با اجرای طرحهای ملی و بینالمللی صورت میگیرد
گذر از کمآبی در آذربایجانشرقی
بهرغم تلاشهای صورتگرفته بخشی از مشکلات بهویژه مشکلات کمآبی با توجه به افزایش جمعیت تبریز، محدودیت منابع آبی همچنان باقی است. بر این اساس مسوولان استانی و کشوری با ساخت سد و از طرفی استفاده از حقابه رودخانه آب ارس به رفع مشکل کمآبی استان بهخصوص کلانشهر تبریز بهصورت مقطعی قانع نشده و بهدنبال رفع مشکلات بهصورت ریشهای هستند. انتقال آب ارس به تبریز که چشمانداز ۲۰ساله دارد و ساخت سدهای قیزقلعهسی، حاجیلار چای، کلقانچای و خداآفرین و همچنین ساخت مدول دوم تصفیهخانه تبریز از اقدامات ملی و بینالمللی برای تامین دائمی آب آذربایجانشرقی و کلانشهر تبریز است. تامین اعتبارات لازم، همت مسوولان در مدت باقیمانده دولت و استمرار تلاشها در دولت آینده، مطالبه مردمی و پیگیری مسوولان از عواملی است که میتواند در تحقق اهداف تامین آب موردنیاز آذربایجانشرقی کارساز باشد.
استاندار آذربایجانشرقی در این مورد با اشاره به افتتاح سدهای مختلف در دولت تدبیر و امید در استان، اظهار کرد: سدهای خداآفرین و قیزقلعهسی اردیبهشت سال آینده با حضور روسایجمهوری اسلامی ایران و آذربایجان به بهرهبرداری میرسد. محمدرضا پورمحمدی با بیان اینکه حدود ۶۰ درصد آب تبریز از زرینهرود تامین میشود، گفت: خط انتقال قدیمی یک کانال بتنی است که مرتب دچار مشکل میشود و اکنون خط جایگزین با لولههای فولادی به طول ۱۰۰ کیلومتر اجرا شده است. وی اضافه کرد: یکی از طرحهای مهم استان در حوزه آب، انتقال آب ارس است که ۳۵ کیلومتر آن از محل اعتبارات آبهای مرزی اجرا شده و پمپاژ آن تا هرزندات مرند انجام شده و قرارداد ۱۰۵ کیلومتر باقیمانده نیز بهزودی منعقد خواهد شد.
پورمحمدی افزود: در بخش فاضلاب نیز مدول دوم تصفیهخانه تبریز در مراحل نهایی است و نصب برخی از تجهیزات باقیمانده که آن را تا پایان دولت به پایان میرسانیم. استاندار آذربایجانشرقی با اشاره به اقدامات انجامیافته در حوضه احیای دریاچه ارومیه نیز گفت: اصلیترین طرحی که در این دولت انجام شد، انتقال آب از رودخانه زاب است که ۹۰ درصد پیشرفت دارد و تنها ۸۰۰ متر از طول این کانال باقیمانده که تا قبل از پایان دولت به بهرهبرداری میرسد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجانشرقی نیز گفت: دولت تدبیر و امید در اجرای طرحهای توسعه منابع آب، استفاده از حقآبه جمهوری اسلامی ایران و رودخانههای مرزی در سالهای اخیر اهتمام ویژهای داشته که از این طرحها میتوان به طرح توسعه بهرهبرداری ارس، سد حاجیلرچای و سد کلقان اشاره کرد. یوسف غفارزاده هدف اصلی از اجرای طرح توسعه بهرهبرداری ارس را استفاده حداکثری از ظرفیت آبی رودخانه مرزی ارس و تامین آب در این طرح بهصورت پمپاژ از بخش کشاورزی به مساحت هفتهزار ۵۳۰ هکتار از دشت گلفرج و هشتهزار و ۶۴۰ هکتار از دشتهای یکانات و هرزندات اعلام کرد. وی افزود: نحوه تامین آب در این طرح بهصورت پمپاژ از رودخانه و به ظرفیت ۶مترمکعب در ثانیه و ذخیره آب مازاد در فصول غیرزراعی در سدهای گلفرج، گردیان و هرزندات با مجموع حجم آب قابل برنامهریزی به میزان ۱۰۲میلیون مترمکعب است. وی همچنین از طرحهای پمپاژ آب ارس در ایستگاههای ابراهیمسمیع، کلاله و دارانا بهعنوان زیرطرحهای این طرح یاد کرد و گفت: اکنون طرح پمپاژ آب در ابراهیم سمیع ۸۵درصد، در کلاله و دارانا ۶۵ درصد و در دشت یکانات نیز ۹۷ درصد پیشرفت دارد. وی افزود: پیشرفت کل طرح توسعه بهرهبرداری از ارس ۸۵ درصد و کل اعتبار صرف شده تاکنون هفت هزار میلیارد ریال است که ۵۵۰۰ میلیارد ریال آن در دولت تدبیر و امید اختصاص یافته است.