت در زمینه نان مصرفی مردم از ۴۰میلیارد تومان در سال به ۳هزار میلیارد تومان رسیده است که این میزان یارانه ظاهری است.

وی افزود: با جمعیت ۷۰میلیونی کشور و روش‌های سنتی تولیدی فقط می‌توانیم ۱۰ الی ۱۵میلیون نفر از مردم را در جهت نان مصرفی ارتزاق کنیم. طبق آمار مرکز ایران دهک‌های بالای جامعه ۶ برابر دهک‌های پایین جامعه نان خریداری می‌کنند، در تهران نیز ۷۳درصد مردم نان سرد مصرف می‌کند.

وی یادآور شد: از قیمت تمام‌شده نان فعلی فقط حدود ۵ تا ۷ درصد آن را قیمت مواد اولیه آرد و ... تشکیل می‌دهد و بخش عمده نان در حال حاضر هزینه نیروی انسانی عامل تولید است که هرساله روند صعودی را طی می‌کند، وی گفت: حتی اگر آرد مجانی نیز در اختیار نانوایی‌ها قرار گیرد تاثیر چندانی در قیمت نان نخواهد داشت.

مزروعی تصریح کرد: ۳هزار میلیارد تومان یارانه یعنی ایجاد سالی سه‌هزار کارخانه و حرکت به طرف صنعتی‌شدن، باتوجه به روند رشد یارانه و مشکلات نانوایی‌ها چاره‌ای جز رفتن به طرف تولید نان انبوه صنعتی و تمام‌اتوماتیک نداریم.

وی گفت: افزایش دستمزدها و سایر هزینه‌ها ما را به طرف تولید نان انبوه، کاهش هزینه‌های کارگری، تنوع و مرغوبیت در تولید خواهد برد.

مزروعی با اشاره به اینکه بودجه تولید انبوه نان در سال ۸۵ تصویب شد و تخصیص یافت، گفت: آیین‌نامه اجرایی آن نیز توسط دولت تصویب و ابلاغ شد و مقرر شد به‌صورت الگو در هر استانی یک مرکز تولید نان صنعتی تمام‌اتوماتیک راه‌اندازی شود. وی افزود: در این راه دولت هیچ دخالتی در سرمایه‌گذاری نخواهد داشت و فقط برای کمک به سرمایه‌گذار خصوصی کار انجام خواهد داد. در این راه نیز ۵۰۰میلیون دلار ارز از حساب ذخیره‌ ارزی به اضافه ۱۰۰۰میلیارد ریال یارانه تسهیلات در بودجه سال ۸۶ کشور برای راه‌اندازی یک‌صد واحد ۲۰تنی لحاظ شده است.

مزروعی گفت: در کنار مراکز تولید نان صنعتی مراکز سنتی نیز می‌توانند به کار خود ادامه دهند یا به صورت مراکز توزیع نان یا پخت خمیر نیمه آماده که از کارخانه تحویل می‌گیرند یا در صورت درخواست تغییر کاربری نیز به آنها کمک خواهد شد.

ناصر رجب‌زاده، از اعضای هیات علمی دانشگاه و شرکت مازند تخصصی نیز در این همایش تنها راه برون‌رفت از مشکل نان، پرداخت یارانه، پرت ‌بالای انرژی و .... را تولید نان‌های صنعتی اعلام کرد و افزود: در آلمان بیش از ۳۰۰ نوع نان برای تامین سلیقه مشتری پخت می‌شود ولی این مساله در ایران به چند نوع محدود می‌شود.

وی میزان سرانه نان مصرفی در ایران را نسبت به کشورهای دیگر بسیار بالا اعلام کرد و گفت: در ژاپن میزان سرانه نان مصرفی ۱۰‌‌کیلوگرم، در آمریکا ۲۶، در فرانسه ۲۶، در ترکیه ۱۰۰، در آلمان ۷۵ و در ایران ۱۶۲‌کیلوگرم است.

رجب‌زاده خاطرنشان کرد:‌ طبق آمار حدود ۱۱سال پیش، بیش از ۱۳۰میلیارد تومان یارانه برای تولید نان پرداخت می‌شد؛ این میزان در حال حاضر به ۳هزار میلیارد تومان رسیده است و با توجه به اینکه شیوه تهیه و تولید نان سنتی در دراز‌مدت جوابگوی جمعیت کشور نخواهد بود، گفت: با این روش طی ۵سال آینده اگر تمام بودجه دولت و مملکت را نیز به این امر اختصاص بدهیم، موفق نخواهیم شد.

وی در خاتمه تعداد مجوزهای صادره برای تولید نان‌های صنعتی در داخل کشور را ۲۰۰۰واحد اعلام کرد و افزود: در بعضی از استان‌های کشور تاکنون ۱۷درصد تقاضاها به مجوز تبدیل شده که باید در مدت‌زمان ۳ماه کار اجرا شود در غیر این‌صورت مجوز صادره به دلیل ناتوانی و عدم اجرای به‌موقع کار باطل خواهد شد.