شماره روزنامه ۶۱۵۹
|
آرشیو روزنامه شماره ۳۴۵۴ دنیای اقتصاد

اخبار ویژه‌نامه - روزنامه شماره ۳۴۵۴

  • بستر فولادی

    نمایشگاه ایران متافو ۱۴۰۳ (IRAN METAFO) یکی از بزرگ‌ترین و معتبرترین رویدادهای صنعت در ایران است که هر سال برگزار می‌شود. این نمایشگاه یک بستر مناسب و استثنایی برای تولیدکنندگان، تامین‌کنندگان، مصرف‌کنندگان و فعالان صنعت فولاد فراهم می‌کند تا آخرین دستاوردهای خود را به نمایش بگذارند و با یکدیگر به تبادل دانش، تجربیات و تکنولوژی روز خود بپردازند.
  • نمایشگاه کاربردی

    حیدر جوادی / نویسنده
    برگزاری نمایشگاه‌های صنعتی علاوه بر اینکه فرصت ارائه دستاوردهای جدید یک کشور است، زمینه‌ای برای ورود سرمایه‌گذاری و نمایش توانمندی کشورها نیز هست. ایران به‌رغم تحریم سالیان متمادی در حوزه صنایع متالورژی توانمندی خود را حفظ کرده و روند رو‌به‌رشدی را تجربه کرده است.
  • آینده مقاوم

    الهام چیذری/ نویسنده
    در حالی که سال ۲۰۲۴ کم‌کم جای خود را به سال ۲۰۲۵ می‌دهد، صنعت فولاد جهانی با تغییراتی پویا مواجه است. پیش‌بینی‌های اقتصادی نشان‌دهنده روندهایی در تقاضا، چالش‌های زنجیره تامین و فناوری‌های نوظهور است. این تحلیل به متقاضیان نگاهی استراتژیک به چشم‌انداز صنعت ارائه می‌دهد تا بهینه‌سازی در تامین، قیمت‌گذاری و استراتژی‌های رشد را امکان‌پذیر کند.
  • آلیاژ قرن

    حامد وحیدی / نویسنده
    فولاد، این ماده ارزشمند و پراهمیت، همواره نقشی محوری در تاریخ صنعتی شدن جهان ایفا کرده است. از نخستین پل‌های فولادی و سازه‌های عظیم صنعتی در قرن نوزدهم گرفته تا آسمان‌خراش‌های بی‌نظیر و پروژه‌های زیرساختی پیچیده قرن بیست‌ویکم، فولاد همچنان نمادی از پیشرفت، استحکام و توانایی بشر در شکل‌دهی به آینده است. اما پشت این آلیاژ ساده و در عین حال استراتژیک، داستانی پیچیده از تغییرات اقتصادی، تحولات فناوری و حتی سیاست‌های زیست‌محیطی نهفته است که سرنوشت آن را در سطح جهانی رقم می‌زند. در قرون گذشته، فولاد به ‌عنوان موتور محرک انقلاب صنعتی به کار گرفته شد و پایه‌های تمدن مدرن را بنا نهاد. اما امروز، نقش فولاد فراتر از یک ماده اولیه ساده است. این صنعت نه‌تنها در خدمت توسعه اقتصادی و اجتماعی قرار دارد، بلکه با چالش‌های جدیدی روبه‌رو است که از مقررات زیست‌محیطی گرفته تا رقابت ژئوپولیتیک و فناوری‌های نوین، همه و همه آن را به یکی از پویاترین و حساس‌ترین بازارهای جهانی تبدیل کرده‌اند.
  • جذب سرمایه‌گذاران

    کتایون ملکی / نویسنده
    بخش معدن و صنایع معدنی ایران در سال‌های تحریم نقش مهمی در ارزآوری غیرنفتی کشور ایفا کرد و توانست خود را در جایگاهی قرار دهد که شعار «معدن به جای نفت» مطرح شود. اما در چند سال اخیر وضع برخی قوانین و مقررات و بخشنامه‌های غیرکارشناسی باعث شد سرمایه‌گذاران و بسیاری از فعالان معدنی عطای این فعالیت را به لقایش بخشیده یا راهی بخش‌های دیگر تجاری شوند یا سرمایه خود را از کشور خارج کنند. این موضوع زنگ خطر جدی برای بخش معدن و صنایع معدنی است و باید امروز پیش از آنکه شرایط با افزایش تحریم‌ها در پی روی کار آمدن رسمی ترامپ سخت‌تر شود، دولت چهاردهم بستر را برای صادرات بیشتر فراهم کند. در غیر این صورت شاید در ادامه توسعه بخش معدن چندان کار راحتی نباشد و بار دیگر معدن و صنایع معدنی فرصتی دیگر را از دست بدهند.
  • ستاره فولادین

    فاطمه زارع پورنبیل / نویسنده
    در حالی که تحریم‌های بین‌المللی بند محکمی به صنایع ایرانی زده‌اند اما صنعت فولاد در این میان توانسته است همزمان با فرازوفرودهای موجود، یکی از صنایع استراتژیک و پیشران صنعت کشور باشد. اگرچه در شرایط فعلی این صنعت هم تحت تاثیر واردات محصولات فولادی خارجی قرار گرفته است اما سال‌ها سرمایه‌گذاری در زنجیره فولاد کمک کرده است تا این صنعت تنها متکی به یک یا دو محصول خاص نباشد و بتواند سهم ۵/ ۵درصدی از تولید ناخالص کشور داشته باشد.
  • رد پای تراشه‌ها

    زهرا تهرانی/ نویسنده
    ریخته‌گری کسب‌و‌کار مهندسی و ساخت میکروالکترونیک است که از یک کارخانه ساخت نیمه‌هادی یا ریخته‌گری و عملیات طراحی مدار مجتمع (تراشه الکترونیکی است که اجزای مختلف مدارهای الکترونیکی را در یک محیط یکپارچه و بر روی یک ماده نیمه‌هادی (معمولاً سیلیکون) ترکیب می‌کند) تشکیل شده است که هر کدام به شرکت‌های وابسته جداگانه‌ای تعلق دارند.
  • جهان آلیاژی

    امید علی‌بابایی / نویسنده
    فلزات غیرآهنی (Non-Ferrous Metals)، فلزات و آلیاژهایی فاقد آهن یا حاوی مقادیر اندکی آهن هستند. فلزات غیرآهنی اولین فلزاتی بودند که انسان‌ها برای شکل‌دهی و ریخته‌گری استفاده کردند. مس، طلا و نقره همگی مواد جذابی برای انسان‌های اولیه بودند، به‌خصوص که این فلزات به اندازه فلزات آهنی در برابر خوردگی حساس نبودند. به‌طور مثال، مس اولین فلزی بود که با فرآیند شکل‌دهی به وسیله‌ای قابل استفاده تبدیل شد و همین روند به آغاز دوره‌ای با عنوان «عصر مس» منجر شد که بعد از گذشت چندین دوره با ایجاد آلیاژهایی از فلزاتی غیرآهنی همچون مس، دوره جدیدی به نام «عصر برنز» آغاز شد؛ این یعنی تاثیراتی که فلزات غیرآهنی در صنعت (به معنای بدوی آن و تا امروز که صنایع های‌تک ایجاد شده‌اند) گذاشته‌اند، بسیار چشمگیر هستند.
  • گردش بزرگ

    صدیقه نژادقربان/ نویسنده
    بازار فلزات غیرآهنی بخش مهمی از گردش مالی جهان را به خود اختصاص داده و با توجه به پیش رفتن جهان به سمت انرژی‌های سبز و کاهش گازهای گلخانه‌ای، این بازار سیار مورد توجه قرار گرفته و بخش مهمی از اقتصاد بسیاری از کشورها بر مبنای این بازار ایجاد شده است.
  • جنگ تیتانیوم

    صبا رضایی/ نویسنده
    تیتانیوم به حدی فلز مهمی است که بسیاری بر این باورند که جنگ‌های بزرگ دنیا بر سر آن شکل گرفته است. مثلاً اوکراین یکی از کشورهای دارای معادن تیتانیوم بوده و بسیاری هدف روسیه از حمله به اوکراین را همین امر عنوان کرده‌اند.
  • فقط کمی آهن

    آدینه اسفندیاری/ نویسنده
    فلزات غیرآهنی به عنوان یکی از ارکان کلیدی در اقتصاد صنعتی ایران شناخته می‌شوند و نقش مهمی در ایجاد ارزش افزوده، ارزآوری و اشتغال‌زایی ایفا می‌کنند. این فلزات، که شامل مس، آلومینیوم، سرب، روی، نیکل و فلزات گرانبهایی مانند طلا هستند، در صنایع مختلف به دلیل خواص ویژه خود کاربرد گسترده‌ای دارند. برای مثال، مس در صنایع الکترونیک و تولید سیم‌های برق، آلومینیوم در حمل‌ونقل و ساخت‌وساز، و سرب در تولید باتری‌ها استفاده می‌شود.
  • فهرست بلند دستاوردهای صنایع فولاد آلیاژی پاسارگاد از راه‌اندازی خط تولید کلاف تا واحد لوله‌سازی

    مهندس هوشنگ انوری، مدیرعامل شرکت صنایع فولاد آلیاژی پاسارگاد در مورد دستاوردهای این شرکت در یک سال اخیر اظهار کرد: به‌رغم چالش‌های فراوان در حوزه‌های تامین پایدار گاز و برق، تخصیص ارز، سرکوب نرخ ارز حاصل از صادرات فولاد و رکود بازارهای داخلی و خارجی، شرکت صنایع فولاد آلیاژی پاسارگاد گام‌های مستحکمی در حوزه توسعه برداشت که از این میان می‌توان به ورود پرقدرت به بازار فولاد آلیاژی، راه‌اندازی واحد تولید کلاف، راه‌اندازی واحد تولید لوله‌های بدون درز و بهره‌برداری از واحد کنسانتره‌سازی اشاره کرد.
  • فلز سبک‌بال

    مریم بابایی / نویسنده
    بررسی روند رشد و توسعه کشورهای مختلف جهان حاکی از نقش تاثیرگذار آلومینیوم به عنوان فلزی استراتژیک، در اقتصاد کشورهاست. استراتژیک بودن آلومینیوم به نقش فزاینده‌ای که این فلز سبک در صنایع مختلف دارد، برمی‌گردد. صنایع نظامی، حمل‌ونقل، خودروسازی، هوا-فضا، پزشکی، ساختمانی، تاسیساتی، بهداشتی، غذایی و... از اصلی‌ترین صنایعی هستند که مصارف بالای آلومینیوم دارند. از همین‌رو هرگونه خلل در روند تولید این فلز محبوب و پرکاربرد، به‌طور مستقیم بر وضعیت تولید و رشد صنعتی کشورها تاثیرگذار است.
  • فلز گرانبها

    مریم شکرانی/ نویسنده
    ایران چهل‌و‌ششمین تولیدکننده طلا در جهان به شمار می‌آید و ۲/ ۰ درصد از تولید جهانی طلا را به خود اختصاص می‌دهد. ایران به دلیل قرار گرفتن روی کمربند کانی‌سازی طلا، پتانسیل بالایی برای افزایش ظرفیت تولید این ماده معدنی در اختیار دارد. اکنون ۷۴ کانسار طلا در ایران شناخته شده که زرشوران و آق‌‌دره در آذربایجان غربی، داشکسن در کردستان، موته در استان اصفهان، کوه زر در استان خراسان رضوی و خارونا در استان آذربایجان شرقی مهم‌ترین کانسارهای این فلز در ایران به شمار می‌آیند و در حال حاضر ۲۴ معدن طلای فعال در کشور وجود دارد. طبق گزارش وزارت صمت هم‌اکنون سالانه حدود ۱۰ تا ۱۲ تن طلا در کشور استخراج می‌شود که نسبت به سال ۹۱ رشد ۱۴برابری داشته است. با این حال چالش‌های تولید طلا در ایران آنقدر زیاد است که جذابیت‌های لازم برای سرمایه‌گذاری در این حوزه را از بین برده است.
  • ریخت ریخته‌گری

