شماره روزنامه ۶۰۴۶
|

  • گلوگاه تحریم‏‏‌ها برای صنعت غذا

    دنیای اقتصاد-سعیده نبی‌زاده: مناظره‌‌‌های انتخاباتی در دو دوره مختلف منتهی به برگزاری انتخابات چهاردهم ریاست جمهوری در حالی برگزار شد که کاندیداهای مختلف برای بررسی دلایل مشکلات اقتصادی حاکم بر کشور به‌ویژه در حوزه صنعت، موضوع تحریم‌‌‌ها را به عنوان یک عامل موثر مهم معرفی می‌‌‌کنند. برخی تحریم‌‌‌ها را موثر اما با تکیه بر ظرفیت‌‌‌های داخلی و کشورهای دوست قابل حل می‌‌‌دانند و برخی دیگر معتقدند این تحریم‌‌‌ها نه‌تنها اثرگذاری بالایی داشته بلکه بدون مذاکره با همه جهان قابل حل و فصل نیست.
  • ۳ پیشنهاد کلیدی به مسوولان اتاق بازرگانی

    علی موحد/‏‌ دبیرکل اسبق کانون انجمن‏‌های صنفی صنایع غذایی ایران
    در ابتدای امر به بند ب ماده ۵ قانون اتاق بازرگانی که در آن ارائه نظر مشورتی در مورد مسائل اقتصادی کشور اعم از بازرگانی، صنعتی و معدنی و مانند آن به قوای سه گانه به صراحت آمده است اشاره می‌‌کنم.
  • سفر نودل از جنوب شرق آسیا به ایران

    نودل، غذای رشته‌‌‌ای خوشمزه، ساده و آسان‌پخت که در چند سال اخیر، ‌‌‌ جای خود را در سبد غذایی خانوارهای ایرانی باز کرده، غذای سنتی و محبوب چین، کره و ژاپن است. قدیمی‌‌‌ترین نمونه نودل‌‌‌های کشف‌شده به حدود ۴۰۰۰ سال پیش در شمال غرب چین برمی‌‌‌گردد که سپس ازاین منطقه به سایر کشورها و مناطق شرق آسیا معرفی شد. ژاپنی‌‌‌ها، ‌‌‌ غذای سنتی خود به نام «رامن» را از نودل الهام گرفتند، «جامپون» کره‌‌‌ای، «‌‌‌فو» و «بون» در ویتنام، ‌‌‌ «پادتای» در تایلند و سایر غذاهای برگرفته از نودل نظیر «لاکسا» در مالزی و «پانسیت» در فیلیپین از این خانواده هستند که به دلیل سلامت غذایی نودل، ‌‌‌ با افزودن ادویه، ‌‌‌سبزیجات و گوشت‌‌‌های متفاوت آن را به غذای اصلی خود تبدیل کردند.
  • اجرای برنامه کاهش مصرف سموم کشاورزی

    دنیای‌اقتصاد: اجرای برنامه ملی کاهش مصرف سموم کشاورزی با امکان رهیابی محصول از مزارع با همکاری دو دانشگاه شیراز و مازندران در دستور کار قرار دارد. به گزارش روابط عمومی ‌‌سازمان غذا و دارو، عبدالعظیم بهفر مدیرکل امور فرآورده‌‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با اعلام این خبر اظهار کرد: ارزیابی انبارها و مراکز نگهداری محصولات غذایی در سراسر کشور از آیتم‌‌های بسیار مهم است و حتما باید مورد پایش قرار گرفته و بازرسی‌‌ شود که با همکاری بین بخشی امکان پوشش گسترده‌‌تری ایجاد می‌شود. وی افزود: پایش محصولات غذایی با ریسک بالا مانند محصولات لبنی و دریایی با جدیت بیشتری انجام خواهد شد، همچنین یکی از برنامه‌‌های دیگر اداره غذا شناسه‌‌گذاری فرآورده‌‌های وارداتی است، اگرچه در این حوزه میزان واردات محصول نهایی چندان پرتعداد نیست. مدیرکل امور فرآورده‌‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو با اشاره به برنامه کاهش مصرف سموم کشاورزی اظهار کرد: اجرای این برنامه متاسفانه سالیان سال توسط وزارت جهاد کشاورزی ابتر مانده بود اما با همت دانشگاه علوم پزشکی شیراز و مازندران امکان رهیابی محصول با نمونه‌‌برداری از مزارع آغاز شده است. به گفته وی برنامه عملیاتی در خصوص آفتکش‌‌ها نیز در دست انجام است و پایش‌‌های محصولات از لحاظ فلزات سنگین و نیترات برای ارتقای سطح سلامت مردم در دستور کار سازمان غذا و دارو قرار دارد.
  • زعفران ایرانی؛ به نام ما به کام خارجی‏‏‌ها

    دنیای اقتصاد-سعیده نبی‌زاده: ایران با تولید ۹۰‌درصد زعفران دنیا، بزرگ‌ترین تولیدکننده و صادرکننده این محصول استراتژیک در بازار‌‌‌های جهانی محسوب می‌شود. در حال حاضر در بیش از ۲۷ استان کشور زعفران کشت می‌شود. استان خراسان رضوی با سطح زیر کشت ۹۲‌هزار هکتار مزارع تولید زعفران، رتبه اول و پس از آن خراسان جنوبی با سطح زیر کشت ۱۷‌هزار هکتار در رتبه دوم تولید قرار دارند. کشور ما با حدود ۱۲۳‌هزار هکتار سطح زیرکشت در سال ۱۴۰۲ و توان تولید بیش از ۴۵۰ تا ۴۷۰ تن زعفران در سال، بزرگ‌ترین و مهم‌ترین تولیدکننده زعفران در جهان است.
  • عرضه سالانه ۵‌هزار تن گوشت شتر

    دنیای‌اقتصاد: طبق گزارش‌‌‌های موجود، در ۲۰ سال گذشته در دنیا جمعیت شتر از ۲۷ میلیون نفر به ۴۷ میلیون نفر افزایش یافته و در بازه زمانی ۱۰۰ سال گذشته نیز در کشورهای حاشیه خلیج فارس حدود ۱۰ برابر رشد داشته است. این ارقام در حالی بیان می‌شود که توسعه پایدار در زمینه پرورش شتر در ایران بر سه رکن اصلی دامپرور آگاه و توانمند، شتر سالم و پر‌تولید و دسترسی به مرتع مناسب استوار است. در حال حاضر پرورش شتر در ایران با چالش‌های گوناگونی مواجه است. در گذشته به دلیل دیدگاه‌های ناصحیح فرهنگی، شتر جایگاه مناسبی در تولید ملی کشور پیدا نکرده بود. ولی خشکسالی‌های طولانی، کمبود آب‌های سطحی و زیر‌زمینی و به تبع آن شوری آب‌ها و بیابانی شدن اراضی کشور، شرایط را تغییر داده و رویکردی مثبت برای پرورش و توسعه این دام مقاوم مهیا ساخته است. از دیگر عوامل رویکرد مثبت به توسعه پرورش شتر وجود محصولات ارگانیک به‌ویژه شیر آن است که به عنوان غذا - دارو در سطح جهانی مطرح است. به‌طوری که حتی کشورهای غربی که شتر ندارند درصدد تاسیس واحدهای پرورش شتر برآمده‌اند.
  • آثار جراحی اقتصادی در وسط سفره مردم

    دنیای اقتصاد-سعیده نبی‌زاده: با آنکه مدت زیادی از جراحی اقتصادی کشور و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در صنعت غذا توسط دولت سیزدهم نمی‌‌‌‌گذرد اما به نظر می‌رسد دولت آینده ناچار است بار دیگر قیمت ارز را در این صنعت تغییر دهد. هرچند حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در اردیبهشت سال ۱۴۰۱ نتوانست کمک زیادی صنعت غذا بکند.
  • بی‌ثباتی ژئوپلیتیک و اختلالات تجارت غلات در دریای سرخ

    دکتر حسین شیرزاد / تحلیلگر و دکترای توسعه کشاورزی
    بحران اخیر در دریای سرخ که از نوامبر ۲۰۲۳، آغاز شده به مثابه یادآوری آشکار از آسیب‌پذیری تجارت جهانی غذا در برابر بی‌ثباتی ژئوپلیتیک است. در طول سال‌‌‌ها، زنجیره تامین غذای جهانی به یک شگفتی لجستیک مدرن و همکاری بین‌المللی تبدیل شده است. شریان‌های تجارت جهانی شبیه به شبکه پیچیده‌ای از رگ‌ها و مویرگ‌ها هستند که کالاهای ضروری را در فواصل وسیع حمل می‌کنند و اقتصادها را در سراسر قاره‌ها به هم متصل می‌کنند. در قلب این سیستم؛ دریای سرخ به طول ۱۹۰۰ کیلومتر قرار دارد، مسیر دریای سرخ سریع ترین مسیر دریایی بین آسیا و اروپاست.
  • بی‌‌‌مهری به دانه‌‌‌های روغنی با وجود واردات حدود ۹۰ درصدی

    دنیای اقتصاد: کلزا یکی از مهم‌ترین دانه‌‌‌های روغنی است که علاوه بر تامین روغن خوراکی مورد نیاز مردم، یکی از مهم‌ترین منابع پروتئینی در صنعت دام و طیور، صنایع شیمیایی و... است.
  • تفویض اختیار به معاونت‌‌‌های غذا و دارو در حوزه عملکردی فرآورده‌‌‌های غذایی

    سرپرست اداره کل امور فرآورده‌‌‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو از تفویض برخی وظایف غیرحاکمیتی در حوزه نظارت بر محصولات غذایی به معاونت‌‌‌های غذا و داروی سراسر کشور خبر داد.
  • کشاورزی دیستوپیایی و هژمونی بارون های صنایع غذایی

    نویسنده: حسین شیرزاد ، تحلیل گر و دکترای توسعه کشاورزی
    باورهای اتوپیایی منبعث از آموزه های کشاورزی انقلاب سبز در قرن بیستم به تصویری "دیستوپیایی" از کشاورزی تحت سیطره و هژمونی غول های صنعت غذا در دنیای پساکرونا مبدل شده است. سیستم غذایی جهانی از آغاز قرن بیستم به طور فزاینده ای به هم پیوسته است. رژیم‌های غذایی در سرتاسر جهان یکسان‌سازی شده‌اند . این در حالی است که در بیشتر مناطق مردم نسبت به گذشته غذاهای متنوع‌تری می‌خورند، رژیم‌های غذایی انسان در همه جا به طور فزاینده‌ای مشابه است.
  • نرخ ارز؛ ابرچالش صنعت شیرینی و شکلات

    دنیای اقتصاد-سعیده نبی‌زاده: در حال حاضر دو تصویر از تجارت خارجی وجود دارد؛ آمارهایی که نشان می‌دهد تخصیص ارز بالایی به بخش تولید صورت می‌گیرد و افزایش صادرات رخ داده است. از سوی دیگر، تصویری از نارضایتی فعالان اقتصادی و گلایه‌های تولیدکنندگان که عنوان می‌کنند محیط تجارت روان نیست. اما سوال این است که در شرایط کنونی کدام یک از این دو تصویر در فضای تولید داخلی و به طور خاص در صنعت شیرینی و شکلات واقعی‌تر است؟
  • نگرانی از اعمال ممنوعیت قریب‌الوقوع ترخیص برنج

    دنیای‌اقتصاد: در آستانه دوره ممنوعیت واردات برنج و با توجه به مقادیر محدود ترخیص شده این کالا از ابتدای سال تاکنون، ضرورت بازنگری فوری در برنامه‌‌‌ریزی و سیاست‌‌‌های تامین برنج از سوی سیاستگذار اجتناب‌‌‌ناپذیر است. مجیدرضا خاکی، سخنگو و معاون انجمن واردکنندگان برنج ایران با اعلام این خبر و با اشاره به اعمال ممنوعیت قریب‌الوقوع ترخیص برنج از ابتدای مردادماه سال‌جاری و عدم‌بازگشایی سهمیه ثبت‌سفارش برنج برای تیرماه تا این لحظه گفت: این نگرانی وجود دارد که با توجه به مهلت اندک باقی‌مانده کمتر از یک ماه و همچنین تعطیلات رسمی کشورهای هند و پاکستان، امکان خرید، حمل و ترخیص محموله‌‌‌های برنج از گمرکات کشور تا پیش از دوره ممنوعیت عملا ممکن نشود.
  • تقدیر از ۳۶ مدیر و بنگاه برتر دستاورد همایش

    دنیای‌اقتصاد: بیست و دومین همایش ملی حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان ۲۱ خرداد با حضور وزیر صمت و جمعی از مقامات، مسوولان کشور، شرکت و نهاد‌‌‌های برتر در حوزه حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان برگزار شد. حسین‌زاده قشمی مدیرکل روابط‌‌‌عمومی و تشکل‌های مردم‌نهاد سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان گفت: در این همایش عملکرد بنگاه‌‌‌های اقتصادی متقاضی حضور در فرآیند برگزاری بیست و دومین مراسم روز ملی حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان مورد بررسی قرار گرفت و با انتشار فراخوان و دعوت از بنگاه‌های متقاضی، ثبت‌نام در روند ارزیابی بیست و دومین دوره همایش طی دو مرحله صورت گرفت و پس از پایان مهلت سه‌ماهه با انجام ثبت‌نام الکترونیکی از متقاضیان دریافت گواهینامه و تندیس رعایت حقوق مصرف‌کنندگان، تعداد ۲۸۰ بنگاه اقتصادی با ثبت‌نام از طریق وب‌سایت اختصاصی دبیرخانه همایش روز ملی حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان متقاضی حضور در فرآیند ارزیابی شدند.
  • کاهش سرانه مصرف آبزیان در کشور

    دنیای اقتصاد-سعیده‌نبی‌زاده: توسعه آبزی‌‌‌پروری یکی از مهم‌ترین زیربخش‌‌‌های اقتصادی در تامین امنیت غذایی، تجارت، اشتغال‌زایی، کارآفرینی و محرومیت‌‌‌زدایی در کشور و در عین حال راهکاری کلیدی برای رونق «اقتصاد دریامحور» است که اخیرا بر اهمیت این مبحث بسیار تاکید می‌شود. درواقع یکی از بازیگران و نقش‌‌‌آفرینان اصلی توسعه دریامحور، بحث صنعت شیلات است. این موارد در حالی بیان می‌شود که مجموع تولیدات صید و آبزی پروری کشورهای ذی‌نفع در این حوزه در سال ۲۰۲۰ به رکورد بی‌‌‌سابقه ۲۱۴ میلیون تنی رسید که شامل ۱۷۸ میلیون تن آبزیان و ۳۶ میلیون تن جلبک بود که نسبت به رکورد قبلی سال ۲۰۱۸ (۲۱۳ میلیون تن) رشد اندکی (۳ درصد) داشت. رشد محدود عمدتا ناشی از کاهش ۴.۴ درصدی ماهیگیری به دلیل کاهش صید گونه‌‌‌های دریایی، به‌‌‌ویژه آنچووی، کاهش صید در چین و تاثیرات همه‌گیری کووید-۱۹ در سال ۲۰۲۰ است. این کاهش صید با رشد آبزی‌پروری -البته با نرخ سالانه کمتر در دو سال گذشته- جبران شد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر