زاغهنشینی که استارتآپ ۴/ ۱ میلیارد دلاری تاسیس کرد
جبران حظیفه، همبنیانگذار و مدیرعامل ایفیشری، میگوید بعد از اینکه شرکت سرمایهگذاری ۴۲XFund ابوظبی در این استارتآپ سرمایهگذاری کرد، ارزش آن از ۴۱۰ میلیون دلار در سال ۲۰۲۲ به ۴/ ۱ میلیارد دلار رسیده است. چند صندوق سرمایهگذاری واقع در مالزی هم در ایفیشری سرمایهگذاری کردهاند. ایفیشری که به ۷۰هزار پرورشدهنده ماهی و میگو در اندونزی خدماترسانی میکند، در حالی ارزش خود را از یک میلیارد دلار فراتر برده که بخش تکنولوژی در سراسر دنیا با موج تعدیل نیرو، استعفای مدیران عامل و کاهش ارزش شرکتها مواجه است. رشد اقتصادی کند، افزایش نرخ بهره و تورم بالا، باعث محتاط شدن خیلی از سرمایهگذاران خطرپذیر در سطح جهانی شده است. حظیفه در یک مصاحبه گفته که قصد دارد از سرمایهگذاریهای جدید برای توسعه در اندونزی و هند استفاده کند و بعد برای عرضه عمومی سهام شرکت در آمریکا یا اندونزی، ظرف دو سال آینده، اقدام کند. او میگوید: «میخواهیم در پنج سال آینده، به یک رهبر جهانی تبدیل شویم.»
حظیفه ۳۳ ساله، در محلههای فقیرنشین شرق جاکارتا بزرگ شده است. پدرش سرکارگر ساختمان و مادرش خانهدار بود. مادر حظیفه که نتوانسته بود دبیرستان را تمام کند، به تحصیل او اصرار داشت. او درسش خوب بود و در نهایت در «موسسه تکنولوژی بندانگ» در اندونزی که به مهندسسازی معروف بود، مشغول به تحصیل شد. اما به محض ورود او به دانشگاه، پدرش بیکار شد و وضع مالی خانوادگی آنها وخیم شد. او که نه آشنایی در شهر جدید داشت و نه دیگر پولی از طرف خانواده دریافت میکرد، به دنبال سرپناهی بود تا شب را بتواند در آنجا بگذراند. خودش میگوید گاهی در محوطه دانشگاه و گاهی در مسجد میگذراند. یک بار پیش آمد که حتی سه روز غذا نخورده بود.
حظیفه که دانشجوی بیولوژی بود، خیلی اتفاقی در یک کلاس آبزیپروری شرکت کرد و تحتتاثیر صحبتهای استاد در مورد پرورش گربهماهی قرار گرفت. او در این کلاس متقاعد شد که آبزیپروری بخشی از آینده غذای دنیا و همچنین مسیر او به سوی بیرون آمدن از فقر است. بنابراین یک استخر کوچک اجاره کرد تا گربهماهی در آن پرورش بدهد. سه سال بعد، در سال ۲۰۱۲ او ۷۶ استخر ماهی داشت. در این مدت، برای اولین بار چالشهای این صنعت را از نزدیک لمس کرد؛ مثل حاشیه سود بسیار پایینی که دلیل آن، گران بودن تغذیه ماهیها و خرید آنها با قیمت پایین توسط واسطهها بود. او با کمک یکی از دوستانش که متخصص تکنولوژی بود، یک دستگاه اتوماتیک برای غذا دادن به ماهیها ساخت که از تکنولوژی اینترنت اشیا استفاده میکرد و مشکل غذا دادن بیش از حد یا کمتر از حد به ماهیها حل شد. در سال ۲۰۱۳ او رسما شرکت ایفیشری را تاسیس کرد. کسبوکار این شرکت از آن زمان، تکامل یافته و فضای بازاری را برای پرورشدهندگان و خریداران ماهی و میگو دربرمیگیرد. بعد از آخرین دور تامین سرمایه، سهم حظیفه و شریکش، هر کدام به بیش از ۱۰۰ میلیون دلار رسیده است.