شماره روزنامه ۶۲۰۱
|

عراقچی نقشه راه آینده سوریه را تشریح کرد؛

وزیر خارجه ایران در روزنامه لبنانی «الاخبار» با تبیین آنچه در سوریه رخ داد و اکنون در جریان است، راه خروج از بن‌بست سوریه را برگزاری انتخابات آزاد با حضور همه آحاد و اقشار مردم این کشور ارزیابی کرده است. سید‌عباس عراقچی شنبه ۱۴ دسامبر با انتشار یادداشتی در این روزنامه معتبر لبنانی به ضرورت برگزاری…

نرخ افزایش تولید ناخالص داخلی در فصل دوم ۱۴۰۳ به کف دو ساله رسید

مرکز آمار ایران نرخ رشد اقتصادی تابستان۱۴۰۳ را ۳.۴درصد اعلام کرد که نسبت به بهار کاهش ۱.۳واحد درصدی داشته است. این رقم کمترین میزان رشد فصلی اقتصاد کشور در ۸فصل گذشته محسوب می‌شود. علت اصلی این کاهش، خروج اثرات مثبت افزایش تولید نفت در سال‌های گذشته است. با این حال، فقدان سرمایه‌گذاری جدید در…

    یکشنبه، ۲۳ دی ۱۴۰۳
  • نظرسنجی «دنیای‌اقتصاد» از ۱۵ صاحب‌نظر اقتصاد مسکن و ساختمان درباره ۵ پرسش بازار؛

    مسکن به کجا می‌رود؟

    چشم‌انداز کوتاه‌مدت و حداکثر میان‌مدت بازار مسکن -معاملات و ساخت‌وساز- با نظرسنجی از ۱۵صاحب‌نظر اقتصادی و کارشناس این بخش بررسی شد. نتایج نظرسنجی «دنیای‌اقتصاد» درباره وضعیت مسکن و ساختمان در ماه‌های آتی نشان می‌دهد، ۱۲متغیر عمدتا بیرونی بر رفتار بازیگران بازار ملک تاثیرگذار هستند که از بین آنها، «تحولات و ریسک‌های سیاسی» بیشترین وزن را دارد. ۵پرسش درباره آینده مسکن وجود دارد از جمله، «طول عمر رکود معاملات و زمان رونق ساخت‌وساز»، «نحوه واکنش مسکن به دلار» و همچنین «اثر رشد بورس بر ملک» که میزان احتمال «تغییر وضعیت» هر کدام از آنها براساس دیدگاه کارشناسان برآورد شده است. برآیند تحلیل‌ها حکایت از آن دارد که «میل به خرید دارایی‌های زود‌بازده از یک‌‌سو و تضعیف شدید قدرت خرید ملک از سوی دیگر»، بر نبض معاملات مسکن اثر معنادار گذاشته است. در عین حال، از «ابتکار سیاسی» به‌عنوان معجزه در بازار مسکن برای تغییر فاز تدریجی از رکود صحبت می‌شود.
  • رئیس صندوق بین المللی پول هشدار داد؛

    تهدید جهانی ترامپ

    رئیس صندوق بین‌المللی پول در گفت‌وگو با خبرنگاران هشدار داد که نگرانی‌ها پیرامون تهدید دونالد ترامپ برای اعمال تعرفه‌های تجاری باعث افزایش هزینه‌های استقراض بلندمدت خواهد شد؛ به‌طوری‌که این موضوع فشار زیادی بر اقتصاد جهانی در سال۲۰۲۵ وارد خواهد کرد. او همچنین بیان کرد که پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که رشد جهانی ثابت است و روند کاهش تورم ادامه پیدا خواهد کرد. علاوه بر این رشد اقتصادی جهانی در ۵سال آینده به ۳.۱درصد خواهد رسید که از روند رشد قبل از پاندمی کمتر است.
  • «واشنگتن‌پست» تحلیل کرد؛

    سناریوهای ایران و آمریکا

    روزنامه واشنگتن‌پست در مطلبی به وضعیت فعلی ایران و روی کار آمدن دونالد ترامپ تا چند روز دیگر پرداخت و نوشت که در این شرایط تهران و واشنگتن در دوراهی انتخاب قرار می‌گیرند و باید بین مذاکره و رویارویی یکی را انتخاب کنند. در این مقاله به مشکلات احتمالی انتخاب گزینه رویارویی پرداخته شده و آمده است که اکنون ترامپ فرصت جدیدی دارد و بیایید امیدوار باشیم که او و همتایانش در ایران از این لحظه - قبل از سپری شدن زمان- نهایت استفاده را ببرند.
  • در همایش پتروکم ۲۰۲۵ مطرح شد

