خوش‏‏‌بینی کسب و کارها به «اثر ترامپ»

فضا در میان آنها، از کسب ‌‌‌و کارهای کوچک خانگی گرفته تا شرکت‌‌‌های بزرگ، عمدتا مثبت است. طبق نظرسنجی‌‌‌های صورت گرفته در هفته‌‌‌های منتهی به تحلیف ترامپ، گرچه احساسات مشتریان نسبت به دوره دوم ریاست جمهوری او، ترکیبی از خوب و بد است اما فضای حاکم میان کسب ‌‌‌و کارها عمدتا مثبت گزارش شده. مهم‌‌‌ترین آمار، شاخص خوش‌‌‌بینی کسب‌‌‌ و کارهای کوچک است که در ماه دسامبر افزایش یافته و به بالاترین میزان خود از سال ۲۰۱۸ رسیده است. کسب ‌‌‌و کارها امیدوارند کاهش مالیات‌‌‌ها، مقررات سهل‌‌‌گیرانه و رابطه دوستانه‌‌‌تر با کاخ سفید نسبت به دوران بایدن، بتواند راه را برای رونقشان هموار کند.

کارشناسان این تغییر فضا را «اثر ترامپ» نامیده‌‌‌اند و می‌‌‌گویند کسب ‌‌‌و کارها انتظار دارند دوره دوم ترامپ، نوید‌‌‌دهنده رشد اقتصادی، کاهش تورم و بهبود فضا برای کسب و کار باشد. «استیو گالوچی»، از مدیران ارشد موسسه دلویت می‌‌‌گوید این فضا، نتیجه کاهش ابهامات در مورد موضع فدرال رزرو درباره نرخ بهره است که طی هفته‌‌‌های اخیر به شکلی تهاجمی کاهش یافته. اما از سوی دیگر، نگرانی‌‌‌هایی در مورد پتانسیل تورمی برخی سیاست‌‌‌های ترامپ از جمله افزایش تعرفه گمرکی و کنترل مهاجرت‌‌‌ها وجود دارد. همچنین انتظار می‌‌‌رود تعداد دفعات کاهش نرخ بهره در سال جاری کمتر شود. با این وجود، «مارک گیلبرت»، مدیر اجرایی گروه مشاوره بوستون می‌‌‌گوید به واسطه کاهش احتمالی مالیات‌‌‌ها به ۱۵درصد، پول نقد هنگفتی در دست کسب و کارها خواهد ماند و این خود مزیت بسیار مهمی است.

«جین اوتس»، مشاور ارشد سیاست و مدیر سابق شرکت «ورکینگ نیشن» نیز معتقد است که کسب ‌‌‌و کارها باور دارند دولت ترامپ به طور کلی با آنها همسو خواهد بود و نیازها و مطالباتشان را رفع خواهد کرد. ترامپ و تیمش بارها تاکید کرده‌‌‌اند که فضا را برای کسب ‌‌‌و کارهای آمریکا مساعد خواهند کرد. مدیران عامل شرکت‌‌‌ها غالبا بر این باورند که طی ۴سال آینده، هزینه‌‌‌ها کاهش و کیفیت خدماتشان به مشتری افزایش خواهد یافت. «تونی لمب»، مدیر عامل شرکت بستنی «کنا آیس» می‌‌‌گوید: «برایم مهم نیست چه سیاست‌‌‌ها یا مواضعی‌ داری. به عنوان مالک یک کسب و کار کوچک، باید با دیروز خداحافظی کنی و تنها چیزی که داری، امید است.»

گرچه فدرال رزرو اعلام کرده که امسال، کاهش نرخ بهره کمتر خواهد بود، اما ظاهرا این روزها در مقایسه با چند ماه پیش، مسیر سیاست‌‌‌های مالی مشخص‌‌‌تر و ابهاماتش کمتر است. فدرال رزرو به این نتیجه رسیده که کاهش نرخ تورم و نرخ بهره باید تدریجی و در بلندمدت صورت بگیرد و این شاید در کوتاه‌‌‌مدت به مذاق کسب و کارها خوش نیاید. به باور برخی کارشناسان، آنچه بیش از هر چیزی کسب و کارها را می‌‌‌ترساند ابهام نسبت به آینده است و چون هنوز جزئیات دقیقی در مورد برخی سیاست‌‌‌های ترامپ از جمله تعرفه گمرکی منتشر نشده، سوالات زیادی در میان کسب و کارها بی جواب مانده است. آنها آنقدری وقت نداشته‌‌‌اند که برای این همه تغییر در مدت کوتاه آماده شوند.

تغییر سیاست‌‌‌های نژادی و برابری سازمانی

سال‌‌‌هاست که سازمان‌‌‌ها به ویژه شرکت‌‌‌های آمریکایی در بیانیه‌‌‌های خود بر اهمیت سیاست‌‌‌های «تنوع، برابری و شمول» نیروها موسوم به DEI تاکید می‌‌‌کنند. در سال‌‌‌های اخیر، هزاران مقاله و ده‌‌‌ها کتاب در این رابطه منتشر شده و رسانه‌‌‌ها تا حد زیادی روی آن مانور داده‌‌‌اند.

DEI در واقع یک چارچوب سازمانی است که طبق  آن، همه افراد صرف‌نظر از نژاد و جنسیت و توانایی‌‌‌شان باید از حقوق برابر برخوردار و به یک اندازه در امور سهیم باشند، به ویژه افرادی که در طول تاریخ، قربانی رفتارهای تبعیض‌‌‌آمیز بوده‌‌‌اند، از جمله رنگین‌پوستان یا افراد دارای ناتوانی‌‌‌های جسمی. حامیان این رویکرد معتقدند این رویه باید در تمام فرآیندهای سازمانی از جمله استخدام و افزایش حقوق و ارتقا اعمال شود. طی دو دهه اخیر، بسیاری از شرکت‌‌‌های مطرح جهان به این جنبش پیوسته‌‌‌اند. برخی از آنها این مقررات را مو به مو اجرا می‌‌‌کنند.

مثلا سعی می‌‌‌کنند تعداد زنان هیات مدیره با مردان برابر باشد یا همه افراد بدون در نظر گرفتن جنسیت و شرایط فیزیکی یا نژاد از حقوق و فرصت‌‌‌های پیشرفت یکسان برخوردار باشند. برای برخی دیگر از شرکت‌‌‌ها اما، برابری و تنوع در حد یک شعار است؛ شعاری که بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد. تبلیغات رسانه‌‌‌ها در مدح برابری به قدری فراگیر بوده که برخی از مردم را به حامیان دو آتیشه تبدیل کرده؛ کسانی که حاضرند برای احقاق حقوق اقلیت‌‌‌ها به هر ریسمانی، هرچند به اشتباه، متوسل شوند. در شبکه‌‌‌های اجتماعی، مخالفان و موافقان جنبش مانند دو جبهه جنگی در مقابل هم قرار گرفته و یکدیگر را سخت به چالش می‌‌‌کشند.

آنچه واضح است این است که این جنبش در سال‌‌‌های اخیر، تا حدی از هدفش دور شده. آنچه قرار بود به نفع اقلیت‌‌‌ها باشد بعضا به ضررشان تمام شده - چه در فضای شرکتی و چه در مقیاس بزرگ‌تر، یعنی جامعه. شرکت‌‌‌ها هر اقدامی در این راستا را در بوق و کرنا می‌‌‌کنند و از آن به عنوان ابزاری برای جذب مشتری و نیروی کار استفاده می‌‌‌کنند. در جامعه، این قانون میان مردم دوقطبی ایجاد کرده و آنها را مقابل یکدیگر قرار داده است.

در این میان، یک نفر پیدا شده که قصد دارد به این رویه پایان دهد: دونالد ترامپ. «آدنا فریدمن»، مدیر نزدک که از حامیان جنبش برابری بوده می‌‌‌گوید: «فکر نمی‌‌‌کنم این سیاست‌‌‌ها به طور کامل حذف شود. من فقط می‌‌‌توانم از طرف شرکت نزدک اظهار نظر کنم. ما به رویه‌‌‌ای که داریم افتخار می‌‌‌کنیم. از ایجاد فرهنگی که در آن، همه احساس سهیم بودن و تعلق به سازمان دارند، نتایج بسیار مثبتی گرفته‌‌‌ایم. به نظرم خیلی از شرکت‌‌‌ها چنین حسی دارند. فکر کنم فقط قرار است این کارها بی سر‌و صدا صورت بگیرد.»

اخیرا دادگاهی در آمریکا تلاش‌‌‌های نزدک برای متنوع‌‌‌سازی هیات مدیره‌‌‌اش را محکوم کرده. این دادگاه محافظه‌‌‌کار اعلام کرده که کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا نباید با قوانین نزدک در سال ۲۰۲۱ موافقت می‌‌‌کرد. طبق این قوانین، شرکت‌‌‌های بورس که عمدتا شرکت‌‌‌های تکنولوژی هستند موظف بودند که دست کم یک زن و یک عضو اقلیت در هیات مدیره خود داشته باشند. اگر شرکتی به مقررات عمل نمی‌‌‌کرد، باید درباره‌‌‌اش توضیح می‌‌‌داد.

حالا این قوانین دیگر لازم‌‌‌الاجرا نیستند. ترامپ همچنین قول داده که دولت فدرال را از قوانین اجباری برابری و تنوع، برهاند. در همین میان، مارک زاکربرگ گفته شرکت‌‌‌ها به نیروی مردانه بیشتر نیاز دارند. او تنها نیست. برخی از شرکت‌‌‌های بزرگ آمریکایی اعلام کرده‌‌‌اند که به زودی قوانین تنوع و برابری را به کلی کنار می‌‌‌گذارند یا تعدیل می‌‌‌کنند. در میان این شرکت‌‌‌ها نام غول‌‌‌هایی چون تارگت ، آمازون و مک‌‌‌دونالدز به چشم می‌‌‌خورد. فریدمن در پایان می‌‌‌گوید: «در کل می‌‌‌توانم بگویم که با آمدن دولت جدید، فضای کسب و کار جذاب‌‌‌تر و هیجان‌‌‌انگیزتر خواهد شد. اما هنوز مشخص نیست همه با من موافقند یا نه.»