شماره روزنامه ۶۱۹۳
|

کناره‌گیری ایران از اکسپو بررسی شد؛

حذف، عدم حضور یا تحریم؛ داستان ایران و اکسپوی۲۰۲۵ هرچه که هست، فرصت بزرگ نمایش توانمندی‌های اقتصاد ایران در حال از دست رفتن است. اکسپو که بزرگ‌ترین رویداد نمایش قدرت اقتصادی کشورها در دوره‌های زمانی ۲ تا ۴ساله است، در دور بعدی در اوزاکای ژاپن برگزار می‌شود، اما ظاهرا قرار نیست این‌بار ایران در این…

کسب‏‏‌وکارهای صنعتی برای نوسان دوباره زنجیره‌های تامین آماده می‌شوند؛

سال ۲۰۲۵، نقطه‌عطفی برای بخش صنعت است. از این نظر که جدا از بازگشت ترامپ، اثر تحولات عظیم در هوش مصنوعی (AI) بر واحدهای صنعتی عمیق خواهد بود. شواهد موجود از بررسی ۵گزارش مختلف پیرامون سال آینده میلادی نشان می‌دهد صنایع با ترکیبی از چالش‌‌‌های اقتصادی، اجتماعی، زیست‌‌‌محیطی، نظارتی و فرصت‌‌‌های…

    چهارشنبه، ۱۲ دی ۱۴۰۳
  • صنعت زدایی؛

    افول صنعتی در ایران چگونه آغاز شد؟

    دنیای اقتصاد: ویژه‌نامه «چالش‌های صنعتی شدن ایران» روز شنبه ۱۵ ماه دی به عنوان ضمیمه رایگان روزنامه دنیای‌اقتصاد منتشر می‌شود.
  • رایزن اقتصادی ایران در قطر در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد»؛

    احیای شورای‌عالی صادرات غیرنفتی؛ آغازگر فصلی نوین در توسعه تجارت

    دنیای اقتصاد: رایزن اقتصادی سفارت جمهوری اسلامی ایران در قطر با اشاره به برگزاری اولین جلسه شورای عالی صادرات در دولت چهاردهم بعد از ۴ سال گفت: برگزاری اولین جلسه این شورا نشان‌دهنده عزم جدی دولت برای عبور از چالش‌های موجود است. این گام، اگر با برنامه‌ریزی دقیق و پیگیری جدی همراه شود، می‌تواند آغازگر فصلی نوین در توسعه صادرات غیرنفتی کشور باشد.
  • قائم مقام دبیر کمیته حمایت از کسب و کار اعلام کرد؛

    افزایش نامتعارف تعرفه‌ برق صنایع ملغی شد

    دنیای اقتصاد: ​قائم مقام دبیر کمیته حمایت از کسب‌ وکار گفت: افزایش نامتعارف تعرفه‌های برق صنایع که از مهر ماه امسال ابلاغ شده بود، به دلیل عدم رعایت قانون بهبود محیط کسب و کار لغو شد.
  • در دومین نشست تخصصی پیشرفت و آبادانی منطقه مکران مطرح شد؛

    مذاکره باید مستقیم باشد

    دومین نشست تخصصی درباره ظرفیت‌های بین‌المللی‌شدن و توسعه منطقه مکران، با حضور نماینده ویژه رئیس‌جمهور، معاون سازمان‌برنامه، استادان دانشگاه، رئیس و نمایندگان بخش‌خصوصی در اتاق ایران برگزار شد. تمامی کارشناسان حاضر در این نشست تاکید کردند که رشد و توسعه بدون همکاری با جهان، امکان‌پذیر نیست و برای استفاده از فرصت‌های اقتصادی در حوزه مکران لازم است از ظرفیت همکاری‌های بین‌المللی شامل سرمایه، تجارب مدیریتی و خدمات فنی و مهندسی استفاده کرد.
  • در دیدار هیات رئیسه و اعضای اتاق ایران با رئیس‌جمهور مطرح شد؛

