شماره روزنامه ۶۱۸۶
|

عراقچی نقشه راه آینده سوریه را تشریح کرد؛

وزیر خارجه ایران در روزنامه لبنانی «الاخبار» با تبیین آنچه در سوریه رخ داد و اکنون در جریان است، راه خروج از بن‌بست سوریه را برگزاری انتخابات آزاد با حضور همه آحاد و اقشار مردم این کشور ارزیابی کرده است. سید‌عباس عراقچی شنبه ۱۴ دسامبر با انتشار یادداشتی در این روزنامه معتبر لبنانی به ضرورت برگزاری…

نرخ افزایش تولید ناخالص داخلی در فصل دوم ۱۴۰۳ به کف دو ساله رسید

مرکز آمار ایران نرخ رشد اقتصادی تابستان۱۴۰۳ را ۳.۴درصد اعلام کرد که نسبت به بهار کاهش ۱.۳واحد درصدی داشته است. این رقم کمترین میزان رشد فصلی اقتصاد کشور در ۸فصل گذشته محسوب می‌شود. علت اصلی این کاهش، خروج اثرات مثبت افزایش تولید نفت در سال‌های گذشته است. با این حال، فقدان سرمایه‌گذاری جدید در…

    چهارشنبه، ۰۵ دی ۱۴۰۳
  • رگولاتور صنعت هوانوردی از نسخه «بالانس خدمات پروازی» رونمایی کرد؛

    دو بال تعادل صنعت هوایی

    رئیس سازمان هواپیمایی کشوری برنامه بالانس «کیفیت» و «اقتصاد» را به‌عنوان دو بال تعادل صنعت هوایی تشریح کرد. ایجاد بستر رقابت با ایرلاین‌های خارجی، تمایز بین مالکان و بهره‌برداران ناوگان هوایی، حرکت از «خرده‌مالکی» به سمت «کلان‌مالکی» و راه‌اندازی صندوق‌های توسعه بخشی از جمله اجزای این برنامه چندوجهی است.
  • «دنیای‌اقتصاد» با توجه به ادغام دو خودروساز ژاپنی بررسی کرد؛

    امکان‌سنجی ادغام خودرویی‌ها

    با ادغام شرکت‌های خودروساز ژاپنی، حالا این پرسش مطرح است که آیا ادغام، نسخه مناسبی برای خودروسازان ایرانی برای رفع چالش‌های کنونی است؟ به نظر می‌رسد اصلی‌ترین انگیزه برای ادغام، کاهش هزینه باشد. این در حالی است که با حضور دولت در دو شرکت خودروساز ادغام معنایی ندارد.
  • سخنگوی دولت از ۵ برنامه دولت برای بهبود اقتصاد رونمایی کرد

    برنامه‌های ملی رفع ناترازی

    فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت از دستور رئیس‌جمهور در مورد پنج بسته عملیاتی ملی در حوزه اقتصاد خبر داد و گفت: رئیس‌جمهور برای ایجاد این پنج بسته دستورات لازم را صادر کرده‌اند و این بسته‌ها با همکاری کارشناسان دانشگاهی در حال پیگیری است. وی همچنین درخصوص وضعیت بازار ارز و مداخله دولت در این بازار‌ گفت: پایه پولی، نقدینگی و شفاف کردن بازار ارز به عنوان ۳ موضوع اساسی در تیم اقتصادی دولت در دستور کار قرار گرفته است. سخنگوی دولت درخصوص برنامه دولت برای بازگشایی سفارت ایران در سوریه نیز گفت: درباره سفارتخانه رویکرد ما دیپلماتیک است و هم ما آمادگی داریم و هم آنها این آمادگی را دارند و درحال رایزنی‌های دیپلماتیک هستیم برای بازگشایی سفارتخانه‌های دو کشور.
  • نیویورک‌تایمز شمایل معامله جدید رئیس‌جمهور منتخب آمریکا را گمانه‌زنی کرد

