خبرنگار استانی «دنیای اقتصاد» گزارش میدهد
هوش مصنوعی در پرورش دام
معاون وزیر جهاد کشاورزی در این کنگره با بیان اینکه شتر دوکوهانه در معرض انقراض است، گفت: از مجموع بیش از ۱۵۰هزار شتر ایران، ۱۰درصد در استان هستند.
غلامرضا گلمحمدی افزود: جمعیت شتر در کشور رو به کاهش و شتر دوکوهانه در معرض انقراض است و نیاز به احیا دارد. وی با اشاره به ذخایر ژنتیکی شتر در کشور افزود: در ایران ۲ نوع شتر شامل تک کوهانه و دو کوهانه وجود دارد که شتر دوکوهانه در شمال غرب کشور پرورش داده میشود و علاوه بر مصرف شیر، گوشت و پشم آن برای باربری و سایر موارد نیز استفاده میشود. گل محمدی تصریح کرد: این گونه شتر وضعیت خوبی ندارد و در معرض انقراض است و اکنون تنها ۳۰۰ نفر از این نوع شتر در کشور وجود دارد.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به پرورش شتر تککوهانه در استانهای مختلف کشور گفت: این نوع شتر بیشتر در استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و یزد دیده میشود.
گل محمدی با اشاره به اینکه سال ۲۰۲۴ به عنوان سال جهانی شتر نامگذاری شده است، گفت: جمعیت کل شتر کشور حدود ۱۵۰هزار نفر بوده که از این میزان ۱۰درصد در استان یزد قرار دارد. وی افزود: تنها ایستگاه ملی تحقیق و توسعه شتر تککوهانه کشور در بافق است و این شهرستان با وجود ۲هزار و ۵۰۰ نفر شتر به عنوان پایلوت پرورش این دام در استان یزد معرفی شده که برنامهریزی ایجاد مرکز آنلاین فروش محصولات از اهداف اصلی این کنگره است.
وی، با تاکید بر اهمیت فناوری در حوزه شتر افزود: باید در زمینه سیستم هوشمند جهت نظارت بر تغذیه، پیادهسازی سیستمهای شناسایی بیماریهای شتر، تهیه واکسن احتمالی، تولید نرمافزار پیشرفته برای پرورش و ایجاد سکوهای آنلاین برای فروش محصولات گام برداشت و وزارت جهاد کشاورزی در اجرای این فرآیندها این آمادگی را دارد که از محققان و پژوهشگران این بخش حمایت کند.
گلمحمدی با بیان اینکه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بزرگترین سازمان پژوهشی خاورمیانه است، گفت: این سازمان ظرفیت بالای علمی و زیرساختی دارد و تمام توان خود را برای حل مشکلات بخش کشاورزی به کار میگیرد.
به گفته وی، شتر و شترداری برای وزارت جهاد کشاورزی از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است و امیدواریم نتایج و خروجی این کنگره وضعیت شترداری را بهبود بخشد.
استفاده از هوش مصنوعی در پرورش شتر
رئیس مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی کشور هم در این کنگره گفت: در استان یزد از هوش مصنوعی در پرورش و تغذیه شتر و حفظ دام استفاده میشود.
عباس اکبری شریف اظهار کرد: توسعه و تکثیر شتر یکی از الزامات کشور است و برای این نیازمند ایجاد بسترهای لازم برای پرورش شتر هستیم که یکی از این کارها، توسعه و استفاده از مراتع است.
وی افزود: برای حفظ مراتع باید به سمت دامی برویم که میتواند از این مراتع استفاده کند؛ شتر یکی از گونههای دامی منحصر به فرد است که استان یزد رتبه سوم را در پرورش شتر دارد.
اکبری شریف با بیان اینکه استان یزد نگاه ویژهای به اصلاح نژاد شتر و بهبود مدیریت پرورش دارد، تصریح کرد: توانستهایم در استان یزد از هوش مصنوعی در پرورش و تغذیه شتر و حفظ دام استفاده کنیم.
رئیس مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی کشور اظهار کرد: همچنین یکسری ردیابهای خاص روی بدن دام تعبیه کردیم که کمک میکند پوشش گیاهی و مسیرهایی که خود حیوان برای چرا انتخاب میکند، شناسایی و برای توسعه آنها اقدام کنیم.
توسعه پرورش شتر به عنوان دام آینده استان یزد
همچنین رئیس سازمان جهادکشاورزی استان یزد در این همایش گفت: به دلیل تغییر اقلیم و وابستگی به نهادههای دامی، پرورش شتر میتواند به عنوان سمبل اقتصاد مقاومتی در این زمینه به استان کمک بسزایی کند.
محمدعلی حاتمیزاده افزود: از دیرباز تاکنون صنعت پرورش شتر در مناطق کویری رونق داشته و اکنون نیز با توجه به اقلیم از این حیوان ارزشمند به عنوان دام آینده کشور یاد میشود. وی ضمن اشاره به ویژگیهای زیست محیطی شتر، اظهار کرد: با مراتع ضعیفی که در استان وجود دارد، پرورش این دام میتواند در توسعه پایدار اقتصادی و زیستی نقش اساسی داشته باشد.
به گفته این مقام مسوول، طی تفاهمی که بین جهادکشاورزی استان یزد و معادن ایجاد شده و طبق مسوولیت اجتماعی، معادن باید در خصوص کاشت و توسعه مراتع شترورز تلاش کرده و محیط را به گونهای آماده سازند که امکان پرورش شتر در آن فراهم شود. حاتمیزاده در ادامه خاطرنشان کرد: استان یزد دارای ۴ میلیون هکتار مرتع است که یک میلیون هکتار آن بلامعارض بوده در اختیار صنعت شترداری قرار دارد. رئیس سازمان جهادکشاورزی گفت: ظرفیت شتر در استان یزد حدود ۱۵هزار نفر بوده و بیش از ۲۰۰ شتردار مجرب با دانش بومی خود در حال پرورش این دام در شهرستانهای مختلف هستند. در پایان این کنگره، تفاهمنامهای با موضوع ایجاد جنگلهای دست کاشت و توسعه دانش فنی سامانه مدیریت هوشمند چرای شتر در کشور با استفاده از برنامه ساربان یار بین شرکت تعاونی شترداران، مرکز اصلاح نژاد کشور و شرکت سنگآهن مرکزی ایران-بافق امضا شد.
نخستین کنگره بینالمللی و چهارمین کنگره ملی شتر با حضور حدود ۴۰۰ نفر از معاونتهای امور دام جهاد کشاورزی استانهای مختلف، محققان، شترداران و سرمایهگذاران از سراسر کشور به مدت ۲ روز در سالن همایش آهن شهر بافق برگزار شد. ارائه و جمعبندی دستاوردهای تحقیقاتی، آموزشی، ترویجی، علمی و عملی جدید و تعیین مسیر برای آینده، ارتقای افکار عمومی به منظور توجه بیش از پیش به شتر و ویژگیهای منحصربهفرد و محصولات آن، شناساندن بیشتر اهمیت شتر به محققان و سرمایهگذاران و نیز جلب توجه مسوولان مربوط برای برنامهریزی جدیتر در راستای توسعه شتر و تبادلنظر برای تدوین استانداردهای لازم محصولات شتر از اهداف برگزاری کنگره بوده است. مجموعا ۱۰۰ مقاله به دبیرخانه این کنگره در استان یزد رسیده که از این تعداد ۷۰ مقاله توسط هیات داوران پذیرفته شد که از مجموع مقالات یاد شده ۲۰ مورد به صورت سخنرانی و بقیه بهصورت پوستر در کنفرانس ارائه شد.