شماره روزنامه ۶۰۰۳
|

  • آژیر قرمز موجودی مواد اولیه بنگاه‏‏‌ها

    دنیای اقتصاد: تامین مواد اولیه برای بنگاه‏‏‌ها سخت‏‏‌تر می‌شود. شامخ فروردین‌ماه با حذف اثرات تقویمی حاکی از بهبود نسبی وضعیت اقتصاد است. اما افزایش محتمل نرخ ارز و کاهش تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه از جمله عواملی است که براساس این گزارش می‏‏‌تواند در ماه‏‏‌های آینده موجب تشدید محدودیت دسترسی به مواد اولیه تولید شود و به‏‏‌تبع آن، توقف روند بهبود بخش صنعت، محتمل خواهد بود. طبق نظرسنجی‏‏‌های انجام‌شده از فعالان اقتصادی، به نظر می‌رسد در ماه‏‏‌های پیش‏‏‌رو، کمبود مواد اولیه می‏‏‌تواند به‏‏‌طور جدی روند بهبود وضعیت اقتصادی و به‌خصوص وضعیت بخش صنعت را متاثر کند. کسری قابل‏‏‌توجه تراز تجاری در سال ۱۴۰۲ و افزایش شکاف قیمت بازار ارز آزاد و نیما در ماه‏‏‌های اخیر، عواملی هستند که می‏‏‌توانند منابع ارزی قابل تخصیص به واردات مواد اولیه را در ماه‏‏‌های آتی محدود کنند.
  • لزوم تعیین جایگاه ایران در نقشه ژئوپلیتیک آینده جهان

    در نشست «واکنش جهانی تغییرات اقلیمی و آینده توسعه پایدار ایران»، بر لزوم توجه دولت‌‌‌ و سیاستگذاران به تغییر اقلیم و سیاست کربن‌‌‌زدایی و همچنین تعیین جایگاه ایران در نقشه ژئوپلیتیک آینده جهان تاکید شد.
  • مخازن سدهای کشور ۶۵‌درصد آب دارد

    دنیای‌اقتصاد: سخنگوی صنعت آب کشور، میزان پرشدگی حال حاضر سدهای کشور را ۶۵‌درصد اعلام کرد و گفت: تقریبا معادل سال آبی گذشته، آب در مخازن سدها وجود دارد. به گزارش «ایرنا» از شرکت مدیریت منابع آب ایران، فیروز قاسم‌‌‌زاده درباره آخرین وضعیت مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تا ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ افزود: ورودی سدهای کشور در حال حاضر ۲۸.۷میلیارد مترمکعب است که نسبت به سال آبی گذشته با کاهش ۵درصدی روبه‌روست. وی موجودی مخازن سدهای کشور در تاریخ ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ را با ۶۵‌درصد پرشدگی، معادل ۳۲.۴میلیارد مترمکعب دانست و افزود: در سال گذشته در تاریخ مشابه، حجم مخازن کشور معادل ۳۱.۹۷میلیارد مترمکعب بوده است. سخنگوی صنعت آب کشور،‌ پرشدگی سدهای تامین‌‌‌کننده آب شرب پایتخت را ۲۶‌درصد اعلام کرد و گفت: حجم مخازن سدهای تهران تا ۱۶ اردیبهشت با کاهش ۵درصدی نسبت سال آبی گذشته روبه‌رو بوده است که نشانگر ضرورت جدی‌‌‌گرفتن مدیریت مصرف است.
  • راهکار تامین مالی خرده‌مالکان

    دنیای اقتصاد: نشست مشترک دو کمیسیون «بازار پول و سرمایه» و «کشاورزی و صنایع تبدیلی» اتاق بازرگانی تهران با دستور بررسی طرح پایلوت کشاورزی قراردادی و با حضور نماینده مردم دزفول در مجلس شورای‌اسلامی برگزار شد. مشکل ساختار خرده‌مالکی و اهمیت تعریف جایگاه بخش کشاورزی ایران در زنجیره ارزش جهانی، موضوعات محوری جلسه کمیسیون «بازار پول و سرمایه» و «کشاورزی و صنایع تبدیلی» اتاق بازرگانی تهران بود. حاضران راهکار حل مشکل خرده‌مالکی را کشاورزی قراردادی دانستند و تاکید کردند با کشاورزی قراردادی، مشکل تامین مالی در این بخش‌ تا حدی مرتفع خواهد شد.
  • توسعه گفتمان سرمایه‌گذاری

