شماره روزنامه ۶۲۲۵
|
    شنبه، ۲۰ بهمن ۱۴۰۳
  • آثار غفلت از تامین سنگ‌آهن در روند تولید فولاد

    با وجودی که ایران با تولید ۳۲ میلیون تن فولاد، جزو ۱۰ کشور برتر تولیدکنندگان فولاد محسوب می‌شود، اما از نظر رشد توسعه صنعتی و کیفیت صادرات محصولات صنعتی جزو ۵۰ کشور جهان قرار دارد و دلیل این رشد‌نیافتگی را باید در کیفیت استراتژی توسعه صنعتی، فقدان توازن در زنجیره ارزش و عدم‌توجه به سرمایه‌گذاری صنایع پایین‌دستی جست‌وجو کرد.
  • چین صادرات پنج فلز حیاتی را به آمریکا محدود کرد

    جنگ تعرفه‌‌‌ها از قاب اژدها

    چین در واکنش به تعرفه ۱۰درصدی آمریکا بر کالاهای چینی، صادرات پنج فلز حیاتی مورد استفاده در صنایع دفاعی و انرژی پاک را محدود کرد. این فلزات شامل تنگستن، تلوریوم، بیسموت، ایندیوم و مولیبدن هستند. دولت چین اعلام کرده که صادرات این مواد تنها با مجوز ویژه ممکن خواهد بود، اما هنوز جزئیات معیارهای این مجوز را مشخص نکرده است. با وجود اهمیت تاثیر محدودیت‌های جدید بر بازار مواد معدنی، اما این محدودیت‌ها اثر کمتری در مقایسه با ممنوعیت صادرات مواد معدنی علیه آمریکا‌‌‌ در ماه دسامبر علیه آمریکا خواهند داشت.
  • رویترز، پیش‌‌‌بینی‌‌‌‌‌‌ تحلیلگران درباره بازار فلزات پایه را منتشر کرد

    چشم‌‌‌‌‌‌انداز بازار فلزات ۲۰۲۵

    رویترز در گزارش تازه خود به تحلیل آینده بازار فلزات در سال ۲۰۲۵ پرداخته است. همچنین وضعیت فلزات پایه در بورس فلزات لندن (LME) را مورد بررسی قرار داده است. گزارش با توجه به کمبود عرضه آلومینیوم در سال‌‌‌جاری، پیش‌‌‌بینی کرده، آلومینیوم در سال ۲۰۲۵ بیشترین رشد قیمت را شاهد خواهد بود. همچنین، در نظرسنجی ژانویه رویترز، کارشناسان پیش‌‌‌بینی کرده‌‌‌‌‌‌اند که قیمت‌‌‌های نقدی فلزاتی همچون روی، مس و قلع در سال ۲۰۲۵ نسبت به سال گذشته افزایش خواهد یافت.
  • سیتی گروپ قیمت طلا در ۳ ماه آینده را پیش‌بینی کرد

    شارژ طلا با جنگ تجاری

    با افزایش تنش‌‌های سیاسی و آغاز جنگ تجاری توسط دونالد ترامپ، تقاضا برای خرید دارایی‌‌های امن به شدت افزایش یافته است. به‌‌دنبال افزایش نااطمینانی در بازارهای جهانی، شرکت خدمات مالی و بانک سرمایه‌گذاری چندملیتی آمریکایی، سیتی‌‌گروپ، در گزارشی اعلام کرده است که روند افزایشی قیمت طلا ادامه خواهد یافت.
    شنبه، ۱۳ بهمن ۱۴۰۳
  • هوش مصنوعی چگونه می‌تواند حوادث بخش معدن را کاهش دهد؟

    داستان غم‌انگیز زغال

    معدن یکی از مهم‌ترین صنایع کشور محسوب می‌شود. صادرات کالاهای معدنی بخش قابل‌توجهی از ارز کشور را تامین می‌کند و بیش از ۱۵۰‌هزار نفر نیز در این بخش مشغول به فعالیت هستند. با همه اینها، این صنعت مهم به دلیل کاهش سرمایه‌گذاری در ماشین‌آلات و همچنین عدم‌استفاده از تکنولوژی‌های روز دنیا همچون هوش مصنوعی و علم داده، به یک بخش حادثه‌آفرین در کشور تبدیل شده است.
  • یک موسسه پژوهشی وضعیت تولید بخش معدن چین را بررسی کرد

    خاقان معدن‏‏‌کاری

    چین طی دو دهه گذشته با استفاده از شبکه‌‌‌ای متشکل از ۲۶ موسسه مالی دولتی، تلاش کرده است کنترل خود را بر منابع معدنی حیاتی جهان افزایش دهد و از طریق سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌های مشترک و وام‌‌‌های بلندمدت، نفوذ چشمگیری در استخراج و فرآوری این منابع به دست آورد. توسعه استخراج و فرآوری مواد معدنی انتقالی در خارج از چین بخشی از چند ابتکار راهبردی این کشور بوده است که خود بخشی از پیشران اصلی آنها برای تبدیل مواد معدنی‌ گذار انرژی به یک اولویت ملی بوده است.
  • توسعه پایدار فولاد با پساب

    صنایع فولادی به‌‌‌عنوان یکی از مهم‌ترین بخش‌‌‌های صنعتی کشور، همواره با چالش‌‌‌های متعددی در زمینه تامین منابع آبی مواجه بوده‌‌‌اند، چرا که این صنایع ذاتا جزو صنایع آب‌‌‌بر محسوب می‌‌‌شوند و میزان مصرف آب در آنها قابل‌توجه است؛ این موضوع در شرایط اقلیمی ایران که با محدودیت منابع آبی مواجه است، اهمیتی دوچندان می‌‌‌یابد و ضرورت بازنگری در سیاست‌‌‌های استقرار و توسعه این صنایع را بیش از پیش نمایان می‌کند.
    دوشنبه، ۰۸ بهمن ۱۴۰۳
  • بخش خصوصی متقاضی اکتشاف معدنی است

    گره‏‏‌ رشد ۱۳درصدی باز می‏‏‌شود؟

    بخش اکتشاف یکی از حلقه‌‌‌های بسیار مهم و پیچیده اقتصادی در حوزه معدن است. فعالیت‌‌‌های اکتشافی در جهان همزمان با ریسک بالا به دلیل هزینه سرمایه‌‌‌گذاری، بازده انتظاری بالایی دارد. بخشی که محبوبیت بالایی برای بازیگران معدنی از بخش خصوصی دارد. بار عمده توسعه معادن در کشورهای پیشرو معدنی را سرمایه‌‌‌گذاری بالای بخش خصوصی در اکتشاف به دوش می‌‌‌کشد، اما در ایران بخش خصوصی امکان چندانی برای ورود به اکتشاف ندارد. این در شرایطی است که عقب‌‌‌ماندگی اکتشافات معدنی، می‌‌‌تواند تامین مواد اولیه و خوراک صنایع را با چالش مواجه کند.
  • الزامات رشد اقتصادی بخش معدن

    محمدرضا بهرامن، نایب رئیس اتاق ایران با حضور در برنامه گفت‌‌‌وگوی ویژه خبری، درباره راهکارهای تحقق رشد ۸درصدی اقتصادی بحث و اظهارنظر کرد. او با تاکید بر ظرفیت‌‌‌های معدنی کشور، به الزاماتی اشاره کرد که تامین آنها برای افزایش رشد اقتصادی بخش معدن از ۳درصد فعلی به ۱۳درصد مدنظر برنامه هفتم ضروری است. بهرامن در برنامه گفت‌‌‌وگوی ویژه خبری تاکید کرد اگر ما بخواهیم رشد فعلی را به رشد ۱۳درصدی تبدیل کنیم، نیازمند ۵۵میلیارد یورو سرمایه‌‌‌گذاری ظرف ۵سال هستیم، اما این به معنی تامین این سرمایه توسط دولت نیست، بخش خصوصی باید بیاید خودش را تطبیق بدهد و این پول باید وارد کشور شود.
    شنبه، ۰۶ بهمن ۱۴۰۳
  • هزینه بی‏‏‌توجهی به «فولاد سبز»؛