    اهرم نجات تولید و تجارت؛ لطفا FATF را تعیین تکلیف کنید

    تداوم روند فعلی حاکم بر تولید و تجارت در ایران امکان‌‌‌پذیر نیست. دیدار رئیس‌‌‌جمهور با اعضا و هیات‌‌‌رئیسه اتاق ایران درحالی انجام شد که بخش تولید و تجارت ایران از قطعی برق و کمبود گاز در دو فصل تابستان و پاییز دست‌‌‌کم ۶ تا ۷میلیارد دلار زیان دیده است. در چنین وضعیتی پیوستن ایران به FATF و بهبود روابط بین‌المللی می‌‌‌تواند اهرم نجات تولید و تجارت از زیان و رکود باشد؛ موضوعی که این روزها مهم‌ترین مطالبه بخش خصوصی است و به‌جز فعالان اقتصادی، در گفته‌‌‌های اقتصاددانان و اصحاب سیاست نیز قابل رصد است.
  • وزیر صمت گزارش داد

    کاهش ۴۰ درصدی برق تحویلی به صنایع در ۶ماهه ۱۴۰۳

    دنیای‌اقتصاد: وزیر صنعت، معدن و تجارت بسته ویژه‌‌‌ای را برای حمایت از صنایع در برابر خسارت قطع برق و گاز در دولت مطرح کرده است که به‌‌‌‌زودی به تصویب می‌رسد و ابلاغ می‌شود.به گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت، سید محمد اتابک، در هفته‌‌‌های اخیر برای متقاعد کردن دولت درخصوص کاهش اثرات ناشی از قطع برق و گاز و کمبود گازوئیل بر تولید، اقدامات مهمی را در پیش گرفته و توانسته است اضلاع تاثیرگذار در دولت را برای تصویب بسته ویژه حمایت از صنایع در برابر ناترازی انرژی متقاعد کند.براساس گزارشی که وزیر صنعت، معدن و تجارت به دولت داده است، برق تحویلی به صنایع در ۶ماه نخست امسال ۴۰‌درصد نسبت به مدت مشابه پارسال کاهش یافته و زمان ازدست‌‌‌رفته صنایع برای تولید که پارسال ۱۴‌درصد بود به ۲۲‌درصد رسیده است، این در حالی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی سال ۱۴۰۳ را سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نام نهادند.در گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه صنایع پتروشیمی، فولاد و سیمان سهم ۴۲درصدی از ارزش‌افزوده کل بخش صنعت و سهم ۵۱درصدی از کل صادرات غیرنفتی کشور دارند، تاکید شده است: عدم‌‌‌النفع ناشی از تولید ازدست‌‌‌رفته صنایع عمده کشور ناشی از اعمال محدودیت برق، فقط در تابستان ۱۴۰۳ بالغ بر ۱۷۳٫۵همت بوده است.
  • تولید برق در شهرک‏‏‌های صنعتی اجرایی می‌شود

    رضا انصاری، مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‏‏‌های صنعتی ایران، در نشست بررسی راهکارهای اجرایی برای رفع ناترازی انرژی صنایع، موضوع ناترازی برق را یک مساله ملی دانست و گفت: باید از دوران عبور کرده و به شرایط پایدار برسیم که این موضوع با هم‌افزایی دستگاه‏‏‌های مرتبط و تعامل صاحبان صنایع قابل تحقق است.به گزارش خبرگزاری مهر، وی اضافه کرد: مقرر شد شرکت خدماتی شهرک صنعتی شمس‌آباد برای تولید ۳۰مگاوات تا قبل از پیک مصرف ۱۴۰۴ طرحی ارائه کند و در صورت عملیاتی شدن این طرح، اعمال محدودیت برق برداشته شود و در زمان غیر‌پیک نیز تولیدکنندگان این برق می‏‏‌توانند برق تولیدی خود را در تابلوی سبز بورس به فروش برسانند و با این روش همچنین ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش‌بنیان محقق می‌شود.
  • قیمت برق تجدیدپذیر برای صنایع در بهمن‌ماه اعلام شد

    دنیای‌اقتصاد: تعرفه برق تجدیدپذیر برای اعمال در قبوض صنایع مشمول ماده۱۶ قانون جهش تولید دانش بنیان و دستگاه‌های اجرایی مشمول ماده۵ قانون خدمات کشوری برای ماه بهمن۱۴۰۳ اعلام شد.
  • سهم اندک ایران از بازار پتروشیمی پاکستان

