خطر سرخوردگی در طرح تامین مسکن
به گزارش «دنیای اقتصاد»، با اعلام فهرست اسامی تاییدصلاحیتشدگان طرح اقدام ملی مسکن در مناطق مختلف کشور از جمله شهرهای جدید، کارشناسان مسکن سازوکار فعلی ثبتنام تایید صلاحیت شدگان را در صورت عدم رعایت برنامه زمانبندی برای ساخت واحدهای این طرح و تحویل واحدها در کوتاهترین زمان ممکن، مستعد بروز خطر سرخوردگی در متقاضیان تایید صلاحیت شده اقدام ملی میدانند.
روز گذشته در حالی یک مقام مسوول در یکی از شهرهای جدید پرتقاضا در اطراف تهران از تایید صلاحیت نیمی از ثبتنامکنندگان طرح اقدام ملی مسکن در این شهر جدید خبر داد که در عین حال بنا بر اعلام وی ثبتنامکنندگان تایید صلاحیت شده باید برای تکمیل روند ثبتنام خود آمادگی پرداخت ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان پول نقد را داشته باشند. در حالیکه این رقم هماکنون بخش مهم یا تمام هزینه مورد نیاز برای رهن یک واحد مسکونی معمولی در شهرهای اقماری تهران و حداقل بودجه مورد نیاز برای رهن مسکن بهعنوان بخشی از رقم کل اجارهبها در مناطق جنوبی پایتخت است، کارشناسان معتقدند تاخیر در شروع پروژهها میتواند هزینههای اجتماعی این طرح را افزایش داده و موجب ایجاد سرخوردگی و نارضایتی در میان متقاضیان و ثبتنام شدگان شود.
کارشناسان با استناد به تجربههای قبلی طرحهای خانهسازی دولتی همچون طرح مسکن مهر معتقدند بهتر بود ابتدا نمود عملیاتی طرح اقدام ملی مسکن در قالب شروع بخشی از پروژهها، به مشاهده متقاضیان واجد شرایط میرسید و سپس ثبتنام برای واگذاری این واحدها و تکمیل پروژهها آغاز میشد. این در حالی است که دولت از ابتدا اعلام کرد به منظور پرهیز از انجام ساخت وسازهای فاقد متقاضی، مشابه وضعیتی که در برخی از پروژههای مسکن مهر تجربه شد ابتدا مخاطبان واجد شرایط و متقاضیان این طرح و همچنین تعداد آنها در مناطق مختلف شناسایی شده و سپس متناسب با تعداد متقاضیان طرح اقدام ملی در قالب پروژههای مسکونی استارت میخورد. دیدگاههای کارشناسی در عین حال که ساخت وساز بر مبنای تعداد متقاضیان نهایی را امری مثبت میداند اما معتقد است در صورتی که اجرای این پروژهها با تاخیر مواجه شود این موضوع میتواند منجر به بروز سرخوردگی و بیاعتمادی در ثبتنامکنندگانی شود که در بدو امر مبلغی معادل ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان به حساب دولت واریز کردهاند. در فرآیند انجام پروژه مسکن مهر چنین حالتی تجربه شد. به رغم ثبتنام حدود ۲ میلیون متقاضی در فاصله سالهای ۸۶ و ۸۷ در قالب تعاونیهای مسکن مهر، این طرح عملا از سال ۸۹ استارت خورد و روی زمین آمد. شکل کار، سابقه و کارنامه پروژههای مسکنسازی دولتی نشان میدهد از زمان تصمیمگیری برای ساخت واحدهای مسکونی تا زمانی که این پروژهها نمود اجرایی روی خاک پیدا کنند و بخشی از آنها در قالب پروژههای در حال ساخت برای متقاضیان قابل مشاهده باشد حداقل یک تا دو سال زمان بهطول میانجامد. کارشناسان توصیه میکنند برای جلوگیری از ایجاد سرخوردگی در متقاضیان و ثبتنامکنندهها، بهتر است متولی مسکن عملیات ساخت بخشی از این پروژهها را به سرعت شروع کند تا متقاضیان بتوانند نمود عملیاتی این طرح را از هماکنون و بدون فاصله از زمان تکمیل فرآیند ثبتنام و پرداخت آورده ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومانی مشاهده کنند. از سوی دیگر، بهتر است متولی مسکن تمام اراده و توان خود را به منظور جلوگیری از تاخیر در شروع و تکمیل پروژههای طرح اقدام ملی به کار ببندد تا متناسب با برنامه زمانبندی، پروژهها شروع، تکمیل و تحویل متقاضیان شود.