    زنگ خطر هزینه آلایندگی

    با تغییر جهت‏‏‌گیری سیاست‌های بین‏‏‌المللی، صنایع مختلف در حال حرکت به سوی آینده‏‏‌ای پایدارهستند. صنعت فولاد نیز از این قاعده مستثنا نیست و خود را آماده این انتقال می‏‏‌کند، این اتفاق که تمام ارکان کمی و کیفی شرکت‌ها را تحت‌تاثیر قرار می‏‏‌دهد، صنعت فولاد را در دوراهی مهمی قرار داده است، با وجود اینکه تجارت فولاد به طور متوازن در سطح جهان انجام می‏‏‌شود، اما توسعه صنعت « فولاد سبز» به طور ناعادلانه و صرفا در برخی مناطق خاص رخ داده است، به طوری که باعث ایجاد تفاوت‏‏‌هایی در این زمینه در اروپا، آسیا و آمریکا شده است. تولید فولاد در حال حاضر بیش از ۷درصد از انتشار دی‏‏‌اکسید کربن جهانی را به خود اختصاص داده است، اما فرآیند تولید فولاد سبز با تمرکز بر استفاده از برق و سوخت‏‏‌های غیرفسیلی، می‌تواند میزان انتشار گاز دی‏‏‌اکسید کربن که در فرآیند تولید فولاد ایجاد می‌شود را به صفر برساند.
  • آینده کبالت در استرالیا

    استرالیا در حال حاضر در موقعیتی است که می‌تواند تامین کبالت را با رعایت استانداردهای ESG (محیط‌‌‌زیست، اجتماعی و حاکمیتی) رهبری کند. با توجه به افزایش تقاضا برای کبالت در صنایع مختلف، به‌ویژه در تولید باتری‌‌‌های خودروهای الکتریکی، این کشور به یکی از بازیگران کلیدی در بازار جهانی تبدیل شده است. اما آیا معدن‌‌‌کاران استرالیایی می‌توانند از این فرصت بهره‌‌‌برداری کنند؟یکی از مهم‌‌‌ترین پروژه‌‌‌ها در این زمینه، پروژه کبالت بروکن هیل است که در حدود ۲۵ کیلومتری جنوب‌‌‌غربی بروکن هیل در نیو ساوت ولز واقع شده است.
    دوشنبه، ۰۱ بهمن ۱۴۰۳
  • مانع تحقق اهداف برنامه هفتم برای توسعه بخش معدن چیست؟ ناترازی در رگولاتوری معدن

    رشد ۱۳درصدی در تور حقوق دولتی

    تحقق رشد ۱۳ درصدی هدف‌گذاری شده بخش معدن مستلزم اصلاح سیاست‏‌ها، شفاف‏‌سازی فرآیندها و تعامل بیشتر فعالان معدنی و سیاستگذار است. بررسی‏‌ها نشان می‌دهد میزان حقوق دولتی و نحوه پرداخت آن تناسبی با ظرفیت‏‌ها ندارد و تداوم وضع موجود بسیاری از معادن را به تعطیلی می‏‌کشاند. کارشناسان تاکید دارند حقوق دولتی باید متناسب با میزان تولید واقعی و شرایط بازار محاسبه شود تا از تعطیلی معادن جلوگیری شود. از طرف دیگر در حالی که بخش معدن امکان رشد ۱۳درصدی در طول برنامه هفتم را دارد؛ اما ظرفیت‏‌های صادراتی این بخش نادیده گرفته شده و قیمت‌گذاری دستوری و تعهد ارزی مانع تحقق این رشد می‌شود. نوع ماده معدنی، میزان استخراج، قیمت فروش و قوانین و مقررات حاکم بر هر کشور تعیین‌کننده میزان حقوق دولتی معادن است. در ایران نیز حقوق دولتی معادن به عنوان یکی از منابع درآمدی دولت در بودجه سالانه کشور پیش‌بینی‏‌شده است. در حال حاضر فعالان معدنی از تعطیلی بیش از ۶۵‌درصد معادن به دلیل سیاستگذاری نادرست دولت‏‌ها در حوزه حقوق دولتی و محدودیتی که در زمینه ماشین‏‌آلات ایجاد شده است، خبر داده‏‌اند.
  • مس؛ جایگزین نفت در اقتصاد ایران

    تحریم‌‌‌ها از جمله موانع عمده‌‌‌ای هستند که صنعت مس ایران با آن مواجه است. این تحریم‌‌‌ها نه‌‌‌تنها بر صادرات مس بلکه بر توسعه فناوری‌‌‌های استخراج و فرآوری این فلز اثرات منفی گذاشته است. تحریم‌‌‌های اقتصادی، به‌‌‌ویژه تحریم‌‌‌های بانکی و تجاری، موجب کاهش دسترسی ایران به بازارهای جهانی و کاهش میزان تبادل تجاری با کشورهایی نظیر چین و اروپا شده‌‌‌اند (World Bank, ۲۰۲۰). علاوه بر این، محدودیت‌هایی که بر واردات ماشین‌‌‌آلات و فناوری‌‌‌های نوین در بخش استخراج و فرآوری مس اعمال شده، بر کاهش کارآیی و بهره‌‌‌وری در صنعت مس ایران تاثیر گذاشته است.
  • بخش معدن تا سال ۲۰۲۸ رشدی ۵.۵ درصدی خواهد داشت

    معدن روی ریل رونق

    تحلیل‌‌‌های جدید نشان می‌‌‌دهد صنعت معدن‌کاری که در سال ۲۰۲۳ ارزشی ۲.۱تریلیون دلاری داشت، با رشدی چشمگیر تا سال ۲۰۲۸ از مرز ۲.۸ تریلیون دلار عبور خواهد کرد. رشد حدودا ۷۰۰ میلیارد دلاری این بخش که خبر از نرخ رشد مرکب سالانه ۵.۵درصدی می‌‌‌دهد، نشان از تغییر پارادایم در بخش معدن دارد. از یکسو، پیشرفت‌‌‌های فناورانه مانند استفاده از پهپادها، لیدار و همزادهای دیجیتال، چهره سنتی معدن‌کاری را دگرگون کرده و از سوی دیگر، حرکت به سمت انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر و معدن‌کاری پایدار، مسیر جدیدی را پیش روی این صنعت گشوده است.
    دوشنبه، ۲۴ دی ۱۴۰۳
  • چرا شرکت ژاپنی نیپون نتوانست بنگاه فولادی آمریکایی را خریداری کند؟

    یو.اس. استیل در انتظار ناجی

    در روزهای گذشته اخبار بسیاری پیرامون خرید شرکت آمریکایی یو‌‌‌.اس.‌‌‌استیل منتشر شد. اخباری که ظاهرا تا این لحظه به حقیقت مبدل نشده است. به جز موانع فنی، مساله مخالف سیاستمداران آمریکایی با این ادغام بسیار جدی است.
  • مروارید؛ از زیور گرانبها تا تجارت جذاب

    مروارید یکی از قدیمی‌‌‌ترین گوهرهای جهان است که به عنوان زیور در صنعت مد و زیبایی مطرح شد و کاربرد پیدا کرد. سابقه استفاده از این گوهر زیبا در زیور برمی‌گردد به ۴۲۰ سال قبل از میلاد مسیح؛ زمانی‌که یک قطعه‌‌‌ جواهر مزین به مرواریدهای زیبا در تابوت یک شاهزاده خانم ایرانی کشف شد.
  • مس؛ جایگزین نفت در اقتصاد ایران