    معاون سازمان توسعه‌تجارت ایران گفت: پاکستان سالانه بیش از ۱۳‌میلیارد دلار واردات محصولات پتروشیمی دارد، اما سهم ایران از این بازار حدود ۷۰۰‌میلیون دلار است.
    پنجشنبه، ۱۳ دی ۱۴۰۳
  • کناره‌گیری ایران از اکسپو بررسی شد؛

    پایان دو قرن حضور

    حذف، عدم حضور یا تحریم؛ داستان ایران و اکسپوی۲۰۲۵ هرچه که هست، فرصت بزرگ نمایش توانمندی‌های اقتصاد ایران در حال از دست رفتن است. اکسپو که بزرگ‌ترین رویداد نمایش قدرت اقتصادی کشورها در دوره‌های زمانی ۲ تا ۴ساله است، در دور بعدی در اوزاکای ژاپن برگزار می‌شود، اما ظاهرا قرار نیست این‌بار ایران در این رویداد شرکت کند؛ اتفاقی که به منزله غیبت یکی از بزرگ‌ترین اقتصادهای خاورمیانه در اکسپو و از دست رفتن شانس افزایش همکاری با اقتصاد جهان است.
  • کسب‏‏‌وکارهای صنعتی برای نوسان دوباره زنجیره‌های تامین آماده می‌شوند؛

    دورنمای تولید در ۲۰۲۵

    سال ۲۰۲۵، نقطه‌عطفی برای بخش صنعت است. از این نظر که جدا از بازگشت ترامپ، اثر تحولات عظیم در هوش مصنوعی (AI) بر واحدهای صنعتی عمیق خواهد بود. شواهد موجود از بررسی ۵گزارش مختلف پیرامون سال آینده میلادی نشان می‌دهد صنایع با ترکیبی از چالش‌‌‌های اقتصادی، اجتماعی، زیست‌‌‌محیطی، نظارتی و فرصت‌‌‌های نوآورانه مواجهند؛ موضوعی که فرصت‌‌‌ها و تهدیدات فراوانی را پیش روی بخش صنعت می‌‌‌گشاید.
  • صنعتی شدن در همسایه شمال غربی چگونه ممکن شد؟

    گام به گام توسعه صنعتی ترکیه

    با برخورداری از یک صادرات ۲۵۰میلیارد دلاری در سال، مسیر صنعتی شدن ترکیه حاوی نکات ارزنده‌ای برای ایران است. به اعتقاد کارشناسان، آنچه در این سال‌ها ایران تجربه کرده «صنعتی شدن نارس» است؛ موضوعی که بیش از کمبود منابع مالی و سرمایه، به‌دلیل فقدان یک استراتژی رقم خورده است. اقتصاددانان همچنین تاکید دارند آن چیزی که در اقتصاد ایران به‌عنوان سیاست صنعتی تعریف شده، استراتژی جایگزینی واردات است که تا زمان حال همچنان سیاست مسلط است و البته شاهد پررنگ شدن استراتژی خودکفایی به جای استراتژی جایگزینی واردات در سال‌های اخیر هستیم. اما چشم‌انداز ترکیه در راهبرد صنعتی شدن، تبدیل شدن به پایگاه تولید برای منطقه اوراسیا (هم آسیا و هم اروپا) است که بر محصولات با تکنولوژی بالا و متوسط متمرکز است و نقش تامین‌کننده جدی کالا برای مصرف‌کنندگان جهانی را دارد. هدف کلی نیز دستیابی به توسعه پایدار به لحاظ اشتغال‌زایی و ملاحظات زیست‌محیطی مبتنی بر بهره‌وری با تاکید بر تولید و صادرات محصولات با فناوری و ارزش افزوده بالاست.
  • تقویت صندوق بیمه کشاورزی با تغییر رویکرد دولت

    رئیس بنیاد ملی گندم‌‌‌‌‌‌کاران خواستار بازنگری در واگذاری بیمه‌‌‌‌‌‌های کشاورزی شد. با انتقال بیمه عوامل تولید و حمل‌ونقل به صندوق بیمه کشاورزی، سرعت‌عمل در جبران خسارت‌‌‌‌‌‌ها افزایش خواهد یافت.
  • رئیس اتاق ایران در نامه‌‌‌‌‌‌‌ای به وزیر صمت:

    ضرورت ابلاغ سود بازرگانی تا پایان بهمن ماه

    رئیس اتاق ایران، با هدف پیشگیری از ابهام و مشکلات ناشی از تغییرات ناگهانی در مقررات تجاری کشور، در نامه‌‌‌‌‌‌‌ای به وزیر صمت، خواستار تعیین و ابلاغ سود بازرگانی سال‌آینده تا پایان بهمن ماه امسال شد.
  • برگزاری شورای عالی صادرات غیرنفتی پس از ۴ سال

    جلسه «شورای‌عالی صادرات غیرنفتی»، در حالی برگزار شد که سه سال‌و یازده ماه از آخرین بر‌‌گزاری جلسه آن گذشته است. در این جلسه معاون اول رئیس‌جمهور با بیان آنکه توسعه صادرات غیرنفتی کشور برای دولت چهاردهم اهمیتی بسیار حیاتی دارد، تاکید کرد: از توان استانداران استان‌های مرزی برای صادرات به همسایگان استفاده شود.
  • مطالبه برقی بخش خصوصی از وزارت نیرو

    دنیای‌اقتصاد: قائم‌‌‌مقام دبیر کمیته حمایت از کسب‌‌‌وکار گفت: در نشست این کمیته افزایش هزینه برق مشترکین صنعتی توسط وزارت نیرو بررسی و مقرر شد بخشنامه وزارت نیرو در این زمینه متوقف شود.
    سه‌شنبه، ۱۱ دی ۱۴۰۳
  • شرط توفیق دولت

    دنیای اقتصاد: سرپرست امور اطلاع‌رسانی دولت در صفحه شخصی خود در پلت‌فرم ایکس نوشت:پزشکیان در پاسخ به دغدغه برخی اعضای اتاق بازرگانی مبنی بر رفع موانع برای فعالین اقتصادی، از تصمیم‌گیری انجام‌شده برای بررسی مجدد لایحه FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد.
  • به رئیس جمهور ارائه شد؛

    بسته پیشنهادی اتاق ایران برای جبران خسارت صنایع در پی قطعی برق و گاز

    دنیای اقتصاد: عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران از ارائه بسته پیشنهادی این اتاق به رئیس‌جمهوری در زمینه جبران خسارت واحدهای تولیدی در پی قطعی برق و گاز خبر داد.
  • «دنیای‌اقتصاد» در گفت‌وگو با کارشناسان دلایل ناکامی ایران در تجارت خارجی را بررسی کرد

    ۷ قاعده بازی صادرات

    صادرات ایران در بند ‌سیاست‌های ناکارآمد و محدودیت‌های ناشی از تحریم است. آسیب‌‌‌‌‌شناسی وضعیت تولید و زنجیره ارزش در کشور بیانگر آن است که رشد صادرات غیرنفتی ایران نیازمند ملزوماتی از جمله رفع محدودیت‌‌‌‌‌های ناشی از تحریم و تغییر نقش دولت از تنظیم‌گری به تسهیل‌گری است. کارشناسان در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» به ۷ اهرم کلیدی اشاره می‌کنند که زمینه‌‌‌‌‌ساز رونق و جهش صادرات است.
  • دلایل رشد منفی تولید صنعتی در آبان‏‏‌ماه ۱۴۰۳ واکاوی شد؛

    «SME‌» بی‌صدا می‌میرد

    صنایع ایران از اوایل اردیبهشت‌ماه فاز جدیدی را تجربه می‌کنند که رکود تولید، کاهش فروش و افزایش هزینه‌ها از مهم‌ترین نشانه‌های آن است. تداوم این روند ماهانه در طول ۶ماه پیاپی موجب شده است روند سالانه شاخص‌های صنعت در آبان۱۴۰۳ منفی شود. اینکه این موضوع به منزله آغاز یک دوره جدید از رکود صنعتی باشد، مشخص نیست؛ اما دست‌کم طبق داده‌های پژوهشکده پولی بانک مرکزی، وضعیت SMEهای ایرانی بدتر از صنایع بزرگ است و چراغ فعالیت این گروه از صنایع، بی‌سرو‌صدا در حال خاموشی است.
  • وزارت صمت به گزارش «اشباح صنعتی در صف رانت» جوابیه داد