    آزاده خرمی‌مقدم / نویسنده
    ریخته‌گری فلزات غیرآهنی (فلزاتی مانند مس، برنز و سپس برنج) تاریخی غنی دارد که به هزاران سال پیش بازمی‌گردد. این هنر در تمدن‌های باستانی شکل گرفت، جایی که این فلزات به دلیل قابلیت انعطاف و دوام بالای خود بسیار ارزشمند بودند. اولین کارگاه‌های ریخته‌گری در خاورمیانه و مدیترانه به وجود آمدند و پیشرفت‌های مهمی در مصر باستان، بین‌النهرین، یونان و روم حاصل شد. این فرهنگ‌ها تکنیک‌هایی مانند ریخته‌گری با موم و ریخته‌گری در ماسه را توسعه دادند که امکان تولید اشیای پیچیده، ابزار و سلاح را فراهم کرد. نخستین ریخته‌گری فلزات به حدود چهار هزار سال پیش از میلاد برمی‌گردد؛ زمانی که طلا به دلیل نرم بودن به ‌عنوان اولین فلز ریخته‌گری شناخته شد. قدیمی‌ترین ریخته‌گری نیز به قورباغه مسی برمی‌گردد که در حدود ۳۲۰۰ سال قبل از میلاد در بین‌النهرین ساخته شد. برنز که سخت‌تر از طلا بود، فلز دیگری بود که برای ریخته‌گری انتخاب شد. مصریان باستان از برنز استفاده زیادی می‌کردند، به‌طوری که ریخته‌گری برنز نقش بی‌بدیلی بر قدرت آنها داشت. چینی‌ها نیز در حدود ۱۳۰۰ سال قبل از میلاد از ریخته‌گری شن در ذوب فلزات استفاده کردند و چدن را حدود ۵۰۰ سال قبل از میلاد معرفی کردند که به‌طور عمده در کشاورزی کاربرد داشت.
  • هوش مصنوعی در معدن

    صنعت معدن همواره در خط مقدم پیشرفت فناوری بوده است. از موتور بخار که استخراج زغال‌سنگ را سودآور کرد تا تکنیک‌های پیشرفته حفاری، نوآوری نقش کلیدی در بهره‌وری و کارایی ایفا کرده است. در سال‌های اخیر هوش مصنوعی تاثیری بسزا در تغییر بازی فعالیت‌های معدنی داشته است؛ از امکان کشف‌های جدید تا ارتقای اتوماسیون، افزایش تولید، ایمنی و شیوه نگهداری.
  • خداحافظی رویای خودکفایی با تخصیص ارز نیمایی

    سیاستگذاری‌های کلان اقتصادی و صنعتی کشور در دو دهه اخیر در زمینه خودکفایی به سمت و سویی رفته که تمامی صنایع به خصوص صنعت خودرو را به شدت درگیر کرده‌است. در نتیجه سیاستگذاری‌ها، بخش صنعت کشور با سرمایه‌گذاری‌های کلان به تولید داخلی ورق گالوانیزه رسیده و ظرفیت‌های قابل‌توجهی برای پاسخگویی به نیاز صنعت خودروسازی کشور ایجاد کرده است اما اکنون آمارها نشان می‌دهد واردات ورق گالوانیزه ، نه‌تنها مانعی برای رونق تولید داخلی شده، بلکه محصولات داخلی را نیز در انبارها انباشته کرده‌است. بررسی داده‌های بورس کالا که مرجع اصلی معاملات این محصول به شمار می‌رود،‌ حاکی از آن است که تقاضای کافی برای خرید ورق‌های داخلی وجود ندارد و میزان معاملات این محصولات به شدت کاهش یافته است.
  • به سوی سود

    صدف صمیمی/ نویسنده
    «نرم‌افزار هوشمند محاسبات شارژ کوره ریخته‌گری به منظور افزایش سرعت تولید، کاهش هزینه مواد اولیه مصرفی، جلوگیری از ضایعات ناشی از آنالیز خارج از محدوده طراحی و پیاده‌سازی شد.» اواسط دهه ۹۰ این خبر منتشر شد و نویدبخش روزگار جدیدی برای صنعت فولاد و ریخته‌گری بود. آن روزها خبری از هوش مصنوعی و تحولات امروز دیجیتال نبود اما همان میزان رشد، توسعه قابل لمسی را ایجاد کرد. زمان گذشت و روز و روزگار AI فرا رسید. حالا نوبت صنعت ریخته‌گری بود که با هوش مصنوعی متحول شود. «اگر سرعت تولید و کاهش هزینه‌های مواد اولیه و... با تکنولوژی ۱۰ سال پیش پیشرفت کرد، چه انقلابی با هوش مصنوعی قرار است صورت گیرد؟» به نظر می‌رسد این باید سوالی باشد که ذهن تولیدکنندگان و صنعتگران را به خود مشغول کرده و احتمالاً برای رویارویی با این جهش ذوق‌زده هستند؛ چراکه به استناد مواردی که در این گزارش بیان شده، هوش مصنوعی متحول‌کننده حوزه فعالیتشان خواهد بود. در زیر با استفاده از داده‌های منتشرشده در سایت‌های اختصاصی برخی از صنعتگران حوزه ذکر‌شده و با اشاره به محتواهای رسانه‌ها به بررسی رابطه هوش مصنوعی با صنعت ریخته‌گری خواهیم پرداخت.
  • پیشتازی قدیمی‌ترین فلز

    مس تاریخ و تمدن بشر را برای هزاران سال شکل داده است. در قرن بیستم، داستان مس به‌طور جدایی‌ناپذیری با افزایش تقاضای برق مرتبط بود. زمانی که ما نیروی الکتریکی را مهار کردیم، مس به یک ماده ضروری تبدیل شد که برای سیستم‌های انرژی و فناوری مدرن ما بسیار مهم است. در طول قرن بیست و یکم، ما انتظار داریم که مس به عنوان یک عنصر اساسی برای زندگی مدرن باقی بماند، زیرا جهان به دنبال بهبود استانداردهای زندگی برای میلیاردها نفر است، به سمت اقتصاد انتشار گازهای گلخانه‌ای صفر (GHG) حرکت می‌کند و برای دیجیتالی کردن بیشتر صنایع و جوامع خود می‌کوشد.
  • کیمیای مس

    فائزه مومنی/نویسنده
    داستان مس را باید به در‌ازای تمدن بشر دید؛ فلزی که بشر آن را پیش از آهن کشف کرد و مورد استفاده قرار داد، به‌طوری‌ که با بررسی آثار به‌جامانده از گذشتگان متوجه می‌شویم که کشف فلز مس و کاربرد آن در زندگی ایرانیان به هزاره پنجم پیش از میلاد مسیح بازمی‌گردد. همچنین با بررسی موقعیت جغرافیایی و تاریخچه زندگی بشر در مناطقی مثل تپه‌های زاغه، تپه سیلک و تل ابلیس، می‌توان با قطعیت گفت که کشف مس و استخراج آن نخستین‌بار از این مناطق آغاز شده است و اکنون مس به ‌عنوان سومین فلز پرکاربرد در جهان روزهای پررونق خود را می‌گذراند، در حالی که آینده آن هر روز درخشان‌تر از قبل به نظر می‌رسد.
  • جای خالی سرمایه‌گذاران

    سوسن نوری/ نویسنده
    «سرمایه‌گذاری چگونه می‌تواند به سامان‌دهی صنعت و معدن ایران کمک کند؟» پاسخ به این پرسش با نگاهی به گذار ۲۰۰ساله از ورود صنایع ماشینی به این سرزمین و البته در عصر حاضر با ورود موجی از تحریم‌های مالی، تجاری و بانکی از دهه ‌۲۰۱۰ چندان ساده نیست.
  • استخوان‌لای‌زخم گوشت

    باران مدرس: سرانه مصرف گوشت قرمز در اصفهان ظرف یک سال چهار کیلو کاهش‌یافته که نشانه تاثیر تورم درشت این کالای پروتئینی بر سفره خانوار در این استان محسوب می‌شود. هرچند دولت در سال‌های اخیر با واردات گوشت گرم و منجمد سعی در تنظیم بازار گوشت داخل داشت اما شواهد نشان می‌‌دهد که بخش زیادی از این گوشت در پایتخت توزیع شد و مابقی به مصرف صنعت و رستوران‌ها رسید تا توزیع خارج از شبکه مصرف خانوار هم‌معنا شود.
  • محک مدیران در فضای عدم قطعیت

    حسین نوریان مشاور مدیریت استراتژیک
    مدیران با توانایی‌های حل مساله به دنیا نمی‌آیند بلکه مهارت‌های آن را کسب می‌کنند. آن‌ها یاد می‌گیرند که ریشه مدیریت و رهبری سازمانی در حل چالش است و آن‌کسی رهبر سازمانی قابل‌تری است که هم از انگیزه حل چالش برخوردار باشد هم بداند که و چگونه باید از فکر باز و دیدگاه‌های خلاقانه، مبتکرانه و نظام‌مند برای حل پیچیده‌ترین چالش‌های سازمانی استفاده کند. شاید توان حل چالش مهم‌ترین شایستگی‌ای است که یک مدیر باید از آن برخوردار باشد و طبیعتا این قابلیت در شرایط محیطی عدم قطعیت بسیار ارزشمندتر می‌نماید.
  • استاندار اصفهان: کم‌کاری دستگاه‌ها در امور مرتبط با شورای گفت‌وگو پیگیری می‌شود

    یک‌صد و چهل و دومین نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان اصفهان با حضور مهدی جمالی نژاد استاندار اصفهان، امیر کشانی رییس اتاق بازرگانی اصفهان و دیگر اعضای این شورا برگزار شد. مهدی جمالی نژاد استاندار اصفهان در جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی گفت: از دستگاه‌ها می‌خواهیم گلوگاه نباشند و این جلسات را دست‌کم نگیرند. شورای گفت‌وگوی استان اصفهان موتور محرکه است؛ اما وقتی پیشران اقتصادی یک استان با کم‌توجهی مواجه شود، در بقیه بخش‌ها نیز شاهد افت خواهیم بود. از دستگاه‌ها می‌خواهیم این جلسات را دست‌کم نگیرند، در جلسات بعد با دستگاه‌های منفعل برخورد می‌شود.
  • انسداد آب از مسیر انبار نفتی

    لیلی زواره‌ای: نام "مولدسازی" فقط در بودجه سال‌های اخیر دیده نمی‌شود که هر زمان تحریم‌ها کارد بودجه را به استخوان می‌رساند، مولدسازی به‌عنوان مسیری برای تامین منابع بودجه، تعریف می‌شد اما به دلیل نبود سازوکار اجرایی درست، به اهداف لازم نمی‌رسید. هدف پروژه مولدسازی، تقویت بخش واقعی اقتصاد، صرفه‌جویی در هزینه‌های عمومی و منطقی سازی رفتارهای اقتصادی با تأکید بر تحول اساسی در ساختارها، کاهش اندازه دولت، حذف دستگاه‌های موازی و افزایش تأمین مالی از طریق افزایش ظرفیت ثروت آفرینی در اقتصاد ملی اعلام‌شده است.
  • زاینده رود منتظر آب است

    معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه اصفهان اعلام کرد: خروجی سد زاینده‌رود با هدف جاری سازی آن در نواحی خشک این رودخانه و تخصیص آب برای کشاورزی شرق و غرب این دیار، هفته نخست آذر افزایش می‌یابد. احمدرضا صادقی گفت: زمان دقیق بازگشایی رودخانه به‌منظور تحویل آب نوبت نخست کشت پاییزه به کشاورزان، هنوز مشخص نشده است و به جلسات آینده بستگی دارد. معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه اصفهان ادامه داد: مدت زمان جاری‌ سازی آب در شبکه‌های آبیاری کشاورزی مناطق غرب استان(از محل سد نکوآباد) حدود هفت و برای شبکه‌های آبیاری کشاورزی شرق اصفهان ۱۰ روز خواهد بود به این معنا که زاینده رود در کلانشهر اصفهان ١٠ روز جاری خواهد بود.
  • انتقال تجربه و امید به آینده، مسیر توسعه را هموار می‌کند

    نایب‌رییس اتاق بازرگانی اصفهان در گردهمایی صمیمی ادوار اتاق بازرگانی گفت: اتاق بازرگانی اصفهان علاقه‌مند است از تجارب اعضای هیات نمایندگان ادوار گذشته اتاق بازرگانی استفاده کند.
  • اتخاذ تدابیر پیشگیرانه علیه کلاهبرداران پیش فروش خودرو و مسکن ضروریست

    معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل اصفهان بر ضرورت اتخاذ تدابیر پیشگیرانه از کلاهبرداری و اقدامات متقلبانه در حوزه پیش فروش خودرو، مسکن و طلا تاکید کرد. محمد محسنی هفته گذشته در نشست تخصصی پیشگیری از کلاهبرداری در حوزه پیش فروش مسکن و خودرو در دادگستری اصفهان افزود: یکی از مسائل ضروری در راستای رصد پرونده‌های قضایی در حوزه کلاهبرداری و به تبع آن کاهش ورودی این پرونده‌ها، بررسی راهکارهای پیشگیرانه در این حوزه و ارتقای سطح آگاهی‌های عمومی است.
  • روغن‌های جامد و حیوانی را جایگزین روغن‌های مایع نکنید

    «آنچه این روزها سلامت مردم را بیشتر تهدید می‌کند، باورهای رواج‌یافته درباره روغن‌های مایع محسوب می‌شود که مردم را به مصرف روغن‌های جامد و حیوانی سوق داده‌ است.» این بخشی از صحبت‌های رییس دانشکده‌ تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، سیدمحمدحسین روحانی است که در گفت‌وگو با ایسنا با تاکید بر مطلب فوق افزود: مصرف روغن‌های جامد و حیوانی موجب ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی می‌شود، این روغن‌ها نباید جایگزین روغن‌های گیاهی مفیدی مثل روغن زیتون و کانولا (کلزا) شوند.
  • ارتباط مستمر با دانشگاه‌ها برای حل مشکلات شهر با راهکارهای علمی

    مدیر پژوهش، خلاقیت و فناوری‌های نوین شهرداری اصفهان گفت: شهرداری اصفهان برای اینکه بتواند پشتوانه‌های مناسبی برای تصمیم‌های مدیریت شهری فراهم و برای مشکلات شهر راهکارهای علمی پیدا کند، ارتباط مستمر و فعالی با دانشگاه‌ها دارد.
  • فرصت ازدست رفته تجارت گوهرسنگ

    نفیسه زمانی نژاد : سهم تجارت سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی در اصفهان در حالی ناچیز عنوان می‌شود که ارزش‌افزوده بالای این صنعت،بسیار قابل‌توجه است. استانی که تقریباً ۳۰ درصد از معادن سنگ‌های تزئینی کشور را در خود جای‌داده و قطعاً دارای معادنی غنی از سنگ‌های ارزشمند هم است. اما بنا به گفته فعالانش،نه‌تنها اقدام خاصی برای توسعه چنین صنعتی در داخل نشده است بلکه برای صادرات این نوع از سنگ‌ها از اصفهان هم متولی و قوانین مشخصی وجود ندارد که بتوان با اتکا بر آن از مزیت‌های چنین فرصت بی‌نظیری بهره‌مند شد.
  • فناوری تزریق پودر ذغال در کوره بلند عملیاتی شد

    مهدی کوهی مدیرعامل ذوب‌آهن اصفهان با اعلام این خبر که پروژه PCI جهت تزریق پودر زغال به کوره بلند در این مجتمع عظیم صنعتی در مدار تولید قرار گرفت، گفت: اجرای این پروژه با هدف کاهش قابل توجه مصرف کک در سالیان گذشته توسط همکاران ما شروع شد اما به ظرفیت لازم برای بهره‌برداری نرسید. وی افزود : در راستای برنامه جامع زیست محیطی و با هماهنگی با اداره کل محیط زیست استان اصفهان، و در راستای دغدغه‌های زیست محیطی استاندار محترم، پروژه PCI را امسال در مدار تولید قرار دادیم. امیدواریم با بهره‌برداری از پروژه‌هایی که در راستای عدم آلایندگی آب، خاک و هوا هستند، به حفظ محیط زیست هرچه بیشتر کمک کنیم.
  • تفاهمنامه‌های اعطای تسهیلات اشتغال برای حمایت از تولیدکنندگان اصفهان منعقد شد

    مدیر صندوق کارآفرینی امید اصفهان گفت: سه تفاهمنامه بین جهاد کشاورزی، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و سازمان صمت به‌منظور اعطای تسهیلات ویژه اشتغال و حمایت مالی از واحدهای تولیدی غیرفعال و نیمه فعال استان منعقد شد. عبدالصمد شهبازی روز پنجشنبه افزود: مبلغ این تفاهمنامه‌ها یک هزار و ۳۵۰ میلیارد ریال است و هدف از انعقاد آنها، راه‌اندازی و توانمندسازی کسب و کارهای غیرفعال، توسعه مزیت‌های رقابتی، تولید محصولات و ارائه خدمات، حمایت از تولید و ایجاد اشتغال و برگشت واحدهای راکد به چرخه تولید استان است.
  • شرکت هنرمندان برجسته اصفهانی در نمایشگاه ملی صنایع دستی

    معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان گفت: ۲۰ هنرمند برجسته با حضور در سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایع دستی، توانمندی‌های خطه هنرپرور اصفهان را معرفی و ارائه کردند. سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایع‌دستی از ۲۳ تا ۲۶ آبان امسال در محل دائمی نمایشگاه بین‌المللی تهران برگزار شد.
  • فرجام متناسب‌سازی برای بازنشسته‌ها

    نسیم زمانی :متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی ازجمله دستاوردهایی است که دولت چهاردهم در همین ماه‌های ابتدایی فعالیت خود به ثمر نشانید. طرحی که مدت‌ها بود مسوولان و فعالان این حوزه درصدد تحقق آن بودند. اما هر بار با بهانه‌ها و موانعی اجرای آن به تعویق می‌افتاد و حالا خوشبختانه با پیگیری‌ها و تلاش‌های انجام‌گرفته به اجرا رسید.
  • سه میلیون و ۲۰۰ هزار اصله نهال در اصفهان تولید شد

    رییس اداره جنگلکاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری اصفهان از تولید افزون بر سه میلیون و ۲۰۰ هزار اصله نهال در استان در یک سال اخیر خبر داد و گفت: تولید این نهال‌ها از جمله اقدامات مرتبط با «طرح ملی کاشت یک میلیارد درخت» در کشور است. بابک حقیقی اظهار کرد: حدود ۵۰ درصد از این تعداد نهال، توسط بخش دولتی و نیمی دیگر توسط بخش خصوصی تولید شده است.
  • تاسیس سامانه جامع سالمندان در دستور کار باشد

    رییس سازمان بهزیستی کشور گفت: باید سالمندان به‌خوبی رصد شوند که نیازها و خواسته‌های آنان ازجمله خدمات، بیمه و بیماری و وضعیت خانواری آن‌ها مورد ارزیابی قرار بگیرد. یک مرجع دارای صلاحیت هم باید حضور داشته باشند تا این مسائل به سرانجام برسد و سامانه جامع سالمندان نیز باید تأسیس شود.
  • اصفهان در اجرای طرح «هوشمندسازی مدیریت پسماندهای پزشکی» پیشرو است

    مدیر گروه بهداشت محیط مرکز بهداشت اصفهان از اجرای طرح «هوشمندسازی مدیریت پسماندهای پزشکی» در این استان خبر داد و گفت: طرح مذکور با هدف کاهش آلودگی محیط زیستی در حال اجرا بوده و اصفهان در این زمینه در کشور پیشرو و الگو است. در طرح هوشمندسازی مدیریت پسماندهای پزشکی، پسماندهای عفونی و تیز بیمارستان‌ها و مراکز پزشکی بصورت سامانه‌مند و با استفاده از فناوری‌های نوین پس از تفکیک در مبدا، بصورت ایمن بسته‌بندی و جمع‌آوری و سپس به سایت پسماندسوز منتقل می‌شوند؛ اجرای این طرح با همکاری وزارت بهداشت و سازمان حفاظت محیط زیست از تیر امسال در استان‌های اصفهان، قزوین و همدان بصورت آزمایشی آغاز شد.
  • درون زایی در عین برون گرایی

    مدیرعامل فولاد مبارکه در جلسه کمیته مدیریت این شرکت، پیرامون الزامات رهبری مؤثر در سازمان گفت: همواره این سؤال مطرح است که رهبران چطور استراتژیست خواهند شد. نباید فراموش کنیم که الزاماً تحقق آمار و ارقام به‌منزله تحقق اهداف استراتژی نیست، بلکه استراتژی افقی بسیار فراتر از تحقق اهداف را دنبال می‌کند. در این مسیر باید بررسی کنیم که اهداف موردنظر، استراتژی اصلی را محقق یا پشتیبانی می‌کند یا خیر؛ بنابراین در برخی موارد نباید به آمار و ارقام دلخوش کرد.
  • تکنوتاک و اقتصاد چرخشی

    اولین رویداد علمی-ترویجی تکنوتاک با موضوع «کاربرد سرباره فولاد در رویه‌های آسفالتی مقاوم» با حضور مدیران فولاد مبارکه و شرکت‌های زیرمجموعه، اعضای هیات‌های ‌علمی دانشگاه‌های کشور و همچنین مدیران شهری استان‌های اصفهان و چهارمحال و بختیاری در تالار آیینه هتل عباسی اصفهان برگزار شد.
  • نقش مهم فولاد مبارکه در امنیت غذایی

    همایش نقش صنعت کنسرو در تأمین امنیت غذایی و اولین نمایشگاه تخصصی صنعت کنسرو و صنایع وابسته از ۲۲ تا ۲۴ آبان ۱۴۰۳ در هتل المپیک تهران با حضور فعالان صنعت کنسرو برگزار شد و طی آن، تندیس و لوح تقدیر همایش نقش صنعت کنسرو در تأمین امنیت غذایی از سوی سندیکای صنایع کنسرو ایران به فولاد مبارکه اهدا شد.
  • اصل قانون مداری در فولاد مبارکه

    رضا حیدری، معاون فروش و بازاریابی شرکت فولاد مبارکه، در مصاحبه با خبرنگار فولاد گفت: عمل به مصوبات شورای رقابت و وزارت صمت در عرضه محصولات شرکت فولاد مبارکه قطعی است. برخی از این دستورالعمل‌ها دارای نقایصی است که فولاد مبارکه بارها خواستار اصلاح آن‌ها شده؛ اما این شرکت برای شفافیت هرچه بیشتر، این مصوبات را به‌دقت رعایت کرده است. معاون فروش و بازاریابی شرکت فولاد مبارکه گفت: میزان کف عرضه محصولات فولاد مبارکه توسط کارگروه کالای پایه وزارت صمت تعیین شده و فولاد مبارکه به آن‌ها عمل کرده است.
  • مسوولیت پذیری در برابر حادثه

    در پی درخواست ستاد مدیریت بحران استان مبنی بر امدادرسانی به عملیات اطفای حریق در شرکت سیمان سپاهان اصفهان واحد ایمنی و آتش‌نشانی شرکت فولاد مبارکه به‌سرعت وارد عملیات شد. جواد کیانی، رییس ایمنی، بهداشت حرفه‌ای و آتش‌نشانی فولاد مبارکه ضمن اعلام این خبر گفت: این حریق که تاریخ ۱۶ آبان ماه ۱۴۰۳ حدود ساعت ۱۴:۳۰ در تونل‌ها و اتاق برق شرکت سیمان رخ داده بود، با حضور به‌موقع و واکنش سریع تیم‌های آتش‌نشانی شرکت فولاد مبارکه، سیمان سپاهان و شهرهای اصفهان، مبارکه، دیزیچه و فولادشهر با بهره‌گیری از تجهیزات پیشرفته و خودروهای آتش‌نشانی کاملاً مجهز به سیستم‌های آب و فوم به شکل مؤثری مهار شد و از وارد آمدن خسارت‌های گسترده‌تر جلوگیری به عمل آمد.
  • سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی

    وحید ریحانی: پیش‌تر عوامل تولید به‌طور سنتی شامل کار، زمین و سرمایه فیزیکی و مالی محسوب می‌شدند. ولی دو عامل مهم دیگر نیز باید به آن‌ها اضافه‌شده است؛ اطلاعات و سرمایه اجتماعی. امروز سهم اطلاعات بسیار مهم‌تر از عوامل دیگر شده است؛ ولی در این میان اهمیت سرمایه اجتماعی به علت آنکه کمتر در معرض مبادله قرار می‌گیرد، فراموش می‌شود.
  • صدور حواله قیر رایگان برای ۱۹ شهرداری استان اصفهان

    مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری اصفهان از صدور حواله ۳۴۰۰ تن قیر رایگان برای شهرداری‌های استان خبر داد. به گزارش دنیای اقتصاد و به نقل از اداره کل روابط عمومی و امور بین‌‍الملل استانداری اصفهان، محمد مهدی فردوسی گفت: حواله ۳۴۰۰ تن قیر رایگان به ارزش ریالی ۳۰ میلیارد تومان صادر شد تا قیر مورد نیاز میان ۱۹ شهرداری استان توزیع شود. وی ادامه داد: با پیگیری‌های صورت گرفته، حواله مربوط به مرحله سوم و چهارم از محل بند ک تبصره ۱ بودجه ۱۴۰۲، میان شهرداری‌های باقی مانده که هنوز به صورت کافی قیر رایگان تحویل نگرفته بودند توزیع شد. مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری اصفهان بیان کرد: با تأکید استاندار اصفهان، قیر توزیع شده در بهسازی معابر مورد نیاز شهرهای استان استفاده خواهد شد.
  • چرا مردم کتاب نمی‌خوانند؟