    راه «رشد» از پتروشیمی

    استفاده از رویکردهای نوآورانه برای توسعه صنعت پتروشیمی، فرمول پیشنهادی مطرح شده در جدیدترین رویداد حوزه پتروشیمی است که هم‌اکنون در جزیره کیش برگزار می‌شود. از آنجا که تحقق رشد اقتصادی ۸درصدی در سال‌های آینده مهم‌ترین هدف کشور در زمینه اقتصاد است، استفاده از رویکردهای نوآورانه می‌تواند به مثابه یک میانبر برای نیل به این اهداف باشد. محمد شریعتمداری مدیرعامل هلدینگ خلیج‌فارس در همایش «پتروکم» تاکید کرد، صنعت پتروشیمی به‌عنوان مهم‌ترین پیشران‌ اقتصادی کشور، به کمک رویکرد دانش‌بنیان می‌تواند مبنای جدید تحول اقتصاد ایران باشد.
  • رونمایی از شهر موشکی جدید ایران

    دنیای اقتصاد:جمعه‌شب نیروی هوافضای سپاه پاسداران از شهر جدید موشکی خود رونمایی کرد. در این شهر موشکی که یکی از صدها شهر زیرزمینی موشکی است، چهار نوع موشکی متفاوت استقرار دارند تا در موقع لزوم مانند آنچه در عملیات وعده صادق۲ نیاز بود، مورد استفاده قرار بگیرد.
  • چرا نمی‌توان انتظار جهش رشد اقتصادی را داشت؟

    ظرفیت پر «ظرفیت‌های خالی»

    براساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، در یک سال گذشته شکاف تولید که تفاوت میان ستانده بالقوه و ستانده را نشان می‌دهد، منفی بوده است. این وضعیت بیانگر این است که دیگر نمی‏توان به ظرفیت‌های خالی اقتصاد برای تحقق رشد اقتصادی بالا امید داشت. به نظر می‌رسد که کاهش سرمایه‌گذاری و تحریم‌ها از جمله عوامل مهم منفی بودن شکاف تولید است؛ به طوری که تحریم‌ها باعث شده‌اند سطح سرمایه‌گذاری در سال گذشته ۷۳درصد کمتر از سال ۱۳۹۰ باشد. شکاف تولید منفی باعث اختلال در رشد اقتصادی می‌شود؛ بنابراین ضروری است که اقداماتی مانند رفع تحریم‌ها، افزایش سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی، ارتقای بهره‌وری و تقویت بخش خصوصی مورد توجه سیاستگذاران باشد.
  • همزمان با آغاز دور سوم ریاست جمهوری مادورو، آمریکا برای دستگیری او جایزه تعیین کرد

    پرزیدنت ۲۵ میلیون دلاری

    «نیکلاس مادورو»، رئیس‌جمهور ونزوئلا، خودکامه‌ای است که به‌دلیل انتخابات پر از اما و اگر و سرقت آرای مردم در آخرین انتخابات کشورش در داخل و خارج محکوم شده است. با این حال، او روز جمعه (۲۱ دی‌ماه) برای سومین دوره ریاست‌جمهوری سوگند یاد کرد.
  • نخستین فرماندار زن در استان کرمانشاه منصوب شد

    ادامه حضور زنان در دولت

    دنیای اقتصاد: روز گذشته و در ادامه حضور زنان، اقوام و اقلیت‌های دینی در رده‌های بالای مدیریتی کشور، خدیجه جشن‌پرور، زن کرد اهل سنت به عنوان سرپرست فرمانداری روانسر در منطقه اورامانات کرمانشاه منصوب شد. این اقدام در ادامه انتصاب از اقوام و اقلیت‌ها در دولت اتفاق افتاد که از شعارها و استراتژی دولت محسوب می‌شود. پیش از این مسعود پزشکیان در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری دوره چهاردهم بارها بر حقوق اقوام، اقلیت‌های مذهبی و زنان تاکید کرده و در بیانیه‌‎ای با عنوان «حقوق اقوام و اهل سنت» تصریح کرده بود: «از اینکه شخصیت‌های ترکمن، کرد، بلوچ و تالش به علت تمایز مذهبی از جایگاه مناسب و در شأن یک ایرانی محروم می‌شوند؛ سخت متاثر می‌شوم.»
  • «دنیای ‏‏‌اقتصاد» شامخ آذرماه وسایل نقلیه و قطعات وابسته را بررسی کرد؛

    رکورد سالانه رکود خودرو

    شامخ وسایل نقلیه و قطعات وابسته‏‏‌ در آذرماه حاکی از آن است که ماه پایانی پاییز رکودی‏‏‌ترین ماه خودروسازان طی یک سال گذشته بوده است و شامخ کل گروه خودرو در این ماه به کف یکساله خود رسیده است. همچنین شامخ آذرماه نشان می‌دهد فعالان حوزه وسایل نقلیه و قطعات وابسته، امید یا اطمینانی نسبت به بهبود وضعیت کنونی (در ماه آتی) ندارند. به شکلی که فاکتور «انتظارات تولید در ماه آینده» در کمترین حد بعد از اسفندماه سال گذشته قرار دارد.
  • روایت غیرمنتظره جوانی ۲۶ساله‏‏‌ در مورد اثر هوش مصنوعی بر نیروی کار

    هوش مصنوعی؛ عامل بهره‏‏‌وری یا مخل آن؟

    دارون عجم‌‌‌اوغلو، استاد موسسه تکنولوژی ماساچوست (MIT) که به‌‌‌تازگی برنده جایزه نوبل اقتصاد شده است، نسبت به هوش مصنوعی بدبین است. او از این می‌‌‌ترسد که هوش‌مصنوعی صرفا نابرابری درآمدی را تشدید کند و تاثیر چندانی بر بهره‌‌‌وری نداشته باشد.در مقابل، دوست و همکار او، دیوید آتور، دیدگاه خوش‌بینانه‌‌‌تری دارد و بر این باور است که اثر هوش مصنوعی می‌تواند دقیقا عکس تصور عجم‌‌‌اوغلو باشد. در همین حال، تحقیقات جدید «آیدن تونر راجرز»، دانشجوی دکترای دانشگاه MIT دیدگاه هردو را – چه بدبینی عجم‌‌‌اوغلو و چه خوش‌بینی آتور - به چالش می‌‌‌کشد. هر دو استاد به شدت از این پژوهش به وجد آمده‌‌‌اند و از نتایجش استقبال کرده‌‌‌اند. عجم‌‌‌اوغلو معتقد است این تحقیق فوق‌‌‌العاده است و آتور ابراز کرده که حقیقتا شگفت‌‌‌زده شده، اما هیچ‌‌‌کدامشان از دیدگاه خود نسبت به هوش مصنوعی برنگشته‌‌‌اند. با این حال، تحقیقات راجرز ۲۶ ساله برای بررسی تاثیر هوش مصنوعی در دنیای واقعی، گامی در جهت درک تاثیر هوش مصنوعی بر نیروی کار برداشته است.
  • «دنیای‌اقتصاد» بررسی می‌کند

    معمای رکود موزه‌گردی

    اغلب ایرانی‌ها آرزوی دیدن برخی موزه‌ها در فرانسه و ... را دارند‌‌‌ اما برای همین گروه دیدن موزه‌ها در ایران جذابیت ندارد و در سفرشان به شهرهای مختلف موزه‌‌‌گردی را در اولویت نمی‌گذارند. چطور برخی موزه‌ها توانسته‌اند خود را به عنوان مقصد گردشگری تثبیت کنند و در ایران موزه‌ها با وجود دارا بودن آثار شاخص در بیشتر موارد مهجور مانده‌اند؟رضا دبیری‌نژاد کارشناس موزه معتقد است دلیل این موضوع به عدم توجه به برخی تخصص‌ها در موزه‌داری برمی‌گردد‌‌‌، بازاریابی و برندسازی بخشی از این تخصص‌ها هستند که در کشورمان جدی گرفته نمی‌شوند.
  • دیپلماسی انسان‌دوستانه بر دیوار بلند بی‌اعتمادی تهران و واشنگتن سایه انداخت؛

    همدردی ایران با کالیفرنیا

    هرچند دیوار بی‌اعتمادی میان ایران و آمریکا بلند است، اما گاهی مسائل انسان‌دوستانه ترکی هر چند کوچک بر این دیوار بلند بی‌اعتمادی انداخته است. طی تمام سال‌های گذشته که تهران و واشنگتن در یک قهر دیپلماتیک به سر برده‌اند اختلافات و قهر سیاسی‌شان را برای مدتی کوتاه در پی حوادثی از قبیل زلزله، سیل، توفان و آتش کنار گذاشته‌اند و در راستای کمک‌های انسان‌دوستانه به سوی هم دست دوستی دراز کرده‌اند‌. کمک‌هایی که می‌توان آنها را از دو جنبه انسانی و سیاسی مورد ارزیابی قرار داد‌. در آخرین مورد از موارد انگشت‌شمار دیپلماسی انسان‌دوستانه میان دو کشور، حالا آتش‌سوزی گسترده در بخش‌هایی از ایالت کالیفرنیا، بهانه‌ای برای اعلام آمادگی ایران برای کمک به آمریکا شده است‌.
  • موسسه واشنگتن تحلیل کرد

    ایران؛ پل خاورمیانه و اوراسیا

    دنیای اقتصاد: «محور مقاومت خاورمیانه‌ای ایران و محور اوراسیا که با چین، روسیه و کره شمالی مشترک است، نظم جهانی و منطقه‌ای را به طور فزاینده‌ای به چالش می‌کشد و نیاز به مشارکت بیشتر برای اتخاذ یک راهبرد متقابل و جامع با تلاش‌های ویژه با تمرکز بر تهران را برجسته می‌کند.»
  • پزشکیان جمعه ۲۸ دی به مسکو سفر می‌کند

    جزئیات تازه از توافق جامع ایران و روسیه

    دنیای اقتصاد: سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه اعلام کرد: موافقت‌نامه جامع همکاری‌های دو کشور که شامل یک مقدمه و ۴۷ماده است، همه حوزه‌های مناسبات دوجانبه را در بر می‌گیرد و در نگارش آن، توازن و حفظ استقلال و احترام به تمامیت ارضی کشور مورد توجه بوده است.
  • تاریخ شفاهی - ۱۹۴

    جثه شرکت پاسال

  • سکه به قله بازگشت؛

    عبور دلار از خط ۸۲

    بازار ارز به روند افزایشی ادامه می‌دهد. روز گذشته نرخ دلار آزاد از مرز ۸۲ هزار تومان عبور کرد. این درحالی است که روند نرخ‌های رسمی در بازار دیروز کاهشی بود. انتظارات تورمی موتور رشد ارزش بازار آزاد و تزریق‌های صورت گرفته در بازار رسمی عامل افت ارزش نرخ‌ها در این بازار عنوان می‌شود. فعالان کف‌بازار معتقدند که تغییر دولت حاکم در آمریکا مهم‌ترین ریسک‌ سیاسی روز‌های اخیر محسوب می‌شود که معامله‌گران درحال پیش‌خور کردن اخبار آن هستند.
  • تخصیص ۱۱ هزار سکه ضرب ۱۴۰۳ در حراج روز شنبه

    مرکز مبادله ایران: پنجاه و نهمین حراج سکه طلا در حالی با تخصیص ۱۱ هزار و ۱۳۴ قطعه انواع سکه طلا به پایان رسید که ۱۸ هزار و ۳۸۵ قطعه انواع سکه ثبت سفارش شد؛ براین اساس ۶۰ درصد متقاضیان در حراج برنده شده‌‌‌اند. پنجاه و نهمین حراج سکه طلا روز شنبه ۲۲ دی‌‌‌ماه ۱۴۰۳ برگزار شد و از مجموع ۹۳۲۰ قطعه تمام سکه ثبت سفارش شده، ۵۸۲۲ قطعه با میانگین قیمت ۵۵ میلیون و ۳۶۰ هزار تومان به متقاضیان تخصیص داده شد. همچنین، در حراج ربع سکه نیز ۹۰۶۵ قطعه ربع سکه ثبت سفارش شد که ۵۳۱۲ قطعه سفارش‌ها، با میانگین قیمت ۱۶ میلیون و ۹۹۵ هزار تومان به متقاضیان اختصاص یافت.
  • رشد اقتصادی فرانسه کمتر از یک درصد می‌شود

    ایسنا: گلدمن ساکس پیش‌‌‌بینی خود برای رشد اقتصاد فرانسه در سال ۲۰۲۵ را به ۰.۶ درصد تغییر داد که اندکی کاهش نسبت به انتظارات قبلی و کمتر از میزان توافق است.
  • آلمان در طولانی‏‏‌ترین بحران اقتصادی ۷۵ سال اخیر

    ایبنا: رسانه‌های آلمانی گزارش دادند که اقتصاد آلمان طولانی‌‌‌ترین بحران ۷۵ سال اخیر را پشت سر می‌‌‌گذارد. به گزارش المیادین، براساس آنچه رسانه‌های آلمانی گزارش داده‌‌‌اند، اقتصاد این کشور طولانی‌‌‌ترین بحران ۷۵ سال اخیر را پشت سر می‌‌‌گذارد و هیچ راهی برای خروج از آن در سال ۲۰۲۵ وجود ندارد.
  • معاون وزیر اقتصادتشریح کرد