    لزوم هدفمند کردن فرآیند صدور مجوز

    وزارت صمت به گزارش «اشباح صنعتی در صف رانت» واکنش نشان داد. براساس جوابیه این وزارتخانه، هدفمند کردن فرآیند صدور مجوز ضروری است و لازم است شرایط اخذ مجوز تاسیس به نحوی بازنگری شود که دریافت مجوز به محلی برای استفاده از منابع تبدیل نشود. همچنین نظارت بر متقاضیان دقیق‌‌‌تر شود و تنها افرادی که قصد واقعی سرمایه‌گذاری دارند، وارد این فرآیند شوند.
  • ۶۱‌درصد مشکلات واحدهای تولیدی، مالی و بانکی است

    دنیای‌اقتصاد: دبیر ستاد تسهیل و رفع موانع تولید کشور گفت: در سال گذشته، مسائل مالی و بانکی، ۶۱‌درصد مشکلات واحدهای تولیدی و مصوبات ستاد تسهیل را تشکیل داد که این روند امسال نیز وجود دارد.محمدباقر آقاعلیخانی با بیان اینکه در سال گذشته ۲۶‌هزار و ۶۰۰مصوبه از سوی ستاد تسهیل و رفع موانع تولید به سراسر کشور ابلاغ شده است، افزود: به طور متوسط از هر چهار واحد تولیدی در سراسر کشور مشکلات و موضوعات یک واحد تولیدی مورد بررسی قرار گرفته که عدد بالایی است.به نظر می‌رسد مدلی که امروز در جمع‏‏‌آوری نقدینگی کشور اتفاق می‏‏‌افتد و سیاست بانک مرکزی است، کاهنده تولید است و خطری است که تولید را تهدید می‌کند. به مسوولان تامین مالی در حوزه ارزی و ریالی اخطار داده می‌شود که اگر این سیاست با همین رویه دنبال شود احتمال اینکه آسیب جدی به حوزه تولید وارد شود وجود دارد.
  • قطع برق صنایع به یک روز در هفته کاهش یافت

    دنیای‌اقتصاد: معاون هماهنگی توزیع شرکت تولید، انتقال و توزیع نیروی (توانیر) گفت: با توجه به بهبود شرایط تامین سوخت نیروگاه‏‏‌ها، برنامه مدیریت بار صنایع به حداکثر یک‌روز در هفته کاهش یافته است.به گزارش وزارت نیرو، محسن ذبیحی توضیح داد: از آنجا که اغلب نیروگاه‏‏‌ها با سوخت گاز کار می‌کنند، در زمان‏‏‌هایی که میزان مصرف گاز بالا برود، سوخت کافی برای آنها تامین نمی‌شود و به‌رغم آماده به کار بودن نیروگاه‏‏‌ها، قادر نخواهیم بود به میزان کافی برق تولید کنیم.به گفته معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر، از ابتدای هفته جاری که دمای هوا اندکی بالاتر رفت، برنامه‏‏‌های مدیریت بار نیز سبک‏‏‌تر شد.ذبیحی ادامه داد: هفته گذشته طبق توافقی که با شهرک‏‏‌های صنعتی شمس‌آباد و عباس‌آباد داشتیم، مقرر شد از ساعت ۶صبح تا ۵بعدازظهر، همکاری ۵۰درصدی با توانیر داشته باشند و در بازه‏‏‌های زمانی دیگر هم به شکل دیگری همکاری کنند.وی گفت: در هفته جاری و به دلیل بهبود شرایط، اعلام شد که حداکثر یک‌روز در هفته به همکاری صنایع نیاز داریم و بقیه روزها به روال عادی کار خود را انجام دهند.معاون توانیر خاطرنشان کرد: شرکت‌های توزیع موظف شده‏‏‌اند برنامه همکاری شهرک‏‏‌های صنعتی را متناسب با تقاضایی که برای مدیریت بار از آنها می‌شود، حداقل ۲۴ تا ۴۸ساعت قبل، به مدیران شهرک‏‏‌ها اعلام کنند.
    دوشنبه، ۱۰ دی ۱۴۰۳
  • غیبت ایران در اکسپو بعد از ۱۷۴ سال حیرت انگیز است!