    «دیپلماسی قهر و اجبار» ترامپ

    رئیس‌جمهور جدید ایران، مسعود پزشکیان و رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، دونالد جی. ترامپ، تمایل خود را برای مذاکره درباره توافق هسته‌ای جدید ابراز کرده‌اند. دیوید ای. سنگر در مطلبی برای نیویورک‌تایمز به بررسی این موضوع پرداخت و نوشت ترامپ در حالی با مساله ایران مواجه خواهد شد که این کشور وضعیت متفاوتی در منطقه نسبت به دوران نخست ریاست‌جمهوری ترامپ دارد و برنامه‌ هسته‌‌ای‌اش نیز با تحولات جدیدی همراه شده است. این واقعیت جدید باعث برانگیختن یک بحث داخلی درخصوص نحوه برخورد دولت او با تهران شده است: گشاده‌رویی برای مذاکرات یا حمله به برنامه غنی‌سازی هسته‌ای آن؛ آشکار یا پنهان، یا شاید توسط اسرائیل.یا، همان‌طور که بسیاری مطرح می‌کنند، یک دور از «دیپلماسی قهری» که تهران را در انتخاب بین دو وضعیت نگه می‌دارد: یا کاهش توان هسته‌ای خود از طریق مذاکره یا به عقب راندن آن با قهر و اجبار.
  • مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز در پاسخ به خبرنگار «دنیای‌اقتصاد» ؛

    تخطی نیروگاه‌ها از ترکیب سوخت مصرفی

    مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز در یک نشست خبری دلایل کمبود سوخت نیروگاه‌های کشور را تا حد زیادی روشن کرد. محمدرضا جولایی گفت: امسال نسبت به برنامه، گاز بیشتری به نیروگاه‌ها تحویل داده‌ایم ولی اگر آنها با کاهش سوخت مواجه شده‌اند دلیل آن به تخطی از برنامه مصرفی سوخت‌های معادل برمی‌گردد. به بیان دیگر آنطور که این مقام گازی کشور عنوان کرد؛ نیروگاه‌ها طبق برنامه سالانه باید از یک ترکیب سوختی شامل گاز، نفت‌کوره و نفت‌گاز به‌صورت متوازن استفاده می‌کردند ولی استفاده بیشتر از نفت‌گاز و عدم‌به‌کارگیری نفت‌کوره طی یک‌سال گذشته، موجب به‌هم خوردن این ترکیب سوختی و خالی‌شدن ذخیره نفت گاز نیروگاه‌ها شدند.
  • در گفت‌وگو با مسوولان سابق سازمان توسعه‌تجارت‌ علت افت تجارت با دومین قاره بزرگ جهان بررسی شد

    بیرون از آفریقا

    تابستان سال‌گذشته پس از سفر رئیس‌جمهور فقید و هیاتی از مقامات دولت سیزدهم به سه کشور آفریقایی، امیدها برای توسعه‌تجارت با کشورهای این قاره افزایش‌یافت، با این‌وجود ۱۷‌ماه پس از سفر هیات ایرانی به کنیا، اوگاندا و موزامبیک، نه‌تنها در آمار صادرات ایران به قاره آفریقا افزایشی مشاهده نمی‌شود، بلکه بر اساس آخرین آمار تفکیکی گمرک، میزان صادرات ایران به قاره آفریقا در هفت ماهه ابتدای سال‌جاری، از نظر وزنی ۱۶‌درصد و از نظر ارزش ۱۲‌درصد کاهش داشته‌است.
  • چرا سورپرایز هیات‌مدیره‌ها با ترک‌کار «مدیر» شرکت رو به افزایش است؟

    سونامی استعفای مدیران‌عامل

    ترک کار مدیران عامل موضوع تازه‌‌‌ای نیست، اما امسال به سطح بی‌‌‌سابقه‌‌‌ای رسید. به نقل از شرکت کاریابی و جابه‌‌‌جایی شغلی «چلنجر گری» (Challenger Gray) که از سال ۲۰۰۲ به این سو تغییرات مدیران‌‌‌عامل را ثبت و بررسی می‌کند، تا نوامبر امسال، ۱۹۹۱ مدیرعامل در آمریکا اعلام کرده‌‌‌اند از سمت خود کناره‌‌‌گیری می‌کنند. این رقم از ۱۹۱۴ مورد ترک شغلی که در طول سال ۲۰۲۳ اتفاق افتاد پیشی‌‌‌ گرفته و نسبت به ۱۷۱۰ مورد در بازه زمانی مشابه سال گذشته‌(یعنی تا نوامبر)، ۱۶‌درصد افزایش داشته است. برای ترک شغل مدیران عامل دلایل متعددی عنوان می‌شود، اما عمده‌‌‌ترینشان به نقل از شرکت چلنجر، عدم‌ارائه دلیل مشخص، بازنشستگی، پیدا کردن فرصت‌‌‌های بهتر و استعفاست.
  • کارشناسان بانکی در مصاحبه با «دنیای‌اقتصاد»

    چرا بانک‌ها وام نمی‌دهند؟

    سیاست‏‌های انقباضی پولی بانک مرکزی، با هدف کنترل تورم و مدیریت نقدینگی، تاثیرات عمیقی بر نظام بانکی و دسترسی به تسهیلات مالی برجای گذاشته است. افزایش نرخ بهره و محدودیت‌های ترازنامه‏‌ای، توان بانک‌ها را در ارائه وام کاهش داده و صف‏‌های طولانی تسهیلات را ایجاد کرده است. این سیاست‏‌ها اگرچه در کاهش نقدینگی و مهار تورم موثرند، اما دسترسی مشتریان به منابع مالی را دشوارتر کرده و فشار مضاعفی به صنایع کوچک و مشتریان بانکی وارد می‌کند.
  • خبرنگار استانی «دنیای‌اقتصاد» از حوادث ناگوار در مسیر جاده یزد - طبس گزارش می‌دهد

    عاقبت جاده‌سازی میلی‌متری

    جاده یزد - طبس اغلب در صدر اخبار برای دوبانده شدن و حوادث منجر به فوت قرار داشته و حل مشکلات آن با قول و وعده‌‌‌های فراوان همراه شده است. یکی از مشکلات اصلی این جاده یک‌بانده، تردد بالای کامیون‌‌‌ها و تریلی‌‌‌های بدون بارنامه و با تناژ بالاست که نه‌تنها موجب از بین رفتن آسفالت و آسیب به پل‌ها شده‌‌‌اند بلکه زمینه‌‌‌ساز بسیاری از تصادفات در این مسیر هستند.
  • سرانجام تلاش‌ فعالان به نتیجه رسید؛

    گریز قیطریه از درخت‌کشی

    شوکی که در روزهای نخستین بهار به مردم پایتخت وارد شد، اکنون با آغاز زمستان و آمدن خبری از شورای شهر تهران به پایان رسید و دیگر می‌توان اعلام کرد: «پارک قیطریه از درخت‌کشی گریخت.»
  • آیت‌‌الله جوادی‌آملی:

    باید از نظر فکری خانه‌تکانی کنیم

    آیت‌‌الله جوادی آملی پیامی را به هشتمین همایش ملی ریحانه‌النبی صادر کرد. در بخشی از این پیام آمده است: الان در این شرایطی که این سال‌‌های اخیر پیش آمد، جامعه ما در دالان ورودی یک تحول است؛ ما چه بخواهیم چه نخواهیم در دالان انتقالیم. چون در دالان انتقالی هستیم، باید از نظر فکر هم یک خانه‌تکانی بکنیم و انتقال ذهنی داشته باشیم. بدون خانه‌تکانی فکری، در جامعه انتقالی، انسان موفق نیست./خبرآنلاین
  • تلاش ایران برای جست‌وجوی شریک اقتصادی در سوریه؛

    سمت‌و‌سوی نظم اقتصادی خاورمیانه

    دنیای اقتصاد: نشریه اکونومیست در گزارشی با اشاره به دگرگونی نظم اقتصادی خاورمیانه می‌نویسد: ایران با وجود اینکه تحت تحریم‌های آمریکا قرار دارد، مدت‌هاست با کشورهای حاشیه خلیج‌فارس بر سر گسترش نفوذ خود بر خاورمیانه رقابت می‌کند. تامین‌کنندگان مالی و طرف‌های تجاری ایران توانسته بودند با ایجاد یک شبکه اقتصادی پرپیچ‌وخم که عمدتا در کشورهای دوست ایجاد شده بود، کشورهای غربیِ خواهانِ محدود کردن و تحریم فعالیت این شبکه را دور زنند.
  • وزیر امور خارجه سه ضلع تحقق اهداف در سیاست خارجی را تشریح کرد

    تاکید عراقچی بر ایجاد بازدارندگی سیاسی و اجتماعی

    دنیای اقتصاد: وزیر امور خارجه با یادآوری لزوم هماهنگی بین سه ضلع میدان، دیپلماسی و رسانه برای تحقق اهداف سیاست خارجی، به تشدید جنگ روانی و فضاسازی رسانه‌ای دشمنان علیه ایران اشاره کرد و بر ایجاد بازدارندگی سیاسی و اجتماعی در کنار بازدارندگی دفاعی تاکید کرد.
  • گمانه‌زنی‌ها از فعال شدن کانال مذاکراتی ژاپن؛

    میانجی‌گری توکیو میان ایران و آمریکا؟

    دنیای اقتصاد: یک رسانه ژاپنی عصر دیروز سه‌شنبه ۲۴ دسامبر مدعی نقش احتمالی توکیو در میانجی‌گری میان ایران و آمریکا شد. کیودو به نقل از یک منبع مطلع مدعی شد دولت ایران در حال بررسی میانجی‌گری ژاپن در مذاکرات پشت پرده با دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، درباره موضوع هسته‌ای است.
  • «دنیای‌اقتصاد» آثار سیاست اعتباری ۲۵۰همتی بر متغیرهای اقتصادی را بررسی می‌کند

    بازگشت به عصر پول‌پاشی؟

    مسوولان وزارت اقتصاد اعلام کرده‌اند که ۲۵۰همت در قالب اعتبار بانکی به بنگاه‌های زودبازده و ارزآور تعلق خواهد گرفت. به نظر می‌رسد اعلام این سیاست پولی، پایانی بر سیاست کنترل مقداری ترازنامه بانک‌ها باشد. تجربه گذشته تزریق منابع به بنگاه‌ها برای رونق اقتصادی نشان می‌دهد که این سیاست نه تنها نمی‌تواند باعث بهبود وضعیت تولید شود، بلکه در نتیجه آن نرخ تورم افزایش پیدا می‌کند، اثر ملموسی در افزایش تولید نخواهد گذاشت و در نهایت به یک سیاست ضد تولید تبدیل خواهد شد. از سوی دیگر در اقتصاد ایران تاکید ویژه‌ای بر احیای بنگاه‌های ورشکسته از طریق تزریق منابع ارزان‌قیمت با نرخ سود پایین وجود دارد که این موضوع نیز باعث کاهش بهره‌وری و افزایش قدرت چانه‌زنی این بنگاه‌ها خواهد شد. بنابراین بهتر است به جای اجرای سیاست پول‌پاشی برای رونق، به فکر مهار تورم و تسهیل فضای کسب‌وکار در بخش داخلی و رفع تحریم‌ها در عرصه خارجی بود.
  • کدام کشورها در بازسازی اقتصاد سوریه نقش اصلی را بازی می‌کنند؟

    صف اول میز «شام»

    پس از ۱۴ سال جنگ داخلی، اقتصاد سوریه با ویرانی گسترده زیرساخت‌ها و فقر ۹۰‌درصدی مواجه است. با‌این‌حال با سقوط رژیم بشار اسد، سوریه با فرصت بازسازی اقتصادی روبه‌روست و تمایل دارد به سوی ایجاد یک اقتصاد بازار آزاد حرکت کند. می‌توان گفت در مرحله نخست، بازسازی اقتصاد سوریه نیازمند لغو تحریم‌های آمریکاست که مانع دسترسی به منابع مالی و سرمایه‌گذاری بین‌المللی شده‌اند.
  • واتس‌اپ و گوگل‌پلی رفع فیلتر شدند

    رخنه در دیوار فیلترینگ

    سرانجام پس از ماه‌ها انتظار برای تحقق وعده دولت چهاردهم فیلترینگ گوگل‌پلی و واتس‌اپ در جلسه روز گذشته شورای عالی فضای مجازی رفع شد. در حالی دولت با این اقدام، رفع محدودیت‌های اینترنتی را به‌صورت گام به گام و مرحله‌ای شروع کرده است که با انتظارات فعالان و کارشناسان از اجرای این وعده فاصله زیادی دارد. به اعتقاد آنها، این برنامه نه تنها موفق به رفع یکباره و کامل فیلترینگ نخواهد شد، بلکه با آزادی محدود و مشروط اینترنت و شباهت زیاد به طرح شبکه ملی اطلاعات، چالش کاربران را برطرف نمی‌کند.
  • آخرین سرعت رشد اجاره‏‏‌بها در کشور و تهران بررسی شد؛

    نیش‌ترمز تورم اجاره

    سرعت رشد اجاره‌بها در ماه پایانی پاییز به دو علت کاهش پیدا کرد. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد، تورم اجاره مسکن در کشور هم به لحاظ ماهانه (نسبت به آبان) و هم به لحاظ نقطه‌ای (در مقایسه با آذر پارسال) دست‌کم‌ یک‌واحد درصد افت کرده است. در تهران نیز مطابق سنجش آخرین وضعیت شاخص «اجاره‌بهای پیشنهادی»، ارقام حدود نیم‌واحد درصد کاهش پیدا کرده است. با این حال، سطح تورم یک‌ساله اجاره حدود ۲برابر «شرایط نرمال» و «متوسط تاریخی» خود است. علل کاهش خفیف سرعت رشد تشریح شده است.
  • در نشست مطبوعاتی وزیر جهادکشاورزی مطرح شد

    لزوم تمرکز بر تولید داخلی

    وزیر جهادکشاورزی، غلامرضا نوری‌قزلجه در نخستین نشست‌‌‌‌‌‌ خبری خود که روز سه‌شنبه در سالن توسعه وزارت جهادکشاورزی برگزار شد به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
  • دیپلمات‌های ارشد عرب برای دیدار با حاکمان جدید سوریه به این کشور می‌روند؛

    ترافیک دیپلماتیک در دمشق

    دیپلمات‌های ارشد عرب روز دوشنبه (۳ دی ماه) از دمشق، پایتخت سوریه، بازدید کردند. این جدیدترین مورد از یک رشته اقدامات دیپلماتیک توسط جامعه بین‌المللی است؛ آن هم درحالی‌که سوریه از سال‌ها انزوا خارج می‌شود. دیدار وزرای اردنی و قطری، تنها دو هفته پس از سقوط اسد، نشان می‌دهد که کشورهای عرب مشتاق روابط بهتر با کشوری هستند که سال‌ها درگیر بحران بوده است.
  • دانشجویانی که دولت بنگلادش را سرنگون کردند به دنبال دموکراسی هستند

    شورشیان دموکرات

    در عصر یکی از روزها، در یک دفتر جدید در طبقه اول یک ساختمان تجاری که سیم‌ها از سقفش آویزان و کف‌پوش‌های جدید هنوز در حال کارگذاری بود، گروهی از دانشجویان دانشگاه در حال طراحی آینده‌ای جدید برای بنگلادش بودند. چندماه قبل از آن، آنها از جمله هزاران نفری بودند که قیام کردند و «شیخ حسینه» را که حکومت ۱۵ساله‌اش به اقتدارگرایی، خشونت و فساد منتهی شده بود، سرنگون کردند. «آنوپریتا داس»، «سیف حسنات»، «آتل لوک» در گزارش ۲۴دسامبر در نیویورک‌تایمز نوشتند، اکنون، دانش‌آموزان مصمم هستند که از این فضای باز استفاده کنند -هر چقدر هم که طول بکشد یا روند آن آشفته باشد- تا بنگلادش را به‌عنوان یک دموکراسی قوی بازسازی کنند. آنها سیستمی را با انتخابات آزاد و منصفانه، عدالت اجتماعی و سنگرهایی در برابر استبداد متصور هستند که هیچ رهبری نتواند آن را از بین ببرد.
  • در یک گزارش پژوهشی دلایل ناکارآمدی ساختار صنعتی‏‏‌ کشور بررسی شد؛

    حکایت سه دهه صنعت‏‏‌زدایی

    صنعت‌زدایی مهم‌ترین داستان اقتصاد ایران در سه دهه اخیر بوده است. بررسی تصویر بلندمدت اقتصاد ایران نشان می‌دهد در نتیجه سبدی از سیاست‌های متناقض، سهم صنعت از تولید ناخالص داخلی کشور کاهش یافته و همزمان سهم کالاهای با فناوری متوسط و بالا نیز از کل تولید کشور کاهش یافته است.
  • هنگ‌گنگ برای دستگیری دموکراسی‌خواهان خارج از کشور جایزه تعیین کرد

    مقامات هنگ‌کنگ در آخرین سرکوب، ۶فعال دموکراسی‌خواه را که متهم به آسیب‌رساندن به امنیت ملی هستند، جوایز تعیین کرده‌اند تا فضای محدود برای مخالفان در مرکز مالی را برجسته کنند.
  • نحوه تامین برق زمین‏‏‌های کشاورزی

    دنیای‌اقتصاد: مدیرکل سامانه‏‏‌های مقیاس‌کوچک ساتبا گفت: سامانه ملی مجوزها زمین‏‏‌های کشاورزی را برای احداث نیروگاه تایید نمی‏‏‌کند و برای حل این مشکل، نیازمند همکاری وزارت جهاد کشاورزی و منابع طبیعی هستیم. به گزارش وزارت نیرو، جعفر محمدنژاد سیگارودی طرحی را تشریح کرد که با اجرایی شدن آن هم می‏‏‌توان چالش‏‏‌های مربوط به تامین برق چاه‏‏‌های کشاورزی و دامپروری در فصل تابستان را رفع کرد و هم سبب توسعه مزرعه‏‏‌های خورشیدی در کشور خواهد شد. براساس طرح جدید وزارت نیرو برای توسعه نیروگاه‏‏‌های تجدید‌پذیر در بخش کشاورزی، مالکان چاه‏‏‌های کشاورزی در صورت احداث و بهره‌برداری از نیروگاه تجدید‌پذیر با ظرفیت نامی برابر با ۸۰‌درصد دیماند انشعاب خود، در ساعات محدودیت بار در ایام گرم سال (از ابتدای خرداد تا پایان شهریور) از شمول برنامه‏‏‌های مدیریت بار خارج می‏‏‌شوند و در هشت‌ماه سال می‏‏‌توانند برق تولیدی نیروگاه‏‏‌هایشان را به صورت تضمینی به ساتبا یا از طریق بورس انرژی به فروش برسانند. محمدنژاد با تاکید بر اقتصادی بودن سرمایه‌گذاری در ساخت نیروگاه‏‏‌های بخش کشاورزی افزود: سرمایه‌گذاران با اجرای این طرح ظرف سه‌سال، بازگشت سرمایه خواهند داشت. کشاورزان علاوه بر رفع محدودیت برق، می‏‏‌توانند در هشت‌ماه باقی‏‏‌مانده سال، برق مازاد خود را به تابلوی برق سبز بورس انرژی عرضه کنند و درآمدزایی داشته باشند.