طالبان پیوند اعضا را ممنوع کرد
روستای تک کلیهها
«وحید»، یکی از ساکنان ولایت پروان شمالی میگوید که در کلیه و کیسه صفرایش سنگ هست. او میگوید: «با این ممنوعیت، من دچار دردسر عمیقی شدهام.» «رشید»، یکی از ساکنان هرات هم میگوید که ممنوعیت طالبان، پسرعموی بیمار او را از پیوند کلیه محروم میکند. او میگوید: «پسرعمویم هنوز در بیمارستان منتظر است، حتی پس از اینکه روستای ما کمکهای مالی را برای عمل جراحی پیوندش جمعآوری کرد.» «بسمالله شومال» یک جراح افغان مقیم آلمان، میگوید که پیوند اعضا بخش حیاتی طب مدرن است. او گفت: «پیوند اعضا ابزار مهمی برای نجات جان افراد است.»
پیوند اعضا بهطور گستردهای بهعنوان درمان پزشکی در سراسر جهان از جمله در کشورهای اسلامی استفاده میشود. از سوی دیگر، اگرچه خرید و فروش اعضای بدن انسان در سطح بینالمللی غیرقانونی است، اما این عمل همچنان یک مشکل در سراسر جهان است. در افغانستان، فقر گسترده به تجارت غیرقانونی اعضای بدن، بهویژه برای کلیهها دامن زده است. این به این دلیل است که بیشتر مردم فقط با یک کلیه میتوانند زنده بمانند. در ولایت هرات، این عمل به قدری رایج شد که یک شهرک به «قریه یک کلیه» ملقب شد. افغانهایی که برای تامین مخارج زندگی خود تلاش میکنند کلیههای خود را به قیمت حدود ۱۵۰۰دلار فروختند. به نظر میرسد این رویه از زمان به دست گرفتن قدرت توسط طالبان در سال۲۰۲۱ که منجر به یک بحران اقتصادی و یک فاجعه انسانی شد، افزایش یافته است.
به نظر میرسد ممنوعیت طالبان پاسخی به تجارت پررونق اعضای بدن در افغانستان باشد. اما این تصمیم بر بیمارانی که به دلایل پزشکی نیاز به پیوند دارند نیز تاثیر خواهد گذاشت. وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان در بیانیهای که به تاریخ ۱۰دسامبر منتشر شد، گفت که خرید و فروش اعضای بدن انسان «مخالف کرامت انسانی است و جایی در شریعت اسلامی ندارد.» اما علمای اسلام توجیه طالبان را زیر سوال بردهاند. «عبدالصبور عباسی» محقق اسلامی افغانستان میگوید که چندین حکم معاصر توسط فقهای برجسته مسلمان، اهدای داوطلبانه اعضا را برای پیوند مجاز میداند.