شماره روزنامه ۶۱۸۵
|

عراقچی نقشه راه آینده سوریه را تشریح کرد؛

وزیر خارجه ایران در روزنامه لبنانی «الاخبار» با تبیین آنچه در سوریه رخ داد و اکنون در جریان است، راه خروج از بن‌بست سوریه را برگزاری انتخابات آزاد با حضور همه آحاد و اقشار مردم این کشور ارزیابی کرده است. سید‌عباس عراقچی شنبه ۱۴ دسامبر با انتشار یادداشتی در این روزنامه معتبر لبنانی به ضرورت برگزاری…

نرخ افزایش تولید ناخالص داخلی در فصل دوم ۱۴۰۳ به کف دو ساله رسید

مرکز آمار ایران نرخ رشد اقتصادی تابستان۱۴۰۳ را ۳.۴درصد اعلام کرد که نسبت به بهار کاهش ۱.۳واحد درصدی داشته است. این رقم کمترین میزان رشد فصلی اقتصاد کشور در ۸فصل گذشته محسوب می‌شود. علت اصلی این کاهش، خروج اثرات مثبت افزایش تولید نفت در سال‌های گذشته است. با این حال، فقدان سرمایه‌گذاری جدید در…

    سه‌شنبه، ۰۴ دی ۱۴۰۳
  • فارن افرز اهرم‌های نفوذ ایران در سوریه جدید را بررسی کرد؛

    دست تهران خالی نیست

    دنیای اقتصاد: نشریه «فارن افرز» در مطلبی به قلم حمیدرضا عزیزی، پژوهشگر مهمان در موسسه امور بین‌المللی و امنیت در برلین، به بررسی شرایط جدید سوریه و نقش و موقعیت ایران بعد از سقوط اسد پرداخته است. نویسنده در این مقاله تاکید دارد که ایالات متحده لازم است به‌منظور کمک به ثبات سوریه و پرهیز از تنش‌های منطقه‌ای با ایران، بر سر میز مذاکره بنشیند.با گذشت سیزده سال از آغاز ناآرامی‌های سوریه، سقوط و فروپاشی سریع و غیرمنتظره حکومت اسد، تصور حفظ وضعیت موجود و ادامه حیات یک نظام ظاهرا باثبات را در هم شکست. هرچند حکومت بشار اسد در بخش زیادی از دهه‌ای که گذشت به حمایت‌های همه‌جانبه ایران و روسیه برای ادامه حیات خود متکی بود، اما آنچه صرفا در سال ۲۰۱۱با قیام مردم سوریه علیه نظام حاکم آغاز شد، به یک جنگ داخلی ویرانگر منجر شد که درنهایت به یک بن‌بست نامتوازن میان طرف‌های درگیر انجامید. در این میان و با وجود چالش‌های مداوم، جایگاه حکومت اسد در کشور به‌نظر غیرمتزلزل می‌آمد. اما تنها چند روز بعد از آغاز عملیات نظامی نیروهای شورشی، این حکومت از هم فروپاشید.
  • از حکمرانی اقتصادی تا ضربه به صنعت کشور مورد انتقاد قرار گرفت

    روایت دولتمردان از ناترازی‌ها

    موضوع ناترازی‌ها و مدیریت غلط سال‌های گذشته در این حوزه محور سخنان دو روز گذشته دولتمردان بود. از یک‌سو محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور در سخنانی از ضربه سنگینی که ناترازی‌ها به صنعت زده انتقاد کرد. از سوی دیگر، رئیس مجلس روز گذشته با اشاره به وضعیت جاری کشور ضمن انتقاد از حکمرانی کشور در بخش‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی گفت: چرخ‌ها راه افتاده‌اند، اما گاهی می‌بینیم که هرز می‌چرخند و این نشان می‌دهد که ما در حکمرانی اقتصاد، آب، محیط‌زیست و مسائل فرهنگی و اجتماعی دچار اشکال هستیم. قالیباف همچنین با بیان اینکه قاچاق سوخت از مشکلات جدی در کشور است، گفت: این درحالی است که برای تامین سوخت نیروگاه‌ها با کمبود مواجهیم.
  • دور جدید گفت‌وگوهای تهران و تروئیکا هفته آخر دی برگزار می‌شود

