برنامه بانک صادرات برای افزایش سرمایه

محسن سیفی، مدیرعامل بانک صادرات در این مراسم گفت: عرضه اولیه سهام بانک صادرات در خرداد ۸۸ انجام شد که طی آن ۶‌درصد از سهام مجموعه در راستای اجرای اصل ۴۴ قانون تجارت با هدف افزایش شفافیت در نظام بانکی عرضه شد.

سید مجتبی صالحی، معاونت مالی بانک صادرات ضمن نوید تقسیم سود خوب و مناسب به سهامداران در مجمع سالانه در خرداد ماه، گفت: بانک صادرات در سال ۹۷ به وسیله تجدید ارزیابی دارایی‌‌ها، در سال ۱۴۰۲ از محل آورده نقدی از ۱۷ همت به ۲۱ همت و در سال ۱۴۰۳ از محل تجدید ارزیابی دارایی‌‌ها ۲۶۳‌درصد افزایش سرمایه انجام داد و در حال حاضر، دستورالعمل جدید کفایت سرمایه در حال تدوین است که می‌تواند با فروش اموال مازاد به بهبود نسبت کفایت سرمایه کمک کند. سال ۱۳۹۹، سال بلوغ مالی صادرات بود.

 با توجه به شعب خارجی بانک صادرات، این بلوغ مالی نشان داد که ساختارهای بانک صادرات بهبود پیدا می‌کند. هر بانک و شرکتی ساختار خاص خود را دارد. همین مساله باعث می‌شود که هر شرکت باید مطالب علمی را طبق ساختار آن بانک ترجمه کند و بر اساس آن اقدام شود. در مجموعه این کار انجام شد، دوازده بار ترجمه و بازبینی شد تا به مدلی برسیم که بتواند به موانع و اصول بانک صادرات پاسخ دهد.

با توجه به اینکه بانک مرکزی با تجدید ارزیابی دارایی‌ها به میزان ۵۷ همت موافقت کرده است، در حال حاضر ۷۰ همت در دست حقوق صاحبان سهام باقی مانده است که با فرآیند مولدسازی امکان تعیین‌تکلیف سایر دارایی‌‌ها و تبدیل مازاد آن به سود انباشته وجود دارد. 

عملکرد مالی درآمد شرکت ناشی از دو عامل است؛ تجدید ارزیابی دارایی‌‌ها، بزرگ شدن اندازه بانک ناشی از جذب سپرده‌‌ها. بلوغ فکری در صادرات در سال ۹۹ رخ داد، و از تئوری «محدودیت‌ها بانک» استفاده کردیم تا منابع خوبی جذب کنیم و اندازه بانک را به سطح شایسته‌‌ای برسانیم.

وی افزود: درآمدهای کارمزدی بانک صادرات افزایش داشته، چون از ابزارهای جدید استفاده شده است. امسال نیز انتظار وجود دارد شرایط فراهم این میزان درآمد بیشتر شود. پلتفرم‌‌هایی طراحی شده‌‌اند که می‌توانند پتانسیل بانکداری نوین را فعال کنند.

روند درآمدی بانک، متناسب با اندازه دارایی‌‌ها، رشد داشته، هرچند دارایی بانک افزایش داشته است، بازده دارایی‌‌ها هم افزایش یافته است. این موضوع نشان از حفظ تعادل بانک صادرات دارد که با افزایش اندازه دارایی، افزایش حقوق صاحبان سهام و بازدهی دارایی‌‌ها هم حفظ شده است. 

با توجه به اینکه نسبت کفایت سرمایه در سال ۱۴۰۳ روی عدد ۳ نشسته است و می‌تواند بیش از ۷ هم باشد. بانک مرکزی یک بخشنامه ارائه کرده است که چند سال هست که بانک صادرات هم پیگیری‌‌ می‌کند که دستورالعمل کفایت سرمایه تغییر می‌کند و این موضوع اتفاق خوبی برای بانک صادرات خواهد بود. 

ارزش نماد وبصادر بیشتر از ۵۵ همت است 

معاونت مالی بانک صادرات ضمن اشاره به ارزش بازار نماد بانک صادرات، به نکته حائز اهمیتی در این زمینه اشاره کرد و گفت: ارزش بازار نماد «وبصادر»حدود ۵۵ همت است. این در حالی است که ارزش بازاری «وسپهر» ۲۸ همت و «نیشکر» ۵۹ همت است و مجموع سهم بانک صادرات از این دو و پرتفوی پالایشی مجموعه، نزدیک ۶۳ همت می‌شود که بسیار بالاتر از ارزش بازاری است. بنابر این برای درک صحیح از ارزش واقعی بانک صادرات باید عملکرد شرکت‌های زیرمجموعه نیز در محاسبات لحاظ شود.

نسبت قیمت به سود (P/E) در حال بهتر شدن است. با انتشار صورت‌های مالی جدید بر روی کدال انتظار می‌رود که این نسبت قیمت به سود به عدد ۵ هم برسد و نسبت بسیار خوبی برای بانک صادرات خواهد بود و تلاش می‌شود که همین نسبت پایدار بماند و موقتی نباشد. همچنین نسبت قیمت به ارزش دفتری نیز نشان می‌دهد که شرکت در موقعیت ارزنده‌‌ای قرار دارد. 

صالحی در پایان گفت: بانک صادرات برنامه افزایش سرمایه برای سال‌های آینده دارد که مصوب مجمع هم شده است. برای مثال میزان افزایش سرمایه بانک صادرات در سال ۱۴۰۴، ۲۰ همت خواهد بود. شرکت مولدسازی بانک صادرات احیا و افشا شده است و بانک در حال اخذ مجوزهای لازم در جهت بهبود وضعیت املاک بانک صادرات است.