بخش اعظمی از ارز کالاهای اساسی مربوط به نهادههای دامی و دانههای روغنی است. کشور در زمینه تامین روغن خوراکی، ۹۰ تا ۹۵درصد وابسته به واردات است. بر این اساس، بخش عمده دانههای روغنی آفتابگردان، کنجد، کلزا، کاملیا و... وارداتی است و مقدار کمی در کشور کشت میشود. اگرچه طی چند سال اخیر کلزا طی کشت متناوب با گندم در داخل تولید میشود، اما عدممدیریت در خرید تضمینی آن سبب شد تا امسال کلزاکاران همچون دو سال قبل رضایت نداشته باشند و ممکن است کشت آن کاهش چشمگیری داشته باشد. در سالجاری استانهای شمالی و جنوبی مبادرت به کشت این دانه روغنی کردند. این محصول جزو ۳۲ قلم کالای اساسی بوده که قانون، دولت را مکلف به خرید تضمینی آن کرده است. وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی امر در همکاری با بخش خصوصی برای خرید اقدام کرد.
یکی از برنامهریزیهای اولیهای که برای کاهش ارز ترجیحی کالاهای اساسی در سال آینده تدارک دیده شده بود، اختصاص ارز ترکیبی (نیمایی و ترجیحی) به برخی از کالاهای اساسی بود تا به این ترتیب از میزان ارز ترجیحی به این کالاها کاسته شود. «گوشت قرمز گرم» یکی از دو کالایی بود که قرار بود ارز ترکیبی به آنها اختصاص یابد، بهطوری که حتی تصمیم گرفته شده بود، اختصاص ارز گوشت بهصورت ۵۰درصد برای هرکدام از ارزهای ترجیحی و تالار دوم باشد.
اگرچه قفسه فروشگاهها مانند هفتههای قبل خالی از «کره» نیست؛ اما همین تعداد محدود هم مشتری چندانی ندارد. بسیاری از خانوارهای کمدرآمد هنوز به جهش ناگهانی و چندبرابری قیمت این محصول لبنی عادت نکردهاند و با مشاهده قیمتهای نجومی این کالا از خرید آن منصرف میشوند و ترجیح میدهند آن را هم مانند بسیاری از کالاهای دیگر از سبد مصرفی خود حذف کنند.
در چنین شرایطی، فعالان این صنعت عنوان میکنند که قیمت کره دیگر کاهش نخواهد یافت و با عرضه ۵۰درصد کره تولیدی در داخل کشور، بازار کره به زودی متعادل میشود.
شنبه، ۱۰ آذر ۱۴۰۳
یارانه مرغ بیشتر به مرفهین جامعه میرسد تا طبقه کمدرآمد
صنعت مرغداری ایران در مقایسه با استانداردهای جهانی از لحاظ بهرهوری و استفاده از فناوریهای نوین، در چه جایگاهی قرار دارد؟ یک کارشناس صنعت دامپروری معتقد است که فاصله ایران با کشورهای برتر این صنعت، زیاد است. در این بین در هفتههای گذشته دلایل مختلفی مانند نوسانات قیمتی، کمبود جوجهریزی و افزایش نهادههای دام و طیور برای افزایش قیمت مرغ مطرح شده است؛ اما در مقابل وزارت جهاد کشاورزی میگوید در مورد کمبود جوجهریزی و نوسانات این محصول یارانهای، هیچ مشکلی وجود ندارد. اگر چنین مشکلی وجود ندارد، پس مساله اساسی را در کجا باید جستوجو کرد؟ یک کارشناس صنعت مرغداری و مدرس دانشگاه در برنامه ایرانفود با مروری بر مهمترین چالشهای صنعت مرغداری ایران، به این سوال پاسخ داده است که چرا این چالشها ثابت هستند و طی سالهای گذشته حلنشده باقی ماندهاند.
با توجه به انتشار مطلبی با عنوان «ظرفیتهای مغفول شکلات» در تاریخ ۷ آذر ماه ۱۴۰۳ مبنی بر وجود فرآیندهای پیچیده و قوانین سختگیرانه در بانک توسعه صادرات ایران که به نقلقول از احسان بایرامی، عضو هیاتمدیره انجمن صنفی صنایع بیسکویت، شیرینی و شکلات و در روزنامه «دنیایاقتصاد» منتشر شد؛ پاسخ اداره کل روابط عمومی بانک توسعه صادرات ایران برای تنویر افکار عمومی به شرح زیر است:
وضعیت فعلی بازار گوشت در کشور تبدیل به دغدغه همزمان تولیدکنندگان، دولت و مصرفکنندگان شده است. نوسان قیمت، مصائب تولید و چالشهای واردات در بازار گوشت، از جمله مهمترین دغدغههای این بخش است. عباس فولادین، دبیر انجمن واردکنندگان گوشت کشور بر این باور است که باید در حوزه دام و طیور و در محصولات تبدیلی گوشت از تولید سنتی به تولید صنعتی مهاجرت کرد. وی چارچوب این تغییر نسل را در برنامه ایران فود توضیح داده است. مشروح این گفت و گو را در ادامه می خوانید:
چهارشنبه، ۰۷ آذر ۱۴۰۳
پیششرطهای توسعه صادرات شیرینی و شکلات بررسی میشود
بررسیها نشان میدهد صنعت شیرینی و شکلات ایران ظرفیت صادرات ۱.۵ تا ۲ میلیارد دلاری را به کشورهای منطقه و جهان دارد. با این حال، میزان صادرات در این صنعت طی سالهای گذشته به طور چشمگیری نزولی بوده است. به طور نمونه در سال ۱۴۰۲ صادرات صنعت شیرینی و شکلات ایران تنها ۳۵۰ میلیون دلار بود که نسبت به سالهای گذشته تقریبا به یکسوم رسید.
روسیه میخواهد گندم برای بریکس به مثابه نفت برای اوپک شود. بر اساس آمارهای رسمی، روسیه بهرغم درگیری با اوکراین و تحریمهای اعمال شده توسط کشورهای غربی، همچنان یکی از بازیگران اصلی کشاورزی است و تقریبا یکچهارم بازار غلات جهان را تامین میکند. این کشور در سال گذشته حداقل ۴۳.۵ میلیارد دلار محصولات کشاورزی صادر کرد و در نظر دارد در سالجاری تا ۶۵ میلیون تن غلات صادر کند.بنابراین، پیشنهاد روسیه مبنی بر مبادله غلات بریکس پیامدهای قابلتوجهی بر پویایی کشاورزی جهانی، از اصلاحات ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک تا افزایش رقابت در تجارت کشاورزی دارد.
چهارم آذر سالجاری نشست خبری انجمن قهوه ایران برگزار شد و در این نشست اعلام شد در ۷ ماه ابتدای سال ۳۰هزار تن قهوه وارد کشور شد که با رفع مشکل سهمیهبندی میتوان تمام نیاز داخل را به وسیله فرآوردههای داخلی پوشش داد. در ابتدای این مراسم رئیس انجمن قهوه ایران گفت: مصرف قهوه در کشور رو به افزایش است و صنعت قهوه صنعتی بزرگ در جهان است.
در حالی که در ماههای اخیر نرخ مصوب مرغ ۸۳ هزار و ۵۰۰ تومان و اخیرا قیمت هر کیلو مرغ کشتار کامل در فروش عمده حدود ۸۸ هزار تومان در سامانه تامین دام و طیور اعلام شده است، اما ظاهرا قیمتها در بازار همگام با تورم، راه خود را میروند. گزارشهای میدانی حاکی از آن است که قیمت مرغ در سطح خرده فروشیهای شهر به حدود هر کیلو ۱۰۰ هزار تومان رسیده و در برخی شهرها از این عدد نیز گذشته است؛ در چنین وضعیتی مردم برای تامین این کالای اساسی، که جایگزین اصلی گوشت قرمز در سبد کالایی بسیاری از خانوارها محسوب میشود، با مشکل مواجه شدهاند. دراین بین به گزارش مرکز آمار ایران، چالش در روند جوجهریزی و افزایش تقاضای مردم برای خرید گوشت مرغ از مهمترین دلایل افزایش مجدد قیمت مرغ طی هفتههای اخیر عنوان میشود.
مهلت ۶ ماهه اتحادیه اروپا برای ارتقای کیفیت پسته ایران
طی روزهای گذشته اخباری درباره ممنوعیت صادرات پسته ایران به اروپا به دلیل آلودگی و فرصت ۶ ماهه اتحادیه اروپا به ایران منتشر شده است. در حالی که اظهارات برخی از فعالان این حوزه حاکی از آن است که این مساله حقیقت ندارد و هنوز تکلیف ماجرا بهطور کامل روشن نشده است، این سوال مطرح است که آیا این اخبار شایعهپراکنی است یا صحت دارد؟
در نامه اعتراضی ۲۰ تشکل صنایع غذایی به معاون اول رئیسجمهور آمده است:
بیش از ۲۰تشکل صنایع غذایی با ارسال نامهای سرگشاده به محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور درباره نحوه تصویب اساسنامه سازمان غذا و دارو بدون اخذ نظر مشورتی از بخش خصوصی، مخالفت خود را نسبت به این اساسنامه اعلام کردند. در این نامه آمده است: «موضوع تصویب اساسنامه سازمان غذا و دارو در دستور کار ۲۷آبان۱۴۰۳ کمیسیون تخصصی مدیریت و سرمایه انسانی نهاد ریاست جمهوری قرار گرفته است که بهدلیل اهمیت موضوع و ابهاماتی که در پیشنویس اساسنامه مذکور آمده، مواردی به شرح ذیل به حضور ایفاد میشود: