رئیسی در مراسم رونمایی از دستاوردهای انرژی هستهای:
۹ دستاورد جدید هستهای
روند تحقیق و پژوهش شتاب خوبی گرفته است
رئیسجمهور در مراسم رونمایی از دستاوردهای انرژی هستهای گفت: کارهای پژوهشی و تحقیقاتی دانشمندان در استفادههای صلحآمیز از انرژی هستهای شتاب خوبی گرفته و دولت از این روند حمایت خواهد کرد. به گزارش خبرگزاری فارس، سیدابراهیم رئیسی رئیسجمهور دیروز شنبه، با حضور در نمایشگاه دستاوردهای هستهای که در محل سالن اجلاس سران برگزار شد، از ۹ دستاورد جدید هستهای کشور و نیز سایر دستاوردهای علمی و صلحآمیز کشور در سالهای گذشته، از جمله نسلهای مختلف سانتریفیوژهای ساخت ایران بازدید کرد.
او در جریان این بازدید ضمن ابراز بالندگی از پیشرفتهای جوانان و دانشمندان ایرانی در حوزه هستهای، این پیشرفتها را نماد خودباوری و اتکا به توان داخل توصیف کرد و خواستار تسری این روحیه به سایر صنایع و حوزههای راهبردی در کشور شد. رئیسجمهور ضمن تصریح بحق استفاده از انرژی صلحآمیز هستهای، دانش و فناوری هستهای کشورمان در حوزه هستهای را غیرقابل بازگشت خواند و گفت: اتکا به جوانان و دانشمندان ایرانی و کار جهادی، مدلی است که همیشه جواب میدهد و باید در عرصههای دیگر نیز به این سمت برویم.
رئیسی با بیان اینکه ایران پژوهش و تحقیق در حوزههای صلحآمیز هستهای را منوط به خواست یا نظر دیگران نخواهد کرد، اذعان کرد: خوشبختانه کارهای پژوهشی و تحقیقاتی دانشمندان در استفادههای صلحآمیز از انرژی هستهای شتاب خوبی گرفته و دولت از این روند حمایت خواهد کرد. در جریان این بازدید محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی و سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیسجمهور، دستاوردهای علمی و فناورانه کشور در حوزه هستهای را برای رئیسجمهور توصیف کردند.
سه دستاورد در حوزه رادیو دارو، دو دستاورد در حوزه پلاسما و چهار دستاورد حوزههای صنعتی، لیزر، سیستمهای کنترلی و عکسبرداری دستاوردهای رونمایی شده در این نمایشگاه است. سازمان انرژی اتمی همچنین در جریان این نمایشگاه از سه برنامه راهبردی خود برای تولید ۱۰ هزار مگاوات برق هستهای، توسعه کاربرد پرتوها و ساخت نیروگاه تمام بومی ۳۶۰ هزار مگاواتی در دارخوین خبر داده است.
پیشرفت تصاعدی
همزمان رئیس سازمان انرژی اتمی در مراسم شانزدهمین سالروز ملی فناوری هستهای با بیان اینکه دنیا بداند ما از این پس به پیشرفت تصاعدی فکر میکنیم، گفت: انتظار داریم آژانس بینالمللی انرژی اتمی به اجرای وظایف قانونی خود متعهد باشد. محمد اسلامی طی سخنانی در این مراسم گفت: اکنون پس از سپری شدن نزدیک به نیم قرن از حیات پربرکت سازمان انرژی اتمی ایران و ورود پیروزمندانه تلاشگران و متخصصان صنعت هستهای کشور به قرن جدید، با عنایات خداوند متعال توانستیم در این مدت کوتاه از دولت سیزدهم با نگاهی آسیبشناسانه و کاملا سنجیده وضعیت عملکرد گذشته و شرایط کنونی سازمان را ارزیابی کنیم. از این رهگذر با هماندیشی و تشکیل کارگروهی از جامعه نخبگان، سند جامع راهبردی صنعت هستهای را تهیه کنیم. اسلامی ادامه داد: فقدان این سند یکی از اساسیترین نواقص سازمانی بوده که در بررسیهای کارشناسی انجام شده در کارگروههای مطالعات جامع وضعیت موجود کشور که توسط آقای رئیسی سازماندهی شده بود، به عنوان یک نکته مهم و پایهای به آن اشاره شده است و به عنوان یکی از نکات برجسته در سند تحول دولت سیزدهم مورد توجه واقع شده است. رئیس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: با عنایت خداوند متعال و تلاش بیوقفه همکاران و صاحبنظران برای مرتبه اول است که سند راهبردی صنعت هستهای برای افق ۲۰ ساله تهیه شده، سیر مراحل تصویب را طی کرده و امروز توسط رئیسجمهور رونمایی میشود.
معاون رئیسجمهور همچنین گفت: در بحث تعاملات بینالمللی و به ویژه همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز با ممارست ویژه تلاش میکنیم تا با خنثیسازی نفوذ دشمنان، تعاملات را به سمت رفتار حرفهای هدایت و کنترل کنیم. نکته حائز اهمیت دیگر، ضرورت ارائه سند چارچوب برنامه کشور (CPF) برای ارائه در آژانس بینالمللی انرژی اتمی است که پیش از این مورد غفلت واقع شده و فقدان این سند فرصتی شده است برای بدخواهان که با دروغپردازیهای مستمر و عملیات روانی برنامه هستهای ایران را زیر سوال ببرند. این سند نیز در دست تهیه است و پس از تکمیل به آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه خواهد شد. همزمان انتظار داریم با سیاست شفافسازی صورت گرفته این نهاد بینالمللی نیز نسبت به اجرای وظایف قانونی خود متعهد باشد و بیش از این در مقابل زیادهخواهیها و فشارها و عملیات مخرب دشمنان ملت ایران به سرکردگی رژیم صهیونیستی وادادگی نشان ندهد.
پیشتر محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ۱۷ فروردین ماه در نشست خبری با حضور خبرنگاران گفت که برای سال جدید ۹ دستاورد جدید در روز ۲۰ فروردین رونمایی خواهد شد که این ۹ دستاورد، شامل سه دستاورد در حوزه رادیوداروهاست که در بخش تشخیصی و درمانی مورد استفاده قرار میگیرد که با مجوزهای وزارت بهداشت وارد تستهای بالینی خواهد شد. دو دستاورد در حوزه پلاسماست که شاید برای اولین بار است که کشور از فناوری پلاسمای سرد استفاده میکند که یکی در بحث پلاسماتراپی است برای درمان سرطان که با توجه به کثرت بیماران سرطانی یک شیوه بدون آسیب و موثر است که در یک دوره زمانی با تجویز پزشکان استفاده میشود و این فناوری در خدمت مردم قرار میگیرد که فاز آزمایشگاهی آن را طی کردیم و از این به بعد وارد آزمایشهای بالینی میشود.
اسلامی گفت: چهار دستاورد دیگر در حوزه صنعتی در بخش مربوط به لیزر است که برای قطعات بسیار های تک و پیچیده است که به کمک لیزر انجام میشود و سه دستاورد دیگر در حوزه سیستمهای کنترلی و عکسبرداری است که در حوزه صنعتی و در حوزه انرژی اتمی مورد بهرهبرداری قرار خواهد گرفت که اینها ۲۰ فروردین توسط رئیسجمهور رونمایی خواهد شد.
رونمایی از ۹ دستاورد هستهای
با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور از ۹ دستاورد سازمان انرژی اتمی در سال ۱۴۰۰ در جریان مراسم شانزدهمین گرامیداشت روز ملی هستهای رونمایی شد. به گزارش «ایسنا»، سازمان انرژی اتمی ایران در سال ۱۴۰۰ حدود ۷۷ دستاورد جدید به دستاوردهای غرورآفرین خود افزوده است، در این میان، ۲۹ دستاورد مربوط به حوزه سوخت اتمی، ۱۹ دستاورد مربوط به حوزه تحقیق و توسعه، ۱۵ دستاورد مربوط به حوزه تامین انرژی و ۱۴ دستاورد مربوط به حوزه کاربرد پرتوهاست که دیروز از ۹ دستاورد اصلی و نمونه توسط رئیسجمهور رونمایی شد، این ۹ دستاورد عبارتند از:
۱- سند جامع راهبردی و اسناد پیوست آن.
۲- تدوین دانش فنی و ساخت نخستین نمونه صفحات سوخت سیلیسایدی برای جایگزینی سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران.
۳- طراحی و ساخت سامانه سمزدایی از پسته با استفاده از فناوری پلاسمای سرد، با این روش قارچها و باکتریهای محصول پسته از بین میرود و مانعی به عنوان آفت آفلاتوکسین بیش از این در راه صادرات این محصول قرار نمیگیرد.
۴- طراحی و ساخت سامانه پلاسمای سرد برای درمان بیماری سرطان.
۵ - تولید رادیو نوکلوئید تربیوم-۱۶۱ بهصورت بدون حامل اضافه شده است.
۶-نشان(آرم)دارکردن کیت رادیوداروی پنتاگزیفور با رادیوداروی گالیوم ۶۸ با نام تجاری پارس سیگزافور، طراحی، سنتز و فرمولاسیون رادیوداروی گالیوم ۶۸- فاپی با نام تجاری پارس گالوفاپی برای تشخیص بیش از ۲۸ نوع سرطان صعبالعلاج و تمام متاستازهای آن.
۷- تولید کیت رادیوداروی FAPI جهت نشاندارسازی با رادیوداروی لوتیشوم ۱۷۷، گالیوم ۶۸ و تکنیسیوم ۹۹.
۸- کسب فناوری تولید پودر زیرکونیای پایدار، قابل مصرف در صنایع مختلف.
۹- طراحی و ساختِ چشمۀ لیزر میکرو ماشین کاری، جهت ساخت قطعات ریز با دقت بسیار بالا.