شهر ریاض، پایتخت عربستان سعودی، سرانجام، پس از وقفهای پنجساله، بزرگترین سیستم حملونقل عمومی جهان را ساخت و اولین شبکه متروی کاملا خودکار جهان را پس از ۱۰ سال انتظار در دسامبر امسال افتتاح کرد. پروژهای که با تامین مالی دولتی و سازندگان و پیمانکاران ۳۵ شرکت بینالمللی از ۱۳ کشور جهان، ریاض را به پیشتاز سیستم حملونقل جهانی بدل کرد و عنوان صاحب «طولانیترین شبکه متروی خودران جهان» را به این شهر اختصاص داد. شبکه حملونقل عمومی ریاض با ۱۷۶ کیلومتر شبکه مترو، ۶ خط کاملا خودکار، ۸۵ ایستگاه با طراحی مشهورترین معماران جهان، به اضافه ۲۴ مسیر اتوبوس با پوشش ۱۹۰۰ کیلومتری و ۳هزارایستگاه، همراه با امکانات پارک و سواری، با سرمایهگذاری ۲۷ میلیارد دلار (که بخش زیادی از این رقم به مترو اختصاص دارد)، اولین شبکه حملونقل عمومی عربستان سعودی و بزرگترین پروژه زیرساختی در سراسر جهان است.
یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران گفت: معاون شهردار تهران به جای حضور در جلسات شورا و شنیدن صحبت نمایندگان مردم، ضمن غیبت و عدمحضور در صحن شورا پاسخ تذکر تخصصی و تحلیلی عضو شورا را از طریق فضای مجازی با توهین و استفاده از کلمات ناشایست میدهد که البته این هم از افتخارات آقایان در این دوره مدیریت شهری است.
شیوه کهنه اما نادرست تامین مالی هزینههای شهر، بودجه اداره پایتخت در دوره کنونی را با دو آسیب مواجه کرده که البته تبعات هر دو متوجه «حال و آینده کیفیت زندگی شهروندان» است. دستکم ۵۰درصد از منابع مالی شهرداری در سال جاری براساس مصوبه پارسال مقرر شده از سه محل «انواع عوارض مرتبط با ساختوساز، معاملات مسکن و همچنین فروش املاک شهرداری» تامین شود که بخش عمده همین منابع «بهشدت ناپایدار»، به ساختمانسازیها وابسته است. در این میان، بهخاطر رکود تاریخی بخش مسکن و ساختمان، ورودی منابع از محل عوارض ساخت افت چشمگیر پیدا کرده و مدیران برای جبران ضعف مالی سراغ «فروش املاک شهر» رفتهاند. در ماههای اخیر مدیریت شهری ۱۰همت از محل سود فروش داراییهای ثابت، درآمد کسب کرده که ۱.۷برابر «بودجه مصوب این حوزه» است. این مدل تامین مالی دو پیامد دارد؛ پیامد اول آسیبپذیری بودجه تهران از نوسانات شدید مسکن است؛ بهطوریکه رکود مثل الان، جلوی هزینهکرد برای نگهداری منظم و توسعه خدمات را میگیرد و رونق مثل اوایل دهه۹۰ نیز باعث خاصهخرجی در شهر میشود. پیامد دوم نیز پناه آوردن به «فروش ذخایر شهر» به جای «بهرهبرداری پایدار از این داراییها» است.
هوای تهران به سطح قابل قبول رسید، اما تعطیلیها ادامهدار شد. آلودگی و سرمای هوا باعث تعطیلیهای مستمر استان تهران طی دو هفته اخیر شده است. هفته گذشته عدموزش باد و پایداری جوی باعث شد تا هوای تهران به لحاظ آلودگی در سطح جهان رکورددار شود و استانداری تهران نسبت به تعطیلی مراکز و سازمانهای دولتی و آموزشی در تمامی مقاطع تحصیلی اقدام کرد.
عضو هیاترئیسه شورای شهر تهران معتقد است متاسفانه پایش مناسبی در خصوص درختان شهر تهران در این سالها وجود نداشته و همین موضوع باعث پوسیدگی شده که برای رفع خطر به ناچار قطع میشوند.
گزینه «ثبتنام برای تحویل مسکن حمایتی» در سامانه دولت از دسترس عمومی خارج شده و «سکوت» وزارتخانه مسوول این سامانه درباره علت توقف توزیع جدید مسکن دولتی بر ابهامات کار افزوده است. بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد، مطابق چکلیست بانکی «ساختوساز مسکنملی»، تاکنون کمتر از ۴۰۰هزار واحد مسکونی روی زمینهای ۹۹ساله برای کمدرآمدهای مشمول، تولید شده است. در مقابل، حدود یک میلیون «متقاضی قطعی» در صف دریافت کلید این واحدها قرار دارند و همین شکاف عظیم بین عرضه و تقاضا باعث توقف «تعهد بیشتر» است. رفع این شکاف به دو جراحی نیاز دارد.
علیرضا فریدونیان، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی خواجهنصیرالدین طوسی در نوشتهای برای «دنیایاقتصاد»، به بهانه آستانه برگزاری انتخابات نظام مهندسی ساختمان، موضوع آلودگیهوا را از زاویه متفاوت زیر ذرهبین قرار داده است:
اعضای شورای شهر تهران نسبت به تاریکی معابر پایتخت و نبود تجهیزات شبرنگ در برخی مناطق شهرداری که به افزایش تصادفات شهری در کشور منجر شده اعتراض کرده و آن را عامل افزایش تصادفات و بروز چالش برای شهروندان تهرانی عنوان کردند.
یکشنبه، ۲۵ آذر ۱۴۰۳
گزارش «دنیایاقتصاد» از تغییر معنادار سبک ترددهای شهری؛
دنیایاقتصاد: تعداد موتورسیکلتهای فعال و در حال تردد در شهر تهران از تعداد خودروهای شخصی «سبقت» گرفته است؛ این آمار نه تنها واقعی که معنادار نیز است.
عکسهای خبرنگار «دنیایاقتصاد» از «تغییر رنگ آسمان» را ببینید؛
نــبــض قــیمت آپارتمانهای دو شهر حومهای تهران - پرند و پردیس- بر اساس «شاخص قیمت پیشنهادی» فایلهای ارائه شده، حاکی از جدا شدن راه پردیس از پرند و تغییر شکاف قیمتی بین قیمت مسکن تهران و این دو شهر جدید است.
دنیای اقتصاد از پیشبینی غیردقیق آب و هوای تهران گزارش میدهد؛
پیشبینی غیردقیق از آبوهوای استان و شهر تهران باعث شد تا کمیته اضطرار آلودگی هوا روز شنبه را تعطیل یا دورکار نکند و در روزی که هوای تهران تا میانه روز برای گروههای حساس ناسالم بود، تمامی مشاغل حضوری و تمامی مقاطع تحصیلی باز و حضوری برگزار شد. روز چهارشنبه ۲۱ آذر سازمان هواشناسی کشوری در گزارشی با سطح هشدار زرد؛ برای بسیاری از استانها احتمال وزش باد، باران و برف را داد.
تصمیم روز سهشنبه کمیته اضطرار آلودگی هوا برای تهران، نه تنها به «کاهش آلودگی هوا» در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه منجر نشد که «ابرآلودگی» در آخر هفته، رکورد هم زد. با این حال، عصر دیروز «وزش باد» در آسمان پایتخت باعث شد شهر بعد از ۸روز از «وضعیت قرمز» خارج شود و تهرانیها برای ساعاتی «هوای سالم» تنفس کنند. دولت با تعطیلی ناقص فعالیتها در تهران انتظار داشت آلودگی ۳۰ تا ۳۵درصد کاهش یابد؛ اما باز هم «شرایط جوی» به داد تهرانیها رسید. در روزهای گذشته، «سکوت مدیر شهر تهران» سوالبرانگیز شد.
دنیایاقتصاد- گروه مسکن و شهری: آپارتمانهای «ریزمتراژ»، انتخاب شماره یک خانهاولیها برای صاحبخانه شدن در تهران شده است.این گرایش به آپارتمانهای کوچک، برای امسال و سال گذشته نیست بلکه از سال ۹۷ به بعد، هرچقدر جهش قیمت باعث کاهش شدید قدرت خرید شد، تقاضا برای این واحدها نیز افزایش یافت.
جمعه، ۲۳ آذر ۱۴۰۳
ویدئوی خبرنگار پیشین «دنیایاقتصاد» از آلودگیهوا را ببینید؛
دنیای اقتصاد: تصور کنید درگیری در خاورمیانه باعث تعطیلی فضای هوایی ایران، عراق، اسرائیل، اردن و لبنان شود؛ یا حتی در رتبهای ضعیفتر منجر به ایجاد اختلال در انجام به موقع رفت و آمدهای هوایی گردد؛ شاید هم در شمال هم، آسمان روسیه همچنان برای خطوط هوایی غربی ممنوع باشد. اما این آسمانهای نامن تا چه اندازه بحرانزا هستند.
تهران روز گذشته برای ساعاتی «آلودهترین» نقطه جهان شد؛ هر چند از پنجشنبه گذشته تا امروز، تهرانیها «هوای سمی» تنفس کردند. رئیس کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» در پاسخ به پرسش شهروندان درباره «راز تصمیمگیری ناقص برای تعطیلی تهران»، حدود اختیارات این کمیته را علت این موضوع عنوان کرد. «دنیایاقتصاد» برای معرفی راه درست به دولت و شهرداری تهران بابت «نجات تهرانیها از آلودگی» الگوی پکن را که در جهان مشهور شده است، بررسی کرد. پکن ۱۰سال پیش فقط ۱۳روز در سال هوای قابل قبول داشت.
چهارشنبه، ۲۱ آذر ۱۴۰۳
ویدئوی گفتگوی دکتر ایمانیجاجرمی با «دنیایاقتصاد»؛
صدور مبایعه نامههای دارای کد رهگیری در تنظیم قراردادهای اولیه خرید و فروش املاک در کشور به خط پایان رسید؛ در این شرایط املاک بر اساس نوع و زمان تنظیم سند با سه رویه برای تنظیم قرارداد مواجه هستند. ب
رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در نامهای به فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی خواستار باز کردن سامانه ثبتنام متقاضیان مسکن ملی شد. در این نامه آمده است: طبق قانون اساسی دولت مکلف به تامین نیاز مسکن جامعه بوده و در همین راستا دولتهای مختلف با اجرای طرحهایی چون اجاره به شرط تملیک، مسکن مهر و نهضت ملی مسکن به حمایت از اقشار آسیبپذیر جامعه پرداختهاند.