    ایران یکی از تولیدکنندگان مهم مس در سطح جهانی است. در سال ۲۰۲۳، ایران حدود ۲۵۰‌هزار تن مس تصفیه‌‌‌شده تولید کرده است که این مقدار معادل ۲‌درصد از تولید جهانی مس است (World Copper Factbook, ۲۰۲۰) . تولید مس ایران عمدتا در دو بخش مس کاتدی و مس آندی انجام می‌شود. علاوه بر این، ایران دارای ذخایر عظیم مس است و در رتبه هشتم جهان از نظر ذخایر مس قرار دارد. این ذخایر به‌‌‌ویژه در استان‌‌‌های کرمان و یزد متمرکز هستند، که یکی از مهم‌ترین مراکز تولید مس در کشور به شمار می‌‌‌روند (Iranian Mines and Mining Industries Development and Renovation Organization (IMIDRO), ۲۰۲۳).
    شنبه، ۲۲ دی ۱۴۰۳
  • پایین بودن کیفیت تولید معدنی جدی است؛ انتقاد معدن‌کاران از گرانی مواد ناریه

    تهدید جدید معدن‌کاری

    رشد ۱۳‌درصدی بخش معدن در برنامه هفتم توسعه هدف‌گذاری شده اما بخش معدن هر روز با تهدیدات جدیدی روبه‌رو می‌‌‌شود که نااطمینانی را برای کسب‌‌‌وکارهای این حوزه افزایش می‌‌‌دهد و همین عامل انگیزه سرمایه‌‌‌گذاری را کاهش می‌‌‌دهد. برای نمونه با وجود تاکید پیوسته روی توسعه بخش معدن، برخی از بدیهی‌‌‌ترین زیرساخت‌‌‌ها برای تحقق این هدف‌گذاری فراهم نیست و همین موضوع افزایش هزینه تولید، خروج سرمایه‌‌‌گذاران و تهدید رشد در آینده را پیش‌روی بخش معدن گشوده و ارزآوری بخش معدن را با چالش جدی روبه رو ساخته است.
  • گفت وگوی فولادی‌‌‌ها با رئیس‌‌‌جمهور

    اواخر هفته گذشته، مدیران صنایع فولادی کشور در دیدار با رئیس‌‌‌جمهور مطالبات خود را با رئیس دولت چهاردهم در میان گذاشتند. در این جلسه رئیس‌جمهور بر اهمیت مشارکت شرکت‌‌‌های صنعتی در حل معضلات ملی تاکید کرد و گفت: صنعت فولاد و دیگر صنایع بزرگ باید در انتهای این مسیر به مردم اثبات کنند که توانسته‌‌‌اند ضمن مشارکت با دولت و مدیریت و سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌های اصولی، بحران ناترازی انرژی را برطرف کنند؛ این همان هدفی است که ما به دنبالش هستیم.
  • افت شدید تولید نیکل در اندونزی

    دنیای اقتصاد: کاهش تولید معادن نیکل اندونزی می‌تواند بیش از یک سوم عرضه جهانی را کاهش و قیمت‌ها را در بازار جهانی تا حد قابل‌توجهی افزایش دهد. بر اساس گزارش بلومبرگ، دولت اندونزی در حال بررسی کاهش تولید نیکل از ۲۷۲ میلیون تن در سال ۲۰۲۴ به کمتر از ۱۵۰میلیون تن در سال‌جاری میلادی است. این کاهش ۴۰ درصدی در تولید می‌تواند باعث کاهش تولید باتری در جهان شود.
  • کاهش ۱ میلیون تنی تولید فولاد در نتیجه ناترازی

    در روزهای گذشته اخبار مختلفی پیرامون زیان روزانه ناترازی گاز و برق در بخش صنعت منتشر شد. اعدادی که از زیان صنعت در روز به روشنی پرده برداشته و ۸ تا ۹ هزار میلیارد تومان ضرر بی‌‌‌برقی را یادآوری می‌‌‌کنند.
  • خیز بازیگر چینی برای قبضه بازار لیتیوم

    دنیای اقتصاد: گروه معدنی زیجین (Zijin) چین که در حال حاضر یک عرضه‌کننده مهم در زمینه مس و طلاست، با خرید احتمالی یک تولیدکننده چینی مواد باتری، تلاش دارد تا تولید لیتیوم خود را افزایش دهد. زیجین در بیانیه‌‌‌ای در بورس هنگ‌کنگ تصریح کرد: ما در حال مذاکره برای خرید سهام شرکت معدنی ژنگ (Zangge) هستیم. زیجین در دهه گذشته از طریق مجموعه‌ای از خریدها به شدت رشد کرده است و در آینده قصد داریم بازیگر بزرگ‌تری در بازار جهانی لیتیوم باشیم.
    دوشنبه، ۱۷ دی ۱۴۰۳
  • معدن‌کاران «فلز زرد» را به کدام سو می‏‌برند؟

    سرعت‏‌گیر توسعه زنجیره طلا

    طلا یک فلز راهبردی و با ارزش در سطح جهانی است که در این میان، کشور ایران به دلیل قرار گرفتن روی کمربند کانی‌‌سازی طلا، پتانسیل بالایی برای افزایش ظرفیت تولید و تجارت این فلز دارد. همچنین ایران به‌‌سبب‌‌ قرار گرفتن‌‌ روی‌‌ کمربند کانی‌‌سازی‌‌ طلا، یک‌‌‌درصد از ذخایر جهانی‌‌ این‌‌ فلز را به‌‌ خود اختصاص داده است‌‌. این‌‌ در حالی‌‌ است‌‌ که‌‌ سهم‌‌ کشورمان از تولید طلا در جهان تنها ۰.۴درصد است‌‌ و این‌‌ میزان تولید، تناسبی‌‌ با ذخیره آن ندارد. مهم‌ترین‌‌ عوامل‌‌ عدم‌توسعه‌‌ زنجیره طلا در کشــور را باید در عدم‌گسترش اکتشافات زمین‌‌شناسی‌‌ و عدم‌دسترســی‌‌ به‌‌ فناوری‌‌ فرآوری‌‌ کانسنگ‌‌های‌‌ سولفیدی‌‌ طلا جست‌وجو کرد.
  • مزایای تحول دیجیتال برای معادن ایران چیست؟

    موتور جدید جهش معدنی

    تداوم حضور در میان بازیگران مهم معدنی در بازارهای جهانی در شرایط رقابتی، نیازمند الزاماتی است. یکی از این الزامات که منجر به تحول حوزه معدن در دنیا شده است، بدون شک هوشمندسازی و تحولات دیجیتال است.
    شنبه، ۱۵ دی ۱۴۰۳
  • اثر سیاست‏‏‌های ترامپ ۲ بر صنایع معدنی بررسی شد

    بهار معدن‌کاران آمریکایی

    هر دو حزب سیاسی آمریکا قصد دارند شرایط تولید مواد معدنی در این کشور را تغییر دهند؛ آن‌هم در شرایطی که برای توسعه یک معدن جدید در آمریکا، دست کم به ۲۹ سال زمان نیاز است. پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ و کنترل جمهوری‌خواهان بر سنا و مجلس نمایندگان، به معنای به قدرت رسیدن یک دولت متحد است؛ دولتی که می‌‌‌خواهد چهره معدن را در ایالات متحده تغییر دهد.
  • کسب‌وکارهای معدنی باید از فرصت‌ قیمت بالای مواد معدنی استفاده کنند

    گرای صادرات معدنی در ۲۰۲۵

    شواهد حاکی از آن است که در سال جدید میلادی فرصت‌‌‌های زیادی برای صنایع معدنی وجود خواهد داشت. قیمت مهم‌ترین عامل در کاهش یا افزایش انگیزه فعالیت در هر حوزه اقتصادی است. پرش قیمت مواد معدنی در سال‌های اخیر برای بخش معدن ایران که با مشکلات زیادی مواجه است فرصت بزرگی فراهم کرده، فرصتی که اگر غنیمت شمرده شود، راه را به درمان این بخش و بهبود مسیر حرکت کشور باز می‌کند. برای نمونه در فضایی که قیمت مس نسبت به سال‌های قبل وضعیتی مطلوب دارد یا فرصت برای سرمایه‌‌‌گذاری در باطله‌‌‌ها و فروش مواد حاصل از آنها به قیمت‌های گزاف فراهم است، امکان این وجود دارد که بخش معدن بتواند از محل این عایدی، در حوزه ایمنی، هوش مصنوعی، دیجیتالی شدن و... سرمایه‌‌‌گذاری کند.
  • «ویوان» چگونه توسط شرکای ایرانی از مشکلات خارج شد

    کیفیت و تخفیف دو اصل بنیادین «ویوان»

    به گفته کارشناسان فروشگاه‌‌‌های زنجیره‌‌‌ای در ایران به دلایلی از قبیل افت قابل‌توجه قدرت خرید مردم، افزایش قیمت کالاها و ریسک‌‌‌های پیچیده مدیریتی ناشی از برون‌سپاری، پیوسته در آزمون سختی قرار دارند.
    یکشنبه، ۰۹ دی ۱۴۰۳
  • پاکرخ در ۶۰ سالگی به دوران اوج اقتدار خود بازگشت

    دنیای اقتصاد: جشن ۶۰ سالگی گروه صنعتی پاکرخ، چهارشنبه، ۵ دی ماه با حضور جمعی از مسوولان، بزرگان صنعت شوینده، تامین کنندگان مواد اولیه، بزرگان صنعت پخش، صنعت تبلیغات، مدیران فروشگاه‌های مطرح زنجیره‌ای و اینترنتی در محل هتل پارسیان استقلال برگزار شد.
    دوشنبه، ۱۰ دی ۱۴۰۳
  • توان رقابت کسب‌و‌کارهای معدنی آب می‌رود؛ گرای معدن‏‌کاران به دولت

    حقوق دولتی با تنظیم پلکانی

    تنظیم‌‌گری سلیقه‌‌ای زنگ خطر رکود و خاموشی بخش معدن را به صدا درآورده است. با اینکه بازیگران معدن از قوانین مصوب رضایت دارند اما اجرا و تنظیم سلیقه‌‌ای این قوانین، چراغ کسب‌‌کارهای معدنی را خاموش کرده است. یک آمار تازه نشان می‌دهد از ۱۲۶۰۰ معدن کشور، بیش از ۷۷۰۰ معدن تعطیل شده‌‌اند (نزدیک به ۶۰ درصد) و معادن فعال نیز با چالش‌‌های جدی روبه‌رو هستند. حقوق دولتی ۱۵ درصدی که روی ظرفیت اسمی محاسبه می‌شود، در کنار تورم بالا، فشار مضاعفی بر معدن‌کاران وارد کرده است. در حالی که این صنعت برای رسیدن به اهداف توسعه‌‌ای خود به ۵۵ میلیارد یورو سرمایه نیاز دارد، سیاست‌‌های سختگیرانه مالیاتی، مسیر توسعه و سرمایه‌گذاری در این بخش را با موانع جدی مواجه کرده و کسب و کارهای معدنی را از ادامه کار دلسرد کرده است. «محاسبه حقوق دولتی بر اساس ظرفیت اسمی معادن» در کنار «عدم‌قطعیت در نرخ‌های حقوق دولتی و تغییرات مکرر آن» باعث شده تا توان رقابت کسب و کارهای معدنی ایرانی در مقایسه با همتایان منطقه‌‌ای آب ‌‌رود. عدم‌تناسب نرخ حقوق دولتی با شرایط واقعی تولید و بازار، نبود امکان پرداخت اقساطی و یکسان بودن نرخ برای معادن با ارزش افزوده و عیار متفاوت، باعث شده بسیاری از معادن یا تعطیل شوند یا با ظرفیت بسیار پایین به فعالیت خود ادامه دهند.
  • گلایه مدیران فولاد خرمدشت از بازار توافقی ارز

    یک مدیر صنعتی معتقد است ایجاد بازار ارز توافقی زیان‌‌‌هایی را به بخش خصوصی وارد کرده است. به عقیده مدیرعامل فولاد خرمدشت تاکستان، دولت ارز نیمایی را حذف کرده و صادرکنندگان باید ارز حاصل از صادرات خود را داخل بازار توافقی ارز عرضه کنند و مصرف‌کنندگان ارز (واردکنندگان) باید برای خرید ارز با صادرکنندگان توافق کنند.