    یک جامعه شناس گفت: کتاب‌خوانی ابزاری کلیدی در افزایش آگاهی فردی و تقویت سرمایه فرهنگی جامعه است. کتاب، دریچه‌ای به سوی افکار، تجربیات و دانش برآمده از حیات جمعی و پلی برای پیوند انسان‌ها با جهان پیرامون است. کتاب‌خوانی در دنیای امروز نه به‌عنوان یک سرگرمی یا کاری فضیلت‌مندانه و تجملی که به مثابه یکی از مهم‌ترین عناصر مؤثر در فرآیند توسعه‌ اجتماعی و فرهنگی شناخته می‌شود. با این حال، آمارها حاکی از آن است که بسیاری از مردم به دلایل مختلف از خواندن و مطالعه دور مانده‌اند که دو سؤال اساسی را مطرح می‌کند؛ اینکه چرا مردم باید کتاب بخوانند؟ و چرا مردم کتاب نمی‌خوانند؟ بنابراین پرداختن به علت‌ها و موانع کتاب‌خوانی با رویکردهای جامعه‌شناسانه می‌تواند گامی مؤثر در احیای این عادت ارزشمند باشد.
  • حکایت کاهش مصرف و چک برگشتی

    داریوش مجد: شاید بخشی از مردم تا همین چند روز قبل فکر می‌کردند که بخشی از قیمت دلار ریزش می‌کند اما با جدی شدن بازار موازی ارز، گرانی دلار به مرحله باور رسید. این بخش از مردم همان‌هایی هستند که مختصر پس‌انداز خود را طی سال‌ها به دوش کشیده‌اند. از این بانک به بانکی دیگر و از این موسسه مالی به آن موسسه اعتباری، جابجایش کردند به امید سود بیشتر.
  • نبرد محرم با رمز یا زینب

    آبان‌ماه سال ۶۱ چند روز بعد از روز عاشورا، عملیات خاص محرم با رمز «یا زینب» شروع می‌شود، عملیاتی که در بدو شروع و فارغ از برنامه‌ریزی‌ها و شناسایی‌های انجام شده، ناگاه جبر طبیعت و خروش رود، عده‌ای از رزمندگان را به کام آب‌های سرد دویرج کشید. مرتضی شریعاتی، فرمانده گردان امام محمد باقر(ع) لشکر ۱۴ امام حسین در دفاع مقدس، در گفت‌وگو با ایسنا و با اشاره به اینکه گردان امام محمدباقر(ع) به علت طغیان رودخانه دویرج آسیب زیادی دید، گفت: تقریباً نیمی از بچه‌های گردان در امواج خروشان رودخانه غرق شدند و ۱۳۰ الی ۱۴۰ نفر با جریان آب رفتند و ۱۴۰ تا ۱۵۰ نفر از رودخانه عبور کردند.
  • مرداب یا رودخانه؟

    دلارام حور مهر: مشترک مورد نظر در حال مکالمه است منتظر بمانید، هیچوقت تلفنش آزاد نبود همیشه در حال مکالمه و من حوصله انتظار رو ندارم. پس از چند دقیقه تماس گرفت. سلام چطوری ؟ با عجله گفتم: بهتره بری مخابرات مشغول بشی؛ پتانسیلش رو داری غش غش خندید و گفت: عجب بابا تیکه‌های تو تمومی نداره هنگامه، اگه شب خونه‌ای میتونم بیام ؟ شام چی داری؟ مهسا خیلی شکموئه همش عاشق خوردنه، بدون معطلی گفتم: گشنه پلو دارم، حالا میای یا نه؟
  • پدر اروپای متحد کیست

    نسرین رفیعی: ژان مونه، یکی از شخصیت‌های تأثیرگذار تاریخ اروپا است که از کودکی در محیطی اقتصادی و تجاری رشد کرد و زمینه‌ساز در شکل‌گیری اتحادیه اروپا شد. ژان، ۱۳۶ سال پیش، در چنین روزی و در تاریخ ۹ نوامبر ۱۸۸۸، در خانواده‌ای فعال در صنعت شراب در شهر کنیاک فرانسه متولد شد. پس از پایان تحصیلات دبیرستان، به جای ادامه تحصیل در دانشگاه، به تجارت شراب پیوست؛ این تجربه به او این امکان را داد که به کشورهای مختلفی مانند کانادا، ایالات متحده و روسیه سفر کند و از همان سنین جوانی با تجارت بین‌المللی و دیپلماسی آشنا شود. بنیان‌گذار اصلی ایده‌ی اتحادیه اروپا و معروف به «پدر اروپا» بود؛ نقش برجسته‌ای که در شکل‌گیری اتحادیه اروپا ایفا کرد، از جنگ جهانی اول آغاز شد.
  • پیشینه بحران

    شادی معرفتی / نویسنده نشریه 
    از زمان ناصرالدین‌شاه که صرافی‌های قدیمی جای خود را به بانک‌های مدرن دادند، بانکداری در ایران فرازوفرود بسیاری را طی کرده است. از یک‌سو، تحت تاثیر بحران‌های جهانی اقتصاد، دچار رکود شده و از سوی دیگر، اقتصاد بیمار داخلی نیز زخمی بوده بر اندام نحیف بانکداری ایران. از زمانی که بانک شاهنشاهی و استقراضی، اقتصاد ایران را به عرصه مبارزه خویش تبدیل کرده بودند، ایرانیان برای رسیدن به استقلال بانکی، کوشیده‌اند و اگرچه رویای رسیدن به بانک ملی، دهه‌ها به طول انجامید، اما رانت، اختلاس و رشد قارچ‌گونه بانک‌های بی‌نام‌ونشان، زخمی بود که هنوز هم در بانکداری ایران، ریشه‌ای عمیق و سترگ دارد.
  • بنگاه‌سازی برای اقتصاد ایران

    ابوالفضل نجارزاده / مدیرعامل بانک ملی ایران 
    بانک‌ها نقش غیرقابل انکاری در تامین مالی تولید و رشد اقتصادی کشور دارند و رونق اقتصاد ایران نیازمند نقش‌آفرینی بانک‌ها به عنوان یک مکانیسم زنده و پویا برای اقتصاد ایران دارد. ایفای این نقش شبکه بانکی کشور نیازمند حل مسئله نرخ کفایت سرمایه نامطلوب برخی بانک‌ها، افزایش اضافه‌برداشت از بانک مرکزی و افزایش زیان انباشته تعدادی دیگر از بانک‌هاست. از سوی دیگر شبکه بانکی کشورمان در کنار دست‌وپنجه نرم کردن با اثرات تحریم‌های ظالمانه علیه ملت ایران باید خود را برای مواجهه با تغییرات محیط عمل صنعت بانکداری از جمله کاربست هوش مصنوعی در بانک‌ها، توکن‌سازی دارایی‌ها، ارائه محصولات و خدمات بانکی در بستر بلاک‌چین و... آماده کنند. مواجهه موثر با این چالش‌ها و تغییرات می‌تواند زمینه‌ساز رونق و شکوفایی اقتصاد ایران با اتکا به تامین مالی بنگاه‌ها و خانوارها توسط شبکه بانکی کشور باشد، برای دستیابی به این چشم‌انداز ما بیش از هر چیز به نقش‌آفرینی بانک به عنوان یک مکانیسم زنده در خدمت «بنگاه‌سازی» برای رونق و رشد اقتصاد ایران هستیم.
  • از دل ناترازی

    محمدصادق عبداللهی‌پور دانشجوی دکترای مالی-بانکداری دانشگاه علامه طباطبایی 
  • بنگاه‌سازی به جای بنگاه‌داری

    جعفر قادری / عضو هیات علمی دانشگاه شیراز 
  • اهمیت ثبات‌سازی

    محمد شیریجیان / معاون سیاست‌گذاری پولی بانک مرکزی 
    یکی از چالش‌های اقتصاد ایران در سال‌های اخیر مسئله ناترازی بانک‌ها و موسسه‌های اعتباری بوده که این امر در سایه عدم رعایت الزامات احتیاطی خرد و کلان در نظام بانکی کشور اثربخشی سیاست‌گذاری پولی و مکانیسم انتقال پولی را با چالش مواجه ساخته است. از این‌رو اهتمام جدی حاکمیت بر حل اساسی و ریشه‌ای این معضل می‌تواند کمک مناسبی به سیاست‌گذار پولی برای رساندن تورم به سطوح پایین و پایدار کند. اساساً ناترازی بانک‌ها ریشه در عوامل و مولفه‌های متعددی دارد که عمدتاً ناشی از عدم رعایت الزامات احتیاطی خرد و کلان، افزایش مطالبات غیرجاری، رابطه مالی بانک مرکزی و بانک‌ها و رابطه مالی دولت با شبکه بانکی است.
  • تنگنای اعتبار

    شاپور محمدی / رئیس سابق بورس و اوراق بهادار ایران  
    برای درک ریشه‌های ناترازی بانک‌ها می‌توان از تسهیلات تکلیفی آغاز کرد. عملیات پایه بانک‌ها شامل جذب سپرده و اعطای تسهیلات به بخش‌های مختلف با رعایت ملاحظات اقتصادی است. با این حال، نظام بانکی در ایران با این چالش مواجه است که دولت بر اساس قانون و مقررات و گاه حتی بر اساس دید مصلحتی و حاکمیتی خارج از چهارچوب معمول قانونی، تکالیفی را به بانک‌ها تحمیل می‌کند؛ برای نمونه از آنها می‌خواهد که خرید گندم یا مایحتاج ملی را انجام دهند. بانک‌ها ناگزیر از اجرای این تکالیف هستند و این به کمبود منابع نزد آنها دامن می‌زند، چرا که نرخ تسهیلات تکلیفی اغلب پایین است و با ملاحظات اقتصادی بانک‌ها سازگاری ندارد؛ ناترازی نقدینگی این‌گونه ایجاد می‌شود.
  • تامین بخش مولد

    آیت‌اله ابراهیمی / مدیرعامل بانک سپه 
    یکی از مهم‌ترین ریشه‌های بی‌عدالتی در جامعه، وجود ناترازی‌های مختلف نظیر ناترازی بودجه، انرژی، تراز پرداخت‌ها و ناترازی بانک‌هاست. ناترازی بانک‌ها در قالب سرفصل «بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی»، پایه پولی کشور را متاثر کرده و باعث افزایش نقدینگی و تورم لجام‌گسیخته می‌شود. بررسی‌های انجام‌شده حکایت از این واقعیت تلخ دارد که در اقتصاد مالی ایران به‌ویژه در دهه اخیر، دلیل اصلی افزایش پایه پولی، افزایش «بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی» است. به‌طوری که در سال ۱۴۰۲، سهم «افزایش در بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی» از رشد پایه پولی ۴۵ درصد است. از منظر دیگر، افزایش بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی در سال ۱۴۰۲ معادل ۳۸۰ همت و افزایش پایه پولی معادل ۲۳۱ همت بوده است. بر این اساس، ناترازی بانک‌ها مخرب‌ترین عامل در افزایش پایه پولی، نقدینگی و در نهایت تورم کشور قلمداد می‌شود.
  • سه شرط رفع ناترازی بانک‌ها

    تیمور رحمانی/ اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران
    بخش قابل توجهی از ریشه‌های ناترازی بانک‌ها در اقتصاد ایران مرتبط به تکالیف و دستورات دولت و مجلس شورای اسلامی به نظام بانکی است که اولاً سبب می‌شود سرند مناسبی از گیرندگان تسهیلات صورت نگیرد و منابع بانکی در اختیار اشخاصی قرار گیرد که یا پروژه پرریسک دارند، یا توانایی کسب فعالیت اقتصادی با نرخ سود تعادلی بازار را ندارند و همین موضوع، جریان نقدی از تسهیلات بانک را تضعیف می‌کند.
  • ترازنامه ناتراز

    عنوان مقاله: تحلیل آثار ناترازی ترازنامه نظام بانکی بر متغیرهای پولی و راهکارهای تعدیل این ناترازی نویسندگان: احمد بدری حمید زمان‌زاده ناشر: مجله پژوهش‌های پولی و بانکی پیام اصلی: انباشت دارایی‌های موهوم و بروز ناترازی در ترازنامه نظام بانکی، جریان ناسالمی از خلق نقدینگی را شکل داده است که نه‌تنها برای نظام بانکی مخاطره‌آمیز است، بلکه عامل کلیدی چسبندگی نرخ سود بانکی به‌رغم کاهش نرخ تورم و اثرات منفی آن در اقتصاد کلان است.
    ترازنامه نظام بانکی کشور طی سال‌های متمادی انباشت تدریجی دارایی‌های موهوم و منجمد در سمت دارایی‌ها، با ناترازی رو‌به گسترشی مواجه بوده است. احمد بدری از دانشکده مدیریت دانشگاه شهید بهشتی و حمید زمان‌زاده، عضو هیات علمی پژوهشکده پولی و بانکی در این مطالعه با طراحی مدلی که اقتصاد خرد بانک‌ها را به اقتصاد کلان پیوند می‌زند، به تحلیل عوامل بروز ناترازی ترازنامه نظام بانکی و پیامدهای آن بر متغیرهای پولی و اقتصاد کلان پرداخته‌اند. نتایج مطالعه آنها نشان می‌دهد انباشت دارایی‌های موهوم و بروز ناترازی در ترازنامه نظام بانکی، جریان ناسالمی از خلق نقدینگی را شکل داده است که نه‌تنها برای نظام بانکی مخاطره‌آمیز است، بلکه عامل کلیدی چسبندگی نرخ سود بانکی به‌رغم کاهش نرخ تورم و اثرات منفی آن در اقتصاد کلان است.
  • جریان ناسالم خلق نقدینگی

