شماره روزنامه ۶۲۰۲
|

عرضه ماهانه ۹۰۰ میلیون دلار در بازار ارز تجاری؛

دنیای اقتصاد: از فردا دوشنبه ۱۷ دی ماه عرضه ارز صنعت پتروشیمی در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران آغاز می شود.

بخش‌خصوصی چگونه می‌تواند سهم خود را از صنعت پتروشیمی افزایش دهد؟

شرکت سینوپک (Sinopec)، دومین شرکت بزرگ پتروشیمی جهان با درآمد سالانه بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار، نمونه‏‏‌ای موفق از تلفیق مدیریت دولتی با کارآیی بخش خصوصی است. این شرکت که در سال ۲۰۰۰ با خصوصی‏‏‌سازی بخشی از دارایی‏‏‌های دولتی چین شکل گرفت، اکنون با بیش از ۱۲۰۰ شرکت زیرمجموعه و ۶۰۰‌هزار کارمند،…

    یکشنبه، ۲۳ دی ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» چشم‏‏‌انداز جهانی صنعت پتروشیمی ۲۰۲۴ تا ۲۰۳۳ را بررسی کرد

    رویای هزار میلیارد دلاری

    در حالی که غول‏‏‌های صنعت پتروشیمی جهان چشم به افق ۲۰۳۳ دوخته‏‏‌اند، تحولات شگرف این صنعت نشان از آغاز عصری نوین دارد. رقابت فشرده شرکت‌های بزرگ آسیایی و غربی برای تصاحب سهم بیشتری از بازار نزدیک به هزار میلیارد دلاری آینده، در کنار چالش‏‏‌های زیست‏‏‌محیطی و نوسانات قیمت نفت، معادلات پیچیده‏‏‌ای را رقم زده که به زودی چهره این صنعت را دگرگون خواهد کرد. در این میان، ظهور فناوری‏‏‌های نوین و گرایش روزافزون به سمت تولیدات سبز، سرعت این دگرگونی را افزایش خواهد داد.
  • صنعت پتروشیمی پس از سه شوک بزرگ

    از بزرگ‌ترین چالش‌‌های صنعت پتروشیمی در کشور، تحریم و هزینه‌های مرتبط با آن، نرخ ارز صادرات صنایع و ناترازی انرژی در کشور است. در این گزارش به اختصار به تاثیر این عوامل بر صنعت پتروشیمی پرداخته خواهد شد.
    جمعه، ۲۱ دی ۱۴۰۳
  • نقش نمایشگاه ایران پتروکم در رفع چالش‌های صنعت پتروشیمی

    نمایشگاه‌ها به‌عنوان ابزاری ارتباطی و تجاری، نقشی برجسته در بسیاری از صنایع ایفا می‌کنند. اما سؤالی که در این میان مطرح می‌شود، این است که آیا افزایش صرف تعداد نمایشگاه‌ها می‌تواند منجر به رشد و توسعه صنعتی شود؟ آیا این رویدادها تنها به محلی برای نمایش توانمندی‌ها و محصولات شرکت‌ها تبدیل شده‌اند یا اینکه باید به‌عنوان راهکارهای عملیاتی و مؤثر در حل مشکلات صنعت موردتوجه قرار گیرند؟
  • نمایشگاه پتروکم، پل ارتباطی شرکت‌های دانش‌بنیان با سرمایه‌گذاران جهانی

    دنیای اقتصاد: نمایشگاه ایران پتروکم، در دومین سال برگزاری خود در جزیره کیش، بار دیگر به نقطه عطفی برای جلب‌توجه فعالان صنعت پتروشیمی و فناوری‌های دانش‌بنیان تبدیل شده است.
    یکشنبه، ۱۶ دی ۱۴۰۳
  • عرضه ماهانه ۹۰۰ میلیون دلار در بازار ارز تجاری؛

    از فردا عرضه ارز پتروشیمی ها در سامانه ارز تجاری آغاز می شود

    دنیای اقتصاد: از فردا دوشنبه ۱۷ دی ماه عرضه ارز صنعت پتروشیمی در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران آغاز می شود.
  • چالش ناترازی در زمستان چگونه بر مجتمع‏‏‌های پتروشیمی اثر می‏‏‌گذارد؟

    دور باطل سرکوب قیمت

    ایران با وجود دارا بودن دومین ذخایر گازی جهان، امروز در موقعیتی پارادوکسیکال قرار گرفته است. از یک‌سو، قراردادهای صادراتی با همسایگان را در دست دارد و از سوی دیگر، نیروگاه‌‌‌های داخلی با کمبود ماهانه ۵میلیارد مترمکعب گاز دست‌وپنجه نرم می‌کنند. این تناقض، نشان‌‌‌دهنده عدم‌تحقق اهداف استراتژیک در سیاستگذاری انرژی کشور است.
  • در نشست خبری نهمین کنفرانس مستربچ و کامپاند بررسی شد

    موانع ارزش‌آفرینی در صنایع پتروشیمی

    تحریم و عدم‌حل و فصل مساله‌FATF، در کنار چالش نیروی انسانی و فقدان تمرکز بر سرمایه‌گذاری موجب شده تا صنعت بالنده مستربچ و کامپاند نتواند اهداف توسعه‌‌‌ای خود را به طور کامل محقق سازد. با اینکه این صنعت رشد سریعی در زمینه صادرات دارد و در تامین نیاز داخل مرزهای موفقیت را یکی پس از دیگری پشت سر گذاشته اما تسهیل شرایط تولید و تجارت در این بخش می‌تواند سرعت رشد این حوزه را افزایش دهد.
    سه‌شنبه، ۱۱ دی ۱۴۰۳
  • چگونه می‌توان مشارکت بخش‌خصوصی را در احیای حوزه انرژی ایران جلب کرد

    قراردادهای مشارکتی؛ کلید توسعه صنعت نفت

    صنعت نفت ایران در مقطع بسیار حساسی قرار گرفته است. پیش‌بینی‌‌‌های جهانی نشان می‌دهد با گسترش استفاده از انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر و تعهد کشورها به کاهش انتشار کربن تا سال ۲۰۵۰، روند تقاضا برای نفت سیر نزولی خواهد داشت. با وجود این‌، موانع قانونی و اجرایی از جمله چالش‌‌‌های مربوط به مالکیت منابع هیدروکربوری و تفسیر قوانین مربوطه، مسیر توسعه این صنعت را دشوارتر کرده است. تغییر روند در بازار جهانی انرژی و وجود موانع داخلی، پنجره فرصت محدودی را پیش روی کشور قرار داده است. امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز به همتی ملی برای برطرف کردن این چالش‌‌‌ها و حرکت به سمت مدل‌‌‌های قراردادی کارآمدتر احساس می‌شود. در چنین شرایطی، افزایش تولید نفت برای ایران به یک ضرورت راهبردی تبدیل شده است.
  • دو پتروشیمی بزرگ کشور در آستانه ادغام قرار دارند، روند متفاوت ادغام و اکتساب در ایران و جهان

    معجزه هزاره سوم

    الصاق پتروشیمی امیرکبیر به هلدینگ خلیج فارس، اهمیت توجه به ادغام و اکتساب در صحنه تولید و تجارت در ایران را دوباره مطرح کرده است. ادغام و اکتساب یکی از مهم‌ترین روندهای حاکم بر بخش تولید و تجارت در جهان است که در سال‌های اخیر در ایران نیز جسته و گریخته مطرح شده است. موضوعی که در صورت اجرای درست و به موقع، می‌تواند معجزه کند و صنعتگران را از چالش‌‌‌های ساختاری رهایی بخشد. یکی از فواید این رویکرد این است که صنعتگران و صاحبان کسب و کارها از مسیر این رویکرد قادر خواهند شد تا برخی از مهم‌ترین ریسک‌‌‌های خود را در حوزه مالی، تامین، تولید و... کاهش داده و با فراغ بال بیشتر به سمت چشم‌‌‌اندازهای متصور حرکت کنند. در روزهای اخیر که بحث ادغام سه خودروساز مطرح ژاپنی یعنی نیسان، هوندا و میتسوبیشی به شدت عالمگیر شده، یکی دیگر از غول‌‌‌های صنعتی ژاپن یعنی نیپون که نقشی چشمگیر در فضای تولید و تجارت این کشور پس از جنگ جهانی دوم داشته، در آستانه ادغام قرار گرفته است. در سال‌های گذشته ادغام دسته‌‌‌جمعی تعدادی از مهم‌ترین برندهای خودرویی ایتالیا با برندهای آمریکایی به تشکیل اتحادیه استلانتیس منجر شد ضمن اینکه درحوزه بانکی نیز اکتساب تعدادی از بانک‌های زیان‌ده‌ توسط یکی از بزرگ‌ترین بانک‌های جهان زمینه‌‌‌ساز بهبود کیفیت بانکداری در آمریکا شد.
    یکشنبه، ۰۹ دی ۱۴۰۳
  • «دنیای‌اقتصاد» از تصویر ۲۰۲۵ بازار انرژی جهان پرده برداشت

    پتروشیمی ایران در عصر ترامپ ۲

    فرصت‌ها و چالش‌های پیش روی صنعت پتروشیمی در ایران در سال ۲۰۲۵ هدف اصلی گزارش حاضر است. به این منظور بررسی تحولات بین‌المللی و فهم اثر آنها بر روندهای داخلی و خارجی در اولویت قرار گرفته است. صنعت پتروشیمی ایران، به‏‌عنوان یکی از ارکان اصلی اقتصاد کشور، ظرفیت‏‌های قابل‏‌توجهی دارد اما همزمان با چالش‏‌های عمیقی مواجه است. ایران با در اختیار داشتن ذخایر عظیم نفت و گاز، خوراک ارزان و پایداری را برای تولید محصولات پتروشیمی فراهم می‌کند. موقعیت جغرافیایی استراتژیک کشور نیز امکان دسترسی به بازارهای کلیدی آسیا و اروپا را تسهیل کرده است. علاوه بر این، برنامه‏‌های توسعه‏‌ای همچون طرح شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای افزایش ظرفیت تولید پروپیلن به میزان ۱۳ میلیون تن تا سال ۱۴۱۲، نشان‏‌دهنده تعهد ایران به تقویت جایگاه خود در بازارهای جهانی است. تنوع گسترده سبد محصولات، شامل بیش از ۷۰نوع محصول از جمله پلی‏‌اتیلن، متانول و پروپیلن، امکان پاسخگویی به نیازهای متنوع بازارهای جهانی را فراهم کرده است.
    سه‌شنبه، ۰۴ دی ۱۴۰۳
  • بخش‌خصوصی چگونه می‌تواند سهم خود را از صنعت پتروشیمی افزایش دهد؟

    تجربه سینوپک در خصوصی‌سازی

    شرکت سینوپک (Sinopec)، دومین شرکت بزرگ پتروشیمی جهان با درآمد سالانه بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار، نمونه‏‏‌ای موفق از تلفیق مدیریت دولتی با کارآیی بخش خصوصی است. این شرکت که در سال ۲۰۰۰ با خصوصی‏‏‌سازی بخشی از دارایی‏‏‌های دولتی چین شکل گرفت، اکنون با بیش از ۱۲۰۰ شرکت زیرمجموعه و ۶۰۰‌هزار کارمند، ۳۰‌درصد بازار پتروشیمی آسیا را در اختیار دارد. صنعت پتروشیمی کشور ما نیز، با ظرفیت تولید سالانه ۹۰میلیون تن و دسترسی به منابع غنی هیدروکربوری، پتانسیل بالایی برای پیاده‌سازی الگوی مشابه دارد. اما برخلاف سینوپک که توانسته مشارکت بخش خصوصی را به ۷۰درصد برساند، سهم بخش خصوصی در پتروشیمی ایران تنها ۲۵‌درصد است. این در حالی است که شرکت‌های خصوصی ایرانی در سال‌های اخیر توانمندی‏‏‌های قابل‌توجهی در مدیریت، نوآوری و بازاریابی از خود نشان داده‏‏‌اند.
  • امکان‌سنجی کاهش ۲ میلیارد دلاری واردات در همایش پتروفن

    در یک همایش تخصصی، ابعاد مختلف توانمندی شرکت‌های دانش‌بنیان در کاهش نیاز کشور به فناوری‌های صنایع نفت، گاز و پتروشیمی مورد بررسی قرار گرفت. مهم‌ترین نکته در این باره، اعلام ارجاع بیش از ۲ هزار قرارداد ساخت و خرید تجهیزات و خدمات به دانش‌بنیان‌ها بود که ابعاد مالی آنها حدود ۸۹۰ میلیون دلار و ۳۸ همت است.
    یکشنبه، ۰۲ دی ۱۴۰۳
  • بازیگران صنعت پتروشیمی ایران ظرفیت تولید متانول را به ۳۶ میلیون تن رساندند

    نبرد جدید متانول‌سازان

    رقابت در بازار متانول خاورمیانه وارد فاز تازه‌‌‌ای شده است. در حالی که ایران با ظرفیت ۱۵.۷ میلیون تنی، رتبه دوم تولید متانول جهان را در اختیار دارد، برنامه‌‌‌های توسعه‌‌‌ای روسیه برای افزایش ظرفیت تولید از ۵ به ۲۶.۵ میلیون تن، معادلات منطقه را دستخوش تغییر می‌کند. تحولی که می‌تواند سهم ۱۸ درصدی ایران از بازار جهانی را تحت‌تاثیر قرار دهد و حالا تولیدکنندگان داخلی را به سمت راهبردهای تازه سوق داده است.
  • چشم‌‌‌انداز صنعت پتروشیمی در جهان

    صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از صنایع مادر و پایه، نقش برجسته‌‌‌ای در اقتصاد کشور ایفا می‌کند. این صنعت کلیدی در ایجاد ارزش افزوده، تنوع‌بخشی به تولیدات، رونق صنایع پایین‌‌‌دستی و افزایش صادرات غیرنفتی تاثیر بسزایی دارد. اهمیت استراتژیک این صنعت به حدی است که در اسناد بالادستی و قوانین جاری کشور، همواره بر دو موضوع محوری تاکید شده است: نخست، کاهش خام‌فروشی نفت و گاز و دوم، تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی.
۱