    دنیای اقتصاد: قدیر قیافه نایب رئیس اتاق ایران درباره غیبت ایران در اکسپو ۲۰۲۵ گفت: عدم حضور ایران در اکسپو، انفعال در قبال ایران‌هراسی است.
  • براساس آخرین گزارش بانک مرکزی؛

    حجم کل معاملات سامانه ارز تجاری مرکز مبادله تا ۱۰ دی ماه اعلام شد

    دنیای اقتصاد: بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی حجم کل معاملات سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران تا ۱۰ دی ماه، ۷۴۵ میلیون درهم، ۱۱۲ میلیون دلار، ۱۰ میلیون یوآن و ۱.۱ میلیون یورو بوده است.
  • پاسخ ۲۰ کارشناس اقتصادی به سوال «دنیای‌اقتصاد»؛

    دوربرگردان سرمایه‌گذاری؛ آیا ناترازی‌ها «الگوی تولید صنعتی» را تغییر می‌دهد؟

    ساختار صنعتی ایران در دهه گذشته تحت تاثیر دو شوک «بیماری هلندی ناشی از وفور درآمدهای نفتی» و «تحریم» تغییراتی چشمگیر را تجربه کرد. تغییراتی که در نهایت سبب شد نه فقط شکل تولید که ساختار بخش صنعت نیز دگرگون شود. ظهور غول‌های بزرگ حوزه پتروشیمی و صنایع معدنی نتیجه طبیعی بخشی از این روند بود. کمااینکه افول بخش وسیعی از رشته‌فعالیت‌های صنعتی طی ۱۵سال گذشته حاصل همین روند است. موضوعی که از آن با عنوان صنعت‌زدایی یاد می‌شود. امروز نیز ناتزاری به‌عنوان یک ابرروند اقتصادی اثر عمیقی بر بخش تولید داشته و احتمالا به نتایج مشخصی در اقتصاد ایران بینجامد.۲۰صاحب‌نظر اقتصادی، مالی و فعال صنعتی در پاسخ به «دنیای‌اقتصاد» مختصات بخش صنعت در آینده را ترسیم کرده‌اند. قاطبه این افراد معتقدند ناترازی نه تنها می‌تواند شکل بخش صنعت و سهم آن از اقتصاد ایران را تغییر دهد که الگوهای سرمایه‌گذاری جدیدی در بخش صنعت و کل اقتصاد ایران شکل خواهد داد؛ موضوعی که می‌توان از آن با عنوان دوربرگردان سرمایه‌گذاری صنعتی یاد کرد.
  • آخرین گزارش از وضعیت مخازن سد‌ها

    براساس آخرین آمار -از ابتدای سال آبی تا تاریخ هشتم دی‌‌‌ماه- از وضعیت سدهای کشور ۱۵سد زیر ۲۰‌درصد آب دارند و حجم آب موجود در مخازن آنها ۴۳‌درصد است.
  • تسهیل شرایط سرمایه‌گذاری در تولید برق خورشیدی

    رئیس انجمن تولیدکنندگان تابلوهای برق ایران معتقد است برای افزایش میزان تولید برق با استفاده از نیروگاه‌‌‌های تجدیدپذیر، ضرورت دارد شرایط سرمایه‌گذاری را تسهیل کنیم. با وجود اینکه دولت تمرکز خوبی روی تولید برق خورشیدی گذاشته و تلاش می‌کند زمینه قانونی فرآیند سرمایه‌گذاری در این حوزه را مهیا سازد، ضرورت دارد چند نکته مهم را موردتوجه قرار دهد.
  • صفر شدن تعرفه ۸۷‌درصد کالاها در تجارت ایران با اوراسیا

    وزیر صمت با بیان اینکه توافق تجارت آزاد ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در مجالس ۵کشور تصویب شد، گفت: ۸۷‌درصد از کدهای تعرفه بین ایران و اوراسیا به صفر می‌‌‌رسد.