    مذاکرات در ایستگاه تحلیف ترامپ

    دنیای اقتصاد: سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه از برگزاری احتمالی دور جدید گفت‌وگوهای ایران با ۳ کشور اروپایی در هفته آخر دی‌ماه خبر داد و گفت: در این نشست در مورد طیف مختلفی از مسائل، از جمله هسته‌ای، گفت‌وگو می‌شود.
  • چرا قیمت گوشی‌های اپل افزایش پیدا کرد؟

    ابهام‌زدایی از آزادسازی واردات آی‌فون

    در حالی که بیش از دو ماه است انتظارها برای اعلام خبر قطعی آزادسازی واردات آی‌فون با رویه تجاری بی‌نتیجه مانده است، روز گذشته رئیس کمیسیون تخصصی موبایل اتاق اصناف اعلام کرد که قرار است تا ۱۰ روز آینده شناسه آی‌فون ۱۵ و ۱۶ در سامانه همتا برای تجار تعریف شود. اظهارات ضد و نقیض در این باره طی ماه‌های گذشته باعث بدبینی برخی از فعالان این حوزه برای اجرای نهایی رجیستری گوشی‌های اپل شده است، اما برخی دیگر از کارشناسان معتقدند آزادسازی این واردات اتفاقی مثبت برای بازار آی‌فون‌ها محسوب می‌شود. همچنین با توجه به اینکه آی‌فون طی روزهای گذشته افزایش قیمت چشمگیری را تجربه کرده است، به نظر می‌رسد این اتفاق می‌تواند نویدبخش کنترل قیمت در این بازار باشد.
  • رویترز چشم‏‏‏‏‏‏‏‌انداز ۲۰۲۵ وال‏‏‏‏‏‏‏‌استریت را بررسی کرد؛

    بورس‌بازان آمریکایی در سودای سه‏‏‏‏‏‏‏‌گانه

    پس از دو سال‌خاص برای بازار سهام آمریکا، سرمایه‌گذاران انتظار دارند سال‌آینده نیز شاخص‌های بورسی این کشور صعودی باشند. شرایط مناسب اقتصاد کلان که از سودآوری شرکت‌ها حمایت می‌کند، تعدیل نرخ بهره و سیاست‌های حامی رشد اقتصادی دونالد ترامپ از جمله عواملی هستند که باعث خوشبینی سرمایه گذاران شده اند. شاخص معیار S&P ۵۰۰ از ابتدای سال‌بیش از ۲۳‌درصد رشد کرده‌است و در مسیر ثبت دومین سال‌پیاپی با بازده بیش از ۲۰‌درصد قرار دارد. استقبال از سهام شرکت‌های بزرگ فناوری و هیجان ناشی از پتانسیل درآمدزایی هوش‌مصنوعی از موتورهای محرک اصلی حرکت صعودی بازار بوده‌اند.
  • بخش‌خصوصی چگونه می‌تواند سهم خود را از صنعت پتروشیمی افزایش دهد؟

    تجربه سینوپک در خصوصی‌سازی

    شرکت سینوپک (Sinopec)، دومین شرکت بزرگ پتروشیمی جهان با درآمد سالانه بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار، نمونه‏‏‌ای موفق از تلفیق مدیریت دولتی با کارآیی بخش خصوصی است. این شرکت که در سال ۲۰۰۰ با خصوصی‏‏‌سازی بخشی از دارایی‏‏‌های دولتی چین شکل گرفت، اکنون با بیش از ۱۲۰۰ شرکت زیرمجموعه و ۶۰۰‌هزار کارمند، ۳۰‌درصد بازار پتروشیمی آسیا را در اختیار دارد. صنعت پتروشیمی کشور ما نیز، با ظرفیت تولید سالانه ۹۰میلیون تن و دسترسی به منابع غنی هیدروکربوری، پتانسیل بالایی برای پیاده‌سازی الگوی مشابه دارد. اما برخلاف سینوپک که توانسته مشارکت بخش خصوصی را به ۷۰درصد برساند، سهم بخش خصوصی در پتروشیمی ایران تنها ۲۵‌درصد است. این در حالی است که شرکت‌های خصوصی ایرانی در سال‌های اخیر توانمندی‏‏‌های قابل‌توجهی در مدیریت، نوآوری و بازاریابی از خود نشان داده‏‏‌اند.
  • «دنیای‌اقتصاد» هزینه مسافرت گروهی به ۶ استان را گزارش می‌کند؛

    تورهای زمستانی جنوب و شمال

    سواحل جنوب، ‌‌‌ کویرهای مرکز و جنگل‌‌‌های شمال مقاصد تورهای یک تا چهار و نیم روزه دی ماه هستند. آژانس‌‌‌های گردشگری تلاش می‌کنند با تنوع بخشیدن به مقاصد سفر و قیمت، مخاطبان گسترده‌‌‌ای را جلب کنند. سیستان و بلوچستان، اصفهان، یزد، سمنان، ‌‌‌ مازندران و هرمزگان جزو مقاصد این تورها هستند و هزینه‌‌‌ آنها هم از یک میلیون و ۳۰۰‌هزار تومان به ازای هر نفر برای تور یک‌روزه شروع شده و تا ۱۹ میلیون و ۵۰۰‌هزار تومان به ازای هر نفر برای یک تور ۴روزه پرامکانات افزایش می‌‌‌یابد.
  • آیا بازار ارز توافقی در شرایط تعادلی قرار دارد؟ «دنیای‌اقتصاد» بررسی می‌کند

    سنگ محک ارز تجاری

    کسب‌وکارها از حذف ارز نیمایی رضایت دارند. این را می‌توان از بررسی روند حاکم بر بازار ارز تجاری و گفت‌وگو با اهالی اقتصاد، نمایندگان مجلس و کارشناسان دریافت. ۱۸فعال حوزه تجارت در پاسخ به نظرسنجی «دنیای‌اقتصاد» تاکید کردند سیاستگذار توانسته است با اقدامات خود تعادل بهتری در بازار ارز ایجاد کند؛ از این رو تداوم روند فعلی می‌تواند به ثبات ارزی و رونق صادرات و واردات منجر شود. رئیس کمیسیون جهش تولید نیز موافق این سیاست است. با اینکه منتقدان از اوج‌گیری نرخ ارز شکایت دارند، اما شواهد نشان می‌دهد در بازار ارز تجاری برای نرخ‌های بالاتر از ۶۴هزار تومان خریداری نیست و به مرور که حجم بازار نیما کاهش یابد و معاملات بیشتری در بازار ارز تجاری انجام شود، امکان تعدیل قیمت‌ها در بازار آزاد نیز فراهم می‌شود. حذف رانت ارزی در صنعت و بازار خودرو یکی از مهم‌ترین نتایج سیاست ارزی جدید دولت است. کارشناسان معتقدند داشتن نگاه بلندمدت در سیاستگذاری ارزی، شرط اساسی در رسیدن به تعادل پایدار و کارآ در بازار ارز است.
  • آیا ایلان ماسک، ثروتمندترین مرد جهان، رئیس‏‏‌جمهور آمریکا را اداره می‌کند؟

    عروسک‌گردان ترامپ

    نقش ماسک در دولت ترامپ هر روز برجسته‏‏‌تر می‌شود و حالا شایعاتی به گوش می‌رسد که گویی صحنه‏‏‌گردان اصلی دور دوم ریاست‌جمهوری ترامپ، اوست. این اظهارات در بحبوحه انتقاد از دخالت ماسک در مذاکرات بودجه و نقش بزرگ وی در انتقال ترامپ به کاخ‌سفید مطرح می‌شود. به گزارش الجزیره، اما دونالد ترامپ، رئیس‏‏‌جمهور منتخب ایالات‌متحده، این تصور را که «صحنه اصلی امور ریاست‌جمهوری» را به میلیاردر جهان، ایلان ماسک واگذار کرده، پس زده است؛ فردی که نقش بزرگی در انتقال رئیس‏‏‌جمهور منتخب به کاخ‌سفید برعهده داشته است.
  • آمار تولید ناخالص داخلی به‌روز شد؛

    فرود «رشد» با اتمام سوخت

    رشد اقتصادی ایران به روایت بانک مرکزی در فصل دوم سال جاری به ۲.۷درصد کاهش یافته و به پایین‌ترین سطح در ۱۰فصل اخیر رسیده است. یکی از عوامل اصلی، افت رشد درآمدهای نفتی در فصل‌های اخیر بوده است. به گفته کارشناسان، رشد اقتصادی در ایران تابعی مستقیم از میزان رشد بخش نفت است و عوامل دیگر غیرنفتی فعلا نمی‌تواند باعث تغییر مسیر رشد اقتصادی شود. با توجه به افت رشد بخش نفت در فصل‌های اخیر، به نظر می‌رسد اقتصاد کشور وارد دوره‌ای جدید با رشد پایین شده است.
  • ایده «واگذاری کوه‏‏‌های تهران به شهرداری» در گفت‏‏‌وگو با سه شهرساز؛

    زمین بازی «آلودگی» در پایتخت

    سه شهرساز و صاحب‌نظر شهری درباره «ایده انتقال مالکیت کوه‌های شمال پایتخت به شهرداری با هدف کاهش آلودگی‌هوا» معتقدند، «افزایش سرانه فضای سبز درون شهر تهران و جلوگیری از تغییرکاربری زمین‌های ممنوعه» بر «اقدام در خارج از محدوده شهری» ارجحیت دارد. کارشناسان مسائل شهر در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» اعلام کردند، پایتخت از یک‌ طرف با «آلودگی زمینه‌ای» روبه‌رو است و از طرف دیگر، آلودگی‌های مکرر هوای تهران پیامد «ضعف حمل‌ونقل عمومی» است. بنابراین حل این بحران نیازمند «تشخیص اولویت‌های شهر» و «راهکارهای ممکن» است.
  • رئیس‌جمهور و معاون اول با معاونان نخست‌وزیر روسیه دیدار کردند

    همکاری جامع ایران و روسیه

    معاونان نخست‌وزیر روسیه روز دوشنبه برای رایزنی‌ با مسعود پزشکیان به تهران آمدند تا دستورکار پیگیری توافق راهبردی بین تهران و مسکو را بررسی کنند. به گفته سخنگوی وزارت خارجه، این سند در چارچوب یک سفر دوجانبه و احتمالا در اواخر دی‌ماه به امضا خواهد رسید.
  • رئیس کمیسیون جهش تولید به «دنیای اقتصاد» پاسخ داد

    در جلسه ارزی بهارستان چه گذشت؟

    روز گذشته در کمیسیون اقتصادی مجلس با حضور وزیر اقتصاد و رئیس‌کل بانک مرکزی اتفاقات اخیر در بازار ارز بررسی شد. در این نشست وزیر اقتصاد درباره نوسانات ارزی گفت اینکه انتظار دارند با وجود تورم ۴۰درصد نرخ ارز ثابت باشد، درست نیست. او همچنین تاکید کرد که نرخ ارز باید تک‌نرخی و شناور مدیریت شده باشد و نمی‌شود که ۴ نرخ ارز داشته باشیم. این دومین نشستی است که بعد از ماموریت محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس به کمیسیون اقتصادی برای بررسی دلایل افزایش نرخ ارز و ارائه گزارش به صحن علنی مجلس تشکیل شد. پیش از این یکشنبه شب، برخی از اقتصاددانان مجلس جلسه‌ای را با رئیس‌کل بانک مرکزی برگزار کردند و امروز نیز قرار است گزارشی از سوی کمیسیون اقتصاد به مجلس ارائه شود و با حضور وزیر اقتصاد، رئیس‌کل بانک مرکزی و رئیس سازمان برنامه‌وبودجه جمع‌بندی حاصل شود.
  • ادامه تلاش‌ها برای برکناری ظریف

    تلاش مخالفان حضور محمد‌جواد ظریف در دولت برای برکناری او تمامی ندارد‌. در تازه‌ترین این تلاش‌ها ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی از نامه رئیس این کمیسیون به رئیس دیوان عدالت اداری، در خصوص ابطال حکم معاونت ظریف خبر داد.
  • مسیریابی شاخص کل بررسی شد

    «شاخص» در مسیر ۳ میلیون؟

    شاخص کل بورس در حالی روز گذشته تا مرز ۲میلیون و ۷۹۹ هزار واحد بالا آمد که مقایسه این وضعیت با روزهای کم‌رمق نشان می‌دهد شاخص تا لمس ابرکانال ۳میلیون واحدی تنها ۷ درصد فاصله دارد. اکنون پرسش این است؛ با توجه به شرایط فعلی بورس، شاخص سهام توانایی تکیه زدن بر محدوده‌ مذکور را دارد؟
  • ورود ‌هزار و ۴۵‌میلیارد‌تومان پول حقیقی به بازار در معاملات روز گذشته؛