    عنوان مقاله: شکل‌گیری پدیده ناترازی در بانک‌های ایران و ارائه راهکارهای مقابله با آن نویسنده: وحید شهابی با همکاری: سیدرضا تهامی‌پور علی شهابی محمد امیری ناشر: مرکز پژوهش‌های مجلس
    پدیده ناترازی نظام بانکی و جریان ناسالم خلق نقدینگی، نه‌تنها برای نظام بانکی نامطلوب است، بلکه پیامدهای آن برای اقتصاد کلان کشور نیز مخاطره‌آمیز است. تداوم این روند امکان ورشکستگی بانک‌ها و به‌تبع آن بروز پیامدهای سنگین برای اقتصاد کلان را به بار خواهد آورد، بنابراین کنترل ناترازی بانک‌ها بسیار دارای اهمیت است. پژوهش‌های مختلفی در مورد دلایل ناترازی بانک‌ها انجام شده است که رویکرد غالب آنها بررسی مسئله به صورت ایستا بوده است. این در حالی است که اثرات ناترازی بانک‌ها در طول زمان شکل گرفته و اثرگذاری این پدیده بر سایر متغیرهای کلان به صورت پویاست، از این‌رو در پژوهش حاضر با به‌کارگیری رویکرد پویایی سیستم، راهکارهایی برای حل مشکل ناترازی بانک‌ها ارائه شد.
  • اثرگذار بر نرخ ارز

    عنوان مقاله: بررسی تاثیر کنترل ناترازی بانک‌ها بر تورم در ایران (رهیافت رگرسیون کوانتایل) نویسندگان: کیومرث سهیلی شهرام فتاحی ندا پورجمشیدی ناشر: پژوهشنامه اقتصاد کلان پیام اصلی: این مقاله تاثیر کنترل ناترازی بانک‌ها بر تورم در ایران را طی سال‌های 1400 - 1370 بررسی می‌کند.
    تورم، یکی از معضلات اقتصادی است که امروزه بسیاری از کشورها از جمله ایران را درگیر کرده است. تورم، مشکلات اجتماعی و اقتصادی زیادی به بار می‌آورد و اغلب اقتصاددانان و سیاستمداران به دنبال راه‌حلی برای مهار تورم هستند. یکی از متغیرهایی که در ایران بر تورم اثرگذار است نقدینگی و پایه پولی است. ترازنامه بانکی کشور طی سال‌های متمادی با اضافه‌برداشت بانک‌ها از بانک مرکزی و کسری بودجه دولت با ناترازی رو به گسترشی مواجه بوده است. در همین راستا گروهی از استادان اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه به بررسی تاثیر کنترل ناترازی بانک‌ها بر تورم در ایران می‌پردازند.
  • تامین مالی پروژه‌های سودآور

    بانک‌های کشور مثل دیگر اجزای اقتصاد ایران اکنون با چالش‌هایی مواجه هستند که برای رسیدن به رشد اقتصادی و در نهایت توسعه اقتصادی نیازمند حل‌وفصل عاجل است. حجم ناترازی نظام بانکی به گونه‌ای است که این موضوع را از «انتخاب» به یک «ضرورت عاجل اجتناب‌ناپذیر» تبدیل کرده است. مادامی‌که این موضوع با استفاده از ظرفیت همه قوا و به فوریت در دستور کار برای اجرا قرار نگیرد، نمی‌توان توقع داشت که نظام بانکی در رشد اقتصاد کشور نقش پررنگی ایفا کند. عباس مرادپور، معاون امور بانکی، بیمه و شرکت‌های دولتی وزارت اقتصاد به پرسش‌هایی در این زمینه پاسخ داده است.
  • رابطه بانک و بنگاه

    عنوان مقاله: Bank Failures and Economic Activity: Evidence from the Progressive Era نویسندگان: Gary Richardson Marco Del Angel Michael Gou ناشر: NBER
    بانک برای اولین‌بار در قرن چهاردهم میلادی ظهور کرد. مردم، بانک را محلی امن برای حفظ کسب‌وکار خود و همچنین برای قرار دادن پول نقد مشتریان و منبعی برای وام‌دهی برای خریدهای شخصی و کسب‌وکارهای پر‌ریسک می‌دانستند. از همان ابتدا، بانک‌ها نقش بسیار حیاتی در اقتصاد هر کشور ایفا می‌کردند. بانک‌ها به عنوان موسسه‌های مالی، برای تامین منابع مالی برای افراد، شرکت‌ها و دولت‌ها ضروری هستند. آنها وام‌ها و خدمات مالی ارائه می‌دهند که برای سرمایه‌گذاری و توسعه اقتصادی ضروری است. علاوه بر این، بانک‌ها از طریق ارائه خدمات مالی متنوع، تراکنش‌های مالی را ساده و قابل اعتماد می‌کنند تا افراد و شرکت‌ها بتوانند به راحتی و به صورت امن تراکنش‌های مالی خود را انجام دهند. از طرف دیگر، بانک‌ها با ارائه خدمات مالی و اعتماد به مدیریت صحیح ریسک، به حفظ پایداری اقتصاد کمک می‌کنند.
  • هیچ راهی نداریم

    مریم رحیمی: نظام بانکی کم‌و‌بیش یکی از مهم‌ترین بخش‌های اقتصادی در هر کشور است؛ به همین دلیل مسئله ناترازی در نظام بانکی، به قدری بغرنج است که بر همه نحله‌ها و ورطه‌های اقتصادی اثر سوء می‌گذارد. یکی از پدیده‌های بسیار مهم اقتصادی در سال‌های اخیر کشور، ناترازی بانک‌هاست. در طول ۱۰ سال گذشته، بانک‌ها با مشکل نقدینگی مواجه بوده‌اند، کفایت سرمایه‌شان منفی شده و کار برخی از بانک‌ها به جایی رسیده که حتی نمی‌توانند به تعهدات قبلی خودشان پایبند باشند. اینجاست که همه مشکلات آغاز می‌شود؛ چراکه بانک‌های ناتراز برای حل مشکلات خودشان در حوزه کمبود منابع، به بانک مرکزی رجوع می‌کنند و اقدام به استقراض از بانک مرکزی می‌کنند. به همین ترتیب، اثر بی‌کفایتی این بانک‌ها درنتیجه این امر، رشد نقدینگی در کشور بوده است. هرچند مقابله با این پدیده در اقتصاد کشور ضروری است و به ‌نوعی، حل معضل ناترازی بانک‌ها می‌تواند به ثبات مالی و اقتصادی کمک کند، اما هرگونه اشتباهی در این مورد می‌تواند تبعات سنگینی بر اقتصاد کشور داشته باشد. به همین دلیل در گفت‌وگو با دکتر کامران ندری تلاش کرده‌ایم به این پدیده اقتصادی بپردازیم و تبعات آن را برشماریم. ندری بر این باور است که سیاست‌گذار مسئله ناترازی را به شکلی غیرمستقیم و با تزریق پول پرقدرت به بانک‌ها لاپوشانی کرده است و به اصطلاح آن را زیر فرش پنهان می‌کند. در حال حاضر، اغلب این بانک‌ها، همان‌طور که گفتم هیچ راه‌حلی به جز انحلال یا حداقل اعلام ورشکستگی ندارند. تورم ۳۰‌درصدی اکنون در کشور به تورم تعادلی تبدیل شده است. این یعنی ۳۰ درصد تورم در کشور ما شوک محسوب نمی‌شود. چون آن چیزی که در واقع غیرقابل پیش‌بینی باشد و به یکباره همه را غافلگیر می‌کند، شوک است. به همین دلیل مسئله تورم، شوک نیست.
  • نقشه همتی

    حسن توکلی / تحلیلگر اقتصاد 
    از اواخر دهه ۷۰ هر وزیری که سکان وزارت امور اقتصادی و دارایی را در دست گرفته، به‌ناچار درباره بنگاه‌داری بانک‌ها اظهارنظر کرده است. اظهارنظر برخی ملایم بوده و برخی بانک‌ها را تهدید به برخورد کرده‌اند. اما سوال این است که این زخم عمیق چگونه به وجود آمده و چگونه ترمیم می‌شود؟
  • زمین سوخته

    فرهاد نیلی / اقتصاددان 
    زمین بازی بانک مرکزی یک چهارضلعی است که اگر قواعد بازی تغییر نکند، در درون آن توان برآورده کردن انتظارات بسیار کم است. اولین و البته مهم‌ترین راس این چهارضلعی «تورم» است.
  • بنگاه‌داری ناممکن

    حمید قنبری / کارشناس حوزه بانکی 
    داستان بنگاه‌داری بانک‌ها در ایران یکی از پرچالش‌ترین و پیچیده‌ترین مقاطع تاریخ اقتصادی کشور است؛ داستانی با فراز‌و‌نشیب‌های بسیار که برای روایت آن باید به دهه‌های پیش از انقلاب بازگردیم. در آن دوران، شاهد تولد بانک‌های متعدد ایرانی بودیم که هر یک با اهداف و ماموریت‌های خاص خود شکل می‌گرفتند. محمدرضا‌شاه پهلوی، که رویای نوسازی و صنعتی‌سازی ایران به سبک کشورهای توسعه‌یافته اروپایی را در سر داشت، انتظارات بزرگی از بانک‌ها داشت.
  • نقد و راهکار

    بهاالدین حسینی‌هاشمی / مدیرعامل اسبق بانک صادرات ایران 
    کارشناسان حوزه بانکداری می‌دانند که بانک‌های ناتراز و بانک‌های ناسالم معانی خاص دارند و باید به‌ صورت جدا بررسی شوند. بانک‌های ناسالم بانک‌هایی هستند که تخلفاتی انجام داده‌اند که منافع سپرده‌گذاران و دولت را به خطر انداخته‌اند. شناخت این نوع بانک‌ها کار کارشناسی می‌طلبد. اگر بخواهیم بانک‌های ناتراز را تعریف کنیم، باید بگوییم بانک‌های ناتراز بانک‌هایی هستند که توان پرداخت تسهیلات به سپرده‌گذاران و ذی‌نفعان را ندارند. در این گزارش با استفاده از مطالب پیشین مطرح‌شده به بررسی این دو موضوع پرداخته و علاوه بر نقد وضعیت موجود تلاش می‌شود راهکارهایی نیز ارائه شود.
  • ابزار کنترل

    فرشاد محمدپور / معاون نظارت و تنظیم‌گری بانک مرکزی 
    چندی است به درستی به موضوع ناترازی بانک‌ها توجه شده است. بانک مرکزی قدم‌های مثبتی در این زمینه برداشته و قوانین نیز ابزارهای کارایی را در اختیار قرار داده تا بتوان با تشدیدکنندگان این وضع برخورد کرد. خوب است قبل از پرداختن به ابزارهای ذکرشده، اول به عوامل اصلی ناترازی شبکه بانکی کشور توجه کنیم. همان‌طور که پیشتر هم اعلام کردم از نظر من می‌توان پنج عامل اصلی را برای ناترازی شبکه بانکی برشمرد. اول، انتقال سایر ناترازی‌های اقتصادی به شبکه بانکی است. متاسفانه انواع ناترازی‌های موجود در بودجه و نیز بخش‌های مختلف اقتصاد به‌ جای رفع شدن، در عمل پولی می‌شوند و در قالب چاپ پول خود را به شبکه بانکی تحمیل می‌کنند.
  • سیاست‌زدایی از پول

    نوید رئیسی / اقتصاددان 
    تورم بالا و مزمن مهم‌ترین نمود بیرونی حکمرانی ناترازی‌محور ایران است. در هر فضای اقتصادی، برنده و بازنده وجود دارد و تورم نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ با این حال، هرچه تورم بالا طولانی‌تر باشد، برندگان آن محدودتر می‌شود. اقتصاددانان ایرانی هم‌نظر هستند که تورم بلندمدت در ایران از «سلطه مالی» تغذیه می‌کند. تسلط سیاست مالی بر سیاست پولی همواره یک نگرانی اصلی در کشورهای در حال توسعه بوده چرا که اولی با توزیع پول و دومی با عرضه پول مرتبط است.
  • رابطه ناصحیح

