اولین کارنامه مالی شرکت‌های دولتی

شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی

شرکت مجتمع گاز پارس‌جنوبی یکى از شرکت‌هاى فرعى شرکت ملى گاز ایران است که در سال ۱۳۷۷ تاسیس شد. این شرکت با دارایی‌‌‌ ۵/ ۷‌هزار میلیارد تومانی در سال ۹۸، نزدیک به ۵‌هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته که نسبت به سال ۹۷ با رشد ۲۹درصدی همراه بوده است. این شرکت در دوره مذکور به سود ناخالص ۷/ ۱‌هزار میلیاردی دست یافته است، این در حالی است که در سال ۹۷ سود ناخالص شرکت حدود ۱/ ۱‌هزار میلیارد تومان بوده است. شرکت در سال ۹۸ پس از کسر هزینه‌‌‌ها به سود خالص ۵/ ۳۴۴میلیارد تومانی رسیده است. در سرفصل هزینه‌‌‌ها، نکته قابل‌توجه این است که رقم قابل‌توجه ۸۴۷میلیارد تومانی بابت هزینه‌‌‌های عوارض آلایندگی کسر شده است. در سال ۹۷ شرکت زیان خالص ۵/ ۸۰میلیارد تومانی به بار آورده بود. از میزان درآمدهای عملیاتی شرکت ۷/ ۱‌هزار میلیارد تومان برای فروش داخلی و ۷/ ۲‌هزار میلیارد تومان برای فروش صادراتی شرکت بوده است. نکته قابل تامل رشد حدودا دوبرابری درآمدهای صادراتی شرکت نسبت به سال ۹۷ بوده است. از میزان درآمدهای عملیاتی شرکت ۰۶/ ۴‌هزار میلیارد تومان مربوط به فروش خالص شرکت بوده و ۸۱۹میلیارد تومان نیز بابت حق‌العمل میعانات گازی و فروش گوگرد صادراتی کسب شده است. عمده درآمد شرکت بابت فروش خالص از محل فروش بوتان و پروپان به شرکت ملی گاز ایران حدود ۳/ ۲‌هزار میلیارد تومان بوده است.

 سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)

سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران در سال ۱۳۷۹ تشکیل شد. براساس صورت سود و زیان این شرکت با دارایی ۷/ ۵۸‌هزار میلیارد تومان درسال ۹۹، ۴/ ۲۸‌هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی شناسایی کرده که نسبت به سال ۹۸ با رشد ۱۴۰درصدی همراه بود. این شرکت در دوره مذکور به سود ناخالص ۲/ ۱۹‌هزار میلیاردی دست یافته است، این در حالی است که در سال ۹۸ سود ناخالص شرکت حدود ۴/ ۶‌هزار میلیارد تومان بوده است. شرکت در سال ۹۹ پس از کسر هزینه‌‌‌ها به سود خالص ۳/ ۱۶‌هزار میلیارد تومانی رسیده است. این در حالی است که در سال قبل‌‌‌تر میزان سود خالص شرکت ۳/ ۵‌هزار میلیارد تومان بوده که از رشد ۲۰۸درصدی سود خالص شرکت در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ حکایت دارد. از میزان درآمدهای عملیاتی سازمان، ۳/ ۶‌هزار میلیارد تومان برای فروش خالص شرکت (سنگ‌‌‌های معدنی و آهن اسفنجی) بوده که از محل فروش سنگ‌‌‌های معدنی به میزان ۵/ ۱۱میلیون تن، ۳/ ۳‌هزار میلیارد تومان کسب شده است. از جهت فروش آهن اسفنجی نیز ۷۰۷‌هزار تن محصول با بهای کل حدود ۳‌هزار میلیارد تومان به فروش رفته است. میزان فروش خالص سازمان از محل فروش خالص در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ رشد ۴۷درصدی داشته است. از طرفی حدود ۱۹‌هزار میلیارد تومان از درآمدهای عملیاتی سازمان از محل حق‌السهم معادن کسب شده است. این رقم در سال ۹۸، ۳/ ۵‌هزار میلیارد تومان بوده و در سال ۹۹ نزدیک به چهاربرابر رشد کرده است. ۳‌هزار میلیارد تومان از درآمدهای عملیاتی شرکت نیز از محل سود سرمایه‌گذاری‌‌‌ها کسب شده است. این رقم برای سال ۹۸، ۲/ ۲‌هزار میلیارد تومان بوده است.

 سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)

سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در تیرماه ۱۳۴۶ با دو وظیفه اصلی ایجاد بنگاه‌‌‌های صنعتی جدید و نوسازی بنگاه‌‌‌های فرسوده تاسیس شد. براساس صورت‌های مالی سال ۹۹، ایدرو با دارایی ۷/ ۸‌هزار میلیارد تومانی در سال ۹۹، ۸۴/ ۵‌هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی شناسایی کرده که نسبت به سال ۹۸ با رشد بیش از ۹‌هزار درصدی همراه بوده است. این شرکت در دوره مذکور به سود ناخالص ۸/ ۵‌هزار میلیاردی دست یافت، این در حالی است که در سال ۹۸ سود ناخالص شرکت تنها ۲/ ۶۳میلیارد تومان بوده است. نکته قابل‌توجه در عملکرد سال ۹۹ سازمان، کسر ۲/ ۵‌هزار میلیارد تومان از سود عملیاتی شرکت بابت هزینه‌‌‌های غیرعملیاتی بوده است. عمده هزینه‌‌‌ها در این بخش مربوط به ذخیره کاهش ارزش (مطالبات از دولت، شرکت سایپا و شرکت مپنا) به میزان ۶/ ۶‌هزار میلیارد تومان بوده که پس از اضافه‌کردن سایر درآمدهای غیرعملیاتی از میزان هزینه‌‌‌ها کاسته و در نهایت ۲/ ۵‌هزار میلیارد تومان از سود عملیاتی شرکت کسر شد. سازمان در سال ۹۹ پس از کسر هزینه‌‌‌ها به سود خالص ۹/ ۳۸۴میلیارد تومانی رسیده است. این در حالی است که در سال قبل‌‌‌تر میزان سود خالص شرکت حدود ۱۴۳میلیارد تومان بوده که از رشد ۱۷۰درصدی سود خالص شرکت در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ حکایت دارد. عمده درآمدهای عملیاتی سازمان، از محل سود سرمایه‌گذاری‌‌‌ها به میزان ۸۲/ ۵‌هزار میلیارد تومان است و تنها ۸/ ۱۸میلیارد تومان ماحصل پروژه‌‌‌های پیمانکاری بوده است. سود سرمایه‌گذاری‌‌‌های سال ۹۸ شرکت تنها ۴/ ۲۱میلیارد تومان بوده است. از محل سود سرمایه‌گذاری‌‌‌های شرکت در سال ۹۹، ۴/ ۹میلیارد تومان برای سود حاصل از سهام شرکت‌ها بوده و رقم ۸۱/ ۵‌هزار میلیارد تومان از محل سود فروش سرمایه‌گذاری‌‌‌ها (عمدتا ایران‌خودرو) کسب شده است.

 شرکت انتقال گاز  ایران

شرکت انتقال گاز به‌عنوان بزرگ‌ترین زیرمجموعه شرکت ملی گاز ایران از ابتدای تاسیس شرکت ملی گاز ایران در سال ۱۳۴۴ تحت مدیریت شرکت پالایش و انتقال گاز فعالیت داشته است. این مجموعه در سال ۸۴ به‌عنوان مدیریت انتقال گاز از نظر ساختاری از بخش پالایش تفکیک و در پایان سال ۸۵ به شرکت انتقال گاز تبدیل شد. براساس صورت‌های مالی سال ۹۹، با دارایی ۵/ ۱۵‌هزار میلیارد تومان در سال ۹۹، ۳/ ۷‌هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی شناسایی کرده که نسبت به سال ۹۸ با رشد ۲۸درصدی همراه بوده است. این شرکت در دوره مذکور پس از کسر هزینه‌‌‌های بهای تمام‌شده به سود ناخالص ۸/ ۱۸۰میلیارد تومانی دست یافته، این در حالی است که در سال ۹۸ سود ناخالص شرکت ۹/ ۷۳میلیارد تومان بوده است. شرکت در سال ۹۹ پس از کسر هزینه‌‌‌ها به سود خالص ۲/ ۳۴میلیارد تومانی رسیده است. این در حالی است که در سال ۹۸ شرکت زیان ۳/ ۱۶۰میلیارد تومانی به بار آورده بود. کلیه درآمدهای عملیاتی شرکت در سال ۹۹ از محل فروش گاز تسویه شده بوده است. شرکت ۸/ ۶‌هزار میلیارد تومان را از محل فروش داخلی (فروش گاز به شرکت‌های گاز استانی و شرکت ملی گاز) و ۵/ ۴۹۳میلیارد تومان را از محل فروش صادراتی (فروش گاز به شرکت ملی گاز برای صادرات به ارمنستان، جمهوری‌آذربایجان، ترکیه و عراق) کسب کرده است. نرخ فروش صادراتی شرکت ۲۹۱ریال بوده است. لازم به توضیح است که نرخ فروش گاز به شرکت‌های استانی نیز ۲۹۱ریال بوده است. میزان فروش داخلی و صادراتی شرکت در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ به ترتیب با رشد ۲۶ و ۲۰درصدی همراه بوده است.

  شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران

شرکت فرآورده‌‌‌های نفتی سروش نفت در سال ۱۳۷۷ در تهران تاسیس شد و در سال ۱۳۷۹ به شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران تغییر نام داد. فعالیت اصلی شرکت در زمینه انتقال فرآورده و نفت‌خام و تامین مخابرات برای شرکت‌های تابعه وزارت نفت بوده است. براساس صورت‌های مالی سال ۹۹، شرکت با دارایی ۱/ ۳‌هزار میلیارد تومان در سال ۹۹، ۴/ ۲‌هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی شناسایی کرده که نسبت به سال ۹۸ با رشد ۲۶درصدی همراه بوده است. این شرکت در دوره مذکور پس از کسر هزینه‌‌‌های بهای تمام‌شده به سود ناخالص ۱/ ۱۵۵میلیارد تومانی دست یافته است، این در حالی است که در سال ۹۸ سود ناخالص شرکت ۸/ ۱۶۱میلیارد تومان بوده است. این شرکت در سال ۹۹ پس از کسر هزینه‌‌‌ها زیان خالص ۴/ ۱۷۳میلیارد تومانی به بار آورده است. این در حالی است که در سال ۹۸ میزان زیان شرکت ۸۶میلیارد تومان بوده است. از میزان کل درآمدهای عملیاتی شرکت در سال ۹۹، ۱۵/ ۱‌هزار میلیارد تومان مربوط به درآمد ماحصل از انتقال نفت‌خام بوده است. این رقم در سال ۹۸، ۸/ ۸۹۸میلیارد تومان بوده است. بیشترین میزان انتقال نفت‌خام نیز به شرکت پالایش نفت اصفهان به میزان ۱/ ۳۵۰میلیارد تومان بوده است. همچنین ۲۸/ ۱‌هزار میلیارد تومان درآمد از محل انتقال فرآورده‌های نفتی کسب شده است. بیشترین درآمد از این محل از انتقال فرآورده‌‌‌های نفتی به شرکت پخش فرآورده‌‌‌های نفتی ایران به میزان‌ هزار میلیارد تومان بوده است. این رقم در سال ۹۸ حدود ۰۸/ ۱‌هزار میلیارد تومان بوده است. از طرفی مبلغ ۶میلیارد تومان نیز از محل درآمد مخابرات کسب شده است.

  عملکرد سال ۹۹ پنج  غول  نفتی

شرکت بهره‌‌‌برداری نفت و گاز آغاجری: شرکت بهره‌‌‌برداری نفت و گاز آغاجری در سال ۹۹، ۱/ ۲‌هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته که نسبت به سال ۹۸ با رشد ۲۴درصدی همراه بوده است. میزان سود ناخالص شرکت در سال ۹۹، ۵/ ۶۲۵میلیارد تومان و سود خالص شرکت ۳/ ۲۳۰میلیون تومان بوده است. شرکت در سال ۹۸ زیان خالص ۳۰میلیارد تومانی به بار آورده بود. میزان درآمد شرکت از فروش خالص ۱/ ۱‌هزار میلیارد تومان و از محل جبران هزینه ناشی از کاهش تکلیفی تولید ۳/ ۹۹۳میلیارد تومان بوده است. عمده‌فروش خالص شرکت از محل فروش نفت‌خام به میزان ۷/ ۸۰میلیون بشکه و رقم ۳/ ۶۰۴میلیارد تومان بوده است. همچنین ۵/ ۷میلیون بشکه نفت‌خام به دلیل جبران هزینه ناشی از کاهش تکلیفی تولید شده که رقم ماحصل از آن ۹/ ۵۶۷میلیارد تومان بوده است.

شرکت بهره‌‌‌برداری نفت و گاز گچساران: شرکت بهره‌‌‌برداری نفت و گاز گچساران در سال ۹۹، ۸/ ۱‌هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته که نسبت به سال ۹۸ با رشد ۲۹درصدی همراه بوده است. میزان سود ناخالص شرکت در سال ۹۹، ۴/ ۳۴۶میلیارد تومان و سود خالص شرکت ۸/ ۳۳۳میلیون تومان بوده است. شرکت در سال ۹۸ زیان ۹/ ۲۳میلیارد تومانی به بار آورده بود. میزان درآمد شرکت از فروش خالص ۸/ ۵۴۵میلیارد تومان و از محل جبران هزینه ناشی از کاهش تکلیفی تولید ۲۸/ ۱‌هزار میلیارد تومان بوده است. میزان فروش خالص نفت‌خام شرکت (عمده درآمد شرکت از محل تولید و فروش نفت‌خام است) ۱/ ۴۸میلیون بشکه و رقم ۳/ ۳۸۳میلیارد تومان بوده است. همچنین شرکت ۳/ ۱۶۰میلیون بشکه نفت‌خام و مایعات گازی تزریقی به نفت‌خام را به دلیل جبران هزینه ناشی از کاهش تکلیفی تولیدشده طبق مصوبه شرکت ملی نفت ایران با رقم ۲۷/ ۱‌هزار میلیارد تومان به فروش رسانده است.

شرکت بهره‌‌‌برداری نفت و گاز مسجدسلیمان: شرکت بهره‌‌‌برداری نفت و گاز مسجدسلیمان در سال ۹۹، ۷/ ۷۷۲میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته که نسبت به سال ۹۸ با رشد ۳۶درصدی همراه بوده است. میزان سود ناخالص شرکت در سال ۹۹، ۴/ ۲۸۷میلیارد تومان و سود خالص شرکت ۹/ ۲۳۸میلیون تومان بوده است. شرکت در سال ۹۸ سود خالص ۴/ ۳۳۷میلیون تومانی داشته است. میزان فروش خالص نفت‌خام تولیدشده شرکت (عمده درآمد شرکت از محل تولید و فروش نفت خام است) ۶/ ۱۰میلیون بشکه بوده که با بهای کل ۱۹۶میلیارد تومان به فروش رسیده است. همچنین شرکت ۷/ ۲۳میلیون بشکه نفت‌خام و مایعات گازی تزریقی به نفت‌خام را که به دلیل جبران هزینه ناشی از کاهش تکلیفی تولید شده طبق مصوبه شرکت ملی نفت ایران تولید کرده بود، با بهای ۵/ ۴۳۷میلیارد تومان به فروش رسانده است.

شرکت بهره‌‌‌برداری نفت و گاز کارون: شرکت بهره‌‌‌برداری نفت و گاز کارون در سال ۹۹، ۵۸/ ۱‌هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته که نسبت به سال ۹۸ با رشد ۲۸درصدی همراه بوده است. میزان سود ناخالص شرکت در سال ۹۹، ۳/ ۸۲میلیارد تومان و سود خالص شرکت ۹/ ۷۸۳میلیون تومان بوده است. شرکت در سال ۹۸ زیان خالص ۵/ ۱۴میلیارد تومانی به بار آورده است. میزان فروش خالص نفت خام تولیدشده شرکت (عمده درآمد شرکت از محل تولید و فروش نفت خام است) ۳/ ۲۰۴میلیون بشکه بوده که با بهای کل ۰۲/ ۱‌هزار میلیارد تومان به فروش رسیده است. همچنین شرکت ۸۴میلیون بشکه نفت‌خام و مایعات گازی تزریقی به نفت‌خام را که به دلیل جبران هزینه ناشی از کاهش تکلیفی تولیدشده طبق مصوبه شرکت ملی نفت ایران تولید کرده بود، با بهای کل ۶/ ۴۲۱میلیارد تومان به فروش رسانده است.

شرکت بهره‌‌‌برداری نفت و گاز مارون: شرکت بهره‌‌‌برداری نفت و گاز مارون در سال ۹۹، ۲/ ۱‌هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته که نسبت به سال ۹۸ با رشد ۳۹درصدی همراه بوده است. میزان سود ناخالص شرکت در سال ۹۹، ۸/ ۱۴۲میلیارد تومان بوده است. شرکت در سال ۹۹ زیان خالص ۰۸/ ۱۲میلیارد تومانی به بار آورده است. سال ۹۸ این میزان زیان ۶/ ۲میلیارد تومان بوده است. میزان فروش خالص نفت‌خام تولیدشده شرکت (عمده درآمد شرکت از محل تولید و فروش نفت خام است) ۴/ ۱۶۰میلیون بشکه بوده که با بهای کل ۳/ ۸۹۲میلیارد تومان به فروش رسیده است.

اطلاعات مربوط به گزارش در جدول زیر کار شده است.

Untitled-1 copy