شماره روزنامه ۶۰۴۰
|

آرشیو اخبار : پربازدیدهای این شماره

  • شبکه خبری بلومبرگ به نقل از اقتصاددانان هشدار داد که خطر رکود اقتصادی در منطقه یورو به بالاترین سطح خود از نوامبر ۲۰۲۰ رسیده است. آنها همچنین به کمبود انرژی اشاره کردند که تورم بی‌‌سابقه را حتی بالاتر برده است. به گزارش راشاتودی، گزارش منتشر شده در روز دوشنبه نشان می‌‌دهد که احتمال کاهش تولید در دو دوره سه ماهه متوالی از 45 درصد در نظرسنجی قبلی به 60 درصد رسیده است. این پیش‌بینی قبل از شروع درگیری نظامی در اوکراین و اعمال تحریم‌‌های غرب علیه روسیه 20 درصد بود.
  • سازمان برنامه‌‌ و بودجه اعلام کرد: منابع درآمدی حاصل از استفاده از صندوق توسعه ملی در چهار ماه نخست سال گذشته ۶هزار و ۳۳۷میلیارد تومان بوده که این رقم در ۴ماه نخست سال جاری به صفر رسیده است. سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد: بررسی عملکرد چهار ماه بودجه از بهبود شاخص‌‌های کلان حکایت دارد؛ دولت با اتکا به درآمد‌‌های پایدار توانسته انسجام بیشتری به نحوه دخل‌‌وخرج کشور ببخشد که این مهم می‌‌تواند منجر به بهبود سایر شاخص‌‌های کلان اقتصادی شود. در سال۱۴۰۰ و زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم بودجه با کسری ۴۸۰هزار میلیارد تومانی روبه‌رو بود؛ ۵۴هزار میلیارد تومان تنخواه بانک مرکزی در هزینه‌های جاری صرف شده بود؛ ۶۰هزار میلیارد تومان در خزانه بدون اعتبار مانده بود.
  • مدیرکل دفتر مطالعات بخش عمومی وزارت امور اقتصادی و دارایی با تشریح وضعیت تحقق درآمد‌های دولت در ۴ماهه نخست امسال گفت: دولت به جهت جلوگیری از کسری بودجه نیازمند آن است که انضباط مالی را از خود شروع کند. مهدی رعنایی، مدیرکل دفتر مطالعات بخش عمومی وزارت امور اقتصادی و دارایی، به تشریح آخرین وضعیت تحقق درآمد‌های دولت در چهارماهه نخست امسال پرداخت و گفت: درآمد‌های نفتی دولت در چهارماهه نخست امسال حدود ۴۸۰درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش پیدا کرده و به رقم ۶۵هزار میلیارد تومان رسیده، اما علی‌رغم این افزایش درآمد، نسبت به سهم ۴ماهه از رقم مصوب در بودجه ۱۴۰۱ به طور کامل محقق نشده است.
  • عراق و افغانستان خرید خود را از ایران کاهش داده‌اند. این موضوع در شرایطی نگران‌کننده است که تمرکز دولت‌ها به‌ویژه در دوره تحریم‌ها بر صادرات به کشورهای همسایه و منطقه بوده است. حال با کاهش صدور کالا به این دو کشور زنگ خطر از دست دادن مهم‌ترین بازارهای صادراتی همسایه به صدا درآمده است. برآوردهای اتاق بازرگانی تهران نشان می‌دهد، صادرات ایران به عراق در حالی کاهش داشته که صادرات ترکیه به این کشور رو به افزایش بوده است. از این رو به نظر می‌رسد نفوذ ترکیه در این بازار رو به افزایش است.
  • خطر بیخ گوش تایوان است و این برای صنایع جهان یک شوک جدید خواهد بود. تایوان به‌عنوان بزرگ‌ترین تامین‌‌‌‌‌‌کننده تراشه جهان، اثر ملموسی روی تولید کالاهای با سطح تکنولوژی متوسط و بالا خواهد داشت. گرانی این تولیدات و کمبود عرضه دیگر دردسری است که جدال آمریکا و چین بر سر تایوان در پی خواهد داشت. گزارش اخیر روزنامه وال‌استریت‌ژورنال حاوی نکات جالبی در این‌باره است. گزارش تاکید دارد: پکن، تایوان را که جزیره‌‌‌‌‌‌ای در نزدیکی سرزمین اصلی چین است بخشی از قلمرو خود می‌داند. زمانی‌که نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، در این‌ماه برای حمایت از دولت این کشور از تایوان بازدید کرد، پکن این سفر را محکوم و برای نشان‌دادن توانایی خود برای محاصره این جزیره، با هواپیماهای جنگی، کشتی و موشک تمرین‌‌‌‌‌‌های نظامی انجام داد.
  • بریتانیا طرحی را کلید زده که بر اساس آن، تعرفه صدها کالا، از جمله البسه و غذا برای کشورهای درحال‌‌‌‌‌‌‌توسعه، کاهش خواهد یافت؛ این طرح بخشی از تلاش بریتانیا در دوره بعد از برگزیت برای تغییر نظام مالی و گمرکی اتحادیه اروپا است. بریتانیا این طرح را جایگزین نظام یکپارچه تعرفه‌‌‌‌‌‌‌ای اتحادیه ‌‌‌‌‌‌‌اروپا خواهد کرد. به گفته دولت محافظه‌‌‌‌‌‌‌کار بریتانیا، این طرح هم برای بریتانیا حاوی منافعی است و هم به اقتصاد کشورهای درحال‌‌‌‌‌‌‌توسعه کمک می‌کند. در دفاع از آن سخنان ویژه بریتانیایی به‌چشم می‌خورد مبنی‌بر «به‌عنوان ملتی تاجر و مستقل، ما کنترل سیاست‌های تجاری خود را باز‌پس می‌‌‌‌‌‌‌گیریم و تصمیمات ما در حمایت از تجارت‌های بریتانیا است.»
  • بر اساس اعلام جدید بانک جهانی تورم قیمت غذای کشورها در جهان همچنان بالا خواهد ماند. در به‌‌‌‌‌‌‌روز‌رسانی جدید گزارش امنیت غذای این سازمان که روز دوشنبه این هفته منتشر شد، بانک جهانی می‌گوید اطلاعات موجود از آوریل تا ژوئیه 2022 نشان می‌دهد تورم غذا تقریبا در تمامی کشورهای با درآمد پایین و متوسط بالا است. 9/ 92‌درصد از کشورهای با درآمد پایین و 7/ 92‌درصد از کشورهای با درآمد متوسط و 89‌درصد از کشورهای با درآمد بالای متوسط با تورم بالای 5‌درصد در بخش غذا مواجه خواهند بود و در بسیاری موارد این تورم 2رقمی است. بنا بر این گزارش، سهم کشورهای با درآمد بالا نیز از غذای تورمی به‌شدت افزایش یافته است و 3/ 83درصد این کشورها با تورم بالای اقلام غذایی روبه‌‌‌‌‌‌‌رو خواهند بود.
  • تورم انفجاری و معضلات اقتصادی پیامد جنگ اوکراین نه‌تنها بر اقتصاد کشورهای ثروتمند و تولیدکنندگان بزرگ جهان اثر گذاشته است، بلکه شعله‌‌‌‌‌‌‌های آن، سبب بحران بدهی نوظهور در جهان شده. بحرانی که ظهور آن به دلیل مشکلات به‌وجود آمده در جنوب جهانی - اصطلاح نهادهای بین‌‌‌‌‌‌‌المللی برای کشورهای فقیر- است. بر اساس هشدار بانک جهانی بسیاری از کشورهای درحال‌توسعه در مسیر مواجهه با بحران بدهی هستند. بحرانی که به گفته ناظران مشابه بحران‌های دهه‌‌‌‌‌‌‌های 80 و 90 در جهان خواهد بود.
  • صندوق سرمایه‌گذاری عربستان در سه‌ماهه دوم امسال بیش از ۷‌میلیارد دلار در بازار سهام ایالات‌‌‌‌‌‌‌متحده سرمایه‌گذاری کرده است. این شرکت سرمایه‌گذاری عمومی، سهام ۱۷ شرکت از جمله آلفابت، آمازون و مایکروسافت را خریداری کرده است؛ همچنین سهام غول‌‌‌‌‌‌‌های مالی نظیر بلک‌‌‌‌‌‌‌راک و جی‌‌‌‌‌‌‌پی‌مورگان. سعودی به دلیل برخورداری از امتیاز قیمت بالای نفت توانست تنها در نیمه نخست امسال ۸۸‌میلیارد دلار درآمد کسب کند که او را قادر به چنین سرمایه‌گذاری‌های بزرگی کرده است. صندوق توسعه عربستان که توسط محمد بن‌سلمان تاسیس شده بناست تا سال‌۲۰۲۵ ارزش دارایی‌های خود را تا دوبرابر افزایش دهد. اکنون سرمایه سرجمع دارایی در گردش این صندوق بالغ بر ۷۲۰‌میلیارد دلار است.
  • رشد بخش‌های مختلف اقتصاد چین به‌سرعت در حال کاهش است و این مساله گرچه مدتی است در رسانه‌‌‌‌‌‌‌های اقتصادی مطرح‌شده اما در این هفته بحث‌های بسیاری درباره آن انجام گرفت. آکسیوس گزارشی را به این مورد اختصاص داده و می‌نویسد این مساله‌‌‌‌‌‌‌ای است که برای همه جهان اهمیت دارد. اقتصاد چین هرچند پس از آمریکا در مقام دوم ایستاده است اما بزرگ‌ترین منبع رشد تولید ناخالص داخلی جهان در دو دهه گذشته بوده است.