    دنیای اقتصاد: رویداد کرمان آیدکس با هدف گفتمان توسعه سرمایه‌گذاری بین بخش‌خصوصی و حاکمیت با نگرش ملی در استان کرمان برگزار خواهد شد. روز گذشته نشست خبری رویداد کرمان آیدکس۲۰۲۴ در اتاق بازرگانی ایران با حضور رئیس اتاق بازرگانی ایران، ‌‌‌‌‌ استاندار کرمان، رئیس اتاق بازرگانی کرمان و دبیر این همایش به‌منظور تشریح فعالیت‌ها و اهداف این رویداد برگزار شد. در ابتدای این نشست، ‌‌‌‌‌ صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: در سال‌جاری به لحاظ نامگذاری سال ‌توسط مقام‌معظم رهبری به‌نام جهش تولید و مشارکت مردمی، اتاق ایران وظایفی را برای خودش تعیین کرده‌است.
  • افق پرچالش صنعت ایران

    دنیای اقتصاد: بررسی صنعت ۱۷ کشور در حال توسعه در خاورمیانه و شمال آفریقا (MPO)، نشان از رشد صنعتی در سه‌سال اخیر دارد. صنعت ایران پس از رشد ۷.۸درصدی در ۲۰۲۰ و افزایش ۳.۲‌درصدی در ۲۰۲۱، در سال ۲۰۲۲ با نرخ رشد ۷.۴‌درصدی یکی از بالاترین ارقام رشد صنعتی در منطقه را داشته است. با این حال، پیش‌بینی می‌شود این رشد برای سال‌های ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵ به تدریج کاهش یابد که نشان از چالش‌‌‌های اساسی اقتصاد دارد.
  • راهکاری سودآور برای معادن

    سجاد ادهمی- کارشناس ارشد حوزه معدن و صنایع معدنی امید اصغری - دانشیار دانشکده مهندسی معدن دانشگاه تهران
    در صنعت معدن‌‌‌، نگهداری و تعمیرات سهم قابل‌‌‌توجهی از کل هزینه‌‌‌های عملیاتی را به خود اختصاص می‌دهد. هزینه‌‌‌های نگهداری و تعمیرات یکی از هزینه‌‌‌های بزرگ‌‌‌مقیاس اما قابل کنترل صنعت معدن‌‌‌کاری است و تقریبا ۳۰ تا ۵۰‌درصد هزینه‌‌‌های مستقیم معدن را شامل می‌شود. تجربه نشان داده است که دامنه تغییرات هزینه‌‌‌های نت تجهیزات معدنی ۲۰ تا بیشتر از ۳۵‌درصد کل هزینه‌‌‌های عملیاتی معدن بوده و به طور پیوسته افزایش می‌‌‌یابد. علاوه‌‌‌براین، براساس آمار منتشرشده در صنایع تولیدی، هزینه تولید ازدست‌‌‌رفته به دلیل توقف‌‌‌های برنامه‌‌‌ریزی‌نشده بیش از ۵۰میلیارد دلار در سال بوده است. همچنین براساس آمار ارائه‌‌‌شده در سال ۱۹۹۵، ۲۰ تا ۵۰‌درصد هزینه صنعت معدن، ۱۰ تا ۲۵‌درصد هزینه در صنایع فلزی و ۳ تا ۱۵‌درصد هزینه‌‌‌ها در صنایع تولیدی را هزینه‌‌‌های نگهداری و تعمیرات تشکیل می‌دهند.
  • کم‌بارشی کماکان گریبانگیر ۱۱ استان

    دنیای‌اقتصاد: حجم آب موجود مخازن سدهای کشور با یک‌درصد رشد از ۳۱.۹۷میلیارد مترمکعب در سال گذشته به ۳۲.۳۹میلیارد مترمکعب در سال آبی جاری رسیده است.
  • کارخانه‌ای به وسعت یک جهان

    دنیای اقتصاد: ‌‌‌‌در اقتصاد جهانی‌ به‌هم‌پیوسته‌ امروز، مفهوم زنجیره‌های ارزش جهانی‌‌‌‌ به‌‌‌‌ سنگ‌‌‌‌بنای تجارت و اقتصاد بین‌المللی‌‌‌‌ تبدیل‌‌‌‌ شده‌است. زنجیره‌های ارزش جهانی‌‌‌‌، کل‌‌‌‌ طیف‌‌‌‌ فعالیت‌هایی‌‌‌‌ را که‌‌‌‌ شرکت‌ها و کارگران برای رساندن یک‌‌‌‌ محصول از مفهوم تا مصرف نهایی‌‌‌‌ و فراتر از آن انجام می‌دهند، توصیف‌‌‌‌ می‌کند. این‌‌‌‌ فرآیند شامل‌‌‌‌ طراحی‌‌‌‌، تولید، بازاریابی‌‌‌‌، توزیع‌‌‌‌ و پشتیبانی‌‌‌‌ از مصرف‌کننده نهایی‌‌‌‌ است‌‌‌‌.
  • وضعیت قرمز صادرات لوازم‌خانگی

    دنیای اقتصاد- سید سجاد موسوی: صنعت لوازم‌خانگی در سال‌های اخیر در زمینه تولید، رشد قابل‌توجهی را رقم زده و برخلاف گذشته که برندهای بازار صرفا خارجی بودند، امروز برندهای ایرانی بخش بزرگی از مغازه‌های فروشنده این محصولات را به خودشان اختصاص داده‌اند. با وجود این، صنعت لوازم‌خانگی نتوانسته است در زمینه صادرات موفقیت چندانی کسب کند و تولیدکنندگان، مشکلاتی از جمله صدور مجوزهای بی‌رویه، فقدان تخصیص ارز در زمان مناسب، بی‌توجهی دولت به دیپلماسی اقتصادی و از طرفی ناآشنایی شرکت‌های ایرانی با برندینگ را از مهم‌ترین علل ناکامی شرکت‌های ایرانی عنوان می‌کنند. همزمان با برگزاری نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ تهران، «دنیای‌اقتصاد» میزگردی با حضور فعالان صنعت لوازم‌خانگی برگزار کرده و به بررسی موانع صادراتی این صنعت پرداخته است.
  • پرچم تجارت بالا می‌رود؟

    دنیای اقتصاد: فعالان تجاری در نخستین ماه سال جاری با ثبت تراز مثبت تجاری به کار خود خاتمه دادند. ترازی که هم با احتساب نفت، برق و خدمات فنی و مهندسی و هم بدون آن مازاد دارد. اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که اعداد و ارقام ثبت‌شده در ماه فروردین نمی‌تواند معیار درستی برای پیش‌بینی وضعیت تجارت تا پایان سال باشد.
  • تفحص از اتاق در راند آخر

    دنیای اقتصاد: پس از دو سال‌ از تصویب طرح تحقیق و تفحص مجلس از اتاق بازرگانی، نتیجه این طرح قرار است پیش از پایان مجلس یازدهم قرائت شود. اصلی‌ترین محور این تحقیق و تفحص که از دو سال‌پیش کلید خورد، موضوع درآمدهای اتاق و نحوه هزینه‌‌‌‌‌کرد آن به‌ویژه در مورد درآمدی است که تحت‌عنوان «سه در‌‌‌‌‌هزار و چهار در‌‌‌‌‌هزار» از سوی دارندگان کارت‌های بازرگانی و به‌طور عمده از سوی بنگاه‌های بزرگ پرداخت می‌شد؛ این در حالی است که از همان ابتدای مطرح‌شدن تحقیق و تفحص از اتاق بازرگانی، این ابهام مطرح بود که آیا تحقیق و تفحص از نهادی که بودجه‌‌‌‌‌ای از دولت دریافت نمی‌کند و منابع آن از سوی بخش‌خصوصی تامین می‌شود، موضوعیت دارد یا خیر؟ چراکه براساس ‌‌‌‌‌ماده ۲ قانون اتاق بازرگانی، صنایع و معادن جمهوری‌اسلامی ایران، این اتاق موسسه‌‌‌‌‌ای غیرانتفاعی است که دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است. در رویکردی دیگر این نگاه مطرح است که استقلال مالی اتاق و قرارگرفتن این نهاد در جایگاه منتقد برخی سیاست‌های دولت از جمله دلایلی است که باعث‌شده برخی جریانات به‌دنبال از بین بردن این استقلال به اشکال مختلف از جمله در زمینه منابع مالی و درآمدهای اتاق بازرگانی باشند.
  • نوسانات قیمتی با طعم افزایش جزئی

    دنیای‌اقتصاد- گروه اقتصاد بین‌‌‌‌الملل: طبق گزارش اخیر سازمان خواربار و کشاورزی ملل‌متحد (فائو) قیمت جهانی مواد غذایی در ماه آوریل با رشدی اندک همراه بوده‌است. این افزایش عمدتا ناشی از افزایش قیمت گوشت، روغن‌های گیاهی و غلات بوده، درحالی‌که قیمت شکر و لبنیات با کاهش روبه‌رو بوده‌است. شاخص قیمت غذای فائو که تغییرات ماهانه قیمت سبدی از کالاهای غذایی مهم در تجارت‌جهانی را رصد می‌کند، در ماه آوریل به‌طور متوسط ۱۱۹.۱ واحد ثبت شده‌است.
  • ماجرای مداد سوسمارنشان

    دنیای‌اقتصاد: پس از چند سال‌که از تولید خودکار بیک می‌گذشت، پیشنهاد خرید کارخانه مداد به علی‌اکبر رفوگران داده شد. کارخانه مداد سوسمار را خانواده فرمانفرمائیان در ایران تاسیس کردند؛ این کارخانه بعدها به بنیاد پهلوی واگذار شد.
  • تفاهم‌نامه تاسیس کمیته مشترک تجاری ایران و کوبا امضا شد

    دنیای‌اقتصاد: در نشست رئیس اتاق ایران با رئیس اتاق کوبا، تفاهم‌نامه تاسیس کمیته مشترک ایران و کوبا با هدف شناسایی موانع تجاری بین دو کشور و حذف آنها، امضا شد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر