222 طرح تحقیقاتی برای حفظ ذخایر خاویاری دریای خزر اجرا می‌شود

ذخایر ماهیان خاویاری آب‌‌های ۵ کشور ساحلی دریای خزر به شدت کاهش یافته است ساری - خبرنگار دنیای اقتصاد: نتایج طرح‌های تحقیقاتی نشان می‌دهد که ذخایر ماهیان خاویاری آب‌های ۵ کشور ساحلی دریای خزر به شدت کاهش یافته است.

محمد‌پور کاظمی، رییس مرکز انستیتو بین‌المللی ماهیان خاویاری شهید دادمان که به منظور شناسایی صیدگاه‌‌های ساحلی مدیریت خاویاری استان مازندران برای ایجاد ایستگاه‌های پرورش ماهیان خاویاری و خاویار پرورشی به استان مازندران سفر کرده بود، با اعلام مطلب فوق افزود: این روند نزولی کاهش همچنان ادامه دارد و اگر وضع به همین حالت بماند تا سال ۱۴۰۰ برخی از گو‌نه‌ها به صفر خواهد رسید.

وی با اشاره به اینکه کشور روسیه صادرات خاویار خود را در سال ۲۰۰۸ صفر اعلام کرده، وضعیت ذخایر ماهیان خاویاری را وخیم دانست و خواستار توجه جدی و برنامه‌ریزی دقیق عملی دراین خصوص شد که بایستی از سوی هر

۵ کشور ساحلی دریای خزر صورت گیرد.

وی در ادامه به تدوین برنامه استراتژیک و راهبردی ماهیان خاویاری به دستور وزیر جهاد کشاورزی با مشارکت متخصصان و کارشناسان و تصویب آن در شورای معاونان وزارت جهاد کشاورزی اشاره کرده و گفت: این طرح راهکارهای اساسی برای مقابله با این بحران چه در دریا و چه در رودخانه و بخش آبزی‌پروری را متناسب با فعالیت‌های طرح‌های تحقیقاتی مشخص کرده است. وی افزود: این طرح طی یک برنامه ۱۵ ساله و ۱۰ برنامه اجرایی بیش از ۲۲۲ طرح تحقیقاتی برای ۱۴ سال آینده را مشخص کرده که بایستی به صورت همگام و هماهنگ انجام شوند تا بتوان ذخایر را حفظ کرد. وی یکی از دلایل کاهش ذخایر را فقدان مدیریت یکپارچه پنج کشور برای مقابله با صید غیرمجاز و قاچاق و صید غیرقانونی صیادان در کشورهای ساحلی عنوان کرد.

پورکاظمی مصرف زیاد گوشت خاویار در بازارهای داخلی به ویژه در کشورهای شوروی سابق، آلودگی‌ها و تخریب بستر رودخانه‌ها، ایجاد سد و پل و سازه‌های دیگر در مسیر مهاجرت را از دلایل دیگر برشمرد.وی در ادامه بحران‌های کمبود مولد در سال‌های اخیر را از عوامل کاهش تکثیر و رهاسازی ماهیان دانست و گفت: یکی از راهکارهای حمایتی دولت، توسعه پرورش ماهیان خاویاری است که در بعضی از کشورهای اروپایی قبلا این کار شروع شده است.

رییس مرکز انستیتو بین‌المللی ماهیان خاویاری شهید دادمان درخصوص اشتغال‌زایی این بخش نیز گفت: در برآورد طرح ارائه شده هر واحد با ۵ تن خاویار و ۷۰ تن گوشت برای ۳۵ نفر ایجاد اشتغال می‌کند که این امر بستگی به نوع پرورش دارد. وی با بیان اینکه در هر واحد بین ۶ الی ۱۰ سال زمان می‌برد تا خاویار تولید شود، سوددهی سالانه این طرح‌ها را حدود ۳ میلیارد تومان دانست.

وی درخصوص اجرای این طرح در مازندران گفت: استان مازندران یکی از قطب‌های پرورش ماهی خاویاری در کشور محسوب می‌شود، از این‌رو امیدواریم هرچه سریع‌تر این صنعت ایجاد و شاهد تولید تجاری گوشت خاویار در این استان و سایر استان‌ها باشیم. وی هدف از سفر خود به استان مازندران را باتوجه به برنامه شرکت مادر تخصصی خدمات کشاورزی و تاکید وزارت جهاد کشاورزی و کاهش صید در دریای خزر، شناسایی و مطالعه صیدگاه‌هایی که در اختیار شرکت مادرتخصصی و صیدگاه‌هایی که دارای شرایط مناسب جغرافیایی و زمین هستند، به منظور تبدیل به مزارع تولید و خاویار گوشت پرورش عنوان کرد.

پورکاظمی افزود: از تعداد ۴۸ صیدگاه موجود در استان‌های گیلان و مازندران، ۹ صیدگاه مورد شناسایی اولیه قرار گرفته که موقعیت مناسبی برای این کار دارند.وی یکی از مزایای این طرح برای شرکت مادر تخصصی را ایجاد شغل برای صیادان در این مزارع و کمک به تامین مولد دانست و گفت: با اجرای این طرح ماهیان صید شده از دریا در فضای مناسبی که در کنار دریا ساخته می‌شود نگهداری و برای مراکز بازسازی ذخایر استفاده می‌شوند. وی افزود: ماهیان نارس را نیز می‌توان در این فضاها به مدت ۶ ماه تا یک سال پرورش داد تا خاویار آنها از رقم ۳ یا فشرده به خاویار دان یک ارتقا پیدا کند.پورکاظمی با اشاره به حمایتی که از سوی شرکت مادر تخصصی و پیگیری که از سوی مدیریت خاویاری مازندران انجام شد، افزود: کارهای مطالعاتی یکی از صیدگاه‌های استان مازندران که دارای پتانسیل بالا است، انجام شده و با تخصیص اعتبار لازم عملیات عمرانی آن در سال‌جاری شروع خواهد شد.وی تصریح کرد: از آنجا که این‌کار تخصصی و جدید است، به همین منظور این واحدها باید در یک دوره ۳ الی ۴ ساله با حمایت شرکت مادرتخصصی و دولت به واحدهای خودکفا و خودگردان خصوصی

در آیند.وی در پایان با اشاره به وضعیت ژنتیکی دریای خزر و کیفیت خاویار ایران تاکید کرد: باید در این خصوص طوری کار شود که خاویار تولیدی مزارع نام ایران در عرصه بازار جهانی به عنوان بهترین تولیدکننده خاویار حفظ شود.