    تفاوت FATFبا تحریم‌های آمریکا

    شادا: به گفته معاون وزیر اقتصاد و دبیر شورای‌عالی پیشگیری و مقابله با جرائم پول‌شویی و تامین مالی تروریسم کشور، آنچه به گروه ویژه اقدام مالی وزن و اعتبار بین‌المللی داده است، ساختار تشکیلاتی و سازمانی یا اعضای اصلی FATF نیست، بلکه توصیه‌ها و استانداردهای این گروه است که توسط بیش از ۲۰۰کشور دنیا پذیرفته و اجرایی شده و از حمایت بیش از ۳۰قطعنامه و مصوبه شورای امنیت سازمان ملل متحد و خود سازمان ملل متحد برخوردار است.
  • تامین ارز نیازهای وارداتی صنایع به ۴۲میلیارد دلار رسید

    مرکز مبادله ایران: بانک مرکزی از ابتدای سال جاری تا ۲۲دی‌‎ماه، برای واردات سه گروه کالاهای اساسی و دارو، تجاری و بازرگانی و همچنین نیازهای خدماتی، مبلغ ۵۴میلیارد و ۶۷۵میلیون دلار تامین ارز کرده است.
  • رشد ۷۴درصدی خرید بیمه درمان در ۹ماه امسال

    ایسنا: از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه، بیش از ۲میلیون و ۸۰۰هزار فقره بیمه‌نامه درمان صادر شده که نشان از رشد ۷۴.۵درصدی در قیاس با مدت مشابه سال گذشته دارد. بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران اخیرا آمار ۹ماهه نخست صنعت بیمه در سال۱۴۰۳ را منتشر کرده که بر اساس آن بیش از ۵۹.۷میلیون فقره بیمه‌نامه به ارزش ۳۲۴.۸هزار میلیارد تومان صادر شده که حاکی از رشد ۵۹.۳درصدی در حق بیمه تولیدی و ۲۱درصدی در تعداد خسارات پرداختی طی این بازه زمانی است. همچنین، طی ۹ماه نخست سال جاری ۵۹.۷میلیون فقره بیمه‌نامه صادر شده که در قیاس با مدت مشابه در سا ۱۴۰۲ به میزان ۷درصد رشد داشته است.
  • موتور اقتصادی ایالات‌متحده، پرقدرت ادامه می‌دهد؛

    ثمره سیاستگذاری در بازار کار

    آمارهایی که روز جمعه توسط اداره آمار کار ایالات‌متحده منتشر شد، نشان داد که سیاست‌های پولی فدرال‌رزرو مبنی بر تقویت بازار کار، موفقیت‌آمیز بوده‌اند. بهبود اشتغال در بزرگ‌ترین اقتصاد دنیا، بر بازارهای مالی تاثیر قابل توجهی گذاشت و باعث شد که سرمایه‌گذاران پیش‌بینی خود را در خصوص کاهش نرخ بهره فدرال‌رزرو به تاخیر بیندازند.
  • عدم تناسب منابع با مصارف در بیمه سلامت

    بازار: مدیرعامل سازمان بیمه سلامت گفت: منابع اعتباری فعلی بیمه سلامت کفایت نمی‌کند. حتما باید حمایت جدی از منابع بیمه سلامت شود تا بتوان مطالبات موسسات به‌موقع پرداخت شود.
  • ۴ همت از مطالبات شیرخشک و ملزومات پزشکی پرداخت شد

    تسنیم: سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها اعلام کرد:‌ ۴هزار و ۱۰۰میلیارد تومان مطالبات دارو، شیرخشک و ملزومات پزشکی به حساب ذی‌نفعان نهایی پرداخت شد.
  • «دنیای‌اقتصاد» پشت‏‏‌پرده کمبود روغن خوراکی در بازار را بررسی کرد؛

    روغن در منگنه نهاده

    شواهد غیررسمی از التهاب در بازار روغن حکایت دارد. در حالی که بازار این محصول تحت‌تاثیر سیاست‌‌‌های اقتصادی ناکارآمد نظیر مداخلات دولتی، قیمت‌گذاری دستوری و تورم همواره در سال‌های اخیر تحت فشار بوده، به عارضه تازه‌‌‌ای دچار شده است. ظاهرا در نتیجه چالش ارزی و کاهش واردات نهاده‌‌‌های تولید روغن، اعم از دانه روغنی و روغن خام، تولید این صنعت کاهشی شده و همین عامل بازار را طی روزهای اخیر ملتهب کرده است.