پیروزی ترامپ  با حمایت  میلیاردرها

p28 copy

در ضمن بر اساس قانون انتخابات فدرال، شرکت‌ها، موسسات و انجمن‌‌‌ها نمی‌توانند از بودجه خودشان به صورت مستقیم به نامزدهای انتخابات پولی بدهند. اما گروهی موسوم به «سوپر پک‌‌‌ها» (super PACs) یا کمیته‌‌‌های اقدام سیاسی یا همان سرمایه‌‌‌داران بزرگ، برای نفوذ مالی در انتخابات محدودیتی ندارند. سوپر پک‌‌‌ها کمیته‌‌‌هایی مستقل از کمپین‌‌‌های تبلیغاتی نامزدها هستند که قانون سقف کمک مالی را دور می‌‌‌زنند و در نهایت همین‌‌‌ها هستند که تکلیف انتخابات را مشخص می‌کنند. آنها با کمک‌‌‌های مالی قابل‌‌‌توجه خود، تاثیر چشمگیری بر روند انتخابات دارند و این موضوع می‌تواند در شکل‌‌‌دهی نتایج انتخابات آینده آمریکا قابل‌توجه باشد.

حامیان به تفکیک صنایع

بررسی حامیان عمده هر دو نامزد، وجود الگوی مشخصی را در نوع صنایعی منعکس می‌کند که به خاطر سیاست‌‌‌هایشان و منافع احتمالی بخش‌‌‌های گوناگون، از هرکدام پشتیبانی کردند. کارزار انتخاباتی ترامپ، کمک‌‌‌های مالی چشمگیری از صنایع انرژی، تولید و بخش مالی جذب کرد. در نگاه کوتاهی به این صنایع و حامیان عمده‌‌‌اش می‌‌‌بینیم که:

• بخش انرژی:

موضع قوی ترامپ در خصوص لغو مقررات زیست‌‌‌محیطی اعمال‌شده توسط دولت بایدن و حمایت از صنعت سوخت‌‌‌های فسیلی برای گسترش تولید انرژی داخلی باعث جلب حمایت چشمگیر صنعت انرژی شد، چون به معنای فرصت‌‌‌های بیشتر تجاری و محدودیت‌های کمتر برای شرکت‌های نفت، گاز و زغال‌‌‌سنگ بود. افراد از شرکت‌هایی مانند «انرژی ترانسفر» (Energy Transfer LP)، یکی از بزرگ‌ترین اپراتورهای خطوط لوله، و شرکت نفت و گاز «کرون کوئست» (CrownQuest Operating)، کمک‌‌‌های مالی قابل‌توجهی به کمپین ترامپ اهدا کردند. همچنین مدیران ارشد شرکت‌های شورون و اکسون موبیل، از حامیان مالی برجسته ترامپ به صورت فردی بودند.

• بخش تولید:

افرادی از شرکت‌های تولیدی و صاحبان کسب‌وکارهای خصوصی به دلیل سیاست‌‌‌های حامی کسب‌و‌کار ترامپ که شامل کاهش مالیات‌‌‌ها، کاهش مقررات و سیاست‌‌‌های تجاری برای تقویت تولید داخلی بود، از او حمایت کردند. شرکت توزیع‌‌‌کننده لوازم حمل‌ونقل و صنعتی «یولاین» و هلدینگ «هندریکس» که در شرکت‌های تولیدی مختلف سرمایه‌گذاری می‌کند، از حامیان کلیدی ترامپ بودند.

-1x-1 copy

• امور مالی:

حامیان حوزه مالی و بانکداری به دلیل سیاست‌‌‌های اقتصادی ترامپ که هدفش کاهش مالیات‌‌‌های شرکتی و حفظ شرایط مناسب برای سرمایه‌گذاری بود، جذب شدند. به طوری که تیموتی ملون، وارث ثروت بانکداری خانواده ملون، به عنوان یکی از بزرگ‌ترین حامیان مالی ترامپ ظاهر شد و از طریق ثروت شخصی خود کمک‌‌‌ قابل‌توجهی به کارزار انتخاباتی او کرد. با وجود اینکه غالب صنعت تکنولوژی به پشتیبانی از کامالا هریس قد علم کرده بودند، ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت‌های تسلا و اسپیس‌‌‌ایکس، یکی از بزرگ‌ترین حامیان ترامپ بود. کارزار انتخاباتی هریس به دلیل سیاست‌‌‌هایش، از حمایت قابل‌توجه حوزه تکنولوژی، مالی و بانکداری و گروه‌‌‌های مدافع محیط‌زیست برخوردار بود.

• تکنولوژی:

هریس به واسطه سیاست‌‌‌هایش حمایت گسترده سیلیکون‌‌‌ولی را به دست آورد. رهبران حوزه تکنولوژی امید داشتند که تحت ریاست جمهوری او از نوآوری حمایت و مواضع آنها در بازار حفظ شود و در عین حال مسائل اجتماعی مانند دسترسی همه به تکنولوژی و حریم خصوصی داده‌‌‌ها مورد توجه قرار گیرد. رید هافمن، یکی از بنیان‌گذاران لینکدین، و داستین موسکوویتز، مدیرعامل شرکت نرم‌‌‌افزاری «آسانا»، از حامیان کلیدی او بودند.

• بانکداری:

وال‌استریت اغلب نامزدی را ترجیح می‌دهد که قابلیت پیش‌بینی را به ارمغان بیاورد و سیاست‌‌‌های اقتصادی را به کار گیرد که رشد را با نظارت متوازن کنند و از تغییرات رادیکالی که ممکن است بازارها را مختل کند اجتناب کند. در همین راستا مایکل بلومبرگ، بنیان‌گذار شرکت رسانه‌‌‌ای بلومبرگ و دیگر رهبران مالی حمایت قابل‌توجهی از هریس کردند.

• محیط‌زیست:

به دلیل تعهد هریس به اقدامات اقلیمی و طرح‌‌‌های زیست‌‌‌محیطی، سازمان‌هایی مانند «صندوق دفاع از محیط‌زیست» و LCV (یک گروه ذی‌‌‌نفوذ زیست محیطی که از قوانین و سیاست‌‌‌های زیست‌‌‌محیطی درست حمایت می‌کند و مقامات منتخب را بابت وعده‌‌‌ها و اقداماتشان در رابطه با محیط‌زیست بازخواست می‌کند) به کارزار هریس کمک کردند. این حمایت‌‌‌ها و کمک‌‌‌های مالی، نشان‌‌‌دهنده همسویی مواضع سیاستی هر نامزد و منافع اهداکنندگان در بخش‌‌‌های مختلف بود و صرفا شمایی کلی از طرفداران درگیر در این انتخابات بود.

بازی برد-برد ماسک

در این دوره از انتخابات آمریکا، میلیاردرها نسبت به قبل، به وضوح نقش پررنگ‌‌‌تری در کمپین‌‌‌های کاندیداها داشتند. بیل گیتس و مایکل بلومبرگ، هر دو از کامالا هریس حمایت کردند، اما این حمایت همه‌‌‌جانبه ماسک از ترامپ بود که ورق را برگرداند. ایلان ماسک نه تنها میلیون‌‌‌ها دلار به کمپین ترامپ تزریق کرد، بلکه به عنوان مشاور سیاستی و تبلیغاتی او پای در میدان گذاشت و پلتفرم اجتماعی خود، X را عملا به بلندگوی تبلیغاتی ترامپ تبدیل کرد. زمانی هم که مشخص شد ترامپ به کاخ سفید بازمی‌گردد، ماسک در X نوشت: «آینده فوق‌‌‌العاده خواهد بود.» همان ماسکی که بعد از خرید توییتر متعهد شد که این پلتفرم را به یک انجمن «سیاسی بی‌‌‌طرف» تبدیل می‌کند و تا جایی پیش رفت که کارکنان مسوول نظارت بر اطلاعات نادرست را اخراج کرد و بیش از ۶۲‌هزار حساب تعلیق‌‌‌شده را بازگرداند. مهم‌تر از همه، ماسک حساب ترامپ را که پس از حمله به کنگره آمریکا در ژانویه ۲۰۲۱ بسته شده بود، باز کرد.

با شروع رقابت‌‌‌های انتخابات، به گفته منتقدان ایکس به پلتفرم غیررسمی کارزار تبلیغاتی ترامپ تبدیل شد. خود ماسک را هم به انتشار اطلاعات نادرست در میان ۲۰۰ میلیون دنبال‌‌‌کننده‌‌‌اش متهم کردند. پس از اعلام پیروزی ترامپ و پررنگ شدن خطر اعمال تعرفه‌‌‌های تجاری بر واردات خودروهای چینی، ارزش سهام شرکت تسلا، 14‌درصد افزایش یافت. گیتا جوهر، استاد مدرسه کسب‌و‌کار کلمبیا، در مصاحبه‌‌‌ای گفته: «در این انتخابات شاهد لابی‌‌‌گری‌‌‌های زیادی بودیم. قبلا دیده بودیم سوپر پک‌‌‌ها چه کارها می‌کنند، اما این دوره نفوذ آنها در یک سطح دیگری اتفاق افتاد که قبلا شاهدش نبودیم. اقدامات ماسک طوری جبران خواهد شد که به‌‌‌شدت از آن منتفع می‌شود.»

یکی دیگر از اقدامات بحث‌‌‌برانگیز ماسک راه‌‌‌اندازی طرح هدیه نقدی در ایالات تعیین‌‌‌کننده و کلیدی بود. به این ترتیب که وعده داد تا روز انتخابات به رای‌‌‌دهندگانی که طومار حمایت از متمم اول و دوم قانون اساسی آمریکا را امضا کنند (این دو متمم به ترتیب از حق آزادی بیان و حق داشتن و حمل سلاح حمایت می‌کند) روزانه به قید قرعه یک میلیون دلار هدیه می‌دهد.

اکنون ماسک با دعوی حقوقی گروهی از رای‌‌‌دهندگان روبه‌‌‌رو است که ادعا می‌کنند ایلان ماسک با وعده دروغین شانس یک میلیون دلاری، آنها را فریب داده است. این شکایت که علاوه بر ادعای دروغین و فریب، ماسک را متهم کرده که از این طرح برای جمع‌‌‌آوری اطلاعات شخصی ارزشمند و جلب توجه‌‌‌ها به پلتفرم ایکس استفاده کرده است، سه‌‌‌شنبه گذشته ثبت شد. همچنین ادعا شده که ماسک کمک‌‌‌های مالی گزارش‌‌‌نشده دیگری نیز به جمهوری‌خواهان کرده است.