    بورس در مرز کانال جدید

    روند صعود قیمت‌ها در بورس تهران همچنان ادامه‌دار است و رشد ناهمگن نمادها در این روزها، از مهم‌ترین ویژگی‌های روند صعودی اخیر بازار سهام تلقی می‌شود. در معاملات روز گذشته نیز استقبال از نمادهای بزرگ و شاخص‌‌‌‌‌‌‌‌‌ساز بازار ادامه‌دار بود و اقبال به سهام باارزش بازار بالا، شاخص‌کل بورس را با رشد ۱.۲۹‌درصدی همراه کرد و این نماگر را به سطح ۲‌میلیون و ۷۹۹‌هزار‌واحدی رساند. بورس تهران در دو ماه اخیر بهترین بازار دارایی به لحاظ کسب بازدهی بوده‌است و توانسته گوی سبقت را از بازارهای ارز، طلا و سکه برباید.
  • فرش سبز بازارها

    دنیای اقتصاد: در روزهای گذشته، روند بازار سرمایه تهران به‌شدت مورد توجه عموم قرار گرفته است. در‌حالی‌که برخی از تحلیلگران و کارشناسان همچنان به رشد مستمر قیمت‌ها در بورس اشاره دارند، نکات قابل‌توجهی در معاملات این روزهای بازار به چشم می‌خورد. در این روند متفاوت، بسیاری از نمادها با روندی متفاوت از یکدیگر عمل می‌کنند و این تنوع در رشد سهام، نشانه‌ای از تعادل نامناسب در بازار به‌ویژه میان سهام بزرگ و کوچک است. به‌رغم این تفاوت‌ها، شاخص کل بورس همچنان به صعود خود ادامه داده و در دو ماه گذشته بازدهی مطلوبی را به ثبت رسانده است.
  • بررسی دو رویکرد کوتاه و بلندمدت در بازار سرمایه؛

    کدام سرمایه‌گذاران در بورس سود می‌کنند؟

    بازار سرمایه ایران در هفته‌های اخیر، رفتارهای متناقض و گاه هیجانی سرمایه‌گذاران را بیش از پیش به نمایش گذاشته‌است. در چنین فضایی، رویکرد سرمایه‌گذاری، بیش از هر زمان دیگری، اهمیت پیدا می‌کند. سرمایه‌گذاران در این بازار عموما به دو گروه اصلی تقسیم می‌شوند: آنهایی که در پی سودهای سریع و کوتاه‌مدت هستند و آنهایی که با دیدگاه بلندمدت، سرمایه‌گذاری می‌کنند. انتخاب میان این دو رویکرد، نه‌‌‌‌‌‌تنها بر اساس شرایط بازار، بلکه بر اساس شخصیت، تحلیل و استراتژی هر فرد تعیین می‌شود.
  • جدال متقاضیان و فروشندگان کی به پایان می‌رسد؟

    واکاوی عقب‌‌‌‌‌‌ماندگی دلاری بورس

    بورس دوشنبه کماکان میدان نبرد متقاضیان و فروشندگان بود. شاخص‌کل بیش از ۳۵‌هزار واحد و شاخص هموزن نیز بیش از ۵‌هزار واحد رشد رابه‌ثبت رساند.
  • وزیر خارجه ترکیه پس از دیدار با فرمانده جدید سوریه به کوه قاسیون رفت

    رجعت به عثمانی‌گری

    «هاکان فیدان»، وزیر خارجه ترکیه، در دیدار با جولانی، رئیس دولت جدید سوریه، قول کمک برای انتقال سیاسی و بازسازی این کشور را داد. آنها در دیدار خود در دمشق بر ضرورت وحدت و ثبات در سوریه تاکید کردند و خواستار لغو تمام تحریم‌های بین‌المللی علیه این کشور شدند. «رسول سردار» در گزارش خود برای الجزیره نوشت، عکس‌‌‌ها و فیلم‌‌‌های به اشتراک گذاشته شده نشان می‌دهد که فیدان و جولانی (یا همان الجولانی) یکدیگر را در آغوش گرفته و به گرمی دست می‌دهند. دیدار آنها دو روز پس از آن برگزار شد که رجب طیب اردوغان، رئیس‌‌‌جمهور ترکیه گفت فیدان برای گفت‌‌‌وگو درباره ساختار جدید سوریه به دمشق می‌رود.