    سجاد برخورداری / دانشیار اقتصاد دانشگاه تهران 
    یکی از پدیده‌های اقتصادی سال‌های اخیر در کشور، ناترازی بانک‌ها بوده است. در چند وقت اخیر خوشبختانه به ابعاد مختلف این مشکل پرداخته شده و امیدواریم در راستای بهبود شرایط اقتصادی برای برطرف شدن این مشکل مهم اقدامات تاثیرگذاری صورت بگیرد.
  • دارایی موهومی

    کاظم یاوری / عضو هیات علمی دانشگاه یزد 
    یکی از مهم‌ترین دلایل ایجاد ناترازی در نظام بانکداری دارایی موهومی است؛ این امر به شکافی منجر می‌شود که سیستم بانکداری را با بحران روبه‌رو می‌کند. تامین مالی نه‌تنها شرط لازم برای حیات فعالیت‌های اقتصادی است، بلکه ارتباط نزدیک و دوطرفه‌ای با رشد اقتصادی نیز دارد. بدون وجود یک نظام مالی مناسب و کارا با طیف گسترده‌ای از خدمات مالی، امکان رشد اقتصادی بالا وجود ندارد؛ از طرف دیگر، جریان عادی فعالیت‌های اقتصادی نیز نیازمند تامین مالی است.
  • بانک‌های ناتراز یا زامبی‌ها

    ناترازی بانک‌ها این روزها به عنوان یکی از مشکلات و ابرچالش‌های اقتصاد ایران معرفی می‌شود اما درک مفهوم ناترازی بانکی با توجه به تفاوت‌های جدی و تخصصی بودن حوزه بانکداری سخت‌تر از سایر بازارهایی است که ناترازی شکاف عرضه و تقاضا را نشان می‌دهد. مهرداد سپه‌وند، اقتصاددان و متخصص حوزه بانکی، با تشریح برداشت‌های مختلف از ناترازی، مشکل اصلی نظام بانکی را بانک‌های زامبی می‌شمارد و معتقد است نظام بانکی برای رفع ناترازی‌های خود به معنای زیان انباشته بانک‌ها، باید ابتدا بانک‌های زامبی را معلوم کند و به سراغ اصلاح آنها برود، در غیر این صورت خصیصه زیان‌دهی آنها تکثیر و تمام دیگر موسسه‌های مالی و بانک‌ها ناسالم یا به عبارتی زامبی خواهند شد.
  • بانکداری دستوری

    ابرچالش نظام بانکی، مانند دیگر ابرچالش‌های اقتصادی کشور طی سال‌های اخیر شکل وخیم‌تری به خود گرفته است. شاخص‌هایی چون کفایت سرمایه، اضافه برداشت یا بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی همه رو به بدتر شدن گذاشته‌اند و در این شرایط رئیس‌کل بانک مرکزی به بانک‌های ناتراز اخطار داده است که در نیمه دوم سال با آنها برخورد خواهد کرد؛ این در شرایطی است که به نظر نمی‌رسد با توجه به تعیین نرخ بهره به صورت دستوری، ارائه تسهیلات به صورت دستوری، نرخ سود سپرده و تسهیلات به صورت دستوری، عزل و نصب‌های دستوری و البته فقدان نهاد ناظر به معنای دقیق کلمه، بانک‌ها توان اصلاح ناترازی خود را داشته باشند. داود سوری، اقتصاددان، با تاکید بر اینکه باید شرایط بانک‌ها را در فضای کلان اقتصاد کشور و بانکداری دستوری حاکم دید، اشاره می‌کند که اصلاح ناترازی بانک‌ها اقدامی بسیار زمان‌بر و طولانی‌مدت است. او معتقد است بخش عمده فشار بر بانک‌ها از جانب دولت است و بخشی از این ناترازی نیز از طرف بدهی‌های دولت به بانک‌ها ایجاد شده است.
  • تمرکز بر خدمات مالی

    محمود شایان / مدیرعامل بانک صنعت و معدن 
    در دنیای پیچیده و متغیر اقتصادی امروز، نظام بانکی به عنوان یکی از ارکان اساسی توسعه اقتصادی، در حال تجربه تغییرات بنیادین است. یکی از این تغییرات مهم، «خروج از بنگاه‌داری» و حرکت به سوی «بنگاه‌سازی» است. این دو مفهوم، نه‌تنها بر عملکرد بانک‌ها تاثیر می‌گذارد بلکه می‌تواند به شکل‌گیری یک اقتصاد پایدار و کارآمد نیز کمک کند.
  • تامین مالی تولید

    محسن سیفی/ مدیرعامل بانک صادرات ایران 
    بانک‌ها با اعطای تسهیلات، اعتبارات و خدمات به کسب‌وکارها و افراد، منابع مالی مورد نیاز برای سرمایه‌گذاری را فراهم می‌کنند. بانک‌ها واسطه وجوه و سپرده‌های مردم و بنگاه‌ها هستند و با استفاده از این کارکرد خود، منابع مالی یا سپرده‌هایی را که در اختیار دارند برای تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی به کار می‌گیرند و این مهم همان مفهومی است که از آن به بنگاه‌سازی تعبیر می‌شود. اما برخی بانک‌ها با توجه به شرایط اقتصادی، تا حدودی از نهادهای مالی تبدیل به بنگاه‌های اقتصادی شده‌اند و این امر سبب شده تا بنگاه‌های خصوصی در رقابت با این بانک‌ها و بنگاه‌های متعلق به آنان که با سهولت بیشتری از منابع مالی و تسهیلاتی برخوردارند، قرار گرفته و دچار مشکل شوند که این موضوع در تضاد با اهداف اصلی اقتصاد در ایجاد محیطی امن و رقابتی برای فعالیت بخش خصوصی است.
  • ریشه‌های یک چالش

    عنوان مقاله: تحلیل و ارزیابی ناترازی نظام بانکی ایران و اثر آن بر رشد اقتصادی با استفاده از الگوی DSGE نویسنده: حسن چنارانی کاظم یاوری حسن حیدری محمدجواد شریف‌زاده ناشر: مجله سیاست‌گذاری اقتصادی
    یکی از چالش‌های جدی و ساختاری در نظام مالی کشور، ناترازی بانکی است که به دلیل ساختار بانک‌محور اقتصاد، ضعف در سیستم‌های نظارتی و شرایط اقتصادی نامطلوب، اثرات عمیقی بر اقتصاد ایران گذاشته است. از دلایل اصلی ناترازی بانکی در ایران می‌توان به وام‌های تکلیفی و اعتبارات دستوری، نداشتن نظارت کافی و ضعف در تنظیم مقررات بانکی، تورم بالا، عدم تطابق زمانی دارایی‌ها و بدهی‌ها و نرخ بالای نکول وام‌ها اشاره کرد. در ایران، بانک‌ها موظف به اعطای وام‌های تکلیفی و دستوری به بخش‌های خاص اقتصادی هستند که معمولاً با اهداف سیاسی و اجتماعی به بانک‌ها تحمیل می‌شوند. این وام‌ها گاه بدون بررسی کامل اهلیت وام‌گیرنده داده می‌شود و نرخ نکول آنها بالاست، در نتیجه بانک‌ها با دارایی‌های نامولد و وام‌های معوق مواجه می‌شوند.
  • ریشه‌های پیدایش ناترازی

    عنوان مقاله: بررسی مفهوم ناترازی بانک‌ها و علل پیدایش آن نویسنده: داور ماهیکار زهرا جعفری ناشر: همایش بین‌المللی اقتصاد، مدیریت و حسابداری ایران پیام اصلی: این مقاله مفهوم ناترازی بانک‌ها علل پیدایش این ناترازی‌ها و همچنین راهکارهای برطرف کردن آن را مورد بررسی قرار داده است.
    بحران بانکی یکی از مهم‌ترین معضلات و شاید هم مهم‌ترین معضل اقتصاد کلان کشور است. از نظر بسیاری از اقتصاددانان آن چیزی که موتور توسعه یک کشور را به حرکت درمی‌آورد داشتن نظام مالی مناسب است و بنابراین، زمانی که سیستم مالی کشورزی در بحران باشد، احتمال رشد و توسعه اقتصادی در آن کشور ضعیف است. علت حسابداری بروز ناترازی ترازنامه‌ای در صورت‌های مالی بانک‌ها، رشد بیشتر بدهی بانک‌ها نسبت به دارایی است. به‌طور کلی چنانچه منابع تقاضا برای نقدینگی با عرضه نقدینگی در یک بانک تطابق نداشته باشد بانک‌ها دچار معضل ناترازی خواهند شد. انباشت دارایی‌های موهوم و بروز ناترازی در ترازنامه نظام بانکی، جریان ناسالمی از خلق نقدینگی را شکل می‌دهد که نه‌تنها برای نظام بانکی مخاطره‌آمیز است، بلکه عامل کلیدی چسبندگی نرخ سود بانکی به‌رغم کاهش نرخ تورم و اثرات منفی آن در اقتصاد کلان است.
  • گامِ نخست علیه مازوت‌سوزی

    وحید ریحانی- رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست از ممنوعیت استفاده از سوخت مازوت در سه نیروگاه کشور به دلیل انتشار گوگرد بالا خبر داد. شامگاه پنج‌شنبه در حاشیه بررسی مشکلات زیست‌محیطی کشور به کارگروه مقابله با آلودگی هوا با توجه به اینکه در استان البرز، مرکزی و اصفهان موضوع مازوت سوزی را به‌کرات داشتیم گفت: بررسی پایش ایستگاه‌های کیفی هوا نشان می‌دهد که در شهرهای اصفهان، اراک، کرج و شازند میزان انتشار آلودگی ناشی از گوگرد بالاست و بر این اساس تصمیم گرفتیم مازوت سوزی در این سه نیروگاه ممنوع شود. وی افزود: ولی در مورد نیروگاه نکا و سایر استان‌ها درباره اینکه منابع آلاینده چه سهمی دارند، تصمیم‌گیری می‌شود.
  • تضاد بی‌پایان

    گروه گزارش- یکی از تضادهای بی‌پایان تاریخ بشر در یک قرن اخیر بحث بر سر تقدم اقتصاد دولتی و خصوصی بر یکدیگر بوده است که طرفداران این دو نظریه گاه تا حذف یکدیگر نیز پیشر فته‌اند و در کشورهای مختلف شاهد انواع اجرا این نظریات بوده‌ایم که نسبت به زیرساخت‌های کشور، نظرات سیاست‌مداران، ساخت فرهنگی و روش کار، میزان شدت آن کاهش و افزایش داشته است.
  • در اصفهان چه خبر است

    مهدی محمدی/ روزنامه‌نگار
    شهردار در جهان بانام‌های مختلفی از کنسول تا مایر هم شناخته می‌شود، گاهی انتخابی و گاه انتصابی اما درنهایت آنچه بیشتر به چشم می‌آید، نزدیک‌تر شدن هر چه بیشتر انتخاب یا انتصاب مقام مذکور در رابطه با توسعه پایدار شهری است که متناسب قدمت شهرها و عمق پیدا کردن گفتمان توسعه پایدار در جهان، رفته‌رفته به شکل‌گیری مدیریت واحد شهری در نرم‌های جهانی مدیریت انجامیده است.
  • زباله آب رفت!

    باران مدرس- سفره‌های مردمان در دهه اخیر کوچک‌تر شده است. بررسی‌های برخی منابع در مورد شرایط معیشت خانوارهای ایرانی نشان می‌دهد که متوسط مصرف سالانه بسیاری از مواد غذایی اصلی ازجمله گوشت، ماهی، نان، برنج و شیر در یک دهه گذشته بین ۳۰ تا ۵۰ درصد کاهش‌یافته است. تورم سه‌رقمی انواع کالاهای پروتئینی، حبوبات، غلات، انواع میوه، صیفی و سبزی‌ها در سال‌های اخیر فراتر از تحمل مالی بخشی از خانوارهای اصفهانی بود به‌طوری که این جهش قیمت تولید پسماند تر در اصفهان را حدود۱۵درصد کاهش داده است.
  • لزوم استفاده از واحدهای تولیدی در اتاق فکر استاندارد

    رئیس اتاق بازرگانی اصفهان گفت: کشور از اهمیت واحدهای تولیدی آگاه است و می‌توان با بهره‌گیری از نظرات این واحدها به عنوان اتاق فکر در سازمان استاندارد بهره مناسبی برد.
  • درباره بودجه ۱۴۰۴

    کیان پویان- مسعود پزشکیان، رییس‌جمهور و رییس دولت چهاردهم در روز اول آبان بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ را تقدیم مجلس شورای اسلامی کرد و قرار شد، بخش دوم بودجه را که شامل جداول تفصیلی درباره ارقام بودجه است، حداکثر ۱۰ روز بعد به مجلس ارسال کند. درنهایت، پس از هشت روز، در روز سه‌شنبه ۸ آبان ماه رییس‌جمهور در سخنانی از کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ در مجلس شورای اسلامی دفاع کرد و سپس نوبت به اظهارات موافقان و مخالفان کلیات لایحه بودجه رسید. در پایان نمایندگان مجلس پس از استماع سخنان رئیس‌جمهور و موافقان و مخالفان، با ۱۴۶ رأی موافق، ۹۶ رأی مخالف و ۴ رأی ممتنع از مجموع ۲۴۹ نماینده حاضر در مجلس با کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ موافقت کردند تا در کمیسیون تلفیق جزئیات بودجه رسیدگی شود.
  • رشد ماشین‌سواری

    لیلی زواره‌ای- تغییر نرخ بنزین، سایه ترس را بر بازار مصرف خودرو پررنگ کرده چراکه در طول سال‌هایی که قیمت بنزین ثابت مانده و از جهش‌های پی‌درپی تورم بی‌نصیب شده، تعداد خودروهای در مالکیت خانوار هم افزایش‌یافته است. از سوی دیگر خودرو از کالایی مصرفی به‌تدریج به کالای سرمایه‌ای تبدیل و به همین دلیل تعداد خانوارهایی که بیش از یک خودروی مصرفی دارند، کم نیست. رشد قیمت بنزین به‌غیراز تاثیر بر صنعت حمل‌ونقل و نرخ کالاها بر قیمت این کالای سرمایه‌ای تاثیر می‌گذارد. بازار خودرو ایران پیوسته تحت تاثیر عوامل متعددی بوده که باعث ترغیب یا عدم تمایل مشتریان به خرید خودرو شده است. در سال‌های اخیر، معامله خودرو سمت و سویی خاص پیداکرده است. با بررسی عوامل تاثیرگذار بر بازار خودرو ایران بهتر می‌توان دلیل ایجاد چنین شرایطی را درک کرد. در حال حاضر، تحریم‌ها به دلایل متعدد ازجمله افزایش قیمت قطعات، قطع همکاری با شرکت‌های خارجی، کمبود ارز، کاهش نقدینگی، نوسان نرخ ارز و…، مهم‌ترین عامل کاهش تولید خودرو در کشور به‌حساب می‌آیند. زمانی که شمارگان کاهش پیدا می‌کند، خودرو به یک کالای نایاب و سرمایه‌ای تبدیل‌شده و تقاضا برای آن به‌طور قابل‌توجهی بالا می‌رود. افزایش روزافزون متقاضیان و گسترش شکاف میان عرضه و تقاضا، موجب بر هم خوردن تعادل در بازار شده و خودرو به‌طور توجیه‌ناپذیر و نامعقول گران می‌شود. از سوی دیگر به دلیل تبدیل خودرو به کالای سرمایه‌ای،کوچک‌ترین تغییری در نرخ دلار و یورو، موجب افزایش یا کاهش چشمگیر قیمت خودرو در بازار می‌شود.
  • کلاهبرداری با شگرد برگزاری کلاس‌ خصوصی مجازی برای دانش‌آموزان

    رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات فرماندهی انتظامی اصفهان از شهروندان خواست تا زمان ثبت نام فرزندانشان در کلاس‌های خصوصی تقویتی برخط(آنلاین) در دام کلاهبرداران با شگرد برگزاری«کلاس‌ خصوصی مجازی» نیفتند.
  • ۳۱۰ پروانه بهره‌برداری صنعتی در اصفهان صادر شد

    مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان گفت: ۳۱۰ پروانه بهره‌برداری امسال در بخش صنعت استان صادر شده است. شاهین آذری روز شنبه افزود: ۱۵۰ هزار میلیارد ریال برای بهره‌برداری از این طرح‌ها سرمایه‌گذاری و با بهره‌برداری از آن‌ها، ۱۱ هزار و ۹۰۱ فرصت شغلی ایجاد شده است. وی ادامه داد: ۲۰۵ فقره جواز تاسیس با پیش‌بینی سرمایه‌گذاری ۹۰ هزار میلیارد ریال و اشتغال سه هزار و ۷۲۹ نفر نیز در این مدت صادر شده است. مدیرکل صنعت، معدن و تجارت اصفهان اظهار داشت: در سال جاری ۲۳ جواز طرح توسعه با ۱۰ هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری و اشتغالزایی برای ۴۵۷ نفر در استان صادر شده است. آذری خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب در سال‌های گذشته تاکنون توجه ویژه‌ای به مقوله تولید داشته‌اند و امسال را نیز بعنوان سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری کرده‌اند. وی تاکید کرد: توجه به تولید موجب ایجاد اشتغال، ارزش افزوده و ثروت می‌شود و مزایای بسیار دیگری را نیز بدنبال دارد. گفتنی است اصفهان با بیش از ۹ هزار واحد تولیدی کوچک و بزرگ با سرمایه ۲۲۱ هزار میلیارد ریال و اشتغال ۲۶۳ هزار نفر و حدود ۸۴۰ معدن در حال بهره‌برداری با سرمایه بیش از ۱۰ هزار میلیارد ریال و حدود ۱۸۰ هزار واحد صنفی، از صنعتی‌ترین استان کشور به شمار می‌آید.
  • آمار صلح و سازش در اصفهان ۹ درصد کمتر از میانگین کشوری است

    رییس کل دادگستری اصفهان گفت: آمار صلح و سازش در دستگاه قضایی این استان حدود ۹ درصد از میانگین کشور پایین‌تر است. حجت‌الاسلام‌والمسلمین اسدالله جعفری روز شنبه در نشست شورای مدیران قضایی در دادگستری اصفهان افزود: اکنون آمار صلح و سازش در استان ۳۳،۵ درصد است.
  • یک مسیر اشتباه، واردات نخ و پارچه به رکود دامن می زند

    نفیسه زمانی نژاد:ظرفیت تولیدی‌های نساجی کشور کمتر از نصف شده است.عبارتی که تقریباً همه مسوولان و فعالان بخش نساجی کشور عنوان می‌کنند و ظاهرا دلیل اصلی آن به واردات بی‌رویه‌ای بازمی‌گردد که در این چند سال گذشته به‌خصوص ۶ ماهه ابتدایی امسال انجام‌گرفته است . به‌طوری‌که از افزایش ۲۶ درصدی ارزش پارچه‌های واردشده در این نیمه از سال خبر داده می‌شود. حال‌آنکه افزایش واردات پارچه و ادامه‌دار بودن این روند، درنهایت آسیب جدی‌تری به صنعت نساجی ایران وارد می‌آورد.
  • ضرورت رشد بخش کشاورزی برای دستیابی به توسعه پایدار

    بخش کشاورزی همواره به عنوان یکی از ارکان اصلی اقتصاد ایران شناخته شده و این بخش نه تنها به تأمین نیازهای غذایی کشور کمک می‌کند، بلکه نقش کلیدی در ایجاد اشتغال و توسعه مناطق روستایی ایفا می‌کند.
  • پایان تعمیرات اساسی خط ۱ و۲ پست ۲۳۰ کیلو ولت درپالایشگاه جنوبی

    مهندس اسفندیار صفری ادامه داد: با توجه به اینکه از ایتدای راه اندازی پست برق ۲۳۰ کیلو ولت به جهت نداشتن دانش فنی در این زمینه و به نتیجه نرسیدن قرارداد پیمانکاری نگهداری و تعمیرات هیچ گونه تعمیرات اساسی روی این پست انجام نشده بود، از طریق شرکت مشعل پویا با شرکت‌های پارس سوئیچ و ایران ترانسفو هماهنگی‌های لازم جهت حضور کارشناسان مربوطه انجام گردید و این تعمیرات با هدف انتقال دانش فنی مورد نیاز به کارکنان نگهداری و تعمیرات برق در مدت دو بازه یک هفته ای با موفقیت انجام شد.
  • آزمایشگاه پالایشگاه نفت اصفهان مرجع رسمی داده‌های آزمایشگاهی است

    استراتژی آزمایشگاه مرکزی پالایشگاه اصفهان پیاده سازی الزامات سیستم کیفیت آزمایشگاه (ISO-۱۷۰۲۵) وقرارگرفتن در فهرست آزمایشگاه های معتبر جهانی است.
  • هوش مصنوعی از نمای پیش رو

    نسیم زمانی: وجود دانشگاه‌ها و مراکز علمی معتبر، استقرار صنایع بزرگ و کوچک و فراوانی شرکت‌های دانش‌بنیان و پارک‌های علم و فناوری ازجمله دلایلی است که اصفهان را به‌عنوان قطبی برای هوش مصنوعی مطرح کرده است. به‌طوری‌که با بهره‌برداری از زیرساخت‌های موجود و البته انجام حمایت‌های لازم، اصفهان می‌تواند به یک مرکز پیشرو درزمینهٔ هوش مصنوعی تبدیل شود. در این حال، همراه با این رویکرد خوش‌بینانه مساله بیکاری و از دست رفتن مشاغلی موردبحث قرار دارد که با توسعه هوش مصنوعی احتمال خطر نابودی آن‌ها بیشتر و دغدغه فعالانشان هم پررنگ‌تر می‌شود.
  • ۷۰ درصد درآمد شهرداری‌ها از «وجوه متمرکز» تأمین می‌شود

    مدیرکل شوراهای کشور گفت:۷۰ درصد منابع درآمد شهرداری‌ها از «وجوه متمرکز» تأمین می‌شود که یکی از مهمترین موارد آن، مالیات بر ارزش افزوده کالا و خدمات است.
  • ۲۰ معدن پرخطر در اصفهان شناسایی شد

    رییس نظام مهندسی معدن اصفهان از شناسایی ۲۰ معدن پُرخطر در این استان در ۲ ماه گذشته خبر داد و گفت: این معادن به‌دلیل رعایت نکردن مسائل ایمنی به اداره کل صنعت، معدن و تجارت اصفهان معرفی شدند.
  • نماگرهای انقلاب صنعتی چهارم

    رویداد انقلاب صنعتی چهارم تحول دیجیتال در افق ملت و دولت به بهانه هفته در هتل عباسی اصفهان، روز یک شنبه آغاز شد و به مدت ۴ روز ادامه خواهد داشت. به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد از محل برگزاری، اولین رویدادِ روز نخست با عنوان تحول دیجیتال در صنعت آغاز شد و سخنرانان حاضر در آن دیدگاه ها، تحلیل‌ها و دغدغه‌های خود را برای حضار بیان کردند.
  • همنشینی مس و فولاد در غلتک‌سازان سپاهان

    دنیای اقتصاد، اصفهان- نقش صنایع میانی حوزه فلزی و معدنی، اعم از فلزات آهنی، فلزات غیر آهنی مانند مس و آلومینیوم در توسعه صنعتی و گذار از دوره‌های پیشین انقلاب‌های صنعتی تا حدی مهم است که امروز تولید بسیاری محصولات و تجهیزات بدون آن‌ها قابل‌تصور نیست. اینجا در اصفهان به‌عنوان قلب صنعت کشور طی ۵ دهه گذشته شرکت‌هایی متولدشده‌اند که مسیر توسعه صنعتی کشور را هموار کرده‌اند، بسیاری از اتفاقات مثبتی که در کشور رخ می‌‌دهد حاصل یک کار گروهی است که برای مثال در غلتک‌سازان سپاهان با تولید انواع پاتیل‌ها و کوکیل‌های موردنیاز واحدهای صنعتی متجلی شده است.
  • رشد ۱۶ درصدی صدور پروانه ساختمانی در کلان‌شهر اصفهان

    سیدمرتضی حسام‌نژاد در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد افزود: در ۶ ماه ابتدای سالجاری بیش از ۲ هزار و ۹۰ پروانه ساختمانی در مناطق پانزده‌گانه شهرداری اصفهان به متراژ بیش از یک میلیون و ۷۸۲ هزار هزار متر مربع صادر شده است. او ادامه داد: همچنین در این مدت (۶ ماه ابتدای سال)هفت درصد رشد از نظر متراژ زیر بنای صادره نسبت به ۶ ماه نخست سال قبل رخ داده است. معاون شهرسازی و معماری شهردار اصفهان تصریح کرد: از تعداد پروانه‌های صادر شده ۲۷۶ مورد آن تعداد پروانه در بافت بوده که منطقه یک، ده و هشت بیشترین صدور پروانه ساختمانی را داشتند. حسام نژاد افزود: امسال همچنین از سوی شورای عالی معماری و شهرسازی نیز ابلاغ مشوق‌هایی برای بافت فرسوده ارسال شد که از بین چندین مورد اعلام شده مجوز ساخت طبقه مازاد در مصوب منطقه در بافت فرسوده همانند سایر نقاط بسیار مورد استقبال سرمایه‌گذاران قرار گرفت.
  • تمدید گواهینامه CARES ذوب‌آهن اصفهان

    ممیزی خارجی تمدید گواهینامه CARES انگلستان جهت صادرات میلگرد‌های تولیدی شرکت ذوب آهن اصفهان به اروپا و کشورهای حوزه خلیج فارس با موفقیت انجام و گواهینامه یاد شده تمدید اعتبار شد.
  • تایید مجوز صادرات میلگرد ذوب آهن اصفهان به آلمان

    ممیزی خارجی مراقبتی گواهینامه همولوگیشن آلمان جهت صادرات میلگرد‌های تولیدی ذوب آهن اصفهان به آلمان و سایرکشورهای اروپایی، روز ۱۵ آبان ماه جاری در این شرکت با موفقیت انجام شد .
  • چراغ اول انرژی پاک در کشور

    مهدی برزین- نیمه اول قرن بیست و یکم را فارغ از همه منازعات، تغییرات اقلیمی یا جدال‌های شمال- جنوب، می‌توان نیم‌قرن توسعه انرژی پاک و اوج گرفتن جایگزینی تجدید ناپذیرها با انواع انرژی‌های تجدید پذیر نامید، رکن اصلی اقتصاد بازار یا همان تعادل عرضه و تقاضا بعد از حداقل یک قرن، توانسته مفهوم هزینه- فایده در استفاده از انرژی را وارد ادبیات اقتصادی صنعت کند، نتیجه آن را هم در اقتصادی شدن هر چه بیشتر احداث نیروگاه‌های خورشیدی در نقاط آفتاب‌گیر یا فراگیر شدن نیروگاه‌های بادی در مناطق بادگیر جهان مشاهده کرد.
  • فولاد مبارکه به‌عنوان مرکز آموزش تخصصی «مرآت»

    با حضور رئیس مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت‌کار کشور، رئیس اداره کار، تعاون و رفاه شهرستان مبارکه، مدیر ایمنی، بهداشت حرفه‌ای و محیط‌زیست، مدیر آموزش و توسعه سرمایه انسانی فولاد مبارکه، رئیس ایمنی، بهداشت حرفه‌ای و آتش‌نشانی و جمعی از کارشناسان ایمنی این شرکت، واحد ایمنی فولاد مبارکه به‌عنوان مرکز آموزش تخصصی «مرآت» معرفی شد.
  • کمترین میزان مصرف نسوز در تاندیش‌های مجتمع فولاد سبا

    با همت و تلاش کارکنان و انجام برخی اقدامات اصلاحی، میزان مصرف نسوز در تاندیش‌های مجتمع فولاد سبا به ۱.۹۴ کیلوگرم برتن مذاب کاهش یافت.در پی ثبت این رکورد چند تن از دست اندرکاران حوزه مزبور در گفتگوهای کوتاهی ابعاد موضوع را تشریح کردند.
  • برگزاری همایش «نوردیده» با رویکرد تربیتی برای کودکان خانواده فولاد مبارکه

    همایش «نوردیده» با موضوع تربیت دینی کودکان ۲ تا ۷ سال توسط باشگاه مادران امور فرهنگی شرکت فولاد مبارکه و مشارکت مجمع مدارس قرآن و عترت دانشگاه تهران برگزار شد.
  • ارزش افزوده بیشتر برای سهامداران فولاد مبارکه

    معاون سرمایه‌گذاری و راهبری شرکت‌های فولاد مبارکه در آستانه سالروز تأسیس شرکت فولاد تاراز گفت:راه‌اندازی خطوط توسعه نورد سرد و اسیدشویی فولاد تاراز گام مهمی در تکمیل زنجیره تولید و ایجاد ارزش‌افزوده بیشتر برای سهام‌داران است.
  • فقـر و زبـاله!

    داریوش مجد- بین فقر و سقوط اقتصادی مرز باریکی وجود دارد. بخشی از جمعیت کشور با مرز بین فقر و سقوط اقتصادی فاصله‌دارند اما در همین کشور و کلان‌شهرهایش کسانی هستند که می‌توان آن‌ها را در مجموعه فقرای شهری جا داد. تعداد قابل‌توجه از افرادی که بر روی این مرز مشغول به فعالیت هستند تنها کافی است که از روی آن سقوط کنند، در آن صورت به اعمال خلاف قانون مانند قاچاق یا انواع بزهکاری پناه می‌برند. تهی‌دستان به دلایلی مثل نداشتن شغل مناسب یا مشاغل بسیار کم‌درآمد، فقر گسترده، بی‌سوادی یا کم‌سوادی، زندگی در محله‌های فقیرنشین و حاشیه‌نشین، عدم دسترسی به بسیاری از خدمات و فرصت‌ها و امکانات شهری، نداشتن مسکن مناسب و طردشدگی اجتماعی فقط زنده‌اند.
  • از «مأموریت گمشده» تا «عبور از آتش»

    «مأموریت آخر»، «معبر گمشده»، «دویرج»، «زندگی در سایه»، «موج‌های ناآرام»، «روایت آخر»، «شکوفه‌های سرخ»، «پروانه‌ها در آتش»، «اعلام جغرافیایی دفاع مقدس» و «عبور از آتش»، عناوین کتاب‌هایی است که به قلم «حسینعلی محمدی جزی» و با محور دفاع مقدس نوشته شده‌اند.
  • پوپک در ایستگاه چهارم

    گروه گزارش- رویداد رونمایی از پوستر چهارمین دوره جشنواره بین‌المللی نقاشی کودکان و نوجوانان «پوپک»، عصر یک‌شنبه بیستم آبان ماه در اصفهان برگزار شد، در این رویداد که با حضور خبرنگاران، جمعی کودکان و نوجوانان در کنار مدیران سازمان فرهنگی-اجتماعی و ورزشی برگزار شد، تعدادی از آثار منتخب نیز به نمایش آمد. میثم بکتاشیان معاون فرهنگی و هنری این سازمان در رویداد مزبور گفت: این جشنواره هنری که به میزبانی اصفهان برگزار می‌شود، توانسته جایگاه ملی و بین‌المللی خود را به دست آورد و با حضور شرکت‌کنندگانی از ۲۸ کشور، به یکی از مهم‌ترین رویدادهای فرهنگی و هنری کشور تبدیل شود.
  • انتقال خون اصفهان به همۀ گروه‌های خونی نیازمند است

    مدیرکل انتقال خون استان اصفهان گفت: به همۀ گروه‌های خونی، به‌ویژه O و B و A مثبت نیازمندیم. کیان دهراب‌پور گفت: تأمین صددرصدی نیاز بیماران به فرآورده‌های خونی با مراجعۀ مستمر اهداکنندگان به مراکز انتقال خون ممکن می‌شود اما در حال حاضر با کاهش طول روز و افزایش بیماری‌های فصلی، مانند آلرژیک یا ویروسی، مراجعات کاهش یافته است. او ادامه داد: ذخیرۀ خون استان به ۲۰۰۷ واحد معادل ۴.۹ روز رسیده است. حداقل ذخیرۀ خون باید هشت روز باشد. مدیرکل انتقال خون استان اصفهان تأکید کرد: با اهدای هر واحد خون می‌توان جان سه نفر را نجات داد.
  • فرق است میان خلاقیت با نوآوری

    نازنین توکلی- شاید این روزها زیاد بشنوید که افراد در صحبت‌های روزمره‌شان دو واژه «خلاقیت» و «نوآوری» را به‌جای هم به کار می‌برند. درحالی‌که خلاقیت و نوآوری مفاهیم یکسانی ندارند. در این مطلب ابتدا با هریک از این مفاهیم آشنا می‌شویم و در ادامه به بیان تفاوت‌های آن‌ها می‌پردازیم:
  • قضاوت ممنوع

    دلارام حور مهر- قرار بود بعد از سه ماه مجدد دورهم جمع‌شویم ، اما من بازهم دقیقه نودی ام تمام کارهام بر زمین‌مانده، ساعت پنج باید کافه باشم و عقربه‌های ساعت روی چهار ایستاده‌اند و من باید عجله کنم ، تصمیم گرفتم بقیه کارها رو بعدا انجام دهم و فقط آماده بشم ، در رو باز کردم و زنگ به صدا در اومد ، عمو اسماعیل از پشت پیشخوان بلند شد و با صدای گرم مردونه اش گفت: سلام دخترم خوش اومدی
  • فرصت اصلاحات در بخش مسکن

    علیرضا بختیاری- مدیرمسوول گروه رسانه‏ای دنیای اقتصاد
    گروه رسانه‌ای «دنیای‌اقتصاد» توفیق پیدا کرده برنامه جامع و پایداری برای برگزاری همایش سالانه «چشم‌انداز صنعت ساختمان ایران» تدوین کند. فاز اول این برنامه امروز با برگزاری نخستین همایش به اجرا درمی‌آید.
  • صنعت ساختمان و عصر سوم سرمایه‌گذاری در ایران

    نه تنها در ایران، بلکه در اغلب کشورهای دنیا صنعت ساختمان، صنعت محرکه و پیشران اقتصاد است. این صنعت بگونه ای در دنیا در حال رشد است که حتی در برخی از کشورهای نفتی بیشترین تاثیر را در جذب سرمایه گذار خارجی و رشد اقتصادی دارد. اقتصاد دبی در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ با رشد ۳.۲ درصدی نسبت به سال گذشته مواجه شد و تولید ناخالص داخلی آن به ۱۱۵ میلیارد درهم (معادل ۳۱.۳ میلیارد دلار) رسید که بخش اقامت و خدمات غذایی با رشد ۳.۸ درصد و بخش خرید ملک در دبی با رشد ۳.۷ درصد را شاهد بودند.
  • چگونگی همکاری دولت با بخش خصوصی، گره‌ها و پی‌آمدها

    اگر شاقول را آلمان و ژاپن در نظر بگیریم، اکثریت جوامع در کره زمین نه حکومت دارند و نه دولت. دولت (Government) به معنای قوه‌مجریه است و حکومت (state) به مثابه سه قوه و مجموعه نهادهای امنیتی، نظامی و تبلیغاتی. هرچند نوع رابطه میان حکومت‌ها و عامه مردم، مدل‌های گوناگونی را در بر می‌گیرد اما کارآمدترین رابطه را می‌توان در آلمان یا ژاپن به صورت «قرارداد اجتماعی» (Social contract) ملاحظه کرد.
  • معاضدت همدلانه، شرط دوام

    رشد پایدار در گرو حاکمیت قانون است مشروط بر این‌که عالمانه و واقع‌بینانه تدوین شده باشد. انگیزه‌ی قانون‌گذار دستیابی به هدف مشخصی است که او با تصویب قانون، تحقق آن هدف را دنبال می‌کند. بنابراین در فرایند قانون‌گذاری مقصد همواره معلوم است اما رسیدن به مقصد فقط زمانی ممکن خواهد بود که ما مختصات نقطه‌ی عزیمت و ویژگی‌های مسیر پیش‌رو را به دقت ارزیابی کرده باشیم و اهمیت نهادهای اجتماعی در محیط کسب و کار از اینجا سرچشمه می‌گیرد. قانون‌گذار برای درک دقیق و صحیح از مختصات نقطه‌ی عزیمت و شناسایی کامل مسیر پیش‌رو به مشورت با نهادهای اجتماعی فعال در حوزه‌ی مورد بررسی نیاز دارد. قانون‌گذاری بدون مشورت با اهل فن به مثابه تجویز دارو برای بیمار بدون ویزیت او است.
  • خط‌قرمز انجمن صنعت ساختمان

    عضو هیات موسس انجمن صنعت ساختمان با بیان اینکه، این تشکل قصد دارد مسیرهای بکارگیری و بهره‌برداری از «ظرفیت‌های عظیم استفاده نشده در بخش مسکن و ساختمان» را فراهم و تسهیل کند، اعلام کرد: ما در انجمن «تضاد منافع به ویژه تضادهای ناشی از رانت یا منافع شخصی» را به عنوان خط‌قرمز فعالیت‌ها و تصمیمات این تشکل ترسیم کرده‌ایم و در عین حال، بنای کار را بر «همدلی و تعهد جمعی اعضای انجمن به خط‌مشی‌های از قبل ترسیم‌شده» و همچنین «گفت‌وگوی موثر با سیاست‌گذاران و تصمیم‌گیران به جای مواجهه و تقابل» قرار داده‌ایم.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر