حمایت بورل از اقدام گوترش درباره غزه

مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا جوزپ بورل از فعالسازی ماده ۹۹ منشور جهانی سازمان ملل در مورد جنگ غزه توسط دبیرکل این نهاد آنتونیو گوترش حمایت کرد.

بورل در پیامی در ایکس نوشت: از اعضای اتحادیه اروپا در شورای امنیت و شرکای همفکر می‌خواهم از درخواست دبیرکل سازمان ملل آنتونیو گوترش حمایت کنند. شورای امنیت باید فوراً برای جلوگیری از فروپاشی کامل وضعیت انسانی در غزه اقدام کند. 

دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا در پیامی دیگر، از اسرائیل خواست همه آژانس‌های سازمان ملل از جمله هماهنگ‌کننده امور بشردوستانه سازمان ملل برای فلسطین لین هستینگز را برای ارائه حمایت فوری از غیرنظامیان در غزه فعال کند. 

خشم اسرائیل از اقدام تاریخی گوترش برای غزه

دبیرکل سازمان ملل چهارشنبه در اقدامی نادر با فعال‌سازی ماده ۹۹ منشور جهانی سازمان ملل از شورای امنیت خواست تا در مورد توقف جنگ غزه و برقراری آتش‌بس دوستانه سریعا وارد عمل شود. این اقدام در حالی صورت گرفت که شورای امنیت هنوز هیچ قطعنامه‌ای مبنی بر آتش‌بس بین حماس و رژیم صهیونیستی را تصویب نکرده است.

در متن ماده ۹۹ منشور سازمان ملل آمده که دبیرکل می‌تواند نظر شورای امنیت را به هر موضوعی که حفظ صلح و امنیت بین‌المللی را تهدید می‌کند، جلب کند و اعضای این شورا را برای برگزاری نشستی فوری فرا بخواند تا اقدامی فوری برای بحران فرارو کنند. ماده‌ای که در تاریخ سازمان ملل تاکنون تنها ۹ بار استفاده شده و این نخستین‌بار است که در دوران ریاست گوترش بر سازمان ملل از سال ۲۰۱۷ تاکنون، استفاده می‌شود.

اقدام گوترش خشم تل‌آویو را برانگیخت و وزیر خارجه رژیم صهیونیستی الی کوهن طی پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: « دبیرکلی گوترش تهدیدی برای صلح جهانی است. درخواست او برای فعال کردن ماده ۹۹ [منشور سازمان ملل متحد] و درخواست برای آتش‌بس در غزه حمایت از سازمان تروریستی حماس و ...است».

کوهن پیش‌تر روادید هماهنگ‌کننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد را لغو کرده و در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود «دیگر در برابر پیش‌داوری‌های سازمان ملل سکوت نخواهیم کرد». کوهن این اظهارات را در واکنش به سخنان این نماینده سازمان ملل که گفته بود «هیچ مکانی در نوار غزه که تحت حملات شدید اسرائیل قرار دارد، امن نیست»، بیان کرد.

اگر شورای امنیت تصمیم بگیرد که به توصیه گوترش عمل کند و قطعنامه آتش‌بس دوستانه را تصویب کند، برای اطمینان از اجرای قطعنامه مذکور اختیارات بیشتری خواهد داشت که قدرت اعمال تحریم‌ها و یا اجازه استقرار یک نیروی بین‌المللی از این موارد است. با این حال ۵ عضو دائم شورای امنیت (چین، آمریکا، روسیه، بریتانیا و فرانسه) حتی با وجود فعال‌سازی ماده ۹۹، می‌توانند قطعنامه مذکور را وتو کنند.

گوترش هشدار داده که وضعیت در غزه به سرعت در حال بدتر شدن است و به سمت یک فاجعه با پیامدهای بالقوه غیرقابل بازگشت برای فلسطینی‌ها و برای صلح و امنیت در منطقه پیش می‌رود. به گفته وی باید به هر قیمتی که شده از بدتر شدن وضعیت فعلی جلوگیری کرد.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.