شماره روزنامه ۶۰۱۲
|

  • حملات اسرائیل تا عمق رفح

    دنیای اقتصاد: اسرائیل روز پنج‌شنبه اعلام کرد که نیروهای بیشتری را به رفح، جنوبی‌ترین شهر غزه که به نقطه کانونی جنگ بین اسرائیل و حماس تبدیل شده است، می‌فرستد. «رجا عبدالرحیم»، «آدام راسگون» و دیگران در گزارش ۱۶مه در نیویورک‌تایمز نوشتند، اسرائیل قصد دارد با وجود نگرانی‌های بین‌المللی درباره تهدید غیرنظامیان، به عمق رفح فشار بیاورد.
  • نمایش رفاقت شی و پوتین

    دنیای‌اقتصاد: دو نشانه وجود دارد که رابطه روسیه و چین بیش از پیش گرم شده است: ابتدا رهبر روسیه از موسسه‌ای در هاربین که به‌دلیل تحقیقات دفاعی معروف است، بازدید کرد و رئیس‌جمهور شی جین پینگ، رئیس‌جمهوری روسیه را عامدانه و به گرمی در مقابل دوربین‌ها در اقدامی نادر به آغوش کشید. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، ولادیمیر وی.پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه روز جمعه در یک نمایشگاه تجاری در یکی از شهرهای شمال شرقی چین شرکت کرد و از یک دانشگاه دولتی که به‌دلیل تحقیقات پیشرفته دفاعی‌اش شهرت دارد، بازدید کرد و نشان داد که چگونه روابط اقتصادی و نظامی بین این دو کشور به‌رغم فشار غربی‌ها رشد کرده است.
  • اسلواکی در آستانه جنگ داخلی

    دنیای اقتصاد: وقتی نخست‌وزیر اسلواکی ترور شد، دولت این کشور مدعی شد فردی که «رابرت فیکو» را هدف گلوله قرار داد یک «گرگ تنها» بود؛ فردی بی‌تحرک که نماینده کسی جز خودش نبود. او حداقل چهار گلوله به سمت نخست‌وزیر رابرت فیکو شلیک کرد. با این حال، سوءقصد روز چهارشنبه، یک نقص بسیار گسترده‌تر جمعی در اسلواکی را مورد توجه قرار داده است. در این کشور در اروپای مرکزی، جامعه و فرهنگ سیاسی به قدری دچار شکاف است که خشونت منتسب به مردی که به گفته مقامات به تنهایی عمل کرده است، تبدیل به مساله‌ای شده که بر اساس آن هر یک از طرفین می‌توانند با آن طرف مقابل را شکست دهند. «اندرو هیگینز» و «کاساندرا وینوگراد» در گزارش ۱۶مه در نیویورک‌تایمز نوشتند، «دانیل میلو» یک مقام دولتی سابق که مسوول ردیابی اطلاعات نادرست است و اکنون برای یک شرکت فناوری کار می‌کند، گفت: «سطحی از قطبی شدن وجود دارد که قبلا هرگز در این کشور وجود نداشته است.»
  • حملات گسترده به تاسیسات انرژی روسیه

    دنیای‌اقتصاد: مجموعه انفجارهایی در جنوب غربی روسیه و شبه‌جزیره کریمه (تحت اشغال روسیه) را در اوایل روز جمعه به‌شدت تکان داد و انبارهای سوخت، پالایشگاه‌های نفت و تاسیسات برق مورد حمله قرار گرفتند. به گفته مسکو، حمله بزرگ اوکراین شامل حمله با بیش از ۱۰۰هواپیمای بدون سرنشین بود.«کنستانت مهوت» و «آندرس مارتینز» در گزارش ۱۷مه در نیویورک‌تایمز نوشتند، اگرچه میزان کامل خسارات وارده مشخص نیست، اما مقامات روسی گزارش دادند که یک پست برق در شهر «سواستوپل» واقع در کریمه مورد اصابت قرار گرفته است که منجر به خاموشی برق شد. این مجموعه حملات در حالی رخ داد که نیروهای اوکراینی در حال تلاش برای مهار یک حمله جدید از سوی روسیه در شمال شرق کشورشان هستند.
  • آسیب‌پذیری دموکراسی آمریکایی

    دنیای‌اقتصاد – گروه اقتصاد بین‌الملل: چه شد که شرایط سیاسی آمریکا به اینجا رسید؟ بعد از پیروزی در جنگ سرد، الگوی آمریکایی خدشه‌ناپذیر به نظر می‌رسید. اما یک نسل بعد، اعتماد خود آمریکایی‌ها نیز به نظام سیاسی کشورشان رو به تضعیف است. از منظر نویسندگان سرمقاله اکونومیست، به دنبال جنگ‌افروزی‌های بی‌حاصل، بحران‌های مالی و زوال نهادی، صحنه سیاست در ایالات متحده به عرصه بروز خشونت تبدیل شده و رقابت‌های انتخاباتی حکم مرگ و زندگی پیدا کرده است.
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    «بحث قدرت جامعه» بین علمای کثرت‌گرا (دانشمندان علوم رفتاری) و دانشمندان نخبه‌گرایی که گاهی به‌عنوان نئوماکیاولیست‌ها شناخته می‌شوند، پدید آمد که دغدغه‌شان حکومت نخبگان بود. یکی از بنیان‌گذاران نخبه‌گرایی-موسکا- می‌گوید که حکومت نخبگان یک ضرورت است و درعین‌حال در هر زمینه‌ دیگری غیرقابل ‌تصور است. این ضرورت یک نظم اجتماعی را ایجاد می‌کند که بر اساس «تعهد» و «برنامه‌ریزی» سازمان‌دهی شده است.
  • لحظه دلهره‌آور در جنگ اوکراین

    دنیای‌اقتصاد: فقط ۱۸ماه پیش، مقامات کاخ سفید و پنتاگون درباره اینکه آیا نیروهای روسیه در اوکراین ممکن است شکست را پذیرا و به‌طور کامل از کشور خارج شوند، بحث کردند. اکنون پس از ماه‌ها پیشرفت آهسته زمینی روسیه و جهش‌های فناوری در مقابله با تسلیحات ارائه‌شده توسط آمریکا، دولت بایدن به‌طور فزاینده‌ای نگران است که ولادیمیر وی.پوتین در حال جمع‌آوری نیروی کافی برای تغییر مسیر جنگ و شاید معکوس کردن دورنمای پیشتر تیره و تار خود است. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، در روزهای اخیر، نیروهای مسکو فشار جدیدی را در نزدیکی دومین شهر بزرگ کشور، خارکیف وارد و اوکراین را مجبور کرده‌اند تا نیروهای خود را که قبلا کاهش داده بودند، دوباره به منطقه بازگردانند. ترس از این وجود دارد که پس از یک پیروزی خیره‌کننده دوباره این شهر را از دست بدهند.
  • گرجستان در مدار کرملین

    دنیای اقتصاد: پارلمان گرجستان روز سه‌شنبه لایحه بحث‌برانگیزی را تصویب کرد که منجر به مجموعه‌ای از اعتراضات تنش‌آمیز در پایتخت، تفلیس شده است. این ترس وجود دارد که این قانون می‌تواند کشور را به مدار کرملین بازگرداند. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، سالومه زورابیشویلی، رئیس‌جمهوری گرجستان وعده داده است که این لایحه را وتو خواهد کرد. اما رویای گرجستان، حزب حاکم در گرجستان از سال۲۰۱۲، آرای کافی برای لغو وتوی خود دارد. دولت تصویب لایحه بی‌ضرر تحت عنوان «شفافیت نفوذ خارجی» را به‌عنوان گامی مهم در تاریخ گرجستان خوانده‌ است.
  • یک بام و دو هوای بایدن

    دنیای اقتصاد: به گفته سه دستیار کنگره، دولت بایدن به کنگره گفته است که قصد دارد طرحی را برای فروش بیش از یک‌میلیارد دلار تسلیحات جدید به اسرائیل به پیش ببرد. این اطلاعیه فروش -که شامل خودروهای تاکتیکی و مهمات جدید می‌شود- در حالی است که رئیس جمهور بایدن از ارسال محموله بمب به اسرائیل خودداری کرده است؛ به این امید که از استفاده از سلاح‌های ساخت آمریکا در تهاجم احتمالی به شهر رفح در جنوب غزه جلوگیری کند. هفته گذشته، بایدن گفت که از تحویل تسلیحاتی مانند بمب و موشک‌هایی که می‌توانند به منطقه پرجمعیتی که بیش از یک میلیون فلسطینی در آن پناه گرفته‌اند شلیک شود، جلوگیری خواهد کرد.
  • بازداشت ژنرال ارشد روسی

    دنیای‌اقتصاد: ماموران امنیتی روسیه بامداد روز سه‌شنبه یک ژنرال ارشد را بازداشت و پاک‌سازی در وزارت دفاع این کشور را در بحبوحه تغییرات گسترده‌تر رئیس‌جمهور پوتین در دولت خود گسترش دادند. «آناتولی کورمانایف» در گزارش ۱۴مه در نیویورک‌تایمز نوشت، «کمیته تحقیقات روسیه» یک آژانس مجری قانون فدرال، روز سه‌شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد، سپهبد «یوری کوزنتسوف» که بر بخش پرسنل این وزارتخانه نظارت می‌کرد، به اتهام رشوه‌خواری «در مقیاس بزرگ» بازداشت شد.
  • اسلوونی زیر ذره‌بین جهان

    محمود فاضلی/تحلیلگر امور بین‎الملل
    «تانیا فایون» وزیر امور خارجه اسلوونی گفت دولت این کشور نخستین گام در فرآیند شناسایی کشور مستقل فلسطین را برداشت. تانیا فایون ابراز امیدواری کرد فرآیند شناسایی هر چه زودتر به پایان برسد؛ زیرا اسلوونی می‎خواهد پایان رنج غزه، آتش‌بس پایدار، توافق در رابطه با آزادی گروگان‌ها، امنیت اسرائیل و همزیستی مسالمت‌آمیز اسرائیلی‎ها و فلسطینی‌ها تضمین شود. به گفته وزیر خارجه اسلوونی، این کشور تحولات منطقه را پیگیری خواهد کرد؛ زیرا هدف فقط به‌رسمیت شناختن، به‌عنوان یک عمل نمادین نیست، بلکه می‎خواهند به آرام شدن وضعیت یا پایان جنگ دست پیدا کنند.
  • نمایش جدید قدرت چین در برابر فیلیپین

    دنیای‌اقتصاد: چین ده‌ها کشتی گارد ساحلی را به سمت یک جزیره مرجانی مورد مناقشه در دریای چین جنوبی فرستاد؛ یک نمایش قدرت با هدف مسدود کردن مسیر یک ناوگان غیرنظامی فیلیپینی. «کریس باکلی» و «کامیل المیا» در گزارش ۱۴مه در نیویورک‌تایمز نوشتند، گروه فیلیپینی که ناوگان حدود ۱۰۰قایق ماهی‌گیری کوچک را سازمان‌دهی می‌کند، به رهبری پنج قایق کمی بزرگ‌تر، گفت که می‌خواهد ادعاهای فیلیپین را درباره «اسکاربورو شاول» یک جزیره مرجانی تحت کنترل پکن که نزدیک‌تر به مانیل است، مطرح کند.
  • اوکراین کم آورد

    دنیای اقتصاد-گروه دنیا: یک ژنرال ارشد اوکراینی روز دوشنبه گفت که ارتش اوکراین با وضعیت «بحرانی» در شمال شرق کشور مواجه است و با کمبود نیرو دست به گریبان است، آن هم زمانی که تلاش می‌کند حمله روسیه را (که چند روزی است در حال پیشروی است) دفع کند. نیروهای روسی هفته گذشته از مرز عبور کردند تا خط حمله جدیدی را در نزدیکی خارکیف، دومین شهر بزرگ اوکراین پس از کی‌یف باز کنند و حداقل ۹شهرک و روستا را تصرف و هزاران غیرنظامی را مجبور به فرار کردند. «کنستانت مهوت»، «ماریا وارنیکووا» و‌«مایل شویرتز» در گزارش ۱۴مه در نیویورک‌تایمز نوشتند، ژنرال کیریلو بودانوف، رئیس سازمان اطلاعات نظامی اوکراین، در یک تماس ویدئویی از یک پناهگاه در خارکیف گفت: «وضعیت در آستانه است. هر ساعت این وضعیت به سمت بحرانی‌تر شدن پیش می‌رود.» ارزیابی تیره و تار او منعکس‌کننده نظرات سایر افسران اوکراینی در روزهای اخیر بود، مبنی بر اینکه چشم‌انداز نظامی کشور در حال رنگ باختن است.
  • بند بازی شی

    دنیای‌اقتصاد: هنگامی که این هفته (پنج‌شنبه) شی جین‌پینگ، رهبر ارشد چین،میزبان ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در چین باشد؛ بیش از دو سال از زمانی که این دو رهبر اعلام شراکت «بدون محدودیت» برای مقابله با آنچه را که آنها قلدری و دخالت آمریکایی می‌دانند، می‌گذرد. «دیوید پیرسون» و «پل سون» در گزارش ۱۴مه در نیویورک‌تایمز نوشتند، چالش‌های فزاینده غرب محدودیت‌های این مشارکت را به محک آزمون زده است. شی در حال عبور از «طناب بندبازی» است و تحت فشارهای دیپلماتیک و اقتصادی فزاینده‌ای قرار دارد تا حمایت چین از روسیه و جنگ آن در اوکراین را محدود کند. استقبال محکم‌تر از پوتین اکنون می‌تواند اروپا را که یک شریک تجاری کلیدی است، بیش از پیش از چین دور کند؛ زیرا پکن به دنبال بهبود تصویر خود در غرب و حفظ دسترسی به صادرات چین برای کمک به احیای اقتصاد خود است.
  • هرج و مرج در اسرائیل

    دنیای اقتصاد: اسرائیلی‌ها روز دوشنبه در سراسر کشور برای اولین روز عزای خود پس از حملات ۷ اکتبر تجمع کردند، اما معترضان چندین مراسم را مختل کردند؛ زیرا از وزرای کابینه خواستند تا برای آزادی گروگان‌ها اقدامات بیشتری انجام دهند. «روز یادبود» اسرائیل معمولا یکی از غم انگیزترین روزها در تقویم این رژیم است؛ تاریخی که اسرائیلی‌ها اختلافات خود را کنار می‌گذارند تا عزادار هموطنانی باشند که در جنگ یا درگیری‌های این‌سو و آن‌سو کشته شده‌اند. اما تظاهرات روز دوشنبه نشان داد که چگونه احساس اتحاد در زمان جنگ جای خود را به اختلافات عمیق درباره جنگ در نوار غزه، سرنوشت گروگان‌های گرفته‌شده در ۷ اکتبر و سیاست داخلی داده است. «پاتریک کینگزلی»، «توماس فولر» و دیگران در گزارش ۱۳مه در نیویورک تایمز نوشتند، منتقدان، نتانیاهو را هنگام شرکت در این یادبود در «کوه هرتزل» در قدس، محل قبرستان اسرائیل، مورد انتقاد قرار دادند. یکی فریاد می‌زد: «آشغال.» دیگری می‌گفت: «تو بچه‌هایم را بردی.»

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر