پاسخ اسلامی به ادعاهای گروسی
احداث کارگاه جدید در نظنز
از دیگر سو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ساخت کارگاه تولید قطعات سانتریفیوژ در زیرزمین سایت هستهای نطنز خبر داد. به گزارش «ایسنا»، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه در کنفرانسی خبری عنوان کرد که کارگاه جدید ایران در نطنز برای ساخت قطعات سانتریفیوژ در زیرزمین احداث شده است. به نوشته رویترز، این کارگاه از ماشینهای تاسیسات بسته شده کرج - که پیشتر اقدامی خرابکارانه از سوی عوامل خارجی در آن انجام شده بود - استفاده میکند. این کارگاه میتواند قطعات لازم را برای تولید سانتریفیوژهای پیشرفته بسازد. گروسی در این کنفرانس خبری گفت این کارگاه در یکی از «راهروهای» تاسیسات غنیسازی اورانیوم راهاندازی شده است. دیپلماتها میگویند این نیروگاه تقریبا سه طبقه در زیر زمین دارد.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه در گفتوگو با آسوشیتدپرس گفت آژانس همچنان در تلاش است تا جوابهای واضحی از تهران درخصوص آثار اورانیوم غنیسازی شده با منشأ غیرطبیعی در سه سایت هستهای در کشور دریافت کند. وی تصدیق کرد توانایی ایران در غنیسازی اورانیوم از زمان فروپاشی توافق با استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفتهتر، گسترش یافته است.
بدهبستان مسکو - واشنگتن
همچنین آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا اخیرا در سخنانی گفت که اقدامات روسیه برای احیای توافق هستهای با ایران با تحریمها علیه این کشور به دلیل فعالیتهایش در اوکراین مغایر نخواهد بود. به گزارش «ایسنا»، به نقل از پایگاه خبری میدل ایست آی، وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه اظهار کرد که اعطای اجازه به روسیه برای همکاری با ایران بر سر پروژههای هستهای غیرنظامی برای آمریکا نوعی «بده بستان» بود. بلینکن همچنین عنوان کرد: «اقدامی که روسیه در قبال توافق احتمالی (برجام) اتخاد میکند - در صورتی که بازگشت به برجام انجام بگیرد - مغایر با تحریمهای اعمالی علیه روسیه برای اقداماتش در اوکراین نخواهد بود.» وزیر خارجه همچنین با اشاره به اینکه که پیرو این «بده بستان»، روسیه میتواند راکتور هستهای ۱۰میلیارد دلاری در ایران بسازد، عنوان کرد این راکتور یک راکتور مقاوم در برابر اشاعه هستهای است. به گفته بلینکن این به آن معناست که «هر آنچه که در این راکتور یا از طریق آن تولید شود، نمیتواند به طور موثر برای ساخت سلاح هستهای استفاده شود.» وی افزود: «این یک نگرانی امنیتی خیلی مهم برای آمریکاست.»
طرح مقابله با پهپادهای ایرانی
همزمان مجلس نمایندگان آمریکا با تصویب طرح «متوقف کردن پهپادهای ایران»، خود را مسوول جلوگیری از خرید پهپاد توسط ایران عنوان کردند. به گزارش «ایسنا» به نقل از جروزالم پست، مجلس نمایندگان آمریکا روز چهارشنبه به طرح «متوقف کردن پهپادهای ایران» رای مثبت داد. در این طرح ضمن طرح ادعاهایی درباره ماموریت هواپیماهای بدون سرنشین ایرانی، آمده است: «این سیاست ایالات متحده خواهد بود که از دستیابی ایران و گروههای شبهنظامی مرتبط با ایران به هواپیماهای بدون سرنشین - که میتوانند برای حمله به اشخاص آمریکایی و کشورهای شریک استفاده شوند - جلوگیری کند.» مایکل مککال، گرگوری میکس، تد دیوچ و جو ویلسون از نمایندگان حامی این طرح بودند.
همکاری برجامی آمریکا و کرهجنوبی
همچنین در تحولی دیگر نماینده دولت آمریکا در امور ایران گفت که واشنگتن و سئول به همکاری درباره مذاکرات هستهای ایران ادامه خواهند داد. به گزارش «ایسنا»، «رابرت مالی» نماینده دولت آمریکا در امور ایران روز پنجشنبه گفت: «واشنگتن به همکاری با سئول درباره وضعیت مذاکرات هستهای ایران ادامه میدهد.» بر اساس گزارش العالم، چوی جانگ کان معاون وزیر امور خارجه کرهجنوبی روز پنجشنبه گفت با «رابرت مالی» گفتوگو داشته است. این مقام کرهای گفت، در تماس با مالی «بر وقف تلاشهای کره برای بازگشت مشترک به پایبندی به برجام تاکید» کرده و رایزنیهای تنگاتنگ در این زمینه حفظ خواهند شد. چوی جانگ کان افزود، وی همچنین با «انریکه مورا» هماهنگکننده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین نیز درباره طیفی از مسائل از جمله برجام گفتوگو داشته است. این دیپلمات کرهجنوبی گفت: «گرچه مذاکرات برجام در مرحله ثمربخش نهایی خود قرار ندارد اما حمایت دیپلماتیک ما ادامه خواهد داشت.» از سوی دیگر، رابرت مالی نیز در پیامی توییتری نوشت: «گفتوگوی سازندهای با جونگ چویسو داشتم. به همکاری نزدیک با جمهوری کره درباره ایران ادامه داده و به حفظ هماهنگی تنگاتنگ متعهد هستیم.» بدهی کرهجنوبی به ایران در ازای خرید میعانات گازی در دو بانک این کشور، مجموعا به ارزش ۷میلیارد دلار است که از سپتامبر ۲۰۱۸ میلادی (شهریورماه ۱۳۹۷) به بهانه تحریمهای آمریکا پرداخت نشده است. اواخر سال گذشته، «چوی جونگ کان» برای گفتوگو با اعضای برجام و ایالات متحده به وین، پایتخت اتریش سفر کرده و ابراز امیدواری کرد که «احیای برجام» به مساله رسیدگی به موضوع پیچیده داراییهای مسدود شده جمهوری اسلامی ایران در کرهجنوبی به واسطه تحریمهای ایالاتمتحده کمک کند.